Geschiedenis van Poker – Deel 4

Geschiedenis van Poker – Deel 4 0001

De afgelopen jaren ben ik de hele wereld over gereisd om de werkelijke oorsprong van het pokeren te onderzoeken. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik al snel dat het spel niet in Europa of de Verenigde Staten is ontstaan, maar reeds werd gespeeld in de oude beschavingen van de Farao's. Ik heb besloten om het allemaal eens grondig uit te zoeken en mijn bevindingen met jullie te delen.

In de komende weken zal ik duidelijkheid scheppen in de geschiedenis van poker met uniek beeldmateriaal en bewijzen. We zullen zien hoe dit populaire kaartspel, door de eeuwen heen, zijn weg heeft gevonden naar Las Vegas. Van Egypte tot de Romeinen, via de ridders van de Ronde Tafel naar het Frankrijk van Napoleon.

In het vorige deel namen we kennis van de invloed van koning Arthur en zijn ronde tafel. Het waren dus de britten die poker mainstream maakten in Europa. Maar het was nog niet genoeg; er was namelijk nog geen media te vinden waar poker in voorkwam. Tot nu toe werd poker van persoon tot persoon overgebracht, maar met de komst van Rembrandt verdween ook de anonimiteit van het poker.

Geschiedenis van Poker – Deel 4 101

In diverse schilderijen is namelijk zijn voorliefde voor Texas Hold'em terug te vinden. Als we bijvoorbeeld kijken naar zijn grootste meesterwerk, dan valt ons gelijk al het één en ander op.

Deze kleine subtiele details waren tot op heden niet opgemerkt.

Geschiedenis van Poker – Deel 4 102

Nederland raakte langzaam in de ban van het pokeren. De legendarische Verenigde Oost-Indische Cardclub, oftewel de V.O.C., waren de eerste officiële reizende poker professionals. Rond de 17e eeuw kwamen ook de eerste pokerchips op de markt. De koffers V.O.C. chips waren in het eerste jaar vrijwel altijd uitverkocht.

Geschiedenis van Poker – Deel 4 103

De Nederlanders haakten slim in op de trend en begonnen de chips te exporteren naar Azië en het midden oosten. Schepen vol met koffers gingen de hele wereld over en al snel besloot men de naam te veranderen in de (meer algemene handelsnaam) Verenigde Oost-Indische Compagnie. Naast de pokerchips werd er een extraatje verdiend met het verschepen van wat kruiden, maar de core business bleef natuurlijk het poker.

Geschiedenis van Poker – Deel 4 104

En zo waren de Hollanders dus verantwoordelijk voor de verspreiding van het pokervirus buiten de Europese grenzen. Dit was 200 jaar voordat het spel uiteindelijk terecht kwam bij de cowboys van het Wilde Westen. Volgende week zie je hoe dit uiteindelijk plaatsvond in de echte geschiedenis van het poker.

Wordt vervolgd.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen