'One of a Kind: The Rise and Fall of Stu Ungar'

'One of a Kind: The Rise and Fall of Stu Ungar' 0001

Iedere subcultuur heeft haar eigen legendes. Een legende is eigenlijk een volksverhaal dat van generatie op generatie wordt overgedragen. In de Poker wereld brengen spelers vaak even veel tijd door met het vertellen van verhalen als met het spelen van poker, het spel waar ze zoveel van houden. Vaak gaan de verhalen die door spelers aan elkaar worden verteld een eigen leven leiden, ze worden langer, mooier en spannender. Het verhaal, of eigenlijk de legende van Stuey Ungar is het meest vertelde verhaal, en dan vooral onder de óude garde.

Ik heb pas geleden 'One of a Kind: The Rise and Fall of Stu Ungar' gezien, de documantaire over het leven van Stuey die aanstaande zaterdag op ESPN voor het eerst wordt uitgezonden. De mensen die worden ondervraagd in de docu krijgen vrijwel allemaal een brok in hun keel als ze over de begrafenis van Stuey praten, één van 's werelds beste poker spelers. De tragedie die zijn leven was, en de legende die hij zelf werd maakte velen emotioneel, zelfs acht jaar na zijn overlijden. De laatste 15 jaren van zijn leven ging het eigenlijk alleen maar slechter met hem.

ESPN heeft eerder een programma over Ungar gemaakt en uitgezonden, en sommige beelden in de documantaire van aanstaande zaterdag zijn al eerder vertoond. De meeste interviews zijn nieuw, en het meest bizarre is nog de audio opnamen van een interview dat Nolan Dalla met Stuey deed, en die waren bedoeld voor een autobiografie. Om de één of andere reden krijg ik altijd rillingen als ik naar audio opnamen luister van overleden mensen, maar bij Stuey was het extra erg, hij sprak over zichzelf in de verleden tijd, en je krijgt echt het gevoel dat je een gebroken man hoort praten die aan het einde van zijn latijn is.

Niemand kan ontkennen dat Ungar goed heeft gepresteerd aan de poker tafels, en veel moderne poker legendes krijgen regelmatig vragen die betrekking hebben op Stuey of zijn spel. Doyle Brunson's verhaal over de laatste hand van zijn heads-up battle tegen Stuey in 1980 is op zijn minst intrigerend. Wat het nog echter maakt is het originele filmmateriaal van de hand, waar Ungar met een dreigend gezicht vraagt: "How about the chips in your hand, Doyle?" toen Doyle all in ging maar nog steeds wat chips in zijn hand had. Doyle deed alle chips in de pot, en Ungar callde, en de legende was geboren.

Interviews met Brunson, Billy Baxter, Mike Sexton, Dalla, Steve Z, Eric Draiche, en anderen bouwen het verhaal van de legende op, en geven een duidelijk beeld van de ondergang van Ungar. Zijn vrouw en dochter vertellen over de pijn in zijn hart en over hoe goed hij voor hen was en hoe hij niet sterk genoeg was om de dagelijkse strubbelingen in het leven aan te kunnen.

Het programma is over het algemeen goed in elkaar gezet, ondanks de vele beelden die niets met Ungar te maken hebben. En om wat voor reden dan ook kreeg ik een brok in mijn keel toen ik de beelden van zijn begrafenis in 1998 voorbij zag komen.

Dankzij de groei van poker worden steeds meer spelers in de spotlight gezet, ook minder belangrijke of minder bekende. Ik denk dat ik rustig kan zeggen dat het verhaal van Stuey één van de meest fascinerende verhalen is over het leven van een poker speler ooit. Voor poker fans is het een "must see!" En als je de mensen in de docu gelooft, dan weet je dat Stuey Ungar een man was met een goed hart!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen