Erik Seidel - De stille storm van het poker

Erik Seidel - De stille storm van het poker 0001

De meesten zien de stille bescheiden figuur die Erik Seidel is aan de poker tafels niet als één van de drijvende krachten in het hyperactieve poker spel van vandaag de dag. Met zijn stoïcijnse bijna onzichtbare manier van spelen en zijn stille analyse van het spel op tafel is Seidel iemand die weinig aandacht op zichzelf en zijn spel vestigt. Iets wat je niet over het hoofd moet zien!

Geboren en getogen in New York en wonend in Las Vegas had Seidel als kind en jonge volwassene al een ongelooflijke mentale scherpzinnigheid voor spelletjes. Acht jaar lang was hij één van de meest gevreesde backgammon spelers, iets dat hem op sommige manieren heeft voorbereid op poker. Ook verdiende hij zijn geld als stock trader op Wall Street. In 1985 veranderde zijn leven echter drastisch.

In dat jaar ontdekte hij de legendarische Mayfair Club in New York waar grootheden als Dan Harrington en Howard Ledere hun eerste handen speelden. Gezien tournament backgammon niet al teveel opbracht, besloot Seidel te gaan pokeren. Hij leerde het spel relatief snel. Drie jaar nadat hij was begonnen presteerde hij iets wat velen zich nog als de dag van gisteren herinneren.

In 1988 bij het World Series of Poker's Championship Event speelde Seidel heads up tegende toenmalige kampioen Johnny "The Orient Express" Chan. In een moment dat vereeuwigd is in de film "Rounders" werd Seidel verslagen door Chan die slow-playend zijn straight compleet maakte en zo zorgde dat Erik zich uit het toernooi bette en als tweede eindigde. Seidel geeft toe dat zijn jonge leeftijd en tekort aan ervaring hem deden verliezen. Sindsdien heeft hij die herinnering bijna uitgewist.

Sindsdien heeft Erik zeven World Series championships gewonnen inclusief een golden bracelet in de jaren 90. Hij deed er nog een schepje bovenop en won ook het $2,000 No-Limit Event van dit jaar. Hij staat met zijn zeven bracelets dirrect achter helden als Brunson, Moss, Hellmuth en (alweer die naam!) Chan. Zijn veertig cashes zorgen er ook voor dat hij hoog in de lijsten staat. Een zesde plaats na voormalig World Champions Berry Johnson, Chris "Jesus" Ferguson, Phil Hellmuth en andere geweldige spelers als T. J. Cloutier en Men "The Master" Nguyen.

Sinds de wisseling van de eeuw heeft de voormalig cash game expert zich gericht op het tournament circuit, en dat is duidelijk te zien geweest. Hij heeft in zevenenvijftig evenementen over de hele wereld kunnen cashen, en is een kracht geweest tijdens de World Poker Tour. Ook al heeft Seidel maar één finale tafel gehaald in de 4 jaar dat hij meedoet aan de WSOP, is hij in gedachten gebleven in vele van de evenementen net niet de finale tafel halend.

Misschien het meest opzienbarende als het over Erik gaat is het uitvinden wat voor speelstijl hij erop na houdt. Hij vind het een compliment als iemand denkt dat hij een maniak is, terwijl een andere persoon aan tafel hem meer als rots ziet. Door zijn delicate spel en zijn subtiele bewegen kan Seidel een tafel volledig in de hand houden en bijna iedere hand winnen. Hij laat ook erg weinig emotie zien en praat amper, de kaarten en zijn bets doen dat voor hem. Hij geeft zijn tegenstanders vrijwel niks om hem mee te kunnen peilen. Zo is Erik één van de beste spelers ooit geworden.

Zeggen dat Erik Seidel leuk meedoet is zeker een understatement. Hij blijft iemand met wie we wel degelijk rekening moeten houden in de wereld van het live poker, maar ook zeker online (onder andere bij Full Tilt) zal hij zijn stempel blijven drukken. Er staan Eric nog vele goede jaren te wachten en misschien kan hij het WSOP Main Event van 1988 wel volledig uit de geschiedenis wissen als hij het World Championship zelf wint!

ED Note: Neem het eens op tegen Eric bij Full Tilt!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen