Script Talk deel 2 - Babysteps

Script Talk deel 2 - Babysteps 0001

Ik weet dat een aantal van jullie zich wel eens afvragen waar ik toch de tijd vandaan haal om zoveel met poker bezig te zijn. Welnu, c'est simple. Ik sta ingeschreven bij de KvK als eenmanszaak en heb zo nu en dan een leuke opdracht waar ik weer een maand of twee op kan teren. Dus ik heb veel vrije tijd tussendoor.

En hoe gebruik ik die vrije tijd? Precies. Door van 's ochtends 9:00 uur tot 's nachts 4:00 uur te pokeren. Life is great!

Ik moet zeggen dat je ontzettend veel leert als je zo'n 12 miljoen handen per dag speelt. Je leert zelfs zoveel dat het onvermijdelijk is dat je een keer een leuke prijs oppikt. En dat gebeurde dus dit weekeinde. Ik werd vierde in het $100,000 toernooi op VCPoker en kon een lekker bedrag van $7,500 op m'n bankrekening bijschrijven.

Maar is het dan simpelweg een keer geluk hebben? Nee. Dat zou te makkelijk zijn. Die vierde plek haalde ik doordat ik poker, stapje voor stapje, probeer te doorgronden. Of zoals dr. Phil altijd zegt: "You have to take babysteps." Er zit dus wel degelijk een systeem in mijn pokerwaanzin. En ik zal je uitleggen hoe mijn globale stappenplan mij steeds dichterbij mijn eerste echte grote winst gaat brengen.

In mijn hoofd heb ik poker ingedeeld in verschillende kaders. Elk kader is weer gevuld met kleine pokerdetails die in dat specifieke kader passen. Klinkt simpel?

Dat is het ook.

Een voorbeeld:

Zo heb ik een kader genaamd 'agressie'. Onder agressie vallen betsizes, check-raising, folding op de flop, turn of river, all-in, etc. Als ik agressief wil spelen moet ik dus leren bij welke bets mensen in de regel folden, of welke stacksize het meest gevoelig is voor een check-raise. Ook moet ik weten wanneer ik de handdoek in de ring moet gooien als het duidelijk is dat iemand sterker is. Al deze kleine facetten test ik in de vele toernooien die ik wekelijks speel.

Wat ik probeer te doen is aan één kader tegelijkerijd te werken. Ik speel een toernooi en experimenteer wat met verschillende strategieën. Als ik het gevoel heb dat ik me in de meest voorkomende situaties comfortabel genoeg voel, ga ik door naar het volgende kader. Het is een tergend langzaam leerproces, maar de voldoening is groot wanneer je merkt dat je eerder gemaakte fouten hebt weten te voorkomen en weer een stapje dichterbij de finale tafel komt.

Het analyseren van je eigen spel is dan ook een vereiste. Speel nooit twee toernooien op dezelfde manier. Tenzij je net een groot toernooi hebt gewonnen natuurlijk, maar in alle andere gevallen ben je op een gegeven moment in de fout gegaan en waren je kansen plotseling verkeken. Deze situaties sla je op in je hoofd. Wat deed je fout? Was je de pot aan het chasen? Maakte je een verkeerde read? Ging je all-in terwijl je eigenlijk wist dat je de underdog zou zijn?

Als je dit soort vragen voor jezelf kunt beantwoorden dan kom je stapje voor stapje verder in je poker educatie. In mijn geval ging ik van een 'laatste 50'-speler naar een 'laatste 15'-speler. Een behoorlijke vooruitgang met de nodige beloningen.

Toen ik Mike Sexton voor het eerst "Poker takes a minute to learn and a lifetime to master" hoorde zeggen wist ik dat ik een systeem moest verzinnen om dat zo effectief mogelijk te doen. En mijn conclusie is dat je gewoon niet te snel moet willen gaan. Als beginnende pokerspeler ben je een ruwe diamant; er moet nog een hoop worden geslepen voordat je echt geld gaat opbrengen.

Succes in je leerproces!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen