Twee keer Borgata Kampioen Worden Is Een Klasse Apart

Twee keer Borgata Kampioen Worden Is Een Klasse Apart 0001

"Ik leer misschien niet snel maar wel goed."

Dit oude Texaanse gezegde/zegswijze is de juiste beschrijving van zijn rijzende ster in de pokergeschiedenis, aldus Bill Blanda. Zijn naam werd definitief gevestigd door zijn opeenvolgende overwinningen op het Borgata Poker Open toernooi waardoor hij de eerste speler werd in de geschiedenis van het toernooi die twee van de met goud en diamant ingelegde armbanden in ontvangst mocht nemen. Blanda won vorig jaar het $2.000,- limit toernooi en dit jaar het $1.000,- No Limit Hold Em toernooi, waardoor hij $114.390,- incasseerde.

De geschiedenis herhaalt zich op een merkwaardige manier bij deze Texaan van origine, uit Galveston om precies te zijn. Zo was Blanda op z'n twaalfde al een natuurtalent met poolbiljarten en belandde dus toen eigenlijk al in het gokwereldje. "De scène trok me gewoon altijd al aan. Als we niet aan het poolen waren dan waren we wel aan het kaarten. Ik heb altijd al van spelletjes gehouden."

Ondanks zijn pokerachtergrond is de tweevoudig Borgata Poker Open winnaar pas een paar jaar geleden gaan overwegen om prof te worden. "Mijn vrouw herinnert me hier nog steeds aan. Twee jaar geleden keek ik naar de World Poker tour op 'Travel Channel' toen ik tegen m'n vrouw zei: 'Zie je dat? Binnen een jaar ga ik dat ook doen. Ik ga er wat tijd in investeren, de materie bestuderen en binnen een jaar ga ik op net zo'n manier geld verdienen.' En binnen een jaar begonnen de eerste successen."

Zijn succesvolle baan in de sales gaf hem de mogelijkheid om deze droom na te streven, hoewel de overwinningen hem niet kwamen aanwaaien toen hij het spel serieus begon te nemen. "Zoals iedereen die er mee begint werd ik geconfronteerd met een hoop opstartproblemen. Net als iedereen moet je door de zure appel bijten. Maar ik werd beter. Het oude Texaanse gezegde over zuidelijk intellect ('Ik leer misschien niet snel maar wel goed') was op mij van toepassing. Wat ik leerde, leerde ik goed en vergat het niet meer."

Op de vraag welke spelers zijn spel beïnvloed hebben noemt hij WPT winnaar Gus Hansen en de legendarische Doyle Brunson. "Ik wist dat ik kon bereiken wat Gus Hansen heeft gerealiseerd. Je moet gewoon gek zijn en er continu mee bezig blijven. Het is echt ontzettend leuk om hem te aanschouwen. Doyle Brunson daarentegen is de echte denker in het spel. Hij is altijd zijn keuzes aan het doordenken, zelfs als je hem op tv ziet. Altijd aan het denken. Als ik een keuze zou kunnen maken van een mix van spelers die ik zou willen zijn dan zou het een mix zijn van Gus en Doyle. Ik zou dan een speler zijn die alle facetten van het spel beheerst en tegelijk onvoorspelbaar en crazy is.

Het meest boeiende aspect van het spel is volgens Blanda de psychologische oorlogsvoering aan de tafel. "Ik bestudeer het menselijk wezen. Ook in sales analyseer ik mensen. Ik hou ervan om ze te observeren en om te zien wat hun drijfveer is. Hun gewoontes leren kennen en mensen doorgronden. Ik voel dat ik wat dat betreft een voordeel heb aan de tafel. Ik praat veel aan de tafel en wat men zich niet realiseert is dat ze juist dan mij continu voeden met informatie. Ik probeer gewoon zo veel mogelijk informatie uit ze te trekken."

Ondanks dat Blanda al meer dan 20 jaar verliefd is op het spelletje realiseert hij zich terdege dat het voor een speler belangrijk is om met beide benen op de grond te blijven staan. Blanda die twee zonen heeft en een lieve vrouw vind het belangrijk om de juiste balans te houden tussen poker en z'n gezin.

Het gezin komt op de eerste plaats, poker op de tweede. Het is best lastig omdat ik hard heb gewerkt in m'n leven. Ik ben van bescheiden komaf en heb hard gewerkt om te staan waar ik nu sta. Nu echter zien m'n jongens dat ik echt geld maak en dat vind ik lastig. Het is zoiets als 'Doe wat ik zeg, niet wat ik doe.' Ik wil niet dat ze de hort op gaan om te poolen of te kaarten.

Puur hobbymatig mogen ze natuurlijk wel spelen. Ik wil ze echt thuis houden, maar het geld blijft verleidelijk. Het opent de ogen van iedereen. Er gaat heden ten dage gewoon zo veel geld om in het pokercircuit.

Zowel thuis als aan de tafels is Blanda een echte winnaar. Hij is een doorgewinterde prof en een fantastische ambassadeur voor de sport. De verantwoordelijkheid die met het succes om de hoek komt kijken is essentieel, aldus Blanda. Bovendien vind hij dat winnende spelers het spel op een positieve manier moeten vertegenwoordigen.

"Het is net als bij iedereen die de status van beroemdheid bereikt. Ze hebben een enorme verantwoordelijkheid. Er zijn jonge spelers die hetzelfde willen nastreven. Ik vind dat de spelers het optreden van deze jongens goed in de gaten moeten houden zowel qua wat ze doen als wat ze zeggen. Er moet vooral worden gelet op de wijze hoe ze zich presenteren, zodat ook zij het spel op een correcte manier vertegenwoordigen. Op die manier zullen nieuwe kwaliteitsspelers zich blijven aandienen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen