Sven Polarski - De prof op het gooise matras

Sven Polarski - De prof op het gooise matras 0001

De 25 jarige Sven Polarski, geboren in Naarden en tegenwoordig woonachtig in hartje Bussum. Altijd keurig gekleed, zul je hem zelden of nooit zal betrappen in een ordinaire spijkerbroek, een markant persoon die geen blad voor de mond neemt. Pokernews sprak met hem over zijn behaalde resultaten en over zijn toekomstplannen.

Zoals velen weten, is Polarski naast Steve Wong en Noah Boeken, één van de 3 Nederlanders die de Sunday special op Pokerstars heeft gewonnen.

[I]Het begin[/I]

PN: Vertel eens hoe je in aanraking met poker bent gekomen?

Polarski: Ik ben eigenlijk begonnen met spelen toen ik een jaar of 19 was, ik speelde op Paradise poker, één van de weinige sites die toen online poker aanboden, en had het geluk dat ik al vrij snel $12.000 had gewonnen door als 1e te eindigen in een no limit Hold'em toernooi. Voor die tijd een groot bedrag gezien het lage aantal toernooien dat er werd aangeboden en ik voelde me dan ook al snel oppermachtig. Ik ben altijd al redelijk goed in kaarten en andere spelletjes geweest, en als je dan al vrij snel een toernooi wint, het was volgens mij mijn derde poging, dan heb je het gevoel alsof je de hele wereld aankan.

Daarna begon ik echter in te zien dat het een gelukstreffer geweest moest zijn. De helft van die 12.000 was binnen zes maanden namelijk al weer op. Reden om eens achter mijn oren te krabben en te beginnen met het lezen van boeken. Ook ben ik steeds meer gaan oefenen in geheugentraining.

Ik had natuurlijk wel het geluk dat ik al een bankroll had toen ik begon. Ik had op dat moment namelijk gewoon een onderneming welke inkomsten genereerde.

Tegenwoordig zie je heel veel beginnende spelers die hun bankroll moeten opbouwen met 100 of 200 dollar, en dat is natuurlijk lastig. Ik heb met ze te doen. Alle reiskosten en andere onkosten wegen vaak niet op tegen hun opbrengsten en wanneer ze een keer goed verliezen kunnen ze weer opnieuw beginnen.

Na alle trainingen ben ik vervolgens heel gedisciplineerd een jaar lang Sit & Go's gaan spelen en daar heb ik ook min of meer het finaletafel spel geleerd. Ik kon toen ongeveer $2000 per maand verdienen met het poker en dit was een leuke aanvulling op mijn onderneming die met de val van de internethype natuurlijk ook wat zwaardere klappen had gekregen.

Vlak voordat de grote boost kwam had ik me al min of meer voorgenomen om de stap als prof. pokerspeler gestalte te geven. Toen ik vervolgens vrij snel na deze beslissing het Pokerstars Sunday $350.000 guaranteed toernooi gewonnen had werd het voor mij meer en meer duidelijk dat ik mijn bedrijf dat me met name veel stress opleverde en nog maar weinig euro's in de verkoop moest zetten. Kort hierop won ik vervolgens het 100$ rebuy toernooi op Pokerstars en kon ik in Barcelona enkele mooie live resultaten neerzetten. Vanaf dit moment is het eigenlijk allemaal in een sneltreinvaart gegaan en ben ik op de cashtafels allerlei limieten gaan uitproberen variërend van 5/10 tot 50/100 short handed fixed.

PN: Sommige spelers vinden je soms ietwat arrogant overkomt, tenminste, dat valt op te maken uit enkele reacties die iemand anoniem heeft gepost op je blog Kun je dat uit leggen?

Polarski: Ik kreeg nadat ik het zondagavond toernooi had gewonnen van sommige spelers de opmerking:" wat ben jij arrogant geworden". Ik heb het maar gewoon geaccepteerd dat mensen ineens denken dat je persoonlijkheid veranderd nadat je succes behaalt. In mijn ogen had ik altijd al iets wat andere mensen kenmerken als arrogant. Ik zie het meer als een hoog zelfbewustzijn. Wanneer je succesvol bent heb je dat voor het grootste gedeelte te danken aan jezelf. In mijn ogen heb je altijd de keuze om te kunnen creëeren wat je maar wenst. De meeste mensen creëeren een wil om iets te worden. Ik creëer meestal direct de creatie an sich. Dat is het grote verschil. Ik zal je een voorbeeld geven.

Wanneer twee mensen ontzettend verliefd op elkaar zijn en dat niet van elkaar weten willen ze dolgraag met elkaar zoenen. Het enige wat ze willen is dolgraag bij elkaar zijn en de ander volledig kunnen beminnen. Ze hebben echter een angst dat de één de ander afwijst. Die angst is al een blokkade die je zou moeten vermijden. Maar daarnaast, met willen bereik je niets. Het enige dat je bereikt is dat je de wil hebt gecreëerd. Tot het moment dat een van beide actie onderneemt en dus van willen omschakelt in doen. Als de een de ander zoent zal er pas eindelijk wat gebeuren.

Zo is dit natuurlijk ook met de wens "Ik wil graag rijk worden". Het enige dat je hiermee bereikt is de wil om rijk te worden. Maar echt rijk zal je er niet mee worden. Je maakt alleen een gevoel aan. Mijn kracht zit hem in het feit dat ik een doener ben. Als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik daarvoor en dan doe ik alles tot ik tevreden ben.

PN: De meeste mensen kennen je onder de naam Polarski, onder die naam speel je ook je toernooien op pokerstars, en andere mensen noemen je weer Alf, kun je hier wat meer duidelijkheid over scheppen?

Polarski: In cashgames speel ik onder een andere naam, die ik liever even voor mezelf hou, maar officieel heb ik een andere naam. Dat is eigenlijk een beetje een vreemd verhaal, maar Sven Polarski is een alter ego van me. In de tijd dat ik begon met pokeren, had ik daarnaast ook nog mijn eigen bedrijf, en die twee wilde ik graag gescheiden houden. Vroeger tijdens het uitgaan, hadden mijn vaste stapmaatjes en ik allemaal een bijnaam. Er zijn namelijk zo veel leuke meisjes in het Gooi, en als je altijd dezelfde naam gebruikt, dan krijg je echt een beetje een naam. Dus veranderden ik en twee vrienden van me onze namen, en vertelden we aan de dames de wildste verhalen. Dat leverde soms wel eens lastige situaties op als de mensen je nog kenden van daarvoor, maar zo kwam ik dus aan de bijnaam Sven Polarski, en toen ik begon met pokeren hield ik die bijnaam aan.

[I]Het project van de toekomst[/I]

PN: Wat is het grote project waar Sven Polarski mee bezig is met Peter Dalhuizen, waar al een tijdje in de wandelgangen over wordt gesproken?

Polarski: Nou wat we dus eigenlijk gaan doen is een heel logisch vervolg op de hele pokerboom die op dit moment plaatsvindt. Het is eigenlijk absurd dat het nog niet bestaat, dat is het volledig weergeven van uitslagen van alle pokertoernooien uit heel Nederland. En die volledige weergave bestaat onder andere uit een ranglijst die gevormd wordt door alle finishes, van zowel grote als kleine toernooien in Nederland. Je praat dan dus over toernooien in het HC, maar ook Vleuten, Bussum, Boxtel etc., en op die manier kunnen we aan het eind van het jaar een terechte winnaar aanwijzen, want daaruit zal dus blijken wie de beste toernooi speler van Nederland is. Dat gaan we doen door gebruik te maken van scouts, en uiteraard zullen toernooiorganisaties ons ook op de hoogte houden. Dit wordt allemaal geregeld via automatische software die we hebben laten ontwikkelen het afgelopen jaar. Dat kost allemaal handenvol geld en het zal dan ook nog wel aardig lang duren voordat het geld is terugverdiend, maar het is een lange termijn project, en we hopen dat onze site uiteindelijk uitgroeit naar een waardevolle toevoeging voor het Nederlands poker.

PN: Wat biedt de toekomst voor Polarski qua reizen?

Polarski: ik denk dat ik komend jaar aan twee of drie EPT evenementen mee zal gaan doen, Kopenhagen ligt in de planning voor januari, maar dat is nog even afwachten omdat we dat soort dingen vaak op het laatste moment beslissen. Wanneer iemand van ons groepje een ticket wint via Pokerstars zijn we natuurlijk genoodzaakt om sowieso mee te gaan

Barcelona komt natuurlijk weer, Parijs is altijd leuk en Londen zal er volgend jaar ook vast wel weer van komen.

PN: Wat is de meest belangrijke factor, qua pokerstrategie volgens Sven?

Polarski: "Natuurlijk ben ik helderziend", zegt Sven met een glimlach op zijn gezicht.

"Nee maar zonder te dollen er zijn wel eens dingen gebeurd waar ik zelf toch wel van op keek. Ik heb wel eens de voornaam en leeftijd van een volslagen vreemde geraden, en ik wist ook nog eens wat hij zou gaan bestellen, nou als je via kansberekening zou moeten nagaan wat de kans is dat je dat raadt, dan hou je dat echt niet voor mogelijk.

Verder denk ik dat je echt een passie voor het spel moet hebben wil je de discipline kunnen opbrengen om de strategische kanten van het spel onder de knie te krijgen. Dan doel ik dus ook op termen als moneymanagement, het aanvoelen van momenten waarop je een bluf moet maken en de sociale omgang met je mede pokerspelers.

Wat mensen wel eens vergeten is dat ik het spel voor mijn beroep speel. Dat houdt dus in dat ik zeker 15 uur in de week naast het pokerspel aan de tafels me bezig houd met het lezen van boeken of overdenken van mijn beslissingen. Mensen vergeten soms wel eens hoeveel input je hebt gestopt in je spel die dan tijdens belangrijke beslissingen in toernooien of cashgames tot uitdrukking worden gebracht. Als iemand dan boos wordt omdat ik met geluk weg kom in zijn ogen kan ik me van binnen wel eens opvreten. Dan denk ik .. oeh je moest eens weten hoe lang hier al over nagedacht is.

Verder doe ik mijn best om in ieder geval op te vallen tussen die massa spelers. Er zijn ondertussen zoveel nieuwe spelers en allemaal zien ze er redelijk hetzelfde uit of spelen ze op dezelfde manier. Ik hoop niet dat ik daar ooit tussen zal geraken. Ik wil wel als markant opgemerkt blijven worden"

Pokernews bedankt Polarski voor zijn komst, en kijkt uit naar de nieuwe toevoeging die hij en Peter Dalhuizen in de toekomst zullen tonen. De site zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2006 online verschijnen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen