Marcel Lüske - een interview met de

Marcel Lüske  - een interview met de 0001

Nadat de MCOP al enkele dagen waren begonnen kwam daar de dag voor het main event ook een pokerheld van Hollandse bodem ingevlogen. Weer een dag later zat de Hollander aan de finale tafel, en moest hij genoegen nemen met een vierde plaats. Voordat Lüske vertrok naar het Caribische gebied, om vervolgens naar Las Vegas af te reizen, had Pokernews een gesprek met hem, wat om technische redenen pas nu geplaatst kon worden, hier volgt deel één van :" Marcel Lüske - een interview met de "Flying Dutchman".

PN: Marcel Lüske is het idool van zowel menig Hollands als buitenlandse pokerspelers, welke spelers heeft Marcel zelf eigenlijk veel respect voor?

In het hele circuit van spelers van nu, zou ik het moeilijk vinden om mensen aan te wijzen op een manier van: hé, daar zou ik wel eens aanwijzingen van willen krijgen. Ik ben zelf behoorlijk door de wol geverfd, en beschouw mezelf dus als aardig ervaren. Als je mensen als Phil Ivey, Daniel Negreanu en Phil Hellmuth beschouwd als topspelers, mensen met naam en reputatie die gepresteerd hebben, dan denk ik eerlijk gezegd van, ik zit er niet ver vandaan. Maar dan komt de vraag, hoe ver is dat? Als er bijvoorbeeld 100.000 moves in het spel zijn waar je op moet letten op dat moment, en ik ken er 99.500, dan blijven er 500 moves over die voor mij nieuw zijn. Als iemand dan zou zeggen dat er een speler is die perfect speelt, nee, dan zou ik dat niet geloven. Dat zou nu niet kunnen, en dat zal nooit kunnen, want dan zou je dat moeten berekenen met wiskundige formules, en dat zou je misschien naar aanleiding van resultaten online kunnen doen, maar in live poker is dat onmogelijk.

Het "Showelement"

Er is wel een speler die ik altijd gewaardeerd heb voor zijn persoonlijkheid, en zijn inbreng in het milieu in Europa, en dat is Dave Ulliot (Devilfish). Die leerde ik enige jaren geleden kennen, en dat vond ik een aardige gozer, die ook ongeveer van mijn leeftijd is. De manier hoe hij speelde was duidelijk herkenbaar, hij had zijn show klaar om zijn moves te maken, en als je zelf een soortgelijk "Showelement" in jouw eigen spel hebt zitten, daarmee bedoel ik informatie krijgen van mensen, door bijvoorbeeld te praten met ze, door te zingen, te lachen en te dollen en wel of geen moves te maken, dan ben je eigenlijk je tegenstander aan het testen, waardoor je heel veel leert. Zo gaat dat bij alle sporten, testen begint al heel vroeg en is erg belangrijk. Hoelang kun je onder water blijven, hoever kun je zwemmen, ga eens een rondje sparren, het zijn allemaal stuk voor stuk verschillende testen, tot je op het moment komt waarop je zegt: dit kan ik!

Ik heb wel eens aan tafel gezeten met Puggy Pearson, die man heeft een liedje gemaakt, dat heb ik thuis nog op een bandje staan, die man is schathemeltje rijk, en bevind zich in de absolute top. Dat is een speler waar je weinig van hoort, want dat is een speler van de beginjaren, ze zijn al 50 jaar bezig daar, en hij is waarschijnlijk achter in de 70, begin 80. Evenals T.J. Cloutier, die is al 64 of 65, en als je die man ziet, is die nog steeds zo sterk als een huis, ondanks dat hij een tijdje geleden ziek is geweest. Doyle Brunson ook, die zag ik een paar weken geleden tijdens de World Poker Exchange, dat zijn allemaal spelers die zijn rond de 80. Die hoopten eigenlijk dat ze 20 of 30 jaar jonger waren, en dat ze die hype die het nu rond poker was intenser konden meemaken en er meer van konden genieten. Ik spreek wel eens met die mensen, en weet dat ze me waarderen, omdat ze weten dat ik voor poker meer wil betekenen, in plaats van alleen maar het toernooi te willen winnen. Ik denk dat er in het poker meer te doen valt dan alleen de sport zelf te beoefenen.

PN: Je hebt onlangs de DVD "Poker My Way" opgenomen, wanneer kunnen we die verwachten?

Daar wordt op dit moment aan gewerkt, ik denk dat het nog slechts een paar dagen gaat duren voordat hij te koop is. Ik ga eerst naar St. Kitts, en dan reis ik weer af naar de VS. Daar heb ik in Palms in Las Vegas vier dagen een seminar met Howard Lederer, Annie Duke en Phil Helmuth. Ik zou daar eerst een satellite gaan spelen, maar dat is veranderd, ik maak nu zelf deel uit van de seminars, wat natuurlijk erg leuk is, en ik voel me dan ook vereerd vanwege het feit dat ik op dat niveau geplaatst word, of het terecht is weet ik niet, maar dat zal ik moeten waar maken, en dat zal moeten blijken uit de toekomst, als ze me vaker gaan vragen. Ik vind het natuurlijk prettig om genoemd te worden met Sklansky, Caro en Brunson, want dat is de absolute top, dat zijn de absolute pokerlegende's. Ik ga wel met ze om, en ik ken ze goed, maar wat de dvd betreft, vermoed ik toch dat hij misschien ietwat Hollands of amateuristisch is en ik had het achteraf gezien toch wel iets anders willen doen, maar soms is daar geen tijd en geld voor.

De boodschap van deze dvd is: " Hallo nieuwe opkomende toernooi spelers, iedereen heeft een bepaald gedrag aan de tafel omdat je onwetend bent, of omdat je niet genoeg ervaring hebt. Hier heb ik een strategie, een manier van spelen die je ten alle tijden kan gebruiken door gewoon terug te schakelen naar een bepaalde speelwijze, als je aan tafel ineens voor ongewenste verrassingen staat. Als je bijvoorbeeld niet weet tegen wie je speelt of hoe je zelf moet spelen, kun je terugschakelen naar dit systeem, en dan heb je een grote kans om alsnog redelijk in het prijzengeld te vallen. Dat wil zeggen dat je van de tien keer dat je deelneemt aan een toernooi, je waarschijnlijk 2 of drie keer terecht komt in het prijzencircuit. Zou je dat bereiken als je niet dit systeem hanteert? Zo onwetend als je bent, als je net begint en er eigenlijk geen kaas van heb gegeten, en niet weet wat je moet doen op die cruciale momenten, die juist zo belangrijk zijn? Nee, want dan ben je geneigd namelijk om voor een manier van spelen te kiezen, die je de veilige kant bied van het verhaal. En dan maak je wel eens de verkeerde beslissing, want dan moet je er wel eens voor gaan, ondanks het feit dat je weet dat je hand niet goed is op dat moment. Maar je kan beter tien keer gaan, met een 60/40 verhouding, in plaats van dat je zegt, ik weet gewoon dat ik niet de goede hand heb, ik pas, wat natuurlijk een totaal ander verhaal in een jong stadium van het toernooi is.

Een toernooi heeft verschillende fasen, en in een toernooi moet je in verschillende versnellingen spelen. En hoe kom je in dat verdere stadium van dat toernooi? Wat doe je als je aan tafel gaat zitten en je hebt AK en iemand voor je neus gaat all-in? Ben jij bereid om je 10.000 fiches erin te gooien waar je net €5000 voor hebt betaald, omdat je vind dat je met AK een goede hand hebt? Want dan ben je op dat moment verkeerd bezig. Die AK is wel een hele goede hand, maar wel wanneer JIJ besluit te spelen, en wanneer het JOU uitkomt, en niet wanneer een ander al voor jou all-in is gegaan. Ik geef op de dvd een verhaal, een overzicht, een rode draad betreffende hoe je kan spelen tijdens een toernooi om een goede kans van slagen te hebben en de finaletafel te halen, of anders in ieder geval in het geld te raken. Als je die strategie aanhoudt zul je vanzelf merken dat je vaker in het geld komt, maar je hebt dan wel een vaste manier van spelen. Op het moment dat je denkt van:" Hé, ik heb er ervaring in, ik weet hoe het werkt", kun je deze strategie loslaten en gewoon je eigen spel gaan spelen, en op het moment dat je denkt:"Hé, het gaat niet, en het lukt me niet, dan kun je gewoon terugschakelen naar het systeem wat ik op de dvd uitleg.

De gemoedstoestand

Het is natuurlijk ook grotendeels afhankelijk van hoe je in je vel zit. Als je als speler lekker in je vel zit, en het geluk lacht je toe, dan maakt het niet uit, dan heb je deze strategie niet nodig, want dan zul je zien dat de passende kaarten op de flop voor je vallen. En als je ongelukkig zit, dan kunnen twee azen je niet helpen, want dan koopt je tegenstander alsnog zijn straat op de river. Maar nu praten we over een doorsnee stel mensen die je tegen zou kunnen komen tijdens een toernooi. Soms heb je dat spelers niet meer stuk kunnen, ze zijn verliefd, het is mooi weer, en ze spelen handen die ze eigenlijk nooit zouden moeten spelen, maar ze zeggen dan vaak:" tja, ik had er gewoon een gevoel bij". En gek genoeg winnen ze dan met die handen, maar dat soort verhalen hoor je eigenlijk alleen maar als spelers gewoon een goede run hebben. Als mensen niet lekker in hun vel zitten, als ze bijvoorbeeld ruzie hebben, of ze hebben thuis problemen hebben, dan hoor je alleen maar hoe ze met hun azen of koningen verliezen. "Hij had maar één out", en dat soort verhalen hoor je dan. Maar als je een vast systeem gaat hanteren, dan heeft je emotionele gemoedstoestand geen invloed. Dan speel je gewoon bepaalde handen wel en andere handen niet, een beetje machinaal, maar dat kan soms wel effectief zijn. Maar zodra jij beslissingen gaat maken die zijn gebaseerd op jouw inschatting, dan gaat je gevoel parten spelen, en als je niet lekker in je vel zit, kan dat erg nadelig voor je aflopen. Ik hoop dat de dvd spoedig links en rechts aangeboden zal worden, onder andere op pokermywaydvd maar ook via Blufmagazine, en via Flying Dutchman marketing en nog diverse andere pokerwebsites.

PN: Wat is het volgende project?

Ik ben al enige tijd bezig met meerdere projecten, waar ik wel of niet actief aan deelneem. De "Circle of Outlaws" is daar één van. Deze groep bestaat uit onder andere uit Noah Boeken, Luca Pagano en Patrick Antonius, en ikzelf zit daar dan ook in, een beetje als leider/mentor, aangezien ik de oudste ben. Dat zijn allemaal goede jonge spelers die zonder hulp toernooien kunnen winnen, maar die nog wel een beetje gepolijst kunnen worden in de pokerwereld, en die nog wel wat meer naamsbekendheid zouden kunnen gebruiken, om bijvoorbeeld sponsors aan te trekken. Dat is dus een groep leuke spelers, neem bijvoorbeeld de Mizrachi brothers, die in Amerika erg bekend zijn, een Patrick Antonius die laatst nog een EPT heeft gewonnen, en een Luca Pagano en Noah Boeken, die online weer de nodige naamsbekendheid genieten. En dat willen we gewoon op een leuke entertainende manier bekend maken. Begin volgend jaar, waarschijnlijk maart, komt daar een voorstelling van, in de vorm van een "Bootcamp" in het Rockcafe, mits daar alle papieren rond voor zijn. Het is namelijk als Nederlander zijnde niet erg gemakkelijk om alle licenties te krijgen om dat soort bijeenkomsten te organiseren in Amerika. Het "Outlaw" idee kwam van Wendy Meadly van het poker research network in Amerika, waar mijn zaken door behartigt worden in Amerika, zij werken veel samen met Flying Dutchman marketing, om mij dus een basispositie te geven in de pokerwereld. Die wereld is in de VS al aardig gestabiliseerd, maar hier in Europa nog vrij onbekend. Om dat hier in Europa goed vorm te geven moet ik dat platform in Amerika bouwen, daar ben ik dan ook veel bekender, omdat ik daar veel meer bezig ben.

Toekomst projecten

En in Europa zijn we nu bezig met enkele projecten, waarvan er binnen nu en zes maanden bekend wordt of dat door gaat of niet. Dat is natuurlijk allemaal erg spannend, omdat er dan een groei komt in Europa qua poker in verschillende landen. Het wordt tijd dat de mensen hier wakker worden en realiseren dat poker heel interessant is, en dat deze sport, wat een soort kruising is tussen Bridgen en schaken, net zo populair kan worden als darten, of golf. Poker is een spel voor jong en oud, en het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt, je kunt tegenwoordig ook gaan meten met mensen over de hele wereld via internet. Tegenwoordig hoef je de deur niet meer uit, om te spelen. Dus wat dat betreft is er een wereldweide ontwikkeling gaande in het poker. Mijn voorspelling is dan ook dat er tussen nu en drie jaar er wereldwijd wel 500 miljoen mensen met poker in aanraking zijn gekomen, omdat het gewoon heel erg leuk is. Ik hoop in de toekomst een rol te gaan spelen in de pokerwereld. Dan heb ik het niet over Nederland in het specifiek, want er is vraag naar in binnen en buitenland. Dus ik ben bezig met meerdere projecten waar ik aan gewerkt heb, en waar ik nog steeds aan werk, die nog gepolijst moeten worden en op het juiste moment naar voren geschoven moeten worden, waar Nederland ook een rol in zal gaan spelen. Tegenwoordig maakt het niet uit of je in Aruba zit of in Duitsland als je evenementen wil gaan organiseren, vanwege de multi mediale middelen die we nu tot onze beschikking hebben in deze tijd. Ik help graag mee met het organiseren van deze dingen het liefst vanuit Nederland, als dat mogelijk is, en als we alles op een rijtje hebben, en het goed gaat, dan zie ik grote ontwikkelingen in de toekomst in het pokercircuit.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen