Gaat het nu echt om Internet Poker?

Gaat het nu echt om Internet Poker? 0001

Mijn moeder komt uit Tsjechië. Een jaar of 20 geleden ging ik daar ieder jaar heen om oma en opa te bezoeken. Dat is tot mijn 16de jaar een jaarlijkse traditie geweest. Ieder jaar weer een paar uur wachten voor de grens om vervolgens je hele auto te moeten uitpakken zodat ze konden controleren of je misschien niet een reep chocolade of een pak koffie had meegenomen voor je familie. Fruit en alles waar de douane beamten interesse in hadden werd gewoon afgepakt. Verder werd je gedwongen om een vastgesteld bedrag van je waardevolle guldens per dag om te wisselen. Uitgekleed, in je privacy aangetast en met zware vertraging vervolgde je dan weer je reis.

Als kleine jongen had je wel eens wat gehoord over communisten, in ieder geval dat het geen gezellige jongens en meiden waren en dat ze niet ok waren. Gezien ik Tjechisch sprak wilde ik dan ook regelmatig mijn mening geven over de onderdrukking van de mensen en over de geforceerde gelijkheid. Ik bedoel, mijn ene oom daar was arts, en mijn andere en mijnwerker, maar ze verdienden nagenoeg hetzelfde. Op het moment dat ik daar iets van wilde zeggen, werd mij de mond gesnoerd en kreeg ik in strenge woorden te horen dat ik dat commentaar maar voor thuis moest bewaren. Thuis is dus Nederland in dit geval.

Logisch, het was daar immers de normaalste zaak van de wereld dat je uit je huis werd gehaald en vastgezet omdat je werd verdacht van verraad of heulen met westerlingen of het ondermijnen van het communisme. Je eigen buren waren niet te vertrouwen en mensen op straat al helemaal niet. Overal liepen KGB agenten in burger die de bevolking in de gaten hielden en het recht hadden om iedereen te fouilleren of te ondervragen. Telefoons en gesprekken werden afgeluisterd, er werd zelf gelet op wat je kocht, en of je niet meer geld uitgaf dan je had. Banken hadden geen bankgeheim, aleen als het de bank uitkwam, en rechten, ja, die had je al helemaal niet. In de winkels kon je kopen wat er was, en vaak was er maar 1 soort of helemaal geen vlees bij de slager, en bij de bakker was het brood standaard op, dus meel kopen was een betere optie dan naar de bakkerij lopen.

Ik geef dit voorbeeld omdat ik sinds 9/11, en eigenlijk al eerder, een heel eng gevoel krijg bij Amerika en de manier waarop ze daar op dit moment bezig zijn in de regering. Sinds de aanslagen(die in mijn ogen gewoon lekker in scene zijn gezet), gebeuren er dingen in de Verenigde Staten die erg veel weg hebben van wat er jarenlang in oost Europa, Rusland en nog steeds in teveel landen in de wereld gebeurd. Hele volken worden onderdrukt, en de regering doet maar wat, maar is vooral bezig met controle krijgen en het onafhankelijk denken de kop in te drukken. In Amerika en Nederland kun je ook op straat worden aangehouden en ondervraagd. Sinds de invoering van legio wetten die betrekking hebben op en het gevolg zijn van terroristische aanslagen mogen mensen die in dienst zijn van de regering een stuk meer. Bush heeft zelfs geprobeerd om het afluisteren van ieders telefoon(net als de KGB in Rusland deed) legaal te maken. Mensen op straat fouilleren mag dus al, en als het straks aan de senaat ligt gaan banken melding doen van bepaalde transacties naar bepaalde partijen en aanbieders. Nu lijkt dat misschien beperkt, maar het is een regelrechte inbreuk op je privacy.

Als je terug kijkt in de geschiedenis en onderzoekt hoe de meeste regeringsleiders met kwade bedoelingen te werk zijn gegaan kun je een patroon ontdekken. Ze proberen allemaal het volk angst in te boezemen om het zo onder controle te krijgen. Ze spreken voor de mensen en maken ze wijs dat een regering die volledige controle heeft veiligheid kan garanderen, maar dan moet wel iedereen even zijn recht op privacy opgeven. Uiteindelijk gaat een dergelijk rijk ten onder omdat de mensen na een tijd gebrainwashed te hebben rondgelopen als een stel kippen zonder kop erachter komen dat het ook anders kan. En dat de vijand die de regering verzonnen heeft (op dit moment is dat Internet Poker omdat het goed uitkomt) helemaal niet bestaat. Maar ja, het is nu eenmaal makkelijker om mee te lopen in het keurslijf!

De grote vraag die bij mij rijst is in ieder geval dat ik niet kan begrijpen dat bijvoorbeeld een Bush zogenaamd een land gaat bevrijden van het juk van onderdrukking en gaat roepen dat de burgers daar ook rechten hebben en dat hij met zijn leger wel gaat zorgen dat de democratie daar hoogtij zal gaan vieren. Maar hoe kun je nu dat roepen terwijl je bezig bent om je eigen land in een verkapte dictatuur te veranderen.

Deze week werd de 'Unlawful Internet Gambling Enforcement Act' door het house of commons goedgekeurd. Nu moet deze nog door de senaat, en als dat lukt, dan krijgt de Amerikaanse regering onbeperkt inzage in betalingsverkeer. Dat in combinatie met de al doorgevoerde terrorisme wetten en zijn wens om alle telefoonverkeer af te mogen luisteren boezemt me angst in. Ziet het volk en de wereld dan niet dat we hier te maken hebben met een dictator? En met een regering die haar burgers op alles wil controleren en macht wil hebben, zien we niet dat er grof en onvoorzichting met onze grondrechten wordt omgesprongen? Is hier niet gewoon keihard sprake van een verborgen agenda?

En tenslotte: lijkt het niet allemaal verdacht veel op dingen die we in het verleden hebben meegemaakt, doorgevoerd en uiteindelijk weer afgeschaft? Ik vind het in ieder geval een erg eng en wederkerig modeverschijnsel, en ik denk dat het aanpakken van Internet Poker maar een excuus is om zo nog meer controle te krijgen over mensen in het algemeen. Het is immers zo dat niet alleen de bankrekeningen van poker spelers zullen worden doorgelicht. Als deze wetten worden doorgevoerd dan is niemands rekening meer veilig....Wat heeft dat nog te maken met vrijheid en democratie?

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen