Interview met Erick Lindgren

Interview met Erick Lindgren 0001

Één van de meest herkenbare en fameuze sterren van de World Poker Tour moet wel Erick Lindgren zijn. Hij heeft al 2 WPT titels op zijn naam en werd de eerste WPT Player of the Year in 2004. Door deze overwinningen bovenop de vele cashes in tournaments heeft hij inmiddels een bankroll die meer dan $3 miljoen bedraagt. Hij blijft een bedreiging in ieder tournament of cashgame

Erick is ook schrijver geworden. Een leuke toevoeging op zijn curriculum vitae. Hij schreef `WPT: Making The Final Table`. Het boek werd onlangd gepubliceerd en wordt nu al gezien als één van de beste tournament poker boeken die verkrijgbaar zijn. In het boek gaat hij dieper in op de aanvallende stijl die hij in iedere fase van het tournament bijstelt en gebruikt. Hij geeft veel praktijkvoorbeelden en geeft goede adviezen om een tournament of championship te kunnen winnen.

En hij is nog niet eens 30! Voor iemand die uit een klein dorpje (Burnley) in Californie komt ziet het er allemaal rooskleurig uit! Ik kreeg de kans om met Erick te praten over zijn boek en over wat we van hem kunnen verwachten in de toekomst. Ik verwacht zelf nogal veel.

PN: Ten eerste: Gefeliciteerd met je boek! Heb je daarin niet teveel van je geheimen prijsgegeven?

EL: (Lachend) Bedankt! Maar nee, ik maak me geen zorgen dat ik teveel zeg in het boek. Er komen zoveel nieuwe spelers bij vandaag de dag, en de meesten leren het spel versneld. Met dit boek kunnen ze hun spel verbeteren, en ook al lezen ze het boek 20 keer en ik kom ze tegen aan de speeltafel, moet er sowieso nog worden gespeeld. Het is gewoon en stuk gereedschap dat spelers kunnen gebruiken om beter te worden.

PN: Je hebt het over een agressieve stijl in je boek. Zou je een nieuwe speler ook adviseren om die toe te passen?

EL: In het boek leg ik de nadruk op het spelen na de flop; hetgeen ik voor mijn gevoel goed beheers, dat is waarom ik een agressieve stijl heb en niet conventioneel speel zoals de meesten. Nieuwkomers zouden zich moeten concentreren op het spelen voor de flop, gezien ze nog maar weinig ervaring hebben met het spelen na de flop.

Ik probeer ook het belang van positie te benadrukken, dit kan namelijk meer invloed hebben op het spel dan de kaarten die je vast hebt. Soms kan het correct zijn om een play te maken die er voor de flop uitziet als één die jou benadeelt. Wat er gebeurt als de kaarten op de flop komen is dat je vanaf dat moment kan bepalen wat je het beste kan doen doordat je jezelf in die positie hebt gespeeld.

PN: Kan de tournament strategie over welke je praat ook gebruikt worden in een cash game?

EL: Volgens mij wel, mischien is de strategie juist beter toe te passen in cash games. In deze gaan mensen meestal niet roekeloos all-in als in een tournament. De stacks zijn meestal hoger, misschien zitten deze zelfs in de $15-$20.000 regionen, op dat moment zullen mensen sterk spelen maar geen onnodige wilde bokkesprongen maken. Hierdoor wordt het spelen na de flop een stuk onderhoudender.

PN: Ik dacht dat één van de belangrijkste stukken in je boek ging over wat je moet doen als je eenmaal WPT champion bent. Hoeveel spelers worden verleid om de slechte keuzes te maken die je omschrijft, en deed je het zelf ook?

EL: Oh ja, zeker weten dat ik dat deed. Niemand is perfect! Ik leerde van de gesprekken met Doyle Brunson en andere legendes, zij hebben het ook meegemaakt. Naarmate de tijd verstrijkt leer je inzien wat het goede en wat het slechte is. Als ik spelers kan helpen om de goede keuzes te maken dan doe ik dat graag.

PN: Je mede schrijver Matt Matros geeft geweldige inzichten in poker wiskunde. Is dat iets waar je ook sterk in bent?

EL: (glimlacht) Ik begrijp de wiskunde die ik toepas in mijn spel, maar ik ben een ook een opportunist; ik ben niet alleen maar bezig met rekenen. Matt heeft veel wiskundige kennis en ik ben blij dat hij een bijdrage heeft geleverd. Zijn input maakt het boek ook beter vind ik.

PN: In welk opzicht zijn WPT tournaments veranderd sinds de eerste paar seizoenen?

EL: De WPT is heel goed voor poker in het algemeen. In het begin speelden er niet zoveel spelers mee als nu, er werd goed gespeeld, maar met veel minder mensen. Vandaag de dag is het allemaal een stuk wilder, en je moet er een stuk harder voor vechten (je komt meer spelers tegen voordat je bij de finale tafel in de buurt komt). Je kan overal in satellites seats winnen voor de tournaments, dit maakt het natuurlijk allemaal een stuk spannender, want niemand weet wie ze voor zich krijgen.

PN: Als je de Professional Poker Tour (PPT) vergelijkt met de reguliere WPT tournaments, is het ene dan uitdagender dan het andere?

EL: Voor mij wel. In de PPT tournaments ken ik de spelers en hun stijlen, anders dan de WPT waar veel spelers gewoon een sponsor slot vullen. Voor mij wordt het een echte uitdaging als ik het moet opnemen tegen spelers die ik ken en moet toepassen wat ik kan om ze te verslaan. Dat vergt veel meer denkwerk dan agressief spelen in een tournament om vooruit te komen tegen spelers die je op dat moment nog moet lezen. Dit onderscheidt de PPT wel degelijk van de reguliere WPT tournaments.

PN: Je was een succesvolle atleet in je middelbare schooltijd. Ben je aan de poker tafels net zo gedreven als je toen was?

EL: Absoluut! In sporten kan ik mijn drang om competitie aan te gaan kwijt. Aan poker kan ik bijna overal en op ieder moment deelnemen.

PN: Welke tegenstander vormt de grootste uitdaging aan de tafels?

EL: Over het algemeen gezien of wil je namen horen? Normaal gesproken heb ik problemen met spelers als ikzelf; agressieve spelers. Ik zou het dan kunnen hebben over spelers als Daniel (Negreanu), Gus (Hansen), Phil (Ivey), en Josh (Arieh). Die vormen wel degelijk een uitdaging voor me.

Mijn vriend Gavin Smith (2005 WPT Mirage champion, derde plaats gehaald op de Doyle Brunson NAPC) valt ook in die categorie. De laatste tijd gaat het hem voor de wind, hij speelt sterk en met zijn zelfvertrouwen en agressieve spel zou hij het nog wel eens ver kunnen schoppen.

PN: Hoe belangrijk is het winnen van een WSOP bracelet voor een houder van twee WPT titels en PPT championship winaar?

EL: Het is één van mijn doelen. In de World Series van 2005 had ik het best moeilijk, maar er komt altijd nog een kans.

PN: Dat is ook iets waar ik nog wat over wilde vragen. Er wordt nogal wat gediscussieerd over het feit dat No-Limit Hold ´Em het populairste spel aan het worden is in de tournament poker scene. Zou je liever zien dat er een breder aanbod komt in de toekomst of vind je het wel best zo?

EL: Ik krijg eigenlijk alleen maar de kans om in Main Events van tournaments te spelen omdat er zoveel tournaments worden aangeboden overal. Bij de World Series zou ik wel wat meer Stud en mixed games willen zien in ieder geval. Lijkt me beter dan alleen maar no-limit.

Maar je moet het wel van alle kanten bekijken. No Limit is een snel spel, en kan zelfs met een groot spelersveld snel worden afgerond. Limit of high/low tournaments kunnen aardig wat tijd kosten. Ik weet nog dat vroeger in de World Series de blinden in de eerste levels van de tournaments laag waren en de stacks hoog, je hoefde niet bang te zijn dat je gedurende de eerste paar uren iets miste. Tegenwoordig is dat wel anders.

PN: Als jij mocht bepalen wat er zou moeten veranderen in de poker wereld, wat zou dat zijn?

EL: Ik zou de regels zeker nog een keertje nakijken. De TDA (Tournament Directors Association) regels betreffende het bespreken van handen aan de tafel snap ik niet. Deel van het heads up spelen is het uitproberen en testen van je tegenstander. Dat is hoe veel spelers bepalen hoe ze spelen. Gedurende Heads-Up Championship zag ik Daniel Negreanu een geweldige inschatting maken door middel van zijn table talk met Jerry Buss. Hij legde zelfs zijn kaarten weg. Volgens de regels mag dit dus niet...

Ook zou ik iets veranderen aan de "F-bomb" regel (`To drop the f-bomb` betekent in gezelschap het woord `fuck` uiten). Ik heb de nodige lelijke woorden aan tafel gezegd in het verleden, maar het woord fuck is het enige woord dat je niet mag zeggen? Het is een beetje kinderachtig vind ik gezien het feit we allemaal volwassenen zijn. Maak je liever druk over hoe men het spel speelt in plaats van te letten op wat ze misschien verkeerd zeggen.

PN: Mij is opgevallen dat je geen zonnebril draagt aan de poker tafel. Waarom is dat?

EL: Om eerlijk te zijn is dat pure noodzaak. Door het dragen van mijn zonnebril heb ik nota bene mijn eigen handen te vaak verkeerd gezien en daardoor fouten gemaakt. Ik denk er niet eens aan om ze te dragen. Ik denk trouwens ook niet dat ik ze nodig heb.

PN: Is er een bepaalde hand die je altijd speelt?

EL: AZEN! (Lacht) het hangt bij mij meer af van in welke positie ik aan tafel zit dan van de kaarten die ik in mijn hand heb. Ik concentreer me op het spelen na de flop. Iedere situatie is anders, dus ik heb niet echt een favoriete hand.

PN: Is het belangrijk om rust te nemen van het spelen van poker, zo ja, waar vind jij dan die rust?

EL: Het is heel belangrijk voor mij om af en toe rust te nemen. Al dat reizen breekt je op. Ik speel graag golf of basketball, kijk wel eens televisie. EIgenlijk doe ik van alles, als ik maar bezig blijf!(lacht)

PN: Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten Erick?

EL: Dat weet ik nog niet helemaal zeker. Er zijn zoveel mogelijkheden voor poker spelers vandaag de dag! Brian Balsbaug (zijn agent van Poker Royalty), heeft goed voor me gezorgd wat dat betreft. Hij is altijd bezig met onderzoeken waar we onze populariteit nog meer kunnen opkrikken, ik ben hem daar erg dankbaar voor!

PN: Bedankt voor je tijd, en veel succes in de toekomst toegewenst van ons hier bij PokerNews.

EL: Bedankt, jullie ook!

PokerNews bedankt Erick Lindgren nogmaals voor zijn tijd. Hij schittert dit jaar ook weer in de World Poker Tour. En voor alle dames onder ons; Hij is nog vrijgezel! Zijn schare fans blijft groeien. Als je Erik niet tegenkomt tijdens de Tour kan je hem wellicht tegen het lijf lopen bij FullTilt Poker en nog wat van hem leren. Ook kan je zijn boek lezen om je spel te verbeteren.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen