Geschiedenis van Poker – Deel 3

Geschiedenis van Poker – Deel 3 0001

De afgelopen jaren ben ik de hele wereld over gereisd om de werkelijke oorsprong van het pokeren te onderzoeken. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik al snel dat het spel niet in Europa of de Verenigde Staten is ontstaan, maar reeds werd gespeeld in de oude beschavingen van de Farao's. Ik heb besloten om het allemaal eens grondig uit te zoeken en mijn bevindingen met jullie te delen.

In de komende weken zal ik duidelijkheid scheppen in de geschiedenis van poker met uniek beeldmateriaal en bewijzen. We zullen zien hoe dit populaire kaartspel, door de eeuwen heen, zijn weg heeft gevonden naar Las Vegas. Van Egypte tot de Romeinen, via de ridders van de Ronde Tafel naar het Frankrijk van Napoleon.

Ondanks dat de Romeinen het pokeren onder de aandacht van de rest van Europa brachten duurde het tot de 5e eeuw voordat poker Las Vegas-achtige vormen begon aan te nemen in het moderne westen. Niemand minder dan Koning Arthur, zelf een getalenteerd toernooispeler, pakte het groots aan en liet diverse low-stakes pokerrooms aanleggen in zijn Camelot.

Geschiedenis van Poker – Deel 3 101

Het is dan ook niet vreemd dat rond deze periode de eerste pokertafel ontstond. Arthur droeg zijn timmerlieden op een effectievere tafel te ontwerpen zodat elke speler op exact gelijke afstand zat van zijn tegenstander.

Geschiedenis van Poker – Deel 3 102

Deze 'Ronde Tafel' werd tussen het pokeren ook gebruikt voor vergaderingen. In de verouderde literatuur lijkt de nadruk op deze functie te liggen, maar de 'Ridders van de Ronde Tafel' zaten daar vaak maar om één reden namelijk een avond, zonder de vrouw, gezellig een potje kaarten.

Verliezers had je echter ook in de middeleeuwen. De bekendste van deze ongelukkige pro's is wellicht de beroemde ridder Hansenlot. Naar verluid verloor deze moedige figuur zijn hele bankroll in een lange cashgame sessie en moest noodgedwongen een jaar op straat leven.

Geschiedenis van Poker – Deel 3 103

Gelukkig hadden zijn collega ridders na een jaar medelijden met de voormalige held en hielpen hem weer in het zadel door 'm te staken in de grote toernooien.

Poker was in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een ware hype. Arthur speelde daar handig op in door, naast de gangbare lans- en zwaardgevechten, door het hele land toernooien te organiseren. Met de hype kwamen ook de chiptricks. Uit onderzoek blijkt dat een student van Merlijn, de magiër Anton, als eerste begon te experimenteren met de fiches.

Geschiedenis van Poker – Deel 3 104

Doordat Arthur op een gegeven moment zijn aandacht moest richten op de vele veldslagen kwam poker weer ietwat in de vergetelheid terecht. De koning en zijn ridders waren in die periode de smaakmakers in de pokerscène en met hun afwezigheid vervaagde de interesse onder het gewone volk om vervolgens een paar eeuwen later weer op te bloeien.

Wordt vervolgd…

Deel 1

Deel 2

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen