Vanessa Rousso Interview

Vanessa Rousso Interview 0001

Het is de derde dag van de EPT in Monte Carlo en helaas is Vanessa Rousso uitgeschakeld. Haar vriendje, high-stakes-speler Chad Brown, is de megachipleader op het moment van 't interview en ze voelt zich op haar gemak om 'm even alleen te laten, voor 20 minuten. Dat lijkt weinig voor een aardig interview, maar de snelheid waarmee Vanessa haar woorden uitspreekt, maakt een hoop goed. Ze is een spraakwaterval, en er komen verdraaid zinnige dingen uit haar mond.

Jij ben uitgeschakeld, maar ene Chad Brown zit er nog in.

Ik weet het, m'n schat! Hij heeft meer dan 270.000 chips nu, wat meer dan het dubbele is van de nummer twee. Het is zo grappig met ons, het lijkt alsof we toernooien afwisselen. Vorige week werd ik 2e tijdens het 10K buy-in Ultimate Poker Challenge toernooi, en de week daarvoor werd Chad 2e tijdens het NBC Heads Up Championships. We doen nu een 1e-plaats strategie. Hopelijk wint hij deze, zodat ik de WPT Championships kan winnen volgende week.

Je redt het niet om mee te spelen in de WPT in Foxwoods, dat vandaag begint. Vind je dat jammer?

Tuurlijk, ik wil zoveel mogelijk WPT-events spelen. Maar ik ben nu hier, en werk met Pokerstars, moedig m'n vriendje aan, en ik geniet van de geweldige stad die Monte Carlo heet. Het kan erger.

Ik wil het graag hebben over andere zaken dan poker, als je het niet erg vindt. Zoals je Chaplin-beurs. Wat is dat precies?

Okay, geen probleem. Chaplin richte een stichting op voor prestatie-gebaseerde studiebeurzen op de universiteit van Miami, voor studenten die geïnteresseerd waren in transactie-wet. Dat gaat over fusies, aankopen, transacties die plaatsvinden op Wall Street, dat soort dingen. Ik was al op weg om transactie-advocaat te worden toen ik die beurs kreeg en het was een mooie toevoeging op m'n beurs die ik op Duke-University kreeg. Waar het op neerkomt is dat ik tot nu toe nog geen cent heb betaald om te studeren, wat in Amerika behoorlijk fijn is.

Je bent Cum Laude afgestudeerd in 2,5 jaar. Je hoofdvak was economie en je bijvak was politieke wetenschappen.

Ja, het was onmogelijk om Magna Cum Laude af te studeren, omdat m'n cijfers werden vergeleken met studenten die veel meer lessen volgden dan ik. Ik deed het in 2,5 jaar en Cum Laude was ook behoorlijk goed.

Wacht, heb je ooit een IQ- test gedaan?

Ja.

En?

165.

Wow, je bijna net zo slim als ik!

Bijna, haha. Wil je backgammon met me spelen? Speel je?

Hoezo, is backgammon een IQ-spel?

Zeker weten. Het is allemaal wiskunde, er komt geen pyschologie aan te pas of zoiets.

Dus Gus Hansen is slimmer dan jij? Hij schijnt éém van de besten te zijn.

Ik weet het niet, ik heb nooit tegen hem gespeeld. Ik ben net begonnen met backgammon, dus geef me nog een jaartje, dan kan ik 'm aardig partij geven.

Je maakte deel uit van het debat-team, de business club, je studentenvereniging, en daarnaast studeerde je nog gewoon. Hoe maakte je daar tijd voor? Stond je elke dag om 5 uur op ofzo?

Haha, nee. Ik ben super, super efficient. Als je m'n mobiele telefoon of laptop ziet, dan merk je hoe ik m'n dagen indeel. Ik zou alles niet kunnen doen als ik niet zo hypergeorganiseerd was. Ik ben een type A-persoonlijkheid, heb veel energie, doe van alles en heb hoge doelen en ambities en ik kwam uit op een systeem om het allemaal te doen en daar ben ik in blijven hangen.

Ik moet maar eens wat intelligente vragen stellen denk ik. Eh, wat is speltheorie? Je schijnt een kenner te zijn. Vertel er eens wat over.

Tuurlijk. Speltheorie is de studie van het maken van strategische beslissingen, tussen individuen die in een wedstrijd zitten en die individuele doelen hebben om hun "utility" te maximaliseren, of hun geluk, of rijkdom of wat voor meeteenheid op dat moment van toepassing is. In pokertoernooien is het geld. In relaties aangaan is het seksueel geluk, in Games Nation Spel is het veiligheid. De economische eenheid om het te meten noemen we "utility".

Eh, ok. Kun je schaken?

Ja, redelijk. Het is wel m'n zwakste spel, als je het vergelijkt met backgammon en poker. Ik denk dat ik iets boven gemiddeld ben, omdat ik nooit veel tijd heb besteed om 't te leren.

Het grappige is dat ik als mensen dit allemaal niet weten, ze eigenlijk alleen maar een meisje zien aan de pokertafel.

Ik ben een meisje, ik ben jong, blond, en daarom ben ik de meester van de verkeerde verwachtingen, haha. Het is een win-win situatie voor me. Als ik verlies, dan klopt het, en als ik win zijn mensen verrast, geschokt.

Ik weet het.

Haha, omdat je verrast was, toch?

Nee, helemaal niet, maar ik heb natuurlijk onderzoek gedaan naar je. Wat ik wel verrassend vind is dat er toernooien speciaal voor vrouwen worden gehouden.Waarom eigenlijk?

Tja, ik heb me hetzelfde afgevraagd. Het is een intellectueel spel, het is niet dat er nadeel voor vrouwen is in het poker. Ik begrijp natuurlijk wel dat als je vanuit een evolutionair oogpunt kijkt, mannen een voorsprong hebben in de "race" om goed te pokeren. Vrouwen hebben gewoon een achterstand. Maar we zijn niet anders gebouwd dan mannen, biologisch of fysiek. Een vrouw die vanaf nul aan een pokercarriere begint, zou dezelde set vaardigheden moeten hebben als een man, als de rest gelijk is. Dus ik heb 't mezelf wel afgevraagd, maar ik denk dat ze het doen om vrouwen in het pokercircuit te krijgen. Het is minder intimiderend om alleen met vrouwen te zitten, waardoor ze de voorsprong die de mannen hebben, uiteindelijk kunnen inhalen. Maar uiteindelijk zullen ze stoppen met deze toernooien, ergens in de toekomst.

Ik zag "Annette_15," een 18-jarig meisje die de online toernooi rankings aanvoert. Zie je gelijkenissen met jou?

Ze is een geweldige speler. Ik speelde heads-up met haar toen zij het TLB op Stars won. Ja, ik won wel, maar ze is echt goed. Ik heb nooit echt met haar gesproken, maar ik heb wel aan dezelfde online tafels gezeten en ik heb haar gesteund, omdat ik altijd vrouwen steun die pokeren. Als ik haar zie, zal ik haar aanspreken.

En tussen jou en Isabelle Mercier?

We spreken allebei Frans, houden allebei van mode, en we hebben allebei lang haar. Ja, we gaan goed met elkaar om. Zij speelt meestal in Europa, en ik meer in de States, dus we zien elkaar misschien vier keer per jaar. Voor mensen die elkaar zo weinig zien, zijn we vrienden.

Hoe vaak ben je al in Europa geweest om te pokeren?

Dit is de derde keer. Ik speelde de WPT in Parijs vorig jaar, toen ik 29e werd en er 27 uitbetaald kregen. En ik speelde de EPT in Londen, toen Chad de finaletafel haalde. Hopelijk doet hij het hier nog beter.

Hoe lang ben je al met Chad?

Een jaar nu. We hebben elkaar ontmoet aan de finaletafel tijdens de WPT Championships vorig jaar. Hij werd negende en ik zevende.

Liefde op het eerste gezicht op het pokerlaken?

Haha, nee, hij heeft nog even op me moeten wachten. Ik had pas een afspraakje met hem na een maand.

Er zijn maar tien vrouwen hier, van de 700 spelers. Hoe verklaar je dat?

Nou, ik denk dat Europa wat poker betreft een paar jaar achter ligt op de States. Vijf jaar geleden zag je dezelfde verhoudingen in Amerika, en ik denk dat je over vijf jaar hier dezelfde verhoudingen ziet als nu in de States. Poker heeft hier pas sinds kort het Moneymaker-effect.

Ik zie ook eigenlijk alleen maar blanken spelen hier.

Ja, maar ik denk dat 't komt omdat de meeste Europese landen meer blank-gedomineerd zijn, toch?

Zou je een sport kunnen bedenken waarin vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen?

Hmm, laat me even denken. Uiteraard elk intellectueel spel, maar iets wat op een sport lijkt? Ik denk het niet. Er is natuurlijk wel competitie gaande in de entertainment sector, dus de film- en zangwereld. Daarom denk ik dat poker een soort combinatie is tussen entertainment en atletiek. Daar komen ze elkaar tegen. In het entertainment gedeelte zijn mannen en vrouwen gelijk, da's duidelijk. In alles wat met atletiek te maken heeft, hebben mannen een voorsprong, door het fysieke aspect. Maar het is moeilijk om dit naar poker te vertalen. Poker is uniek.

Vertel eens wat over je familie. Hoe ben je opgevoed? Was je ooit arm en hoe vergelijk je dat met de glitter en glamour van het leven dat je nu leidt?

Nou, om mee te beginnen, moet ik zeggen dat ik eigenlijk een heel simpel meisje ben, ik ben een normale student. Toen ik m'n eerste grote prijs won, heb ik m'n leningen afbetaald en een pensioenfonds voor mij en m'n familie opgezet. Eh, ik heb niet eens een auto en ben niet echt materialistisch. M'n moeder is psychologe en m'n vader is zakenman en ze zijn gescheiden toen ik tien was. Ook zij zijn Type A-persoonlijkheden, erg gedreven en competitief. Ze dreven hun kinderen naar succes, in alles waar we maar voor kozen om mee bezig te zijn. Ik heb twee zussen, ik ben de oudste en m'n ouders wilden altijd dat we uitblonken. Ze lieten ons nooit winnen met spelletjes, dat moesten we zelf verdienen. Wat geld betreft in ons leven kan ik dit zeggen: ik ben heel arm en heel rijk geweest. Op dit moment verdienen m'n ouders meer dan gemiddeld, dat zeker, maar ik heb alles gezien. Moeite hebben om de boodschappen te kunnen betalen, en ook het plezier dat je kunt hebben als je merkt dat er geld genoeg is. Als ik iets win, dan profiteren m'n vrienden altijd mee. Ik heb geld gestort op de rekeningen van m'n zussen en m'n moeder, omdat ik niet wil dat ze zich zorgen maken over later.

Je praat ongelooflijk snel, ben je altijd zo geweest?

Haha, het spijt me. Ik ben eigenlijk moe nu. Maar inderdaad, m'n hersenen draaien op volle toeren, en ik probeer langzamer te praten als ik interviews doe, en dat soort dingen.

Veel wonderkinderen vervelen zich snel, en zijn zelfs eenzaam. Ben jij weleens eenzaam geweest? Ben je op zoek gegaan naar een zielsverwant, of in ieder geval naar intellectueel gelijkwaardige vrienden?

Nooit echt eenzaam, nee. Ik ga heel goed met m'n ouders om. M'n vader is absoluut geniaal, zijn IQ is nog hoger dan dat van mij en m'n moeder is ook superslim en weet veel van hoe het menselijk brein werkt, dus ik ben altijd wel intellectueel gestimuleerd door m'n omgeving. Maar het is waar, ik heb niet tientallen vrienden. Ik ga met iedereen goed om, dat zeker. Intellegentie is een gecompliceerd fenomeen. Ik denk heus niet dat intelligentie alleen maar te maken heeft met dingen waar ik goed in ben, zoals wiskunde en logica. Er zit intelligentie in kunst, in menselijke relaties. Ik denk dat al m'n vrienden een soort geef-neem-relatie met mij hebben, en helemaal m'n vriend Chad. Hij is superslim op het gebied van mensen, en is ook slimmer in logische dingen, zoals schaken. Hij begrijpt een situatie en kan het op zo'n manier vormgeven dat mijn gevoel richting, laten we zeggen emoties van mensen, mij blokkeert om analytisch te zijn als het om mensen gaat.

Politiek. Democraat of Republikein?

Ik doe nog onderzoek. M'n ouders hebben altijd wel een keertje op beide partijen gestemd, op verschillende momenten. Ik ben meer kandidaat-gericht dan partij-gericht. Voor mij is het belangrijk dat de president slim is. Ik ben erg voor vrouwenrechten, maar zelfs de conservatieven zijn bijgedraaid wat dat betreft, dus dat is niet eens meer zo'n politiek punt. Wat de rest betreft, ik ben meer een student van de wereld, en ik probeer om niet ergens achter te staan voordat ik alle feiten op een rijtje heb. Ik schaam me te moeten zeggen dat ik niet genoeg weet. Ik ben zo druk geweest met m'n studie en poker. Ik heb simpelweg niet genoeg kennis van zaken, ik volg het nieuws te weinig.

Zou je liever vijf miljoen in een cash-game willen winnen, of een WSOP-braclet en een geldprijs van 500K?

Vijf miljoen, zeker weten. Natuurlijk, dat is tien keer meer, het is simpele wiskunde. Voor mij zou het winnen van zo'n bedrag net zo'n eer zijn als het winnen van de bracelet. Het gaat weliswaar niet om geld, en ik ben niet materialistisch, maar die keuze is voor mij enorm makkelijk.

Je bent vaak geinterviewd, neem ik aan. Wat is jou nooit gevraagd? Wat wil je dat ik aan je vraag?

Eh, als je me een minuutje geeft, dan heb ik daar wel een goed antwoord, denk ik. Laat me even denken...

Neem je tijd, het uitzicht is goed hier.

...ik denk dat ik een hoop te bieden heb als het gaat om algemene filosofie. Ik denk dat ik vrij afgerond, gebalanceerd leef, en toch presteer ik het om succes te hebben in dingen die ik doe. Dat vereist een bepaalde vaardigheid en ik ben verrast over het feit dat niemand me daarover heeft gevraagd: hoe kijk ik tegen m'n eigen leven aan, en waarom streef ik zoveel dingen na? Het gaat om het waarom. Ik word gelukkig van de reis, niet van het bereiken van het doel. Daarom denk ik dat een bracelet op zich niet veel voor me betekent. Veel meer plezier heb ik in het heads-up spelen om die braclet. Het gaat niet om geluk, maar om het nastreven van geluk. Als meer mensen zich zouden concentreren op het nastreven van geluk, dan ontdekken ze wat ze willen, veel meer dan dat ze zich concentreren op het feit dat ze het nooit gehad hebben. Als je je doel hebt behaald, kun je alleen nog maar terugkijken.

Geloof je in God?

Ja. Misschien niet in de meest klassieke manier, maar ja, ik geloof in God. Het zou zo hopeloos zijn om niet te geloven. Ik wil graag denken dat er meer is om na te streven, als het hier allemaal voorbij is....

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen