Ingezonden Stuk!

Ingezonden Stuk! 0001

PokerNews deed een aantal maanden geleden een oproep om zelf een stuk over jullie poker ervaringen te schrijven. Velen gaven gehoor. Daarvoor onze oprechte dankbetuigingen! Maar daar willen we het niet bij laten. Vanaf deze week krijgt de schrijver wiens stuk op de site wordt gepubliceerd een speciaal aandenken. Onze eindredacteur zal wekelijks een selectie maken uit de ingezonden verhalen en 1 stuk publiceren. De schrijver wiens stuk op de site te lezen is ontvangt een speciale PokerNews Griffel!

Mickael is vandaag aan de beurt! Veel plezier met zijn stuk, en tot de volgende keer!

"Spelen tegen beginners"

Na vele stukken over tactiek op het forum gelezen te hebben, kwam ik tot de conclusie dat er over één van de moeilijkste disciplines in het poker niets (of weinig) geschreven is: Het spelen tegen de beginners.

Ik wil mijn ervaring hiermee met jullie delen, zodat als jullie de stap wagen, dit doen als gewaarschuwde mensen.

Iedere pokeraar kent het wel. Overdreven enthousiast ben je aan het praten over poker en je bijbehorende verslaving. Stiekem zit een vriend mee te luisteren. Hij heeft nog nooit gepokerd en mengt zich in jouw gesprek. Hij raakt enigszins geïnteresseerd en laat doorschemeren het ook te willen leren.

Toevallig staat er voor een aantal weken later een wintersport gepland en is er een verslaafde bereid om het ruim 350 kilo wegende koffertje mee te nemen in zijn toch al te zware koffer.

Zo overkwam mij dit ook in maart.

Twee nieuwe enthousiastelingen leek het wel leuk om dit spelletje ook even te leren. De sukkels, als ze al denken dat het een spelletje is dan hoop ik dat ze genoeg geld meenemen!

Uiteraard was er iemand zo aardig geweest om op een A4'tje de volgorde van pokerhanden mee te nemen voor de kersverse pokeraars. Zo kan je zien waar hij naar kijkt en dan weet je meteen hoe je ervoor staat. Tenminste, als de nieuweling niet al te slim is en met opzet op de verkeerde plek zit te kijken.

Eerst maar even een aantal handjes open spelen. Na een aantal handjes lijken de aankomende professionals al door te hebben hoe het "spelletje" werkt. Terwijl ze het blaadje nogmaals doornemen vertel ik dat ze niet bovenaan hoeven te kijken omdat we de Royal Flush deze vakantie waarschijnlijk niet gaan tegenkomen.

Tijd om een gesloten handje te spelen. Zo kunnen we mooi zien of ze van de uitleg iets opgepikt hebben.

Goed lettend op één van de beginners zie ik dat hij bij de river van het eerste gesloten handje bovenaan het blaadje kijkt. Leuke grap dacht ik, en ik callde zijn vrij hoge inzet. Hij draait zijn kaarten om en liet een ROYAL FLUSH zien. Mijn opmerking van twee minuten daarvoor werd een aantal keer met een brede glimlach herhaald.

De beginneling heeft het door en we zijn klaar om voor geld te spelen.

Vijf mensen aan tafel. Drie ervaren spelers en twee beginners. Alle spelers leggen € 2,50 in om 215 punten aan fishes te krijgen.

Met mijn maandenlange pokerervaring weet ik op welke kaarten ik moet spelen en met welke ik moet folden. Ik laat de anderen veelvuldig tegen elkaar spelen om te kijken welke tactieken worden toegepast.

Al snel zitten onze twee newbies samen in een pot. Er wordt van beide kanten veel geraised en gecalled. Bijna al hun chips bevinden zich op het midden van de tafel. Het kan niet anders of één van beide heren heeft een monsterkaart!

Met spanning kijk ik naar de showdown. Zien we weer een Royal Flush???

Helaas, mijn verwachting was ditmaal iets te hoog. De winnaar met een 10 als highcard mocht de chips uit de pot toevoegen aan zijn totaal en was nu ruimschoots chipleader.

Misschien nog een keertje uitleggen? Nee, toch maar niet. Nu is het zaak om zo snel mogelijk zijn chips te pakken te krijgen.

Een paar handen later heb ik na de flop twee paar in mijn handen. Alleen onze beginneling, die nog steeds chipleader is, heeft zijn kaarten nog niet weggegooid. Even kijken of ik hem in een valletje kan lokken. Het was me al opgevallen dat ongeacht de grootte van de bets en de kaarten in zijn hand meestal een call volgt. Zo ook bij deze hand. Bij de river nog even een schepje boven op de pot doen zodat ik als nieuwe chipleader de rest kan inmaken.

Hij callt, mooi! Trots laat ik mijn twee paar zien. Hij kijkt ernaar en laat vervolgens zijn trips zien. Lachend sleept hij de pot naar zich toe en laat mij als nieuwe shortstack zien hoe het "spelletje" gespeeld moet worden.

Beginnersgeluk of niet. Deze beginner heeft aan het einde van de avond iedereen achter zich gelaten en kan met de winst de helft van zijn biertje op de piste betalen.

Die nacht heb ik besloten om niet meer tegen beginners te spelen.

Ze zijn niet te volgen. Als ze checken, raisen of callen weet je helemaal niets.

Als je callt laten ze een monsterhand zien en als je fold laten ze een straat van 4 op een rij zien met vervolgens de opmerking: Oh, telt dat niet als straat?

Voor de mensen die zich in mij herkennen: Ik voel met jullie mee. Voor de rest: Wees gewaarschuwd!

Mickael

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen