Ingezonden Stuk!

Ingezonden Stuk! 0001

PokerNews deed een aantal maanden geleden een oproep om zelf een stuk over jullie poker ervaringen te schrijven. Velen gaven gehoor. Daarvoor onze oprechte dankbetuigingen! Maar daar willen we het niet bij laten. Vanaf deze week krijgt de schrijver wiens stuk op de site wordt gepubliceerd een speciaal aandenken. Onze eindredacteur zal wekelijks een selectie maken uit de ingezonden verhalen en 1 stuk publiceren. De schrijver wiens stuk op de site te lezen is ontvangt een speciale PokerNews Griffel!

Twister X is vandaag aan de beurt! Veel plezier met het stuk, en tot de volgende keer!

[I]Serieus beginnen met spelen op Microlimits.[/I]

Naar aanleiding van de vele Ingezonden Stukken heb ik besloten om er ook maar eens eentje te typen. Vaak vallen deze stukken echter enorm tegen, maar soms zijn ze grappig of soms zelfs inzichtvol. Ik hoop dat mijn stuk in de laatste categorie valt.

Een tijd geleden ben ik begonnen met de $50 Partypoker-actie van Pokernews. Nu ben ik echter iemand die zich altijd voor de volle 100% inzet en dus begon ik met het dagelijks lezen van het PN-forum en ten minste twee strategie artikelen op de 2+2 fora. Een aantal films had ik al gezien (Howard Lederer, Phil Helmuth) en een basis was gelegd, nu alleen de ervaring nog! Na een dag of wat de software op PP te hebben geprobeerd op één (of soms twee tafels) FR cashgamen, toch maar gaan proberen te Multi-tablen, omdat dat nou eenmaal makkelijk te volgen is en het bovendien je hoeveelheid handen sterk verhoogt en daarmee je "sessie-swing" verlaagt.

Mensen die zich in bovenstaande herkennen kunnen doorlezen, wanneer je echter een luie zitzak bent die het pokerspelletje alleen maar speelt om het spelletje, lees vooral niet verder want je wil het allemaal niet weten. Wat er nu gaat volgen is een soort van advies van wat ik doorgemaakt heb tot op het punt waar ik me nu bevindt, zie het maar als mijn persoonlijke mini-guide die je kunt gebruiken om met een hoop inzet je pokerspel verder te kunnen ontwikkelen.

In je hoofd begin je met een speelstijl waarvan je denkt dat deze goed genoeg is om NL5 te tackelen, dit resulteerde voor mij in een winrate van 5B/100 handen over 2k handjes… dit is natuurlijk een kleine samplesize, maar toch kost je dit zon 10 uur wanneer je net begint met poker en in die 10 uur verandert je game compleet.

Nu geef ik even een paar basic-tips waar je rond deze 2.000 handjes achter moet zijn gekomen:

* Continuation bet. Gebruik deze "play" niet te vaak, niet doen wanneer je je met meer dan drie mensen OOP (out of position) bevindt en wees niet bang om een drawy board te checken, je c-bet krijgt zo meer credit wanneer je hem wel gebruikt en je verliest geen kostbare dollars. Let ook op de grootte van je bet, zo tussen de 60%-80% van de pot is meestal genoeg.

* Agressie, de "A" is de belangrijkste letter in "TAG", maar don't overdo it!

* 5%-10% regel met pocket pairs. Ook op NL5 (FR) raise je deze vanuit MP en LP, in EP kan je ze nog wel eens limpen… Maar verder raise je elk PP! "Setmining" is niet voor niets een van de meest winstgevende acties tijdens het grinden…

* Positiespel. Besef dat iemand die UTG raised, vaak een sterkere hand heeft dan iemand die vanaf de Button raised met alleen maar folders voor zich.

* Table image, probeer de calling stations en grinders van elkaar te scheiden en probeer zoveel mogelijk met de fishy tegenstanders te spelen.

* Fitheid, wanneer je een sessie van 2 uur speelt zal je niet meer zo gefocussed zijn als het moment wanneer je net aan tafel kwam zitten. Het is niet erg om pauzes te nemen, die 10 minuten dat je even weg bent achter je PC, verdien je er in één of twéé handen weer uit als je een goede lay-down maakt.

Ga nu nog een hand of 5.000 spelen, blijf artikelen lezen, bestel een boek en post zo nu en dan een handje op het forum (maar gebruik wel goede topic titels! :p ). Hopelijk blijft je winrate boven de 5BB/100 handen, hoewel je best je eerste downswing tegen kan komen. Maar gelukkig heb je een goed bankroll management, dus een bad beat doet je niets omdat je realiseert dat je de volgende paar keer dik afbetaald krijgt van die sukkel die met A3s zijn flush riverde terwijl je je trips flink aan het uitbetten was. Dat is trouwens nog een tip die ik je kan geven: Wanneer je een hand goed speelt en deze wordt gekraakt, doet het een stuk minder pijn dan wanneer je "fancy" probeert te doen en bijvoorbeeld je azen limpt of je geflopte straat slowplayed.

Ondertussen heb je nu al zo'n 7,000 handen gespeeld, je eventuele bonus is gecleared en hopelijk nader je de $150 dollar zo onderhand. Nu is de tijd gekomen dat je eens kan gaan proberen hoe het is om op NL10 te spelen. Waarschijnlijk kom je erachter dat dit net zo makkelijk te verslaan is als NL5 en kijk je al uit naar de tijd dat je op NL25 kan gaan spelen om nog meer te verdienen! Het verschil in nivo tussen NL5 en NL10 is namelijk (op de meeste sites) zo ontzettend klein dat je nog steeds een winnende speler bent. Na een paar duizend handjes op NL10 te hebben gespeeld zijn er een aantal nieuwe basics die je spel flink kunnen helpen:

* Blinds jatten, ow-ow, dit is zo winstgevend en zwaar onderschat! Zelfs wanneer er één of twee limpers zijn en je op de button {k-Diamonds}{9-Diamonds} vindt… RAISEN! Vaak zal je de pot hier al oppakken, of anders zal je c-bet een hoop goedmaken. In minder dan 10% van de gevallen zal je de turn bereiken, maar let er wel op dat je je hand makkelijk wel kan leggen op een {7-Spades}{k-Clubs}{8-Hearts} bord bij weerstand.

* Tafel selectie. Niets is zo vervelend als short-stacks, tegen deze spelers kan je alleen maar je premiums spelen, dus zoek aan het begin van je sessie een tafel uit waar je een beetje normaal poker op kan spelen.

* Suited Connectors. Wanneer je eenmaal de meeste basics onder de knie hebt kan je je hier aan gaan wagen. Waarschijnlijk heb je er al wel wat over gelezen, probeer dit nu eens voorzichtig uit. Let er wel op dat je met flinke stacks begint (100BB+) en je het liefst in een Multi-way pot wil komen. Wees ook alert op je positie en het image van zowel jezelf als dat van je tegenstanders, SC's zijn moeilijk te spelen dus neem er de tijd voor om je dit goed aan te leren.

* Raise or Fold, openlimpen is lelijk… wanneer je alle handen die je speelt raised, wordt je range door tegenstanders moeilijker in te schatten en kan je uiteindelijk vaker uitbetaald krijgen met je sets, overpairs en gemaakte draws.

* Software, programma's als Pokertracker (PT) en PokerAce Hud (of GameTime+) zijn extreem handig om nog meer winst te vergaren. Analyseer je eigen spel na elke sessie, kijk met welke handjes je die grote pot verloor en of je slecht gespeeld hebt. Met PT kan je ook je BB/100 hands volgen, kijken hoe effectief het blinds jatten is, zien of je handen als TT, JJ en AK goed speelt, beseffen hoe bewust je bent van je positiespel en nog vele andere dingen. PA HUD of GT+ zijn goed om de statistieken van je tegenstanders op je pokertafel te displayen, waardoor het een stuk makkelijker wordt om reads te vergaren op de villains.

Wanneer je dit allemaal onder de knie hebt ben je een winnende speler op NL10. Zodra je op NL25 gaat spelen blijf je een winnende speler en kan je jezelf verder ontwikkelen totdat je de overstap naar NL50 kan maken. Probeer tussendoor eens 6-max te pokeren of doe een paar SnG's, variatie is goed en hierdoor wordt je alleen maar een betere pokerspeler. Vergeet niet om constant je eigen spel te ontwikkelen door te blijven lezen, oefenen, posten en discussiëren met elke andere pokerfanaat die je tegenkomt. Iedereen met een flinke dosis wilskracht en vertrouwen kan van zichzelf een goede pokerspeler maken, die een aardige dollar kan verdienen met zijn of haar hobby. Geef het niet op wanneer je 4 dagen achter elkaar alleen maar verliest, maar blijf op je beste nivo poker spelen en de kaarten zullen uiteindelijk weer meezitten. Poker is immers geen kansspel, maar een sport waarin sommige mensen met discipline in uit kunnen blinken!

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen