Barry Greenstein - Poker met een doel

Barry Greenstein - Poker met een doel 0001

Normaal gesproken wordt Poker niet echt gezien als een spel dat je voor goodwill kan gebruiken. Het doel van het spel is zoveel mogelijk te winnen voor je bankroll. Poker is vaak nogal agressief en zit vol met spanning en psychologische druk, het is dan ook niet iets waar filantropen zich vaak mee bezighouden. Barry Greenstein is daarom ook uniek gezien hij `Robin Hood` speelt in de tournament scene.

Barry Greenstein werd geboren en opgevoed in Chicago Illinois. Sinds zijn jeugd was duidelijk te zien dat hij affiniteit had voor spellen, in het speciaal poker. Zijn vader speelde ook, wellicht heeft Barry het spel van hem geleerd. De jonge Greenstein speelde tegen zijn vrienden op de middelbare school en kwam meestal als winnaar uit de strijd. Hij bleef poker spelen terwijl hij aan de University of Illinois studeerde.

In die tijd dacht hij er regelmatig aan om professioneel poker speler te worden. Hij kon zichzelf prima onderhouden van zijn winst en zag het als een lucratieve carriere. Hij realiseerde zich ook dat het een loopbaan was met vele gevaren en valkuilen. Met deze gedachten in zijn achterhoofd studeerde hij door en haalde uiteindelijk een diploma in computer wetenschappen en liep net een PhD mis.

In 1984 begon hij met werken bij het software bedrijf Symantec, waar hij één van de beste software ontwikkelaars was. De lokroep naar de pokertafels was echter nog niet verstomd. Uiteindelijk besloot hij mede door omstandigheden in zijn privé leven en op zijn werk om de stap te wagen naar een professionele poker loopbaan. Sindsdien heeft hij niet meer terug gekeken.

Bekend staand als één van de beste cash game spelers ter wereld concentreerde Greenstein zich in de eerste jaren niet echt serieus op tournament poker. In de jaren 90 maakte hij wel wat lawaai bij de World Series of Poker; hij cashte zes keer voordat we een nieuwe eeuw ingingen. Hij bleef zich onderhouden door in de ring games te spelen in de beste en grootste poker rooms van Californie en Las Vegas, maar toen tournament poker opeens in de lift ging in 2002 kwam hij tot de conclusie dat hij deze tournaments (en de prijzen die te winnen waren) kon gebruiken om zijn medemensen te helpen.

In de 21ste eeuw was Barry waarschijnlijk de beste en meest consequente tournament poker speler die op de wereld rondliep. Hij paste zijn cash game speelstijl aan, en heeft sindsdien successen geboekt in iedere poker tour of poker arena die hij heeft betreden.

Hij blijft trouw aan zijn toeweiding om de wereld te verbeteren door zijn gewonnen geld te doneren aan verschillende goede doelen. Zijn favoriete goede doel is Children Inc. , een organisatie die kinderen over de hele wereld voorziet in de primaire levensbehoeften.

Hij heeft al twee World Series of Poker bracelets gewonnen, de laatste in 2005 in een Pot Limit Omaha event. Naast de twee bracelets heeft hij al 21 cashes in de World Series competitie voor zijn rekening genomen. Tijdens de World Poker Tour heeft hij ook zijn talenten goed gebruikt door de Jack Binion World Poker Open te winnen. Sinds de Tour bestaat heeft hij al in vele events gecashed. Zijn meest recente overwinning boekte hij bij de WPT Invitational in Los Angeles in 2006. Ook al is hij zo succesvol in tournaments, blijft hij een geduchte tegenstander in de high limit cash games, waar deze ook worden gespeeld.

Ook heeft Greenstein veel invloed gehad op hoe spelers het spel benaderen door zijn boek `Ace on the River`. Hij schreef het nadat hij was benaderd door de legendarische Doyle Brunson die hem vroeg om een hoofdstuk over money management te schrijven voor "Super/System 2". Toen Barry hem zijn 100 pagina´s tellende manuscript overhandigde suggereerde Doyle dat hij maar een eigen boek moest schrijven. Het resultaat hiervan is één van de meest invloedrijke poker boeken van de laatste tijd geworden. In het boek geeft hij toekomstige en al actieve spelers betere adviezen dan je in de meeste boeken van tegenwoordig kan lezen.

Aan de tafels staat Barry bekend al seen stille bedachtzame speler. Hij maakt vrijwel nooit een move als hij niet in een sterke positie verkeert, en doeth et goed in de vele tournaments die hij spelt. Hij is ook makkelijk te benaderen, en heeft altijd een vriendelijk woord voor zijn fans. Hij is altijd bereid om de tijd te nemen om te praten over een niet poker gerelateerde invulling van het leven.

Baryy Greenstein is misschien wel één van de weinige `Renaissance spelers` in de poker wereld. Hij auteur, filantroop en een geweldige poker speler zowel in cash games als in tournaments. Ook is hij een baken in de wilde poker branding en zal hij zijn licht nog vele jaren over de zee laten schijnen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen