Lex "RaSZi" Veldhuis Twitch Stream

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot)

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot) 0001

De afgelopen jaren ben ik de hele wereld over gereisd om de werkelijke oorsprong van het pokeren te onderzoeken. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik al snel dat het spel niet in Europa of de Verenigde Staten is ontstaan, maar reeds werd gespeeld in de oude beschavingen van de Farao's.

Deze week behandel ik de Moderne Geschiedenis en daarmee sluit ik deze vijfdelige openbarende serie af. Ik hoop dat jullie hebben genoten. Mij kunnen jullie bereiken in het pokerinstituut...

Moderne geschiedenis

In de laatste aflevering van deze geschiedenisles hebben we kunnen zien hoe de Hollanders verwantwoordelijk waren voor de introductie van poker in de verre uithoeken van de wereld. Met name Azië werd overspoeld met pokertafels en chips.

Het is dan ook niet vreemd dat het poker rond 1790 de overtocht naar Noord-Amerika maakte. In het begin werd het spelletje gespeeld door de goudzoekende Europeanen als een vorm van recreatie, maar al snel werden ook op dit continent de eerste professionals geboren.

De eerste echt bekende poker pro was een Nederlandse kolonialist genaamd Phil Heilbot, maar deze sluwe speler was beter bekend als Buffalo Phil.

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot) 101

Heilbot was de allereerste purist. Een strategische speler die niet afhankelijk wilde zijn van geluk, maar puur wilde spelen op basis van skills en techniek. Als Heilbot nu had geleefd was het een klassiek voorbeeld van een tight speler geweest.

Zijn grootste rivaal was een echte outlaw. Een bankrover en moordenaar, luisterend naar de naam Chrissie The Kid.

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot) 102

The Kid en Heilbot speelden regelmatig tegen elkaar. Er deden verhalen de ronde dat The Kid het geld dat hij net had gestolen uit een plaatselijke bank, diezelfde avond alweer verloor aan Heilbot. Dit tot ongenoegen van The Kid die op het eind Heilbot door het hoofd schoot nadat The Kid's quads jacks het moesten afleggen tegen Heilbot's quads vrouwen.

Twee dagen later werd The Kid opgehangen.

Deze gebeurtenissen werden uitgebreid uitgemeten in de landelijke kranten en dit werkte indirect als reclame voor het pokeren. Latere bekende personages, zoals Buffalo Bill (lekker origineel) en Wyatt Earp werden achteraf gezien als de meest bekende Wild West poker spelers, maar deze informatie is, volgens mijn onderzoek, niet correct.

Poker groeide in populariteit en zodoende kwamen in de vroege jaren van de 20e eeuw de allereerste pokerclubs om de hoek kijken. Een minder bekende gangster startte in de jaren '30 het beroemde poker imperium "Farha's"; volgens door mij gevonden documentatie werden hier elke zomer rijke pokertoernooien georganiseerd.

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot) 103

Eigenaar Al "peukie" Farha was een markante figuur en een echte pokerliefhebber. Het is dan ook niet vreemd dat Farha de allereerste pokerclubs financierde in het latere Las Vegas. Zijn liefde voor het spel bleeg aanhouden tot kort voor zijn dood in 1970. Zijn laatste kado's aan deze wereld waren, natuurlijk, zijn zoon Sammy en de allereerste pokerkaarten shuffle-machine.

Geschiedenis van Poker - Deel 5 (slot) 104

De machine stond in een speciale ruimte vanwege zijn afmetingen. De kaarten werden door de floor manager naar de 'shuffle lady' gebracht die op haar beurt de kaarten liet schudden en weer retourneerde aan de floor manager.

Inmiddels was het pokeren niet meer te stoppen. Doyle Brunson en Amarillo Slim werden in de jaren '70 wereldkampioen in de (op Farha's zomertoernooien gebaseerde) World Series of Poker waardoor er een begin werd gemaakt met de welbekende pokerhype van vandaag de dag.

En zo is het allemaal echt gebeurd.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen