Script Talk deel 3 - Bruggetjes bouwen

Script Talk deel 3 - Bruggetjes bouwen 0001

Je hoort wel vaker pokerspelers zeggen dat ze poker vergelijken met een andere bezigheid zoals Magic: The Gathering, Gin Rummy en zelfs tweedehands autoverkoop. Soms gaan de vergelijkingen wat ver als spelers poker beginnen te vergelijken met de eerste bevalling van hun vrouw, maar om de materie van het poker snel onder de knie te krijgen kan het zeker helpen als je een bruggetje slaat naar iets anders waar je goed mee bekend bent.

In mijn geval is het Online Multiplayer Gaming. Ooit, in een ver verleden, speelde ik diverse shooters in Europees teamverband. Tegenwoordig zijn er heel veel pokerspelers die, zo nu en dan, één van de vele 'First Person Shooters' (FPS) spelen en, hoe gek het ook klinkt, het lijkt verdacht veel op poker.

Toen ik net begon met poker speelde ik veel te veel handen. Één van de welbekende beginnerskwaaltjes. Met het spelen van veel handen loop je het risico veel te zwakke handen te spelen tegen te veel tegenstanders in multiway potten.

Als ik het bovenstaande probleem link naar het gamen, dan is het te vergelijken met het aanvallen van vijf tegenstanders met je standaard pistooltje. Je verslaat er misschien één, maar binnen een paar seconden hebben de andere vier een kilo lood in je donder gejaagd, omdat zij beschikken over rocketlaunchers, granaten en mitrailleurs. Einde oefening.

In het gamen zorg je dus eerst dat je een redelijk wapen krijgt en vervolgens loop je voorzichtig en alert het hoekje om en val je het liefst zo weinig mogelijk spelers tegelijk aan. In het poker werkt het precies eender; je wacht op goede kaarten en vermijd grote potten met te veel spelers. De kans dat je kaarten afdoende zijn om vier of vijf man te verslaan is vrij klein. Jouw J9o-pistooltje is vaak niet opgewassen tegen hun AQ-guns en KK-granaten.

Een ander probleem waar ik tegen aanliep waren de onbekende tafels. Ik ging vaak zitten en dacht dat iedereen zo ongeveer wel hetzelfde spelletje speelde. Iedereen blufte en elke raise betekende vast en zeker dat ze AK, AA of KK hadden. Het duurde even voordat ik door had dat er veel verschillende speelstijlen zijn en dat je een tafel moet leren lezen, om er vervolgens je voordeel uit te kunnen halen.

In het gamen herkende ik dit wel. Hoe vaak was ik wel niet beland op een server met onbekende levels die ik eerst moest leren spelen. Het kostte me een potje of drie voordat ik doorkreeg dat speler A graag met z'n vlammenwerper achter die kist naast de deuropening lag te bivakkeren en dat speler B altijd dezelfde route nam richting balkon, om vanaf daar de andere spelers te beschieten. Op het moment dat ik dit doorzag kon ik het tegen ze gebruiken. En zo werkt het ook in het poker. Je observeert en memoriseert alle gedragspatronen van je tegenstanders en gebruikt het vervolgens tegen ze.

Net als in het bovenstaande voorbeeld kun je vast je eigen link wel leggen. Bruggetjes zijn een handige tool om onbekende materie sneller te begrijpen. Op school hoorde je elke les de woorden 'vergelijk het maar met…'.

Poker is een aanéénschakeling van logische beslissingen op basis van verkregen informatie. In z'n abstracte vorm is poker dus niet veel anders dan vele andere hobby's die je kunt verzinnen. Haal daar je profijt uit als je net begint met je pokereducatie. Probeer de stof te begrijpen door het probleem te verplaatsen naar een gebied waar je mee bekend bent. Zoek de overeenkomsten en je zult merken dat het leerproces vlotter zal verlopen. Je neemt de stof sneller op en, nog belangrijker, het blijft langer hangen.

Succes.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen