Legends of Poker: Howard 'The Professor' Lederer

Legends of Poker:  Howard 'The Professor' Lederer 0001

Hij houdt van golf, films én van het lezen over filosofen. Aan tafel is hij de rust zelve, en is befaamd om z'n analytische, kalme manier van spelen. Tel hierbij op dat hij les geeft in het "Howard Lederer Poker Fantasy Camp," en dat hij een beroemde poker instructievideo heeft gemaakt, en je kunt begrijpen hoe hij aan z'n bijnaam is gekomen: The Professor.

Howard Lederer werd 42 jaar geleden geboren in Concord, New Hampshire, en ging naar dezelfde school als waar zijn vader lesgaf. Hij bleek zeer goed te kunnen schaken, en dat bepaalde z'n universiteitskeuze. In New York waren de beste schakers en de beste schaakclubs te vinden, dus hij schreef zich in voor Columbia University. Hij schaakte op hoog niveau in alle clubs, maar haalde nooit de wereldtop. In één van de clubs waar hij schaakte, ontdekte hij dat er veel gepokerd werd, en hij werd een vaste speler in The Mayfair Club, waar ook Eric Seidel en Dan Harrington "regulars" waren.

Een supertalent in poker was hij niet; hij moest het hebben van veel studeren, veel analyseren en veel spelen. Zijn verliezende sessies zag hij als investering voor de toekomst, en dat bleek een nuchtere maar visionaire houding. Net als vele andere profs belandde Howard uiteindelijk in Vegas, waar hij de cash-games speelde, en elk jaar de World Series of Poker.

Legends of Poker:  Howard 'The Professor' Lederer 101

Zijn eerste WSOP, wat tevens z'n eerste grote toernooi was, speelde hij in 1987, wat resulteerde in een finaletafel, waar hij speelde met onder andere Johnny Chan, die het toernooi won. Howard werd 5e, en maakte een knallende entree in het pokercircuit. Hoewel hij in de jaren hierna maar liefst 17 finaletafels tijdens WSOP-events haalde, duurde het tot 2000, voor hij z'n eerste bracelet wist te winnen, in het 5000 dollar Omaha Hi/Lo Event. Een jaar later won hij z'n tweede, in het 5000 dollar Deuce to Seven Event. Tot zijn grote spijt is het tot op heden bij deze twee overwinningen gebleven.

Toen de World Poker Tour (WPT) begon in 2002, was Lederer vastbesloten om een WPT-event te winnen. Die ambitie werd al snel beloond: hij won liefst twee toernooien in het eerste seizoen, en werd WPT-speler van het jaar, net voor Gus Hansen.

Hij stortte zich op z'n video, "Secrets of No Limit Hold'em", die een groot succes werd: hij verkocht vele miljoenen exemplaren en al snel was hij bekend als één van de beste pokerleraren. Iemand die daar ook profijt van had, was z'n zuster, Annie Duke. Howard leerde haar het spel en inmiddels is Annie Duke één van de beste speelsters ter wereld. Ook zij heeft inmiddels een bracelet te pakken.

Ironisch is dat zij in 2004 tijdens de WSOP in vier verschillende Events haar eigen broer uitschakelde. Overigens is Duke heel anders dan haar broer, als het om "houding" gaat. Daar waar Howard nooit over de schreef gaat, is zijn zuster veel emotioneler, en kan ze behoorlijk tekeer gaan aan tafel. Lederer, aan de andere kant, weigerde bijvoorbeeld principieel de hand te schudden van Tony G, toen hij zich onbeschoft gedroeg nadat ie 'm had uitgeschakeld. Lederer is en blijft altijd rustig, en toont altijd respect voor z'n tegenstanders, iets wat hij zelf enorm belangrijk vindt.

Sinds 2004 is Lederer vooral bezig op het zakelijke vlak. Hij was één van de oprichters en eigenaars van Tiltware, het marketing- en softwarebedrijf dat in juli 2004 Full Tilt Poker op de markt bracht. Na een zeer agressieve marketingcampagne en een moeizame start is Full Tilt Poker op dit moment één van de grootste online pokerrooms. Howard is "President" van Tiltware en zelf ook lid van Team Full Tilt, dat onder andere ook de spelers Phil Ivey, Chris Ferguson, Mike Matusow en Gus Hansen onder contract heeft. Na de Games Act werd het bedrijf gedwongen te verhuizen naar Ierland, van waaruit Full Tilt tegenwoordig in feite wordt gerund. Tiltware heeft op het moment meer dan 200 werknemers in dienst.

Howard Lederer is ook één van de zeven spelers (de anderen zijn Chris Ferguson, Andy Bloch, Annie Duke, Joe Hachem, Phil Gordon, en Greg Raymer), die in juli 2006 een rechtzaak begonnen tegen de WPT, en weigerden te spelen in de WPT-events. De reden hiervoor was dat de WPT bepaalde sponsorverplichtingen oplegt aan de deelnemers, waar sommige spelers niet aan kunnen voldoen, omdat ze al contracten hebben met conflicterende bedrijven, zoals online pokerrooms. Met andere woorden: spelers mogen geen logo's dragen. En voor de rechtenliefhebbers: de formulieren die elke speler voorafgaande aan een WPT-Event moet tekenen, zijn volgens hun ook in tegenspraak met de Sherman Antitrust Act, en de California Cartwright Act. Een uitspraak wordt niet op korte termijn verwacht, maar op Joe Hachem na (die onlangs weer aan een WPT-Event meedeed, én won) blijven de spelers, en dus ook Lederer, achter hun standpunt, en boycotten ze de World Poker Tour.

Legends of Poker:  Howard 'The Professor' Lederer 102

Howard Lederer richt zich voorlopig op de WSOP en andere toernooien, zoals Poker After Dark. Dat hij 't pokeren nog niet verleerd is, bewees hij door het PAD-toernooi in februari te winnen.

Toch is het jammer dat we Howard Lederer niet zo vaak meer aan de pokertafel aantreffen. Zijn unieke manier van spelen zou zeker ook door de huidige generatie "kijkers" gewaardeerd worden.

Howard Lederer werd tot enkele jaren geleden door Doyle Brunson "Bubba" genoemd. Doyle doelde hiermee op het enorme overgewicht dat Howard toen had. Misschien was het de bijnaam die hem niet zinde, maar hij besloot in ieder geval z'n leefpatroon te veranderen, en om 'm daarmee te helpen liet hij ook z'n maag verkleinen. Bovendien werd hij vegetarisch en inderdaad, Howard verloor vele kilo's. Doyle besloot hem vanaf toen "Bub" te noemen.

Principieel vegetarisch is Lederer zeker niet. Ooit daagde pokerprof David Grey hem uit om een cheesburger te eten. De beloning? Tienduizend dollar. Howard peuzelde het ding zonder problemen op. Sportief als hij was, bood hij Grey de kans aan om een paar olijven te eten (wetende dat Grey daarvan gruwelde). Grey gaf hem de 10k en weigerde die gore groene dingen te eten...

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen