Geschiedenis van Poker – Deel 1

Geschiedenis van Poker – Deel 1 0001

De afgelopen jaren ben ik de hele wereld over gereisd om de werkelijke oorsprong van het pokeren te onderzoeken. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik al snel dat het spel niet in Europa of de Verenigde Staten is ontstaan, maar reeds werd gespeeld in de oude beschavingen van de Farao's. Ik heb besloten om het allemaal eens grondig uit te zoeken en mijn bevindingen met jullie te delen.

In de komende weken zal ik duidelijkheid scheppen in de geschiedenis van poker met uniek beeldmateriaal en bewijzen. We zullen zien hoe dit populaire kaartspel, door de eeuwen heen, zijn weg heeft gevonden naar Las Vegas. Van Egypte tot de Romeinen, via de ridders van de Ronde Tafel naar het Frankrijk van Napoleon.

Egypte

De waarheid kwam boven tafel na de ontdekking van een mummy in de Piramide van Teti. Wetenschappers vonden in 2001 een afgesloten ruimte met een heel bijzondere inhoud; namelijk tegels met afbeeldingen van zeer herkenbare speelkaarten.

Geschiedenis van Poker – Deel 1 101

Midden in de afgesloten kamer stond een sarcofaag met een intacte mummy. Deze persoon werd vermoedelijk geëerd om zijn betrokkenheid bij het spel. Al snel kwam men tot de conclusie dat de ruimte werd gebruikt als speelkamer.

Geschiedenis van Poker – Deel 1 102

Binnen een aantal weken riep de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden een onderzoeksteam in het leven welke de bewijzen uit de afgesloten ruimte zou gaan onderzoeken. Het resultaat was verbluffend.

In de hoek van de ruimte stond het beeld van een onbekende figuur. Wekenlang speculeerde men over zijn rol, totdat uit hiëroglyfen op de muur werd gesproken over de legendes van de kaartruimte. De absolute heerser van deze kamer was Farao Amophil.

Geschiedenis van Poker – Deel 1 103

Volgens de verhalen op de muur werd hij Phil "de onverslaanbare" genoemd. Er werden meerde aanslagen op zijn leven gepleegd, gevoed door onverteerbare jaloezie van zijn rivalen. Buiten de pokerroom staat het beeld van de persoon die de opdrachten voor deze aanslagen gaf. Het beeld staat buiten de ruimte als aanwijzing dat hij naar aanleiding van zijn misdaden, geen toegang meer kreeg tot de kamer.

Geschiedenis van Poker – Deel 1 104

Het spel bleef zich ontwikkelen en er werd al snel om behoorlijke rijkdommen gespeeld. Goud en zilver wisselde in rap tempo van eigenaar. Om de minder bedeelden ook een kans te geven deze vorm van recreatie te beoefenen ontwikkelden de Egyptenaren een variant die relatief goedkoop kon worden gespeeld.

De Sit 'n Go was hiermee een feit.

Geschiedenis van Poker – Deel 1 105

Na de hoogtijdagen van de Farao's leek het poker voorgoed te verdwijnen. Met de afsluiting van de pokerroom in de piramide van Teti, waar de sarcofaag van de legendarische bedenker werd geplaatst, ging het spel in een diepe winterslaap om vervolgens eeuwen later weer op te duiken.

Deel 2

Deel 3

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen