Phil Hellmuth - Zakenman, Host en Poker Legende

Phil Hellmuth - Zakenman, Host en Poker Legende 0001

Phil Hellmuth is zeker weten het beste voorbeeld van een moderne poker professional. Hij blijft op de hoogste levels spelen, met skills die hem negen World Series of Poker bracelets en talloze tournament overwinningen over de hele wereld hebben opgeleverd. Hij realiseert zich ook dat er een hele goede kant zit aan het zo bekend en goed zijn, hier heeft hij dan ook goed gebruik van gemaakt. Het lijkt erop dat Phil Hellmuth `zijn` evenveel tijd kost als het zijn van een poker champion.

`Sinds november heb ik maar in acht tournaments gespeeld,` zei Phil toen ik hem vorige week sprak. `In januari alleen al waren er vijf tournaments, en ik heb in geen van die vijf gespeeld.` Dit is iets wat de World Champion van 1989 zeer zeker wil rechtzetten dit jaar. Het probleem is alleen dat de zakelijke kant van zijn leven hem weghoudt bij de tafels.

Phil zal meewerken aan het achtste seizoen van de "Celebrity Poker Showdown". Op 31 mei zal de Nationale Heads Up kampioen van 2005 nog een taak op zich nemen en als host optreden samen met co-host Dave Foley in de succesvolle Bravo network poker serie. Dit is echter niet alles, zo bleek uit ons gesprek.

PN: Phil, hoe ben je aan de co-host rol gekomen van de "Celebrity Poker Showdown"?

PH: Tja, toen ze in 2002 begonnen vroegen ze me als co-host. Op dat moment werkte ik echter aan een ander programma, en wilde eerlijk tegen ze zijn. Het programma waar ik aan werkte was mijn eigen programma, en ik wilde geen scheve gezichten. Ik probeer altijd ethisch en moralistisch te denken, dat is erg belangrijk voor me. Probeer je eens voor te stellen hoe hard de CAA agenten tegen me hebben geshreeuwd omdat ik die kans voorbij heb laten gaan. Ethisch gezien moest ik dat wel doen.

Helaas is het programma waar ik aan werkte nooit iets geworden. Zoals we allemaal weten werd "Celebrity Poker Showdown" erg populair, en uiteindelijk kwam alles weer bij me terug. Toen ze me opnieuw vroegen als co-host kon ik wel ja zeggen.

PN: Wat waren je indrukken van de beroemdheden die deelnamen aan het event? Vielen bepaalde mensen erg op tijdens de opnames?

PH: De beroemdheden zijn allemaal goede spelers aan het worden. Ik heb het gevoel dat ze allemaal goed willen presteren bij de "Celebrity Poker Showdown" en veel geld willen verdienen voor hun goede doelen. Vijf of zes van hen vielen me op; Michael Ian Black, de comedian, speelde erg goed. Zowel Jason Alexander van ´Seinfeld` en Brian Cranston van ´Malcolm in the Middle` deden het ook erg goed. Jennifer Tilly nam ook deel, en we weten allemaal dat zij ook erg sterk speelt. Het ging er heftig aan toe dit jaar.

PN: Wat is jouw bijdrage aan de "Celebrity Poker Showdown?"

PH: (Lachend) Tja, dan zal je even moeten afwachten. Het wordt in ieder geval heel speciaal, mede door het feit dat we alles in New Orleans hebben opgenomen.

PN: Daar wilde ik ook nog iets over vragen. Hoe belangrijk was het om dit tournament in New Orleans te houden?

PH: Ik persoonlijk wilde zoveel mogelijk hulp bieden aan de slachtoffers van de orkanen. We hielden eerst een benefiet tournament bij UltimateBet voordat de "Celebrity Poker Showdown" werd opgenomen. Ikzelf doneerde $12,500. In dat tournament speelden we meer dan $80.000 bij elkaar voor de wederopbouw van het gebied. Het leek allemaal zo te horen, dat de "Celebrity Poker Showdown" daar werd opgenomen dit jaar.

Alleen al dankzij dat programma konden we $1 miljoen doneren aan de door de beroemdheden gekozen goede doelen. Daarnaast zullen we tijdens de uitzending telefoonlijnen open zetten zodat de kijkers thuis ook kunnen bijdragen. Hopelijk kunnen we hiermee erg veel mensen helpen in de getroffen gebieden.

PN: Laten we het eens hebben over je poker spel de laatstse tijd. Je maakte flink indruk bij "High Stakes Poker". Hoe moeilijk is het om te spelen tegen spelers van dat kaliber?

PH: Helemaal niet moeilijk. Ik heb de beste spelers ter wereld verslagen, en blijf dat doen in de cash game arena´s. Ik ben in 1999 gestopt met No Limit ring games spelen, volgens mij omdat ik verandering wilde. Ik begon meer Triple Draw enzo te spelen.

Ik begon met een andere benadering te spelen dan ik normaal gekozen zou hebben. Ik wist dat spelers als Freddy Deeb, Barry Greenstein en Daniel Negreanu erg snel spelen, ze veel flops zien en veel na de flop spelen. Ik probeerde net zo snel te spelen als zij normaal gesproken zouden doen, maar ik kwam in de problemen omdat ze anders speelden dan gewoonlijk. Achteraf gezien had ik gewoon moeten relaxen, een saai, recht door zee spel moeten spelen, en had ik geduldig moeten wachten op de goede kaarten.

PN: Hoe moeilijk was het om uit het Heads Up championship te vliegen en geen fatsoenlijke kans te krijgen om je titel te verdedigen?

PH: Erg naar. Toen ik de reclames aan het opnemen was voor de promotie op NBC, weet ik nog dat ik dacht: `Laat me er alsjeblieft niet uitvliegen in de eerste ronde!`

PN: Chip Reese was dan ook wel een erg geduchte tegenstander voor een eerste ronde?

PH: Oh ja, Chip is een geweldige speler. Hij wordt door de mensen die niet genoeg over poker weten zwaar ondergewaardeerd.

PN: Werd je erg afgeleid door de activiteiten die om het event heen werden georganiseerd?

PH: Nee joh. Vorig jaar toen ik het event won had ik me helemaal niet voorbereid. Laat ik het zo zeggen, als ik niet was gebeld de dinsdag ervoor, was ik het gewoon vergeten waarschijnlijk. Ik wilde tijd doorbrengen met mijn familie, maar ik had ook gezegd dat ik in het event zou spelen, dus ik ging gewoon.

Toen ik er éénmaal was, zag ik hoe weinig kans ik in de ogen van de aanwezigen had om te winnen. Dat hielp erg in mijn motivatie. Nadat ik mijn eerste twee matches had gewonnen, zei ik tegen mezelf dat het tijd was om serieus te worden. Ik ging door en won!

PN: Eerlijk gezegd ben je de laatse tijd best een zakenmannetje. Ik heb gehoord dat je zelfs in de medische wereld bezig bent?

PH: Ja, er is een erg interessant bedrijf; Applied Health Solutions. Zij werken aan allerlei medicijnen voor allerlei aandoeningen en kwaaltjes. Één van hun artsen, die ook de lijfarts is van de Sultan van Brunei, en op oproepbasis klaar stond voor de President van Amerika tijdens zijn reis over de pacific, heeft een geweldig middel tegen reuma ontwikkeld, dat erg veel potentie heeft. Op dit moment wordt het getest, en hopelijk zullen we binnenkort goede resultaten zien.

Ook ben ik betrokken geweest bij het bedrijf IAmplify.com. Ik heb ze advies gegeven over poker. Ze werken op dit moment aan MP4, wat de volgende stap is na MP3. MP4 combineert audio en video. Daarnaast ben ik bezig met mijn poker spel voor mobiele telefoons, mijn poker column (die in 40 kranten en tijdschriften verschijnt). Dus al met al ben ik best druk.

PN: Klinkt allemaal erg interessant! Maar even over poker, hoe goed is je spel op dit moment?

PH: Ik zit erg dicht bij waar ik wezen wil. De World Series komt eraan, en ik denk dat ik klaar ben om in ieder tournament te spelen wat daar in die zes weken wordt gehouden. Dat ik de Mirage Poker Showdown moet overslaan vind ik best erg, maar ik moet ook wat tijd doorbrengen met mijn familie, dat is voor mij nog steeds het belangrijkste.

PN: Voor het eerst in jaren loop je qua bracelets achter op Doyle Brunson en Johnny Chan. Helpt dat in je motivatie?

PH: Zeker weten. Ik ben echt pissig dat ik achter ze sta. Ik wil de allerbeste zijn, dus nu moet ik laten zien wat ik in huis heb.

PN: Wat is de grootste misvatting die mensen (kunnen) hebben over jou?

PH: Het idee dat ik acteer terwijl ik speel. Begrijp me niet verkeerd, ik probeer geen excuus te vinden voor mijn uitspattingen aan de speeltafel. Soms zie ik mezelf terug, en lach ik net zo hard als de mensen die het ook kijken. Ik ben gewoon mezelf aan de speeltafel. Ik heb een hele sterke drang om te winnen, en alles wat niet bij winnen in de buurt komt maakt me gek.

Ik vind het ook erg irritant dat ik als "bad boy" word afgeschilderd. Ik ben een familie man, ben al 17 jaar getrouwd, maar door mijn competitie drive noemen ze me opeens "Poker Brat". Sommige spelers die als de "good guys" worden afgeschilderd gedragen zich absuluut niet zo netjes als ik zelf!

PN: Ok, als laatste vraag: Wat zal de toekomst brengen voor jou denk je?

PH: Poker doet het erg goed vandaag de dag. Ik zou het geweldig vinden als we net als in de PGA tour (golf) de beste spelers tegen elkaar zouden zien spelen. Mensen die vandaag de dag poker spelen willen dat soort dingen graag zien. Misschien zal de World Poker Association ons in die richting sturen.

Ikzelf en mijn familie zullen altijd op de eerste plaats staan, maar de prioriteiten die daarna komen zal ik ietwat wijzigen. Ik ben al lang met zaken bezig die zorgen dat ik niet kan pokeren. Dat is eigenlijk belachelijk. Op een gegeven moment wisten mensen niet eens meer dat ik prof poker speler was. Ik was meer bezig met poker kampen en andere zaken (waar ik natuurlijk ook geld mee vedien) dan dat ik in tournaments speelde.

Ik ga steeds meer spelen, en ik wil straks in minstens één groot tournament per maand meedoen. Dat zal al zeer snel het geval zijn, en ik heb er zin in.

Ik wil Phil bedanken voor zijn tijd. Binnenkort is hij op TV te zien in de "Celebrity Poker Showdown" die door Bravo cable television network op 31 mei zal worden uitgezonden. En zoals altijd kan je op zijn site kijken waar hij mee bezig is, philhellmuth.com

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen