Interview met Tony G.

Interview met Tony G. 0001

[B]"Ik doe het om mensen te entertainen. Anders is er niks aan."[/B]

Hij verblijft in het duurste en mooiste hotel van Amsterdam: het Amstel Hotel. Hij houdt van mooie hotels en het Amstel Hotel vindt ie prettig. Ze kennen hem hier inmiddels. Persoonlijke service, dat heb je bijna nergens meer, vindt ie. En inderdaad, midden in het gesprek komt iemand van de receptie nederig melden dat Tony over een half uur een afspraak heeft bij de masseur. Op de achtergrond horen we Beethoven's tweede piano-concert en het gegiechel van z'n twee dochtertjes, die een beetje om 'm heen hangen. Ze praten Litouws met elkaar, maar het had net zo goed Engels kunnen zijn.

Dit keer samen met z'n partner en twee dochtertjes, reist Tony G de hele wereld rond. Geboren in Litouwen, verhuisd naar Australie, daarna naar Vegas, Europa, enzovoorts. Vanavond heeft hij alweer een vlucht naar Singapore.

Antonas Guoga.

"Ja, dat is 'm, m'n echte naam. Er is bijna niemand meer die me zo noemt. De naam is blijven plakken toen ik in Wenen toernooitjes speelde. Op de wachtlijst die er hing werd ik Tony G genoemd, en sindsdien is het zo gebleven. Het ligt wat makkellijker in het gehoor, vind je niet?"

Yep. Wat ik trouwens niet echt wist, is dat je de eigenaar van Pokernews.com bent. Ik wist wel dat je iets met Pokerchamps deed, en nog wat dingen hier en daar. Maar Pokernews.com, dat lijkt me een fijne investering geweest, toch?

"Pokerchamps hebben we weten te verkopen aan Betfair, dus daar ben ik blij mee. En Pokernews is absoluut de beste investering geweest. Ik heb er zelf hard aan gewerkt, veel onderzoek gedaan naar zoekmachine-optimalisatie bijvoorbeeld, het allerbelangrijkste, en nu hebben we 75 mensen voor ons werken en is het meer waard dan sommige online pokerrooms. We doen heel veel voor onze klanten. Veel freerolls, waar echt goed geld mee te verdienen is, we sturen bijvoorbeeld 30 man naar de WSOP en de Aussie Millions, allemaal dat soort dingen. De service die wij bieden aan de klanten is het belangrijkst. We moeten ze altijd tevreden stellen en doen erg onze best.

Pokernews is erg groot. Er zijn 'afdelingen' in veel landen.

"Ja, we zijn altijd op zoek naar partners in landen waar we nog geen site hebben. We doen eigenlijk hetzelfde als MacDonalds, een franchise-onderneming. Het zijn altijd goede deals die we maken. Het is het "ruilen" van informatie, en dan heeft elke site uiteraard z'n eigen inhoud."

Wist je dat 't zo groot zou worden? Ben je een visionair op zakelijk gebied?

"Ik voelde wel dat 't een goede "business" was om in te zitten. Het was een goed domein en ik heb het goedkoop gekocht …voor ehm, 6000 dollar toendertijd. Sindsdien zijn we zegmaar aardig gegroeid. Weet je, poker is gewoon hartstikke leuk en het is vrij logisch dat als je poker als hobby hebt, en je hebt ondernemingsdrift, je dan gaat ondernemen in die richting. Golfers doen het, tennisers. Er waren maar weinig keuzes, maar ik nam de opties die beschikbaar waren.

Het moest ook wel, want van het spelen alleen word je niet rijk. Er zijn geen echte goede sponsordeals, althans niet waar je hele leven mee kan doen. Als je speler in de NBA bent, of als je voor Ajax speelt, dat is toch een heel ander verhaal dan poker. Je moet toch altijd inkopen voor toernooien, je moet een grote bankroll hebben, een sterke mentaliteit, het is echt een hartstikke moeilijke sport. Dus als je dan wat zakelijks kunt doen, dan word je daar wel vrolijk van ja.

Vergeet niet, iedereen kan een website maken over poker maar het gaat juist om hoe je het aanpakt. Je moet investeren in de mensen die inhoud gaan leveren, je moet investeren in de techniek, enzovoorts. Het kost veel geld om al die duizenden mensen een mooie website te laten zien. En die mensen heb je nodig om je investeringen terug te laten verdienen."

Tony G weet veel van Internet. Hij legt uit hoe zoekmachines werken, en hoe je een website de nummer 1 kunt laten worden. Waar het op neer komt: zorg dat je populair wordt als site, want dan word je als site hoog genoteerd. Klinkt logisch, maar de interviewer praat liever over poker en de man zelf.

Je bent pas 32 jaar oud, ben je trots op wat je bereikt hebt?

"Jawel, maar ik wil nog veel meer bereiken. Waar ik blij mee ben is dat ik nu een goede basis heb om te groeien. Financieel gezien zit ik aardig goed. Ik heb ook gewoon geluk gehad. De juiste mensen om me heen gehad om me te helpen."

Als het niet meer om 't geld gaat, mis je dan niet de uitdaging om juist dat geld te moeten verdienen, om in leven te blijven?

"Ja, ik mis het om op die manier te pokeren, dat ik alles inzet en alles kan verliezen. Het is nog niet eens zo lang geleden, vijf of zes jaar geleden, dat ik blut was, en schulden had, maar ik bleef vechten en ik bleef pokeren, totdat ik eindelijk begon te winnen, en met dat geld ben ik gaan investeren. Daarom ben ik nu zo blij dat het zo goed gaat. Als het ooit weer fout gaat, dan ben ik in ieder geval dankbaar dat ik al deze mooie jaren heb mogen beleven."

Het ziet er niet naar uit dat 't fout zal gaan, toch?

"Nee, dat niet, maar je moet altijd alles in perspectief zien en niets als vanzelfsprekend beschouwen. Dat is het geheim om succesvol te zijn, en te blijven."

Als je moest kiezen tussen poker en ondernemen, dan kies je voor ondernemen?

"Jazeker, want ik wil nog veel doen. Ik heb visioenen over het openen van een universiteit in Litouwen en nog meer grote dingen. Nu al doe ik veel projecten voor het goede doel, en het is nog alleen maar relatief klein, maar het geeft me een goed gevoel. Daar heb je geld voor nodig, dus wil ik zoveel mogelijk geld verdienen om er goede dingen mee te doen. Er is niet alleen Pokernews, er zijn nog zoveel andere mogelijkheden op het Internet, zoveel webspace waar we iets mee kunnen doen."

Waarom ben je eigenlijk je eigen pokerroom begonnen, www.tonygpoker.com, gezien de concurrentie?

"Nou, eerst was het alleen maar m'n eigen blog. Het komt erop neer dat ik wat aandelen had in een bedrijf dat een pokerroom had, maar toen ze de markt moesten verlaten omdat ze in Amerika gevestigd waren, kreeg ik eigenlijk het hele netwerk in handen. Maar om eerlijk te zijn ben ik nog steeds op zoek naar een partner om het over te nemen, want het is niet echt mijn ding, een pokerroom. Ik had al zoiets met Pokerchamps, en dat hebben we gelukkig verkocht aan Betfair, maar nu zoek ik iemand die het echt nodig heeft. Het is goede software, een mooi netwerk. Ik heb nu toevallig de aandelen, maar ik wil het eigenlijk verkopen."

Ok, wat moet het kosten? Ik weet niet hoeveel ik bij me heb nu, maar roep eens wat.

"Haha, niet zo duur hoor. Het gaat steeds beter met de site, we geven veel uit om nieuwe spelers te krijgen, maar ik ken ook de waarde van de spelers, dus ik maak me geen zorgen op dat vlak. Maar goed, als iemand 't wilt kopen, dan mag dat."

Ik zal eens overleggen thuis. Maar laten we het eens hebben over iets wat ook best leuk is: poker. En dan, je begrijpt het al, je beroemde gedrag aan tafel als je speelt. Er zijn hele collecties met filmpjes te vinden over Tony G, de trash-talker. Het is je vaak gevraagd, en je antwoordt ook vaak dat het komt omdat het de "Australier" in je is, die het veroorzaakt. Toevallig ken ik wel wat Australiers, maar ze zijn toch niet allemaal zoals jij, moet ik zeggen.

"Zet die filmpjes in het artikel, dat zou echt cool zijn. Maar over het "aussie-character", er zijn er echt een hoop die zo zijn. Cricketspelers, dat soort lieden. Maar wat mij betreft, er is veel emotie bij betrokken. Als je zoals ik vanuit een diep dal komt, en als je al je hele leven gokt – ik gokte al toen ik een kind was- ik denk dat ik gewoon over-emotioneel ben aan tafel. En het heeft ook te maken met het feit dat ik wil entertainen, dat mensen het leuk vinden om naar poker, of naar mij te kijken. Ik wil opvallen, en ik weet dat ik het goed doe op TV. Het werkt goed voor me, en ik schaam me niet voor hoe mensen over me denken, over hoe ik eruit zie, of wat ik doe aan tafel. Ik maak me nooit zorgen over wat andere mensen van me denken. Er zijn spelers op televisie-tafels die nooit wat zeggen, omdat ze bang zijn dat het verkeerd overkomt. Daar heb ik weinig last van."

Mensen hebben nu zelfs een verwachtingspatroon. Ze zijn vast teleurgesteld als je niet iemand zit te trash-talken.

"Natuurlijk, maar ik doe het alleen als ik me goed voel, als het voor me werkt. Als ik niet in de stemming ben, dan doe ik het niet, dan ben ik rustig. Het moet emotioneel zijn, en het moet een voordeel hebben, anders doe ik het niet. Zoals laatst, met die Russische speler, toen was ik erg emotioneel."

Een legendarisch stukje televisie, nu al. Ik werd er zelfs een beetje bang van en ik had eigenlijk geen zin om je te interviewen, toen ik 't had gezien. Er zijn mensen die zeggen dat als je dat bij hun zou doen, dat ze bovenop je zullen springen.

"Het was toeval. Ik was emotioneel, het werkte en het gebeurde nou eenmaal. We zijn nu gewoon vrienden hoor, het hoort bij het spel. Het is net als de heads-up met Surrinder, die is ook erg populair. Maar het hoort erbij. Je kunt er op twee manieren naar kijken. Kijk, poker kan heel saai zijn. Als je alleen maar naar de commentatoren luistert, dan is er ook weinig aan, toch? Ik doe het, en als het je niet bevalt, dan spijt het me, dan moet je maar de andere speler gaan luisteren. Het probleem is alleen dat die niks zegt. Ook voordat ik bekend was, deed ik het al. Het zit in me."

Spelers als Luske en jijzelf zijn populair vanwege hun gewoonten aan tafel. Dan heb je ook spelers als Gus Hansen en Sam Farha, die zijn ook enorm populair, maar dan door hun manier van spelen.

"Dat klopt. Mensen willen spelers zien die dingen doen die ze zelf niet kunnen. Iedereen kan gaan zitten en wachten op pocket-azen, maar ik doe het liever anders. Ik ben niet bang om de mede-chipleader terug naar Rusland te sturen, en ondertussen hem op mijn manier te laten merken, en de hele wereld te laten merken, dat ik dat zojuist heb gedaan."

Isabelle Mercier zei laatst dat graag die trash-talking skills zou willen hebben, dat het een enorm voordeel voor haar zou zijn.

"O, zij is echt een hele goede speelster, en een mooie persoonlijkheid. Heel aggressief, heel goed. Maar ik begrijp wat ze bedoelt. Je moet er gewoon goed in zijn, en de juiste timing kiezen. Die beroemde heads-up met Surrinder, daar wordt nu anders naar gekeken dan in het begin. Je gaat er anders naar kijken naarmate de jaren verstrijken. Ik ben er echt trots op, het is een klassieker geworden. Mooi toch?"

Als je zo de wereld over gaat, en als je dan zoals nu in Amsterdam bent, probeer je dan wat van het land of de stad te zien?

"Natuurlijk. Gisteren heb ik nog een rondvaart gemaakt, en ik hou van het theater. Het lukte helaas niet om naar het Rijksmuseum te gaan, dat was wel jammer."

Zijn er veel mensen die je om advies vragen, wat poker betreft?

Ja, heel veel en ik vind het echt jammer, maar ik kan al die e-mails gewoon niet beantwoorden. Zodra ik er eentje heb beantwoord, staan er al weer twintig in m'n mailbox. Heel spijtig, maar het lukt gewoon niet. Maar ik heb zeker adviezen voor jonge spelers. Het allerbelangrijkst: beschouw poker altijd als een hobby. Het is echt extreem moeilijk om een professionele speler te worden. Als je tegenwoordig vanaf 0 begint en een winnende speler wilt worden, dan is dat echt heel moeilijk. De spelers online zijn gewoon veel beter geworden nu. Poker kan een prachtige hobby zijn, en die hobby kun je langzaam ontwikkelen. Mijn carriere begon al op m'n 12e en ik begon pas te winnen toen ik 27 was, dus kun je nagaan! Professioneel betekent dat je een vast, solide inkomen hebt. Dat is met poker nou eenmaal niet het geval. Denk er niet aan om prof te worden, echt. De meeste zogenaamde professionele spelers hebben allemaal sponsordeals, of ze moeten percentages verkopen om te overleven. De enigen die het echt kunnen redden zijn bijvoorbeeld de gesponsorde spelers van Full Tilt, die een half miljoen per jaar krijgen. Maar er zijn geen plekken meer over, dus voor nieuwe spelers is het gewoon hartstikke moeilijk. Mijn belangrijkste advies: Speel lage limieten! Speel een jaar lang 25ct-50ct, alleen maar dat niveau. Als je dat weet vol te houden, een jaar lang, en als je een winnende speler bent, pas dan kun je verder gaan. Hou continue een goede bankroll management. En let op dat je niet te vaak tilt, of liever helemaal niet. Daar zijn Scandinaviers bijvoorbeeld goed in. Die tilten weinig als ze in een losing-streak zitten. Daar gaan ze veel beter mee om dan andere spelers.

Poker duurt echt jaren om te leren, beschouw het daarom altijd als een hobby. Om je leven op te geven om full-time te gaan pokeren, het kan je leven vernietigen. Er staat dan zoveel druk op, dat is gewoon niet goed."

Waarom promoot je het poker in Japan zoveel?

"Ik hou van het land, heb daar meegedaan aan een paar grote cash-games. De mensen zijn heel erg intelligent en ik denk dat er veel potentieel is. En natuurlijk is het ook commercieel gezien voor mij interessant, aangezien ik nu Pokernews ook in het Japans heb. Maar ik heb daar meegedaan aan echt grote games, 300-600 NL en dat was het hoogste wat ik ooit heb gespeeld en ik moet zeggen dat het erg zwaar was. Pas op de laatste dag wist ik m'n verliezen om te buigen naar winst. Maar ik denk dat poker in Japan en ook in de rest van Azie echt gaat boomen. Het duurt misschien nog 10 jaar, maar het gaat gebeuren."

Je droeg zelfs een kimono tijdens de WPT?

"Tijdens m'n eerste reis naar Japan kwam een beroemde kleermaker m'n maten opnemen omdat ik er eentje wilde. En later werd de kimono naar de VS opgestuurd. Is een heel duur stuk kleding, bijna 10.000 dollar, en ik besloot het te dragen. Het voelde lekker, alsof ik een krijger was. Ik won ook dat toernooi, dus het bracht me geluk. Het is weer zo'n klassieke episode uit m'n leven, iets dat mensen graag willen hebben of DVD bijvoorbeeld. Ik probeerde anders te zijn, en dat is gelukt."

Je reist zoveel rond. Heb je nog wel een huis, of iets dat je als huis beschouwt.

"Ach, ik ben er aan gewend. Het is een luxe, om veel te mogen reizen en verschillende culturen te leren kennen, verschillende soorten eten ook. Misschien moet ik dat iets minder waarderen trouwens….maar het leren van andere culturen in andere landen, met allerlei vormen van regeringen, het niveau van corruptie, het verschilt zo enorm van land tot land, en dat is waardevol om te leren kennen. Ik ga nu bijvoorbeeld naar Singapore. Daar heeft iemand 25 jaar lang het land geregeerd. Blijkbaar op een goede manier, met liefde voor het land, want het is een prachtig land. Nu gaan we zien hoe het zich daar ontwikkeld, na 25 jaar dictatorschap, maar het ziet er goed uit. Veel potentie. Blijkbaar kan een hoop werken, dus ook een dictatorschap. Interessant om erover te leren."

Weet je wat hier in Nederland hebben?

"Jazeker. Een gezonde, parlementaire democratie."

Je bent in Sin City op het moment.

"Dat respecteer ik heel erg. Hoe meer vrijheden, hoe beter. Er zijn alleen te veel beschermende wetten hier, voor bepaalde bedrijven….maar ik denk dat 't maken heeft met het VOC-tijdperk, toen ze veel exclusieve rechten hadden. Ik vind dat iedereen het recht heeft om iets te doen wat ze echt willen doen, als ze geschikt genoeg zijn."

Je hebt twee mooie dochtertjes. Word je boos als ze later pokerspelers worden?

"Ach, ik zou nooit kinderen moeten hebben, haha. Maar serieus, ze mogen doen wat ze willen. Ik zal er voor ze zijn, een goede opleiding voor ze regelen, en dat zoeken ze het maar uit. Je hebt het leven van een ander toch nooit onder controle. Ik hoop alleen niet ze in z'n shop hier in Amsterdam gaan werken, haha. Ik doe m'n best als ouder, ik ben zeker niet ideaal. Het enige wat ik kan doen is voor ze zorgen en ze m'n liefde geven. Ik zal er altijd voor ze zijn."

"Het is tijd voor de massagetafel. De vriendelijke en intelligente Tony G vliegt vanavond dus alweer weg, dit keer naar Singapore. Om te pokeren, of zal ie wat nieuwe contacten opdoen voor weer een nieuwe onderneming?"

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen