Door indruk maken winnen?

Door indruk maken winnen? 0001

Psychologische oorlogsvoering. Indruk maken zonder daarbij fysieke inspanning te leveren. Je tegenstander mentaal onder druk zetten. Ik hoor daar vaak mensen over praten, maar hoe zit het nou met het uitvoeren dan? Ik weet zeker dat veel spelers toevallig mazzel hebben dat een tegenstander onder de indruk is van hun "diepere spel."

Ik geloof best dat spelers elkaar bewust onder druk proberen te zetten, en dat ze op een bepaalde manier dankbaar gebruik maken van hun uiterlijk, maar ik weet bijna zeker dat ze in negen van de tien gevallen gewoon mazzel hebben dat hun tegenstander zwicht. Tuurlijk is het doodziek als iemand's stack 5 keer zo groot is als de jouwe, maar houdt dat ook in dat die speler jou gekker kan maken dan jij hem?

Ik vind de auto van mijn buurman ook mooi, die is sowieso een stuk mooier dan mijn fiets, maar ben ik daarom onder de indruk? Die man heeft op de één of andere manier het geld bij elkaar gekregen (al dan niet geleend) om dat vehikel aan te schaffen. En ja natuurlijk zijn er een hoop mannetjes die zwaar onder de indruk zijn van die dikke bak, en gaan veel jochies met scooters opzij omdat ze onder de indruk zijn. Maar als ik je nu eens vertel dat die man eigenlijk niks kan behalve een beetje indruk maken met een grote bak, hij heeft geen werk, kan de krant niet lezen omdat ie dat nooit leerde. Op mij maakt hij geen indruk, en ik lach eerder om hem omdat hij een vermogen (dat hij dus niet heeft) kwijt is aan olie en benzine. Hoe lang houdt zo iemand het vol? Hoe lang is "the long run?"

Zodra we iemand zien die dingen bezit die we zelf zouden willen hebben blokkeert onze geest, althans, bij velen wel. Ik ken genoeg mensen die meteen onder de indruk zijn als ze de eerste de beste gast zien met mooiere spullen dan zijzelf. Je hoort ze dan dingen zeggen als: "Oei, die doet het toch beter dan ik, waar schiet ik tekort," of "Ik zal nooit bereiken wat die bereikt heeft, kijk nou hoe goed diegene het doet." Gewoon eigenlijk opgeven dus. En daar zit dus precies het probleem denk ik. In een maatschappij waar alles om image en uiterlijk draait en vooral ook om spullen, stellen mensen zich boven anderen door te conforemren aan een beeld dat als algemeen indrukwekkend geldt. En waarom laten we mensen die meer indruk maken dan wijzelf de dienst uitmaken? Omdat we niet verder kijken dan dat uiterlijk vertoon misschien? Kijk nu eens kritisch wat die mensen die zo met geld smijten eigenlijk doen; ze zijn vooral bezig om maar boven anderen te staan, niet op intellectueel gebied, maar vooral door gebruik van materiele zaken. En vaak zijn de spullen die ze bezitten op krediet gekocht.

Een stack en een bankroll is ook een stuk kapitaal. Als je met een dikke stack in een tournament zit, dan zijn veel spelers onder de indruk, ook spelers die misschien wel beter zijn dan jij, maar waarom lijkt het jou dan beter af te gaan dan de rest? Ben je slimmer of is het gewoon de hoeveelheid chips die je positie in het tournament vestigt. Als je kijkt naar andere sporten hoor je vaak dezelfde namen voorbij komen, en zie je spelers bepaalde wedstrijden regelmatig winnen, keer op keer weer. Een goede voetballer blijft vaak consequent presteren, maar een poker speler? Wat hebben de top spelers uit de scene nou gepresteerd in de afgelopen jaren. Één keer een vet tournament winnen en vervolgens aan je image bouwen, angst inboezemen met je image en je rustig houden zodat je zo lang mogelijk kan genieten van je status… Hoeveel waarheid zit daar in?

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen