RIGGED!

RIGGED! 0001

Ik kan er niet meer tegen. M'n haren heb ik al uit m'n hoofd getrokken, m'n nagels zijn praktisch verdwenen, en tot tien tellen, of zelfs tot 52843 helpt ook al niet. Een bezoek aan een psychiater is aanstaande als het niet snel ophoudt.

Gisteren heb ik voor de tienduizendste keer een speler aangehoord die ervan overtuigd was dat de pokersite waar hij speelde, in zijn geval Pokerstars, "rigged" was. Met andere woorden: het spel wordt niet eerlijk gespeeld. Ze manipuleren de kaarten en laten de slechte spelers winnen, of de goede, ik weet het niet meer. Ik knikte beleefd en zei "tja", ondertussen zoekend naar het laatste restje nagel van m'n linker ringvinger.

"Echt, KK tegen 77 tegen 44 tegen 22, en wat denk je?"

"Er viel een twee?" gokte ik.

"Precies, dat is toch ongelooflijk! En het is niet de eerste keer dat 't gebeurt hoor. De afgelopen weken heb ik iets van twintig keer met AA verloren!"

"Tja, da's lullig voor je, maar..."

"Laatst nog AK tegen AK, trekt die mafkees een runner-runner flush!"

"Goh, da's naar zeg".

"Dat zie je dus nooit live he, echt nooit! En ik speel flink wat live hoor. Zeker twee keer per week, en dat al twee jaar lang. Nou, ik heb dat echt nog nooit gezien. Echt, ik zweer het je, dat fucking Riverstars is zo rigged als de pest".

"Tja. Sorry, ik moet ff weg".

"Wat ga je doen?"

"Even tot 52843 tellen."

Goed, ik heb een behoorlijke hekel aan bad-beat verhalen gekregen, maar dat is mijn eigen probleempje. Misschien kom ik teveel onder de mensen ofzo, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet weer eens een "AA tegen AK verhaal" mag aanhoren. Prima, ik hoor ze aan, en ik lees ze op het forum en denk vaak: "Goh, lullig zeg".

Maar. Als. Er. Nog. Eén. Persoon. Mij. Komt. Vertellen. Dat. Pokerstars. Rigged. Is.

DAN DRAAI IK HELEMAAL DOOR!

Ok, rust. Voordat dit scenario een angstaanjagend werkelijke vorm begint aan te nemen, ga ik nog één poging doen om iedereen uit te leggen waarom Pokerstars, en alle online pokersites betrouwbaar zijn.

Denk je nou werkelijk dat een site als Pokerstars, die 1,5 miljoen dollar per dag verdient, er niet alles aan is gelegen om de site zo betrouwbaar mogelijk te maken?

Ze verdienen geld aan de zogeheten "rake". Als jij een potje van 100 dollar wint, gaat daarvan 3 dollar naar Pokerstars. Dat is trouwens ook het maximum. Van een potje van 5000 dollar gaat ook 3 dollar naar de site. Het is altijd 5% van de pot, met een minimum van 5 cent en dus een maximum van 3 dollar.

Aha, denkt de paranoïde speler! Dus voor Pokerstars is het heel slim om hoge potten "uit te lokken", zodat ze altijd die 3 dollar kunnen pakken. Het liefst dus heel veel AA tegen KK en dat soort dingen!"

Nee, helaas. Voor een pokersite is het niet zo prettig dat een speler blut gaat namelijk. Een klant minder kost geld. Het liefst hebben ze dat er niemand verliest, maar dat kan nou eenmaal niet.

Geloof me, of geloof me niet, maar de kaarten worden werkelijk willekeurig gedeeld. Wel eens twee keer AA achter elkaar gehad? Tja, volgens wiskundige logica is dat inderdaad niet erg waarschijnlijk, want krijg je AA niet maar 1x in de 217 handen? Laat staan 2x achter elkaar! Maar "odds" zijn niet meer dan "odds". Het zijn "verwachtingen", en geen garanties dat het zo gaat gebeuren. Leer er mee leven en accepteer dat er zoiets bestaat als "De Wet van de Grote Getallen".

En wees eens heeeeeel erg eerlijk: hoe vaak heb jij een AA gekraakt met TJs? Precies. We zijn nou eenmaal geneigd de bad-beats eerder en "harder" te herinneren dan suck-outs. Bij suck-outs is de gedachtengang vaak: "hmm, een beetje mazzel, maar wel terecht want ik ben een betere speler". Bij bad-beats wordt de oorzaak altijd gezocht in de "oneerlijkheid" der dingen. Het is toch volstrekt oneerlijk dat AA verliest van TJs of 27o? Ehm, nee. 1 op de 5 keer zul je met AA tegen deze kaarten namelijk verliezen: reken het voor de grap maar eens na, er zijn allerlei programma's voor.

Maar waarom zie je dan toch zo vaak handen als AA tegen KK, of waarom word je toch altijd genaaid op de river?

Welnu, ook dit is een logische wiskundesom. Als je dan toch 1 op de 5 keer verliest met AA, waarom dan niet op de river? Of AK tegen AK: toegegeven het is een kleine kans, maar het gebeurt, namelijk 1 op de 50 keer. En natuurlijk ben JIJ degene die het onderspit moet delven, het moet namelijk wel iemand gebeuren: it might as well be you. Het voordeel is er gelukkig ook: je hebt een bad-beat verhaal van hier tot Tokyo te pakken. Zelfs ik ben bereid om deze glimlachend aan te horen...

De beste heer die mij vertelde dat hij al twee jaar lang twee keer per week live pokerde, zag situaties als AA tegen KK dus live veel minder dan online. Goh, gek he?

Laten we dit eens verduidelijken met een extreem voorbeeld, namelijk de marathonsessie die RaSZi onlangs op Pokerstars speelde. Hij speelde 48 uur lang op 10 tafels tegelijk. In die 48 uur speelde hij zo'n 50.000 handen. Met andere woorden: grofweg 100 handen per uur per tafel.

Live kun je rekenen op 25 handen per uur, en dan heb je al te maken met een goede dealer of een schudmachine, én met redelijk snelle spelers aan tafel.

Dit betekent dat je dus 1000 uur live moet spelen, om het aantal wat RaSZi in 1 sessie speelde, te halen. De beste heer die mij aansprak speelde twee keer per week live, zo'n 4 uur per keer. Hij is dus 2,5 jaar bezig om dezelfde situaties te zien die RaSZi in 48 uur ook zag. Ja, er zaten behoorlijk wat bad-beats bij, zeker weten. Maar bedenk nou eens zelf wat het gevolg is als je veel handen ziet.

Overigens zal een speler die twee keer in de week live speelt ongeveer 150 jaar moeten pokeren om hetzelfde aantal handen te spelen als RaSZi. Zoek zelf maar op hoe lang RaSZi "al"speelt.

Goed, het zijn wat extreme voorbeelden, maar overdrijven maakt duidelijk en het doel heiligt de middelen. Het doel is om mij uit het gekkenhuis te houden.

Tot slot nog een ontnuchtering voor velen die weleens roepen: "A, shit, ik had mee moeten gaan, dan had had ik gewonnen!" Het is een logische reactie. Je gooit je AJ weg omdat iemand all-in is en het board brengt QJT23. Helaas, "had ik maar...".

Helaas gaat deze vlieger niet op. Dat de kaarten willekeurig gedeeld worden, komt voort uit de Random Number Generator die Pokerstars gebruikt. Het is een aardig staaltje technologie, die gebruikt maakt van vele ingewikkelde "randomizers", zoals geluidsgolven maar ook muisklikken van de spelers. Het bijzondere bij Pokerstars, en vele andere sites, is dat er nooit gespeeld wordt met een vaste volgorde van de 52 kaarten waarmee het spel begint. De volgende kaart die gedeeld wordt, hangt volledig samen met miljoenen processen, waaronder bijvoorbeeld de muisklik die je vorige week maakte tijdens een van je sessies.

Met andere woorden: als je toen niet met 2 dollar maar met 3 dollar had geraist, dan had die flush-draw van degene waar je nu tegen speelt, wel eens heel andere uitgepakt. Dus let de volgende keer op hoe je klikt, en wanneer, en met welke vinger: het heeft allemaal invloed op de resultaten van je toekomst.

Succes met het kraken van het algoritme dat Pokerstars gebruikt. Als het is gelukt, bel me dan.

Telefoonnummer: zoek maar op. Gekkenhuis BadBeat.

PS: Mijn ergste bad-beat, om het goed te maken: KK, flop 33K en die gozer gaat all-in met A6, een totale bluf dus! Ik moest lachen om z'n move en telde de winst al uit: het was een pot van 378 dollar. Turn: 3, river: 3. Zijn reactie: "ship-it". Ik glimlachte.

Comments

 • SimplyRed SimplyRed

  FiezeRik schreef

  Ik dacht dat ik slecht speelde, maar naast dat word ik er dus ook nog eens ingeluisd door de software.

 • Kaakie Kaakie

  station schreef

  Het bijzondere bij Pokerstars, en vele andere sites, is dat er nooit gespeeld wordt met een vaste volgorde van de 52 kaarten waarmee het spel begint. De volgende kaart die gedeeld wordt, hangt volledig samen met miljoenen processen, waaronder bijvoorbeeld de muisklik die je vorige week maakte tijdens een van je sessies.

  Dus let de volgende keer op hoe je klikt, en wanneer, en met welke vinger: het heeft allemaal invloed op de resultaten van je toekomst.

  wow hahahaha

  Poker Face Poker Face

  Dit is toch al jaren bekend? Drunk

 • CaptanPoker CaptanPoker

  kippenkont86 schreef

  Heheheurrrpudurr

  Heel simpel:
  Bij pokerstars gaat t zo:
  Optie 1: Bijna alle kaarten die je krijgt, vallen op de flop, zelfs wazige kaarten die je niet hoort te spelen ( bijvoorbeeld een lage suited ) .
  Je gaat gek doen, krijgt wat low pairs , die in trips veranderen, en wat dit mooier maakt, is dat natuurlijk er ook een A op de flop ligt, en daardoor t je lekker makkelijk word gemaakt om iemand te rippen die die A heeft, ALLES GAAT PERFECT.
  Optie 1 komt het minst voor van alle opties, met een paar jaar ervaring kan ik zeggen dat dit meestal niet langer dan 2 dagen duurt.

  Optie 2: Het gaat redelijk, je wint wat en je verliest wat , af en toe pech met een bad beat, en af en toe geluk met een mindere kaart dan je tegenstander.
  Je krijgt veel minder flushkansen, je low pairs hitten nooit/zelden de set, maaaarrr tijdens optie 2, is het vaak wel duidelijk wanneer je de winnende/verliezende hand hebt. Dus is het relatief safe zolang je niet te gek gaat doen.

  Optie 3: Dit is wat niemand begrijpt.
  Zelden een fatsoenlijk speelbaar handje, en wanneer je iets krijgt, valt niets op de flop HEEL VAAK achter elkaar , en dan krijg je eindelijk een AA/KK/QQ , en speelt niemand met je mee, niemand raised zelfs helemaal niks,
  Je bent nu ondertussen al wat geld kwijt, puur omdat NIKS voor je valt, hier kun je niks aan doen, zelfs bluffen werkt niet in optie 3, altijd heeft je tegenstander wel iets goeds.
  Dan krijg je eindelijk weer een AA/KK, na zo geduldig en voorzichtig te zijn geweest, en word je all in gebluft door wat voor slechtere kaarten dan ook... t maakt niks uit, want je gaat deze hand niet winnen, of nou A10 tegen je speelt of een 88 of kj suited, je gaat die hand verliezen tegen 2pair, 3 of a kind, een straight of een flush.
  Zelfs wanneer je 3ofakind krijgt, verlies je tegen een fullhouse of een hogere 3 of a kind.

  Nadat optie 3 mij voor de tigste keer overkwam, bedacht ik me.. laat ik maar eens even headsup gaan spelen, want dat is 50/50 kans.
  10 potjes achter elkaar SnG headsup gedaan dan maar, en LETTERLIJK geen enkele HAND gewonnen, terwijl iedere hand 50/50 hoort te zijn,
  Zelfs mijn AA verloor all in tegen 8 10 off suited.

  Sinds die dag heb ik besloten geen enkele cent meer te spenderen aan online poker, en ben sindsdien begonnen met live poker.
  5 jaar online poker gedaan, en nu sinds 3 maanden live poker aan het doen, het lijken wel 2 verschillende spelletjes.

  Mijn advies aan iedereen: kijk uit met online poker, het ligt vaak niet aan je skill dat je maar niet weet te winnen.

  he oceanlab ben je daar?

Lees 36 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen