Discipline!

Discipline! 0001

Op school of op kantoor kijkt iemand normaal gesproken over je schouder mee om te controleren wat je precies doet om er zeker van te zijn dat je doet wat je moet doen. Als er niet naar je gekeken wordt kun je natuurlijk gewoon lekker doen wat je wilt, maar aan het einde van het semester of het jaar of zelfs de dag moet je je toch op een gegeven moment verantwoorden. Voor de meesten is dat een goede stok achter de deur, ze willen het tentamen of examen natuurlijk goed maken. Als je pokert is het anders; je hoeft je niet te verantwoorden, er is eigenlijk niemand die wat van je verwacht en je bent eigenlijk gewoon eigen baas. Eigen baas zijn vergt echter discipline. Zo ook poker. Als je poker serieus neemt en je wilt doelen bereiken moet je zeer gedisciplineerd te werk gaan, en jezelf uitdagen.

Je hebt discipline nodig op allerlei vlakken van het poker. Als je bijvoorbeeld als doel hebt om 5000 handen per maand te spelen moet je dat ook doen. Hopelijk hoef jij jezelf niet te dwingen tot het spelen van handen, maar het kan soms best moeilijk zijn, helemaal als het tegenzit. Als je erachter komt dat je gewoon niet wilt spelen, dan moet je helemaal niet beginnen met dit spel.

Je gaat dus spelen, maar dat vergt ook discipline. Denk bijvoorbeeld aan de limieten op welke je speelt. Zit er niet bij iedereen een duiveltje op de schouder die je influistert dat als je op een hogere limiet speelt je het velies dat je hebt geleden sneller goed kunt maken? Ja, maar het kan dus ook twee keer zo hard de andere kant op gaan. Bij je limiet blijven vergt ook discipline.

Maar daar is het zeker niet mee gezegd. Naast de discipline die je tijdens het spelen moet opbrengen moet je ook zorgen dat je studeert, leest en leert, als je tenminste verder wilt komen. Als je een belofte hebt gemaakt aan jezelf dat je drie uur per week je handen gaat analyseren en studeren - omdat je weet dat dit essentieel is voor je verdere ontwikkeling als poker speler - moet je dat ook zeker doen. De beslissing maken is makkelijk, maar het uitvoeren is een stuk moeilijker. Maar daar is het ook nog niet mee gezegd... Hetgeen nog meer discipline vergt is zelfkritiek.

Psychologisch gezien zijn de meeste mensen defensief. Er zijn bijvoorbeeld honderden verschillende cursussen over hoe je het beste kunt omgaan met kritiek, hoe je erop moet reageren of moet omgaan en zelfs hoe je die het beste kunt geven. Als mensen geprogrammeerde computers waren zou het allemaal niet zo moeilijk zijn, en als mensen allemaal dezelfde objectivitiet zouden bezitten ook niet, maar ieder mens is nu eenmaal uniek, en ieder mens reageert anders. Zo ook tijdens het poker spel. Waar je de ene keer raised, fold je de andere keer. Waar je de ene keer wacht tot de flop, muck je de andere keer.

Kritiek accepteren is moeilijk en soms beschamend en moeilijk, maar het is nog moeilijker om jezelf te bekritiseren. Om die reden is het vaak makkelijker om een betere speler dan jij zelf bent te vragen om je te helpen om je spel te analyseren. Het liefst iemand die geleerd heeft om (opbouwende) kritiek te geven, zodat je op de momenten dat je hard moet worden aangepakt je die aanpak ook geniet, en op de momenten dat je meer vriendelijk advies behoeft je dat ook krijgt. Daar heb je echter ook discipline voor nodig, je moet het geduld kunnen opbrengen om de kritiek aan te horen, en er daarna ook nog wat aan te doen! Als je dat eenmaal kunt ben je eigenlijk niet meer te stoppen in je leerproces. Het ligt er dan alleen nog aan hoe snel je de dingen oppakt, maar dat komt allemaal weer terug op discipline.

Heb je de discipline is er nog het allerbelangrijkste aspect: eerlijkheid. Eerlijk zijn tegen jezelf als je speelt, als je analyseert en als je leert.

"Easier said than done." Ja dat is het zeker!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen