Poker Boek - One Of A Kind

Poker Boek - One Of A Kind 0001

Een erg moeilijk boek om te lezen is ongetwijfeld een autobiografie of biografie over een persoon van wie je alles denkt te weten of hebben geleerd. Door de kennis en de vastgewortelde vooroordelen en assumpties die je als kenner bezit zal het moeilijk en soms wel bijna onmogelijk om de kennis die je in de tijd hebt opgedaan te laten weerleggen door nieuwe informatie uit dezelfde bron. Soms lijkt het alsof alle door jou vergaarde kennis niets bijdraagt aan het begrijpen of doorgronden van het poker spel, het lijkt alsof je weer voor het eerst speelt.

Dit is absoluut niet het geval als je ""One Of A Kind: The Rise and Fall of Stuey "The Kid" Ungar, the World's Greatest Poker Player" leest. De auteurs Nola Dalla en Peter Alson hebben een passend eerbetoon geschreven aan de drievoudig Wereldkampioen Poker, en daarmee tegelijkertijd misschien wel de laatste en meest waardevolle boodschap van wijsheid, kennis en begeleiding voor (toekomstige) poker spelers op papier gezet van het mooiste denk spel aller tijden.

Midden 1998 kreeg Nolan Dalla de hyperactieve Ungar zover om een nietsverhullende autobiografische sessie te houden. Het beloofde een wilde rit te worden door een verleden van diepe dalen en eenzame hoogtes, zoals Ungar zelf uitdrukte. Helaas heeft Ungar het resultaat niet zelf kunnen zien, noch vruchten kunnen plukken van zijn literaire avontuur. De man die, volgens de meeste bronnen, in zijn leven rond de 30 miljoen aan prijzengeld heeft mogen vergaren, stierf in een Hotel in Las Vegas op 22 november 1998. Hij werd 45, en had 800 dollar in zijn zak.

Della verdient lof voor zijn doorzettingsvermogen dat hij heeft getoond tijdens het schrijven van "the story of Stu", zo ook Alson. Door anecdotes van sommige van de grootste namen uit de poker wereld, waaronder Doyle Brunson, Billy Baxter, Mike Sexton, Phil Hellmuth en vele anderen, hebben de schrijvers vrijwel Ungar's hele leven gedetailleerd op papier kunnen zetten, van de meest moelijke tijden van diepgang die zelfs ungar heeft gezien, tot aan het rijzen tot aan de hoogste top. Deze verhalen zijn alleen niet hetgeen het boek zo groots en interessant maken.

Het meest intrigerende en openbarende moeten de verhalen zijn die de familie bijdraagt. Niet alleen zijn ex vrouw Madeline en zijn dochter Stephanie spelen een grote rol, maar ook zijn zus Judy kan een hoop licht werpen op zijn achtergrond en jeugd, wat hem uiteindelijk heeft gemaakt tot de man die hij was. Deze drie vrouwen geven het boek een doorgrondende stempel van realiteit dat een dusdanig werk nodig heeft.

Zelfs nadat dit is gezegd blijven Madeline and Stephanie Ungar de grootste onbezongen helden. Door dit alles zijn zij twee van de vele mensen geweest die hielden van Stu Ungar, ondanks zijn fouten en tekortkomingen. Dit is duidelijk te merken aan de manier waarop zijn vertellen en terug denken aan de mooie en minder mooie herinneringen en ervaringen die zij verwoorden. Zij waren twee mensen die er altijd voor hem waren, en vreemd genoeg, Ungar was we ook (bijna) altijd voor hen.

Vreemd genoeg zijn het de woorden die Stu Ungar sprak tegen Nolan Dalla tijdens de interviews voor het boek in 1998 die ons de wijste meestzeggende lessen leren. Door het hele boek heen loopt een rode draad van cursief gedrukte levenslessen en adviezen van Ungar, het lijkt alsof hij tijdens het lezen vanuit het hiernamaals adviezen fluistert die iedereen zou moeten horen. Hij wist dat hij niet de beste mens op deze aarde was, maar hij probeerde wel de beste mens te zijn, dat is iets waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. Het was onmogelijk voor hem om de factoren die uiteindelijk zijn ondergang in de hand hebben gewerkt uit zijn leven te bannen, iets dat hij zelf meerdere malen bereidwillig heeft toegegeven.

Ook komt Dalla en Alson eer toe omdat zij het werk volledig vrij hebben gehouden van subjectivieve of kritische ondertonen. Zij hebben de hun toevertrouwde woorden van degenen die de de grote man zelf hebben gekend het literaire schilderij laten inkleuren. Ook hadden zij zich kunnen verlagen tot het schrijven van boek doorweven met psychologische spinsels en moddergooien, maar ze hebben heel bewust gekozen om die weg niet in te slaan tijdens het schrijven van dit manuscript, ze hebben de lessen en woorden van Stu en zijn geliefden laten bloeien in dit meesterwerk.

Met "One of a Kind" slaan Dalla en Alson de spijker op zijn kop als het om het verwoorden van het leven van een legende als Stu Ungar gaat. Ze hebben zijn levensverhaal met alle ups en down schoon van verzande verheerlijkingen weer weten te geven omdat zij een weg hebben gevonden door het oerwoud van aangedikte anekdotes over Stu's leven die het ware levensverhaal hebben overwoekerd, naar de meest realistische en ware biografie van Stu.

Het hele boek is een wijze les over de gevaren die in het leven op de loer liggen, de onverwachte of bijna onmogelijke situaties die iemand moet overwinnen om zijn doel te bereiken.

Stu Ungar heeft niet alleen zijn erfenis van gouden kennis betreffende het Poker spel doorgegeven aan de schrijvers, maar misschien wel een aantal van de wijste levenslessen die betrekking hebben op ons allen. Het boek is een zeer passend en geschikt eerbetoon aan Ugar, en een onmisbaar manuscript voor iedereen die ook maar iets met poker te maken heeft of gaat krijgen.....

Comments

  • Apollo Apollo

    boek is zeker dikke aanrader. Leest snel weg en erg intrigerend verhaal.
    <--beetje cliche maar toch even avatar nemen :p

    enne, ik heb naar avatar <1min gezocht dus andere suggesties mogen gegeven worden Smile
    zou op die van BruuD trouwens copyright staan? Big Grin

Lees 1 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen