'Kill Phil' - New Age Tournament Poker

'Kill Phil' - New Age Tournament Poker 0001

Wat betreft het tournament poker zijn er nogal wat dingen veranderd sinds de vorige eeuw. De ´old school` cash game manier van spelen lijkt voor de meeste spelers de meest natuulijke, en de oude Texas Road Gamblers zouden nog prima mee kunnen doen, of niet? De aloude speelstijl is er één waar de spelers rustig afwachten tot ze een goede hand gedeeld krijgen, en op het moment dat die hand in hun bezit is, ze deze gebruiken als pressiemiddel aan tafel om deze zoveel mogelijk naar hun hand te zetten. Blair Rodman en Lee Nelson timmeren flink aan de weg om hier verandering in te brengen.

Rodman heeft in 2005 van een significante renaissance kunnen genieten in 2005, maar het jaar daarvoor heeft deze professionele poker veteraan het helemaal niet zo slecht gedaan. In 2004 stond Rodman op de 64ste plaats van de lijst van tournament spellers en in 2005 doet hij mee aan de Poker Player of the Year battle. Hij staat op dit moment op de 26ste plaats.

Hij heeft dit jaar meer dan $500.000 gewonnen, en is bij 2 tournooien nét de eerste plaats misgelopen. In de WPT World Poker Challenge in april eindigde hij na Arnold Spee, en bij de Utlimate Poker Challenge 2 in juli zag hij Andy Bloch eerste worden. Nelson staat bekend als top tournament poker speler in Australie en Azie. Hij won wel het Seven Card Stud Championship tijdens de Aussie millions in 2005. Nelson en Rodman hebben een nieuwe radicale benadering bedacht voor het tournament poker. Ze noemen het ´Kill Phil`!

Uiteraard bedoelen de schrijvers dit natuurlijk niet letterlijk, dat zou wel een erg makkelijke manier zijn om je tegenstanders uit te schakelen. Het gaat hier puur om de brutale titel van hun boek. Met het boek willen ze nieuw licht werpen en spelers tot nieuwe inzichten brengen betreffende no-limit tournament strategie en eigenlijk voor iedere speler die vandaag de dag poker speelt met hun nieuwe benadering kennis laten maken. Het boek is inmiddels verkrijgbaar via Amazon.com en Huntington Press en kost maar $24.95. (er is ook een forum in het leven geroepen waar lezers van het boek over de radicale theorieen van de twee auteurs kunnen discussieren. Zie killphilpoker.com) Het boek zou wel eens baanbrekende openbaringen kunnen brengen voor de vele spelers die het moeilijk hebben met de tournament games. Ook zal het een goede aanvullling zijn op iedere poker bibliotheek, alleen al omdat het boek geweldige strategie bevat.

Wat Rodman en Nelson hebben bedacht is een manier van spelen waarmee iedereen het op kan nemen tegen de professionals die vandaag de dag in het tournament circuit spelen. De titel is gebaseerd op de `Phil´s´ (Hellmuth, Ivey, Gordon) en hun `play the Nuts` benadering van tournament poker vooral in het begin van een tournament. Ook al wijkt hun stijl niet veel af van een dergelijke manier van spelen, hebben Rodman en Nelson duidelijk een andere mening met betrekking tot het spelen van handen en wanneer je aan moet vallen.

Het boek bevat vier verschillende levels van `Kill Phil Strategie`. Deze lopen uiteen van een basis strategie voor iedereen tot een `Kill Phil Expert` level. Hier worden zaken als stack size en speelstijl van je tegenstanders beschreven. De schrijvers leggen nadruk op de pre-flop play en het gebruiken van de all-in move, in plaats van het wachten op de flop en een betere speler de kans geven om je van tafel te spelen. De handen die ze aanraden om te spelen, en de posities vanuit welke deze het beste gespeeld kunnen worden, zijn ook in andere boeken te vinden, maar waar het grote verschil ligt is in de timing van agressief spel.

´Kill Phil`is een geweldige uitleg over all-in play strategie die op dit moment door zoveel nieuwe spelers wordt gehanteert. Het resultaat is fantastisch. De logica achter de all-in move wordt goed uitgelegd. Rodman en Nelson zeggen; `Vroeg in toernooien wil een `Phil` zijn stack niet op het spel zetten bij een all-in confrontatie tenzij hij er zeker van is dat hij een groot voordeel heeft.´ Dit is een logische uitspraak; hoe vaak heb je een `Phil`(Hellmuth in het bijzonder) liever een big pair zien tossen in het begin van een tournament in plaats van te rekenen op zijn skills in plaats van `races`? Dit zijn de punten waar het boek duidelijkheid schept over dat de speler die de `Kill Phil`stijl hanteert een voordeel heeft op professionals die confrontaties het liefst vermijden.

Het boek is een `big pot tournament` poker boek en is vooral geschikt voor spelers die in hun spel tegen een `muur` aanlopen welke ze vervolgens maar niet omver krijgen als ze oplossingen zoeken in hun eigen speelstijl. Wat ik vooral nuttig vond in het boek was het stuk over schakelen in speelsnelheid, sommige spelers doen dit helemaal niet. De strategie die beschreven wordt is een geweldige manier om de tafel op `tilt` te krijgen. Als je eenmaal een aantal kleine overwinningen hebt behaald met mindere kaarten dan de beste, en je krijgt op een goed moment een monster hand kan je nog een stapje verder gaan en de pot en je winst maximaliseren. Ook bevat het boek goede tips met betrekking tot all-in gaan aan de finale tafel, waar deze move het beste werkt.

De andere kant van het verhaal is dat je een riskante speelstijl hanteert als je op deze manier speelt. Op het moment dat je de `Kill Phil`strategie hanteert en deze werkt perfect kan je rekenen op goede runs en maak je kans op grote prijzen. Op het moment dat je handen misloopt of je loopt tegen tegenstand aan kan het leiden tot een vroeg vertrek uit een tournament, en zelfs noemenswaardige schade aan je bankroll tot gevolg hebben. De `Kill Phil`strategie is niet voor de zwakkere speler om het maar eens voorzichtig te zeggen. Deze strategie is dan ook niet toepasbaar in cash games (waar de stacks normaal gesproken veel hoger zijn dan de blinden), maar uitsluitend in tournament situaties. Ook wordt in het boek een strategie uitgelegd voor online spelen, maar er wordt nadrukkelijk gezegd dat de `Kill Phil` strategie om verschillende redenen online minder effectief is.

Al met al hebben Blair Rodman en Lee Nelson een goede en agressieve strategie bedacht voor een ieder die de tournament arena will betreden en succes willen boeken vanaf het begin. Met hun boek bieden ze door hun strategie te openbaren vele spelers de kans om een stuk sterker in hun schoenen te staan als ze het opnemen tegen de beste spelers ter wereld. Het is sowieso een goed boek om te lezen omdat het vanuit het oogpunt van een speler die deze stijl hanteert is geschreven, en de lezer zich daardoor kan leren wapenen tegen deze agressieve speelstijl. `Kill Phil` zal velen op verschillende vlakken verder helpen met de onwikkeling van hun speelstijl, en is een boek dat iedere speler in zijn bibliotheek zou moeten hebben.

Ed Note: Probeer je `Kill Phil`strategie uit op ultimate-bet.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen