Interview met Jorryt van Hoof

Interview met Jorryt van Hoof 0001

Jorryt 'The Cleaner' van Hoof wordt door insiders beschouwd als de beste Nederlandse online cash-speler van het moment. Hij is één van de weinigen die de hoogste limieten op Pokerstars speelt, én verslaat. Ook de 25-50 NL (dollar, geen dollarcent) tafels heeft hij verslagen. Wie is The Cleaner? Wat maakt hem zo goed?

Ik zocht 'm op in Eindhoven, waar hij al z'n leven lang woont. Inmiddels is z'n studentenkamer omgeruild voor een prachtig appartament mét kantoor, vlakbij het PSV-stadion. Hmm, vooruit, het moet maar.

Z'n "werkplek" is indrukwekkend te noemen. Niks pokeren op een laptop, of op een 17 inch scherm. Maar liefst twee 30-inch schermen gebruikt hij om te pokeren. Diverse ondersteunende software (hotkeys, pokertracker, etc.) helpen hem om gedisciplineerd met z'n hobby om te gaan. Tijdens het interview werken de medewerkers van Ship-It (www.ship-it.nl), de onderneming die hij samen met z'n goede vriend Marnix runt, gewoon door. Ze luisteren stiekem wel mee....

Ik zie dat je niet de standaard lay-out van Pokerstars gebruikt..

Klopt, de lay-out die je nu ziet is lekker rustig, en 't werkt het beste met de auto-hotkeys, die ik vaak gebruik. Je kunt dan in een oogopslag zien hoeveel er in de pot zit, en met een simpele knop raise je bijvoorbeeld 4x de big blind, dat soort dingen. Erg handig. Voor mij is het een voorwaarde om op deze manier te pokeren. De grote schermen zijn relatief een minimale investering.

Zeg, het is nu iets over tweeën in de middag. Stoor ik je in je ritme of slaap je normaal nog?

Nou, ik doe erg m'n best om elke dag in ieder geval om voor 12.00 uur op te staan. Soms wordt het erg laat, door het pokeren, of omdat ik moeilijk in slaap kan komen. Dan wordt het wat moeilijker om op te staan, maar m'n doel is om in ieder geval voor twaalven wakker te zijn.

Goed, laten we "echt" beginnen. Ik dacht eindelijk te maken te hebben met iemand die géén spelletjesachtergrond had. Maar wat blijkt?

Tja, wel dus. Ik ben mede-eigenaar geweest van Gameforce, een spellenwinkel. En Magic heb ik al gespeeld vanaf groep 8 van de basisschool, dus die achtergrond is er wel inderdaad. Het ruilen van de kaarten vond ik altijd wel interessanter dan het spelen zelf. Het idee dat je met iets, wat dan ook, méér kunt maken, en dan ook nog met weinig inspanning, heeft er altijd wel ingezeten bij me. Ik heb nooit een bijbaantje hoeven hebben door die Magickaarten. Toen ik zestien was had ik, samen met een vriend, echt heel veel kaarten, misschien wel ter waarde van een ton. We waren er minstens dertig uur per week mee bezig, toen al. We hadden veel meer kaarten dan we kwijt konden. Later zijn we online gegaan, en hebben we een lekker ouderwetse pagina laten maken: toen konden via Internet gaan verkopen. Altijd veel lol aan gehad, m'n boterham goed verdiend zegmaar. Maar uiteindelijk wilde ik toch iets anders gaan doen.

Studeren?

Ja, ook. Ik heb een jaar technische bedrijfskunde gedaan, en daarvoor nog een poos een HBO-businessopleiding. Maar ik wilde altijd alleen de krenten uit de pap hebben, dat is het nadeel van studeren. Ik studeerde niet om vervolgens veertig jaar lang iets met die studie te gaan doen, in de vorm van werken. Natuurlijk deed ik het ook voor de zelfontplooiing, wat ik veel belangrijker vond, maar ik heb altijd veel te veel afleiding gehad in m'n leven om me daarop volledig te focussen.

Waar zijn we hier eigenlijk? Wat voor bedrijf heb je?

Het heet Ship-It (www.ship-it.nl) en in feite is het een online pokerwinkel. Tafels, kaarten, chips, alles wat je maar kunt bedenken. We doen direct zaken met China en we zijn ook bezig om andere zaken te ontwikkelen, ook in de import-sector. Ik heb gelukkig heel veel ervaring gehad met m'n vorige bedrijf, Gameforce, dus die ervaringen daar hebben ons geholpen om dit op te zetten.

Pokeren, het spelen dan, is dus echt een hobby.

Ja, m'n werk is alles wat met Ship-It te maken heeft. Het pokeren zelf "doe ik er bij'. Een leuke, goede hobby.

Dat kan je wel zeggen. Insiders noemen jou de beste NL cash-speler van Nederland. Wat vind je daarvan?

Nou, ik hoor het niet vaak en ik beschouw het als een groot compliment. Op dit moment heb ik het heel druk en ben ik een stapje teruggegaan in de limieten, dus ik speel nu vooral 5-10 NL, dat is nu 't verstandigst. Veel mensen zien het als een ego-spel, maar daar heb ik totaal geen last van, dus ik vind het niet erg om die stap terug te doen. Vaak zie je spelers op de 25-50 NL blijven spelen, ook als het helemaal fout gaat en ze de bankroll eigenlijk niet meer hebben om het aan te kunnen. Ik evalueer altijd m'n situatie en daarom nu die stap. De afgelopen maanden heb ik de 25-50 NL heel goed gespeeld, en ook verslagen, maar of ik de beste ben? Tja, ik vind dat ik 't inmiddels aardig kan, maar ik zie ook dat ik nog steeds veel fouten maak. Maar ik vind het heel belangrijk dat ik redelijk bescheiden blijf. Als je een mooie prestatie levert, dan mag je er best trots op zijn, maar ik hou er niet zo van om in de schijnwerpers te staan. Er zijn nog zat mensen die 't een stuk beter doen dan ik.

Dan doel je waarschijnlijk op de Full-Tilt game? De 100-200 NL en 200-400 NL?

Ja, bijvoorbeeld. Die speel ik ook wel eens, maar als ik zo'n shot neem, dus een kansje waag op die limieten, dan speel ik toch minder lekker, ondanks dat ik sterk in m'n schoenen sta en precies weet waar ik mee bezig ben. Het gaat niet om het geld, dus ik heb geen problemen om potten van 30.000 dollar te spelen: het gaat er meer om dat het je shot is op die hoge limieten. Als het dan fout gaat, dan moet je toch weer terug. Het is veel fijner om een regular game te hebben waar het niet uitmaakt dat je 10 buy-ins verliest. Het maakt op de 100-200 wel wat uit namelijk.

Toch lijkt het logisch, steeds een stap hoger, als je eenmaal de game kunt verslaan.

Ja, maar nou moet ik zeggen dat ik op 't moment de 25-50 niet kan verslaan, althans niet altijd. Swings van 50 tot 100K op een dag, en dat terwijl de winstverwachting lager is dan op de 5-10 limieten, dat klopt gewoon niet. Dus ik voel me nu even lekkerder op de 5-10. Ik heb uiteindelijk gemiddeld minder dan een dollar per hand gewonnen op de 25-50, en op de 5-10 ligt dat wat hoger.

Dat hou je allemaal bij in Pokertracker. Zou jouw database wat waard zijn, denk je?

Ja, vast wel, maar van mij hoeft dat niet. Als het programma begint te haperen, dan kieper ik 'm altijd leeg. Er zijn mensen die hun database verkopen, op forums enzo, maar ach, da's niks voor mij. Het is ook moelijk om mijn handen te analyseren aan de hand van die koude statistieken. Welke informatie had ik bijvoorbeeld tijdens een bepaalde hand, die ik op een bepaalde manier speel: dat soort dingen valt daar niet uit te halen. Dus nee, ondanks dat ik 't wel voor een paar honderd dollar per persoon zou kunnen verkopen doe ik het niet. Misschien als ik zeker weet dat ik nooit meer 5-10 ga spelen, dat ik dan 200.000 handjes ga aanbieden. Maar ach, ik vind het ook niet echt nodig.

Mensen hebben daar wel wat aan, waarschijnlijk. Je zou ze met hun spel kunnen helpen. Wat dat betreft, je helpt toch wel eens andere spelers met hun spel, zoals Lex (RasZi)?

Het is meer dat je elkaar helpt, ik probeer er altijd zelf ook iets van op te steken en meestal lukt dat ook wel, vooral met Lex. Er zijn best wel beginnende spelers uit de omgeving hier, vrienden of indirecte vrienden, die hier over de vloer komen. Dan kunnen ze meekijken met mij, of als ik zelf geen zin heb om te spelen, dan spelen ze zelf en dan kijk ik mee. Hoewel ik daar dan vaak ook geen zin in heb: als ik zelf niet wil spelen, dan is meekijken ook een zware opgave. Ik kan wel twee uur meekijken met iemand die 0,10-0,25 speelt, maar dan kan ie beter met mij meekijken, denk ik, daar leert ie nog meer van. Ze denken vaak dat ze daar niet veel aan hebben, omdat het andere limieten zijn, maar dat klopt niet, vind ik. Kijk, er zitten enorme verschillen tussen de levels. Het is erg goed om te zien hoe het er op een hoger level aan toe gaat. Als je snapt waarom er hier op een bepaalde manier wordt gespeeld, dan snap je het, als het goed is, automatisch ook beter voor je eigen limiet. Stel ik reraise heel erg veel preflop. Ik leg de speler die meekijkt dan uit dat ik dit doe omdat er veel en los geraised wordt maar dat spelers wel kunnen folden wanneer ik reraise en dat ik hiermee dus vaak potjes pak. Dan kijkt die speler bij zijn eigen limiet en ziet daar dat mensen weinig handen raisen: hij zal dan hopelijk doorhebben dat hij hier dus ook minder kan reraisen omdat deze spelers dus vaker wél een hand hebben wanneer ze raisen en ze waarschijnlijk ook minder snel zullen folden. Dat soort dingen. Het is goed om van elk niveau iets te leren, denk ik, daar komt het op neer.

Interview met Jorryt van Hoof 101

Heb je alle limieten doorlopen, dus ben je "laag" begonnen?

Nee, niet echt. Ik heb maar korte tijd op de lage limieten gespeeld. De eerste keer dat ik ging pokeren stortte ik 600 dollar en toen heb ik echt geluk gehad door meteen een paar toernooien, die 10-turbo's op Paradise te winnen, drie in een week ofzo. Toen schoot m'n bankroll omhoog naar een paar duizend dollar. Ik poker nu 2,5 jaar en ik heb ongeveer drie keer m'n bankroll onverstandig opgeblazen, vooral omdat ik er niet echt serieus mee bezig was. Ik zat toen nog op de TU, dat soort dingen. Ik hechte er echter wel veel waarde aan dat ik er beter in werd, dus ik zag het voornamelijk als investering, omdat ik eigenlijk wel wist dat ik 't weer terug ging verdienen.

Hoewel ik er nu even van afgestapt ben, vind ik 't eigenlijk wel logisch dat je af en toe een shot neemt op hogere limieten, als je bijvoorbeeld een keer een MTT wint. Stel je hebt een bankroll van 1000 dollar en je wint 3000 dollar in een MTT, dan is het best de kans waard om daarvan bijvoorbeeld de helft te investeren in hogere limieten en dan proberen om er 10.000 van te maken. Of niets natuurlijk, dan begin je weer opnieuw.

Maar sinds een jaar ben ik meer van 't "steady bankroll bouwen". Vanaf januari 2006 ben ik alles gaan bijhouden en ben ik veel sit-and-go's gaan spelen. Eerst de 50, toen de 100, de 200 en later kwamen de 500 dollar sit-and-go's erbij, een stuk of 1000 van elk heb ik gespeeld. M'n bankroll ging toen vrij rap omhoog ja, ik verdubbelde in twee maanden.

In maart en april heb ik veel MTT's gespeeld omdat ik het wat drukker had met andere dingen, dus ik speelde maar zo'n twintig uur in de week. Toen won ik een paar keer het 320- toernooi op Party Poker, op zaterdag en zondag, wat ik toen het beste toernooi vond met de meeste value. Ook dat hielp m'n bankroll behoorlijk.

In mei, juni en juli begon ik met cash-games, op de 2-4 NL op Party Poker. Toen heb ik zeker 50 uur per week zitten "grinden". Dat ging echt heel lekker, ik geloof dat ik in twee maanden tijd iets van 200.000 handen heb gespeeld, en het was een aardige "bankroll-boost". Daarna verhuisde ik naar Pokerstars, gewoon omdat de software en support zoveel beter is. En bovendien, als ik ergens kans heb op een sponsorshipdeal, dan is die kans bij Stars veel groter. Ook het Supernova-puntensysyteem sprak me aan, ondanks dat ik een goede rake-back deal had bij Party.

Een ongebruikelijke overstap. Men zegt dat Pokerstars een stuk moeilijker spelen is. Minder "vissen".

Ja, maar dat jagen op vissen vind ik niet belangrijk. Je moet de game gewoon kunnen verslaan. Het niveau op Everest Poker bijvoorbeeld is inderdaad echt lager, maar ik vind het geen prettige site om op te spelen. Dat het niveau lager is vind ik ondergeschikt aan bijvoorbeeld de software en support, maar ook vooral het kunnen verslaan van de moelijkere games. Bovendien, op de langere termijn kun je gewoon veel meer verdienen, omdat je veel meer leert en het spel beter gaat begrijpen. Bovendien, ik ben van nature best onrustig en tilt-gevoelig en ik heb een gruwelijke hekel aan technische fouten op een site, dus ik heb behoefte aan een rustige omgeving waar gewoon alles goed werkt.

Je speelt veel op Stars. Hoeveel FPP's heb je?

Ongeveer een miljoen. Ik ga denk ik voor de Aston Martin, die je kunt krijgen als je 5 miljoen punten hebt. Na enig rekenwerk blijkt dat toch de meeste waarde te hebben. Natuurlijk kun je je voor EPT's inkopen met de FPP's, maar uiteindelijk blijkt dat je de Austin Martin voor ongeveer 80 duizend dollar kunt krijgen, terwijl die meer dan het dubbele waard is. De dollar is ook niet echt stabiel, dus de keuze is eigenlijk snel gemaakt. Nee, ik ga 'm niet verkopen, al zou dat wel meteen winst betekenen. Ik vind het een mooie auto, dus ik denk dat ik er zelf in ga rijden.

Waarom denk je zelf dat je een betere speler bent?

Dat is heel simpel en dat kan ik zonder arrogantie zeggen: de meeste spelers spelen het spel puur voor de entertainment en ik wist al vanaf het begin dat ik het daar niet voor ging spelen. Dit uiteraard buiten het feit dat bij sommige mensen blijkbaar het kwartje wat langzamer of sneller valt dan bij anderen.

Sterk punt. Als ik poker, dan heb ik meestal maar een uurtje de tijd ofzo, met als gevolg dat ik veel marginale handen ga spelen, simpel en allen omdat ik wil pokeren. En spelers zoals jij maken daar dankbaar gebruik van. Komt het daarop neer?

Absoluut. Hetzelfde geldt voor Vegas. Mensen komen daar voor de lol en hopen dat ze wat winnen. Maar de "regulars" zitten daar gewoon te wachten, met een winstverwachting. Het is gewoon een heel andere insteek.

Het neigt toch een beetje indirect naar het "jagen op vissen". Inmiddels speel je op hele hoge limieten. Hoe weet je dat je daar ook een winnende speler bent? Ik neem niet aan dat er spelers zijn die puur voor de lol even 20.000 verliezen op die tafels?

Nou, je hebt op elk niveau de "regulars". Soms gaan ze een limiet omhoog, of omlaag, zoals ik nu doe. Ik denk niet dat ik van een spel m'n regular game maak, als ik niet zeker weet dat ik minstens vier van de vijf spelers kan verslaan. Ik moet het gevoel hebben dat ik een edge heb over de andere spelers. Het is wel typisch dat de regulars op de 5-10 liever niet hebben dat ik daar speel: ze zijn altijd snel weg als ik aan tafel kom zitten. Dat vind ik wel mooi, dat ze liever hebben dat ik terug naar de 25-50NL, haha.

Een eeuwige discussie blijft: hoe KUN je om zulke bedragen spelen? En ook, heb je nog wel besef van de waarde van dat chippie van 5000?

Nou, dat is niet zo een moeilijke discussie. Ik vind dat als jij iets op het spel zet waarvan jij zelf vindt dat je dat kunt missen, en dat is voor iedereen een ander bedrag, dan is er niks aan de hand toch? Dus of het nou is omdat ik weinig om geld geef, of omdat ik het goed gedaan, het feit is dat ik ook grote potten kan spelen. Waar je voor uit moet kijken is dat je dingen gaat doen waar je normaal niet achter staat. Stel dat je een bankroll hebt van 5000 dollar en je gaat aan een 10-20NL tafel zitten, in een bepaalde "bui". Voor je het weet word je 's ochtends wakker en vraag je je af waar je bankroll is gebleven.

Persoonlijk zie ik het puur als investering eigenlijk. Je bent gewoon heel snel je geld aan het beleggen. Zolang je op het spel zet wat je op het spel wilt zetten, vind ik dat er niets aan de hand is.

Iemand als RasZi sprak lovenswaardig over de professionaliteit en de discipline waarmee je het spel benadert. Een voorbeeld is deze setup, met twee grote schermen. Hoe belangrijk is zo'n set-up voor jou?

Het is niet alleen de set-up natuurlijk, het is de hele insteek waarmee je speelt. Het is een hobby, maar die hobby moet je wel professioneel aanpakken. Als je dat niet doet, dan kom je altijd je valkuil tegen. Iedereen heeft een andere valkuil. Bijvoorbeeld dat je zogenaamd niet om het geld geeft, maar toch een betere speler wilt worden. Dat gaat niet, je moet dan juist om het geld geven, en dan kom je al snel aan het begrip "bankrollmanagement". Als je veel tafels speelt, zoals Lex en ik doen, dan kom je al snel op technische zaken uit, dus dat je geen overlap op je scherm hebt. Het scheelt niet alleen veel geld, maar ook veel in het plezier. Anders zit je krampachtig naar je scherm te staren en wordt het niets.

Laat me trouwens eens raden: ook jij hebt geen pokerboeken gelezen.

Klopt. Het meeste heb ik geleerd door discussie eigenlijk. Vooral met Marnix, m'n zakenpartner. We hebben echt heel veel sessies samen achter de computer gezeten en veel met elkaar gepraat over belangrijke beslissingen, om zodoende het spel te kunnen verslaan. Kijk, veel spelers spelen om te spelen. Als je dan aan ze vraagt waarom ze spelen, dan zeggen ze "omdat het een leuk spel is, omdat ik er geld mee wil verdienen, omdat ik er beter in wil worden, omdat ik de beste wil worden.".

Dan moet je, vind ik, meteen al stoppen met spelen om te spelen. Natuurlijk leer je veel door veel handjes te spelen, maar als je steeds in een automatisme blijft hangen als je beslissingen moet maken, dan zul je nooit echt je spel ontwikkelen. Het mooie aan deze hobby is dat je er geld mee kunt verdienen en dat gaat gewoon een stuk makkellijk als je het goed aanpakt. Dat is zegmaar de strekking van mijn "advies" aan spelers. Door discussie leer je gewoon veel. Ga naar pokerforums bijvoorbeeld, hoewel je natuurlijk wel de krenten uit de pap moet halen, want er staan wel loze meningen in, wat logisch is omdat het een forum is, maar het is vaak moeilijk filteren. Marnix las altijd op verschillende internationale pokerforums, en die informatie kreeg ik dan al mooi gefilterd door. Dat was wel een luxe ja.

We hebben even een rookpauze (Jorryt niet maar loopt wel gezellig mee) en we praten wat met Marnix (Marnixvb op Pokerstars). Zelf speelt hij ook geen missellijke limieten. 3-6NL, shorthanded, en ook veel tafels tegelijk. Jorryt laat me het magazijn zien van Ship-It, dat volgeladen staat met pokertafels, chips en tientallen verschillende soorten kaarten. Ze hebben het aardig voor elkaar, dat Ship-It. Marnix en Jorryt herinneren zich hardop hun begintijd, toen ze samen de sessies op Paradise speelden. Gesprekken van toen gingen van: "Hmm, de pot is zoveel, stel dat we nu all-in gaan, dan zouden ze misschien wel eens kunnen folden.".

Marnix: "Zo kom je echt best ver, door het samen te doen, en veel te bespreken."

Ok, Cleaner, je bent volgens insiders dus de beste cash-speler, maar hoe zit het met toernooien? Je speelt vaak "op het randje", volgens sommigen. Wat vind je van je eigen spel?

Nou, ik speel pas een half jaar echt serieus op de cash-tafels. Daarvoor heb ik echt veel MTT's gespeeld, en ik denk zelf dat ik wel redelijk weet hoe je een toernooi moet spelen. Voor veel toernooien kan ik me tegenwoordig niet goed motiveren, dus die speel ik meer voor "de lol". Maar als ik een serieus toernooi speel, dan speel ik inderdaad vaak "op 't randje", mischien wat meer dan andere spelers. Ik speel om te winnen, dus alle chips moeten naar mij toe. Ik wil graag het maximale uit alles halen, en met toernooien bereik je dat niet door vaak net over de bubble te komen. Dan ben ik liever snel uit toernooi, zodat ik nog wat leuks kan doen met m'n dag, haha.

Maar ik zou het zelf niet kunnen zeggen, of ik een betere cash-speler ben. Ik heb wel duidelijk meer gewonnen met cash dan met toernooien, dat is duidelijk.

Speel je nog vaak live-toernooien? Of live-cash?

Sporadisch, als ik me laat overhalen door vrienden. Heel in het begin speelde ik vaak het rebuy-toernooi in Utrecht. Toen deed ik echt m'n best en ging het ook heel goed. Die heb ik heel vaak gewonnen, ja. Maar toen ik een paar keer achter elkaar niet cashte vond ik het niet leuk meer. Laatst nog speelde ik een toernooi in Venlo. Dan speel ik 1,5 uur serieus en dan lukt het niet meer, dan heb ik geen zin meer. Dat is niet de mooiste eigenschap van me, en ik ben er ook niet trots op dat ik me er niet toe kan zetten om zo'n toernooi dan gewoon uit te spelen. Ik heb altijd veel aan m'n hoofd en heb ook behoefte aan die impulsen, dus misschien is één tafl dan te saai. Maar een mooie cash-game, met hoge stakes, dat vind ik wel fijn om te spelen. Vaak zit je dan met betere spelers en wordt het een psychologisch spel, in plaats van dat je de hele tijd op goede kaarten zit te wachten. Als je tegen "vissen" speelt, dan moet je altijd gemiddeld de beste beslissing nemen, omdat ze zo onvoorspelbaar zijn, dus je speelt je hand als het ware zoals je altijd doet. Tegen betere spelers wordt het een leuker, psychologischer spel.

Heb je altijd plezier in het poker?

Niet altijd meer nee. Ik vind het wel leuker dan een hoop andere dingen die je kunt doen, maar als ik m'n tijd vrij zou kunnen indelen, zonder naar de baten te kijken, dan zou ik iets anders met m'n tijd doen. Meer tijd met mijn vriendin doorbrengen. Studeren weer ja, en ondernemen. Of interessante programma's kijken, of reizen, of gezellig iets met vrienden doen. Maar als ondernemer ben ik gewend om naar de baten te kijken, en naar m'n doelstelling op de lange termijn. Dan kom ik voorlopig op poker uit. Online poker is gewoon zo lucratief dat ik er overstandig aan doe om het niet te spelen.

Als je veel met regulars speelt, kom het dan weleens dat je elkaar wat minder hard aanpakt? Softplaying?

Nee, doe ik nooit. Niet eens een beetje. Om een voorbeeld te noemen. Ik zat in een pot met Lex. Ik heb J9. Hij raist pre-flop en de SB en ik als BB, callen allebei. De flop komt A10Q, en de SB checked en ik ook. Lex bet, de SB fold en ik call. De turn is een 8, dus ik hit m'n straatje en ik check. Hij checkt ook en de river is een blank. Ik check weer en hij min-bet (minimal bet), waarop ik all-in ga. Een enorme overbet dus, en hij called meteen met A8. Kijk, ongeacht of het Lex is, je zit bij elkaar aan tafel en je probeert elkaar zo hard mogelijk te "pakken". Je kunt het je allebei veroorloven, dus we houden dan echt niet in.

Hij maakte een foutje trouwens, want hij wilde gewoon value-betten, maar per ongeluk bet hij maar 10 op de river, dus hij dacht dat ik dacht dat z'n bet een teken van zwakte was. Natuurlijk win ik veel liever van één of andere Franse idioot ofzo, maar ja, zo gaat dat. Het werd me weleens gevraagd door andere spelers, of we tegen elkaar een beetje rustig aan wilden doen, maar daar wil ik niets van weten. Want waar trek je de grens? Speel gewoon je spel.

Je bent erg bescheiden en nuchter. Hoe vond je het om met harde muziek en felle lichten aangekondigd te worden op de Master Classics of Poker?

O, voor de final table? Ik vond het leuker dan ik had gedacht, ik vond het wel mooi eigenlijk. Ook al die mensen die railden, dat was toch wel mooi. Ik vind zoiets alleen maar mooi als ik het zelf heb verdiend: ik hou niet van zelf-promotie. Maar ik was zeker blij met m'n prestatie tijdens de MCOP, vooral omdat ik onder de anti-biotica zat en hartstikke wazig was. Ik had last van m'n rug gekregen tijdens de EPT in Baden, toen ik als chipleader de helft van m'n stack verknalde, puur door die rugpijn. Dus toen ik de final table haalde tijdens de MCOP ondanks m'n "wazige" spel, toen was ik wel blij.

Ja, ik heb het een keer teruggekeken, bij mijn ouders. Die hadden het opgenomen.

Hoe zit het met ouders en vrienden? Heb je vrienden buiten de pokerwereld?

Ja, gelukkig wel. Mijn vriendin is heel erg belangrijk voor me. Hoewel, die pokert ook, dus telt dat niet? Ze heeft nog meegedaan aan het NK Poker van het HC. Ze doet het best goed en wordt zelfs gerailed als de "vriendin van The Cleaner". Maar over m'n vrienden: ik zou willen dat ik meer tijd te besteden had met ze, dat ik niet zoveel waarde hecht aan het feit dat ik zo fanatiek bezig ben om m'n doel te bereiken. Maar gelukkig weten m'n goede vrienden dát ze m'n goede vrienden zijn.

Ik kijk altijd wel uit dat ik niet met geld smijt als we gaan stappen ofzo, omdat ik zo makkellijk ben daarin. Ik wil niet dat zij zich ongemakkellijk gaan voelen daardoor.

Maar, een aantal van hen heb ik wel beloofd dat ik ze mee ga nemen naar Las Vegas, als ik een bepaald bedrag win. Dan neem ik een clubje mee, dat lijkt me echt te gek.

Stel, je wint de WSOP en daarmee 10 miljoen. Wat ga je doen met het geld? Ga je high-stakes spelen dan?

Ik denk dat ik dan zo'n 8 miljoen of meer in m'n ondernemingen stop. Misschien een nieuwe auto kopen ofzo, ik weet het niet. Nee, ik hoef niet te verhuizen, ik woon hier mooi. Ik zou het wel een fijn idee vinden om m'n doel bereikt te hebben dan, want 10 miljoen is wel voldoende denk ik, haha. Dan zal ik alleen maar pokeren als ik er zin in heb, want nu is het nog wel eens zo dat ik poker zonder dat ik er zin in heb.

Speciaal voor iedereen die weleens een bad-beat heeft gehad en dacht dat hij de ongelukkigste persoon op aarde was: wat is jouw ergste bad-beat geweest?

Nou, ik interpreteer een bad-beat iets anders. Je kunt in bepaalde situaties terecht komen die gewoon ongelukkig uitvallen. Voor mij was de MCOP wat dat betreft niet zo best. Vlak voor de final table maakte ik een stomme move waardoor ik short-stacked aan tafel kwam. Ik kreeg 5d6d en ik raiste pre-flop. De flop was 34J, en er lag een klaveren flush-draw. Ik zat tegen twee man en de SB bette sterk uit, de pot ongeveer, die 80.000 was en hij speelde met 350.000. Zelf had ik iets van 475.000. De big-blind foldde en tja, toen had ik gewoon moeten folden. Maar in plaats daarvan pushte ik all-in, terwijl ik wist dat ik nauwelijks folding equity had. Maar goed, hij callde met 5c7c en won de hand. Dat is dé hand die ik het liefst over zou willen doen.

Aan de andere kant, het zit in m'n karakter om die edge op te zoeken, en ik zat al vier dagen lang superwazig te spelen, dus ik zat er ook niet echt mee. Ik viel simpelweg terug in een karaktertrek van lang geleden, toen ik een paar keer m'n bankroll had verspeeld: ik had de zaken niet onder controle toen, en nu ook niet. In een cash-game is het een standaard-push, maar deze had ik gewoon moeten folden.

Ik speelde ook een cash-game tijdens de MCOP, in de Cercle Privé, een Pot Limit Omaha game. Ik kreeg AAJ7, double-suited. De blinds waren 20-40 en ik doe een minimal raise UTG naar 80. Ik had inmiddels een loose-image opgebouwd. Ik wist dat de hele tafel zou denken dat ik zo goedkoop mogelijk naar de flop probeerde te komen. De eerste fold, de tweede maakt meteen pot, de derde called en een Spanjaard (waar het straks om draait) called ook, en die heeft mij covered.. Na hem werd er nog nog drie keer gecalled. Als ik op dat moment weer had gepot, zou het wel eens ongunstig hebben kunnen uitvallen, als iedereen zou callen. Dus ik besloot om te raisen naar 900, vooral omdat ik verwachtte dat de eerste potter, vanwege het vele dode geld dat zou komen, er weer overheen zou gaan voor heel z'n stack van 5000, wat prima is natuurlijk. Dat gebeurde ook, en iedereen fold, op die Spanjaard na, die nog 10.000 extra had staan, ongeveer evenveel als ik. Ik raise 'm all-in en hij zegt: call, en laat 247J zien.

Tja, de flop was 22447....een pot van 35.000 euro.

Kon je z'n spel begrijpen? Was je boos?

Welnee, dat kan gebeuren. Was best een aardige man, heb een paar woorden met hem uitgewisseld. Hij schijnt een goede high-stakes speler te zijn, maar af en toe doet hij dit soort dingen. Hij liet zich meetrekken. Maakt niet uit. Maar het was maar goed dat ik nog 7e werd tijdens het Main Event, anders had ik nog verlies gehad, haha.

Wat ik trouwens ook als een bad-beat beschouw, is dat Marnix en ik nooit een Sunday Million hebben gewonnen. Die hebben we zo vaak gespeeld, en zo vaak de top 20 gehaald, of de top 50, of zelfs top 10, maar nooit gewonnen. Op een of andere manier voelt dat aan als een bad beat, omdat je meestal tot 7 uur 's ochtends speelt.

Het interview is klaar en Jorryt neemt een sanitaire stop. Als ie weg is vraag ik aan de medewerkers van Ship-It wat ze nou wérkelijk van Jorry vinden.

"Gewoon een luckbox!" roepen ze in koor, net hard genoeg dat Jorryt het hoort.

Als ie terugkomt praten we nog wat na over bijvoorbeeld dit interview. Jorryt staat niet graag in de schijnwerpers, en als ie er staat, dan moet ie dat verdiend hebben, vindt ie. Daarom twijfelde hij of hij dit interview wel moest doen. Hij is bescheiden, misschien zelfs een beetje té. Ik ben in ieder geval blij dat ie het wel gedaan heeft.

Overigens heeft Jorryt z'n bijnaam "The Cleaner" indirect te danken aan Justin "Zeejustin" Bonomo. Na een online pokersessie met Jorryt vroeg iemand aan Justin of ie wist wie die "Jorrytvh" was.

Het antwoord was de geboorte van een nieuwe naam. "I don't know, but he cleaned me out!"

Comments

 • LocosR LocosR

  "t Is allemaal the game zijn schuld!!

 • GrindingNemo GrindingNemo

  Naltas schreef

  Jinx het nou niet jongens

  TOOO LATEEEEEEEEEE

 • Kracht_Tonen Kracht_Tonen

  Epic bump idd

Lees 35 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen