Beter pokeren door goede muziek?

Beter pokeren door goede muziek? 0001

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat de spelers aan de poker tafels in de poker room die je binnenloopt met allerlei oordopjes en apparaatjes bezig zijn, althans, ze luisteren naar hun eigen muziek. Vandaag de dag speelt muziek een belangrijke rol in het dagelijkse leven van velen, dus het is helemaal niet gek dat spelers tijdens hun spel naar muziek luisteren. Als we een psychologische benadering kiezen van dit fenomeen, rijst bij mij meteen de vraag: hoe kan je dit `wapen` gebruiken om een betere poker speler te worden?

Veel psychologen gebruiken muziek in hun behandelmethode, dit gaat zelfs zo ver dat ze bepaalde soorten muziek gebruiken om de mentale staat van hun patienten te veranderen. Neem nu bijvoorbeeld het liedje tijdens je eerste zoen op je bruiloft, als je dat hoort, dan komen er allerlei dingen bij je boven, soms beleef je het zelfs nog een keer...

Dit is een klassiek voorbeeld van hoe mensen herinneringen kunnen oproepen door muziek, en daar zelf op reageren, ook fysiek gezien. Neem bijvoorbeeld het woord `wandelen`;als een hond dat woord vaak genoeg heeft gehoord, en ook daadwerkelijk is uitgelaten nadat het woord is genoemd, dan begrijp je ook de reactie als je het woord uitspreekt.

Veel tournament spelers gebruiken muziek op deze manier. Professionals als Phil Gordon, John D'Agostino, Robert Williamson, en Annie Duke luisteren naar bepaalde soorten muziek in de verschillende levels van de tournaments in welke ze spelen. Ze zoeken muziek uit die bij het level past. Antonio Esfandiari zei bijvoorbeeld: `Als ik vastloop luister ik naar chille muziek, als ik aan het winnen ben en ik sterk speel luister ik naar Eminem, bijvoorbeeld het nummer `Lose Yourself`. Annie Duke geeft zelfs toe dat als ze short-stacked speelt, ze de White Stripes draait, en dan vooral het nummer "Seven Nation Army."`

Welke muziek de profs kiezen is niet belangrijk, maar waar het wel om gaat is de manier waarop ze zich mentaal op scherp zetten. Door de muziek die ze luisteren komen ze in een bepaalde bui. Gezien er tijdens poker veel menstale druk op een speler staat, en het essentieel is dat deze de goede beslissingen maakt op de goede momenten, ook onder druk. Op de momenten dat de druk het grootst is, kan een verkeerde bui noodlottig zijn. De discipline hebben om mentaal scherp te blijven en vooral ook rustig blijven is iets wat iedere poker speler wil beheersen, en de profs gebruiken muziek om het onder de knie te krijgen.

Als een speler niet goed speelt, kunnen we het beste zien dat mentale staat essentieel is. Een `bad streak` duurt vaak langer doordat een speler het zelfvertrouwen verliest, en daardoor vaak onverklaarbare keuzes maakt, en daardoor uiteindelijk nóg slechter speelt. Zou muziek hier uitkomst kunnen bieden?

Recentelijk ging het niet zo goed met Joe Sebok, hij had al maanden last van een bad run, en hij klaagde over zijn gebrek aan zelfvertrouwen, en het feit dat hij steeds weer de verkeerde beslissingen nam. Ik ging met hem in discussie, en we kwamen erop uit dat hij een playlist zou samenstellen met nummers die hij luisterde toen hij won of erg goed speelde.

Joe vond het een goed idee, en hij had er zelfs al een beetje onderzoek naar gedaan. Psychologen scheppen vaak een omgeving waarin mensen zich goed voelen, of worden herinnerd aan hetgeen besproken moet worden op dat moment. Joe zei dat hij hier nog niet eerder op was gekomen, en besloot het uit te proberen.

Het resultaat? De dag daarna won hij het $1500 buy-in Mirage tournament en het $2400 buy-in Heavenly Hold 'em Championship event nog geen twee weken later. De goede muziek luisteren op het goede moment leverde hem $350.000 op!

Muziek is een ontzettend belangrijk onderdeel van onze levens, en zoals het eruit ziet, steeds belangrijker aan de poker tafels. Muziek kan je zelfvertrouwen versterken, je rustig maken, je scherp maken, of zelfs een combinatie van gevoelens losmaken die je nodig mocht hebben op bepaalde momenten. Probeer het ook eens uit, en laat ons weten of het werkte!

Ed Note:Winnen klinkt me ook als muziek in de oren, het schijnt dat je bij Doyle´s room best leuke prijzen kan winnen!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen