Marcel Lüske - 2e deel van het interview

Marcel Lüske - 2e deel van het interview 0001

Vorige week werd het eerste deel geplaatst van een interview dat we onlangs hadden met pokericoon Marcel Lüske, hier het vervolg:

PN: Je had het eerder al over de "Circle of Outlaws", maar daarvoor hield jij je eigenlijk ook al bezig met het advies geven aan jongere spelers. Ik noem bijvoorbeeld Dave Williams (2e tijdens het WSOP Mainevent in 2004) en Noah Boeken. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen?

Ja kijk, wat betreft Noah; dat is eigenlijk een talent op zich. Noah is een talent, maar omdat hij nog jong is, en onervaren, zal hij in zeven sloten tegelijk gaan lopen. Misschien heeft hij het geluk, zoals ze dat in het buitenland zeggen, dat hij veel met mij onderweg is, waardoor hij automatisch veel ziet, van wat ik al ervaren heb, waar ik wel of niet op inspeel, wel of niet op reageer, dus hij krijgt automatisch zowel positieve als negatieve ervaringen van mij mee. Maar pokertechnisch is er een stuk praktijkervaring, wat ik heb, met goede resultaten, waar hij van kan leren, waarin er keuzes zijn die hij normaal zelf zou moeten, met een kans van 50/50, waar hij eerst van zou moeten leren, door fouten te maken, maar die hij nu kan vergeten of uitsluiten, omdat hij ziet welke keuzes ik maak. Noah is echt niet gek, hij is heel slim, en hij komt dan ook niet met veel vragen over dingen die je eigenlijk al zou moeten weten. Kijk, 2 plus 2 is 4, en qua mathematica, pokervraagstukken die gewoon te berekenen zijn, vraagt hij me nooit, want dat weet hij wel, terwijl ik daar duizend en één keer door voornamelijk nieuwe pokerspelers over wordt aangesproken.

Spelbehendigheid

Er zijn gewoon mensen die slimmer en handiger zijn met spelletjes, en Noah had dat al met Magic, het reizen, de instelling en ook het accepteren van eventueel verlies, en dan vervolgens daar mee zitten, maar wel weten dat hij er morgen gewoon weer mee door moet gaan, omdat hij er anders niet meer in het algemeen positief tegenover staat. Sommige dingen die kun je voorbereiden terwijl je niet aan de pokertafel zit, want die dingen zitten in je hoofd. Je moet je goed voelen, je moet geen zorgen hebben, kortom geen problemen om je heen, anders moet je er niet aan beginnen. Noah weet dat soort dingen, en hij weet hoe belangrijk dat is. Liever een wat duurder hotel, om een goede ondergrond en een goede basis neer te zetten, want dan kun je een performance neer zetten, dan voel je je lekker. Als jij naar een hotel gaat wat €80 kost ergens ver weg, en je eerst door ongure steegjes moet lopen, dan neem je dat toch onbewust mee, het is uitermate belangrijk, dat je goed in je vel zit als je aan tafel zit.

PN: Hoe ben je eigenlijk begonnen als internationale professional?

Mijn beweging in het circuit in de buitenwereld, los van Nederland, is eigenlijk in Praag begonnen. Het was 4 of 5 jaar geleden toen ik werd uitgenodigd om dat toernooi te spelen en vervolgens de eerste plaats behaalde ter waarde van $40.000 terwijl daar de top van Europa aan het spelen was. Ik herkende die mensen wel, want er lopen nogal wat goede spelers rond hier in Europa, die erg professioneel spelen, maar ik herkende gewoon een hele hoop dingen, die voor mij als een open boek waren, en ik wist wat ze aan het doen waren. Ik kon voorspellen wat ze gingen doen, aan de hand van wat voor spelers het waren, dus ik dacht; als dat de top is, dan hoef ik daar niet bang voor te zijn. Ik vroeg me alleen af of het mogelijk was om mijn onkosten te dekken met het spelen van dat soort toernooien in de toekomst, want je gaat wel naar zo'n toernooi toe om te winnen, en niet om in te leveren.

Vervolgens krijg je de vraag of poker wel of niet een behendigheidsspel is, ik ben van mening dat het wel een behendigheidsspel is, en ik weet dat velen daar een andere mening over toebedeeld zijn, en ik ben bereid om met hen dat gesprek aan te gaan. Niet iedereen speelt goed genoeg om kampioen te worden. Als je een wedstrijd speelt met 100 man kunnen er simpelweg niet 100 man kampioen worden, want er kan er maar één winnen, er kan er maar één de beste zijn, hoe behendig je iets ook speelt. Toen ik in het circuit kwam, en dat bekeken had, dacht ik te kunnen inschatten waar mijn waarde vermogen lag. Als je deelneemt aan dit spelsoort, waar geld mee gemoeid is, en je gaat een toernooi spelen met 100 man, waarvan er 75 man zijn waarvan je weet dat ze niet kunnen winnen, aan de hand van hoe er gespeeld wordt, speel je eigenlijk met een andere factor. Je weet hoe je zelf speelt en er zijn nog 24 spelers over waar je het tegen op moet nemen, en die zijn verdeeld over verschillende tafels, waarvan je er misschien maar 6 tegenkomt gedurende die hele partij. Vervolgens ligt mijn geldwaarde in dat toernooi circuit een stuk gunstiger. Als ik dan deelneem aan 10 of 15 toernooien, en ik win er één, wat al heel goed is met honderd man, aangezien normaal de geluksfactor om een toernooi te winnen 1 tegen 100 is, dan heb ik 6 of 7 keer meer geld verdiend, minus de onkosten kon ik daar dan nog steeds goed van rondkomen. Dus toen heb ik me toegelegd op het internationale toernooi circuit, en wel rekening gehouden met het feit dat ik me dan wel moest houden aan bepaalde regels.

Zaken waar je als prof rekening mee moet houden

Om je toekomst als professioneel pokerspeler veilig te stellen kun je dan dus niet als een gek alles gaan lopen uitgeven, en moet je rekening houden met bepaalde zaken. Dat houdt dus ook in dat je voor een toernooi op een gegeven moment moet afhaken, omdat je naar bed toe moet, terwijl de rest zegt, het begint hier nu wel erg gezellig te worden, laten we ervoor gaan! Maar dat doe ik met het oog op de beauty, dat ik overmorgen bij het eten nog lekker een glaasje wijn kan drinken. Ik wil genieten, met waarschijnlijk een zege of winst op zak, wat komt uit een toernooi dat ik gespeeld heb omdat ik uiteindelijk toch fitter was dan mijn tegenstander, omdat ik dan wel naar de sportschool ga om 9 uur s'ochtends, terwijl mijn tegenstander nog zijn roes uit ligt te slapen, want dat is heel verleidelijk natuurlijk.

Pokernews bedankt Marcel Lüske nogmaals voor zijn tijd.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen