Ingezonden Stuk!

Ingezonden Stuk! 0001

PokerNews deed een aantal maanden geleden een oproep om zelf een stuk over jullie poker ervaringen te schrijven. Velen gaven gehoor. Daarvoor onze oprechte dankbetuigingen! Maar daar willen we het niet bij laten. Vanaf deze week krijgt de schrijver wiens stuk op de site wordt gepubliceerd een speciaal aandenken. Onze eindredacteur zal wekelijks een selectie maken uit de ingezonden verhalen en 1 stuk publiceren. De schrijver wiens stuk op de site te lezen is ontvangt een speciale PokerNews Griffel!

Vincent Janssen is vandaag aan de beurt! Veel plezier met zijn stuk, en tot de volgende keer!

Een introductie van SC'ers.

Poker is al een tijdje hobby numero uno van mij en met mij van vele anderen. SC'ers vind ik persoonlijk heel fijn om gedeeld te krijgen. En dan natuurlijk het liefst hoge SC'ers. Bijvoorbeeld {q-Diamonds}{10-Diamonds} vind ik een mooie SC'er. Hierover verschillen de meningen natuurlijk sterk Veel pokerpro's zullen {q-Diamonds}{10-Diamonds} gelijk in de muck gooien, maar daar verschilt ondergetekende in vergelijking met de pro's sterk in. Deze amateur zal namelijk afhankelijk van zijn positie graag raisen met {q-Diamonds}{10-Diamonds}.

Er schijnt een misverstand te bestaan over SC'ers, namelijk dat het twee opeenvolgende kaarten moeten zijn van dezelfde suit. Dit klopt echter maar gedeeltelijk. {2-Spades}{6-Spades} is bijvoorbeeld ook een SC'ers terwijl dit geen opeenvolgende kaarten zijn. Men spreekt hier ook wel van een SC'er met een gap van 3. Namelijk {3-Spades},{4-Spades} en {5-Spades} zijn het gap. Na deze korte introductie zal ik trachtten jullie uit te leggen hoe ik SC'ers speel in de drie verschillende posities. Deze zijn EP (early position), MP (middle position) en LP (late position).

Waarbij EP=

- UTG (under the gun is de plek rechts van de BB)

- UTG+1

- UTG+2

MP= - UTG+3

- UTG+4

- Hijack

LP= - Cut Off

- Button

- Small Blind

- Big Blind

Let wel deze posities gelden alleen bij pre flop spel. Post flop wordt het als volgt:

EP= - Small Blind

- Big Blind

- UTG

- UTG+1

MP= - UTG+2

- UTG+3

- UTG+4

LP= - Hijack

- Cut Off

- Button

Ter verduidelijking de Hijack is de plek rechts van de Cut Off en de Cut Off dientengevolge de plek rechts van de button, maar dat spreekt beide voor zich.

SC'ers spelen in EP

In EP is je range van handen waarbij je kunt en eigenlijk moet raisen het kleinst. In mijn visie horen SC'ers daar dan ook niet bij, daarentegen is limpen wel een optie. Er is natuurlijk wel een verschil tussen hoge SC'ers bijv. {k-Hearts}{j-Hearts} en lage bijv. {6-Clubs}{4-Clubs}. De lage SC'ers, dus als je hoogste kaart < of gelijk is aan een 6, muck ik ook. Maar wanneer je medium SC'ers in je handen hebt waarbij de laagste kaart > of gelijk is aan een 7 limp ik. Laten we even een voorbeeld handje bekijken waarbij je limpt en er nog twee limpers zijn.

Blinds $10 en $20

Dealt to hero: {10-Diamonds}{9-Diamonds}

UTG folds, UTG+1 calls, UTG+2 calls , Hero calls, UTG+4 folds, Hijack folds, Cut off folds, Button folds, SB folds, BB checks. De pot is nu: $90

De Flop: {9-Spades} {5-Diamonds} {8-Hearts}

UTG+1 checks, UTG+2 checks, Hero ?????????

Wat te doen je hit top pair met een redelijke kicker, twee man voor je checken wat een teken van zwakte is indien ze niet check raisen. Door de {8-Hearts} heb je ook nog een runner runner straight draw, maar die is eigenlijk waardeloos, omdat je zeer zelden een 2 outer hit. Ook heb je door de 5 van diamonds een backdoor flush draw, maar dat je deze maakt is ook onwaarschijnlijk. Concluderend is de flop texture behoorlijk gunstig dus naar mijn mening kun je betten. Dan volgt de vraag hoeveel? Een van de villains kan natuurlijk een 6 of 7 hebben wat ze een GSSD (Gut shot straight draw) oplevert. Dus deze villains wil je uit de pot betten dus laten we zeggen 3x de BB.

UTG+1 checks, UTG+2 checks, Hero Bets $60, BB folds

UTG+1 folds, UTG+2 calls $60

We hebben een caller, dit is geen slechte uitkomst van je bet. Nu moet je proberen de resterende villain op een hand te zetten Hij heeft zeer waarschijnlijk geen hoger PP dan jouw negens. Anders had hij wel geraised pre flop. Hij kan wel een PP lager dan negens hebben dus 22 t/m 88 indien hij een set heeft gemaakt zal hij je bet reraisen in de meeste gevalllen. Of hij wil je trappen. Laten we hier maar voor het gemak niet van uitgaan dus 55 en 88 zijn ook uitgesloten. Of hij heeft top pair, middle pair of bottom pair gehit dus 9x, 5x of 8x. De laatste optie is dat hij niks heeft gehit en dus misschien alleen een runner runner straight draw of een backdoor flush draw heeft. Hij kan ook nog two pair hebben, maar daar zal hij in de meeste gevallen post flop mee betten of jou bet reraisen.

De pot is nu: $210

De Turn {j-Spades}

Dit is aan de ene kant een goede turn je maakt namelijk een OESD (Open ended straight draw). Aan de andere kant kan de villain een Jack hebben en nu een hoger pair hebben dan jouw negens.

Villain Bets $100, Hero?

Call je deze grote bet of fold je met een OESD en one pair negens? Je hebt in totaal 13 outs om je hand te verbeteren naar two pair 3, trips 2 of een straight 8. Je pot odds zijn 1 op 3.1. Dus ik zou callen en niet folden of reraisen.

Villain Bets $100, Hero calls $100

De pot is nu $410

De River {a-Hearts}

Van de overgebleven 28 kaarten (52-(10*2)+4) zijn er 13 gunstig voor jou, maar helaas valt er een van de overige 15.

Villain Checks, Hero Bets $150

Je probeert op de river de pot op te pakken met een redelijke bet. Op het board liggen twee scare cards voor jou one pair negens.

Villain Checks, Hero Bets $150, Villain Raises $350 to $500

Een sterke move van de Villain, namelijk een check raise. Waarschijnlijk ben je verslagen dus je kunt het beste je verloren $'s op de koop toe nemen en folden.

Hero folds.

Villain Shows {a-Spades}{j-Hearts}

Je hebt hier de pech dat de villain beide de turn en de river hit waarmee hij zijn two pair maakt.

Uit deze hand kun je concluderen dat het gevaarlijk kan zijn om met SC'ers te limpen, omdat veel kaartcombinaties gewoon beter zijn dan medium SC'ers. Samenvattend zou ik 50% van de medium SC'ers folden en 40% limpen en toch nog 10% raisen in EP. Deze laatste 10% is ook een beetje om je tegenstanders te misleiden als je een TAG image hebt. Met een raise met medium SC'ers zetten je tegenstanders je namelijk vaak op een betere hand dan dat je werkelijk in je hand hebt.

SC'ers spelen in MP

Het verschil tussen EP en MP is dat je over meer informatie beschikt wie heeft er gelimpt, gefold of geraised. Dus je doet je voordeel met meer informatie. En informatie is een van de belangrijkste factoren in het poker spel. Alleen kun je niet zeggen hoge SC'ers moet je in MP raisen/betten, omdat er een significant verschil is tussen MP: UTG+3 en MP: Cutoff. Op de Cutoff beschik je over meer informatie wat betekent dat je eerder kan raisen. Maar dit gaat niet in alle gevallen op. Een voorbeeld wanneer dit niet op gaat is als er al geraised is. Lage SC'ers fold ik nog steeds. Maar medium en hoge SC'ers limp ik niet langer, maar ik raise ermee. Het voordeel van raisen ten overstaan van limpen is namelijk dat je meer informatie vergaard. Niemand kan na jou raise namelijk meer limpen wat geen verdere uitleg nodig heeft. En een raise callen vereist een betere hand dan een raise maken. Dus in het gebruikelijke geval zul je alleen gecalled worden met premium hands. Waar het eerste probleem op treed met {9-Spades}{j-Spades} (winkans +/- 40%) tegen bijvoorbeeld {a-Diamonds}{k-Hearts} (winkans +/- 60%) ben je een 3 tegen 2 underdog. Dus de meeste premium hands waar je tegen aan kan lopen zijn in het voordeel tegen jouw hoge SC'er.

Toch heb ik voor mezelf bepaald om te raisen. Mede omdat je tegen twee offsuited plaatjes bijvoorbeeld {k-Diamonds} {Qs] altijd een grotere kans maakt op een flush. Dit representeert natuurlijk niet gelijk een raise, maar je bent wel iets meer in het voordeel. Samenvattend: lage SC'ers mucken en indien je hoger zit: raisen. Dan volgt logischerwijs de vraag hoeveel raisen? Naar mijn mening moet je je raises altijd variëren. Dus laten we zeggen 25% 2.5x de BB, 25% 3x de BB, 25% 5x de BB en 25% 6 of 7 x de BB.

SC'ers spelen in LP

Ik zit al op pagina vier van dit in eerste instantie bedoeld als kort artikel. Daarom houd ik de vierde alinea kort. En waarschijnlijk kunnen jullie mijn advies met betrekking tot SC'ers in LP ook al raden. Ik denk dat de meeste PN'ers een dergelijk donkerbruin vermoeden hebben dat ik in LP alle SC'ers raise. Dit is echter niet de waarheid. Misschien had je het wel goed geraden en is het lage SC'ers limpen en medium en hoge SC'ers raisen. Om gelijk jullie vraag te beantwoorden hoeveel te raisen. Zie de alinea SC'ers spelen in MP het laatste 25% stukje.

Afsluitend nog een hand voorbeeld. Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden door het lezen van dit artikel geschreven door een gedreven poker amateur. Die graag zijn SC'er gedachten met jullie deelt reacties kunnen op het forum geplaatst worden. En ik zal alle eventuele vragen meer dan graag beantwoorden.

Blinds $100 en $200

Dealt to hero: {q-Hearts}{10-Hearts}

UTG bets $400, UTG+1 calls $400, UTG+2 folds , UTG+3 folds, UTG+4 folds, Hero calls $400, Cut off folds, Button calls $400, SB folds, BB calls $200. De pot is nu: $1900

De Flop: {a-Hearts} {k-Hearts} {7-Diamonds}

UTG bets $950, UTG+1 folds, Hero?????????

Dit is een van de mooiste flops die ik had kunnen krijgen, ik flop namelijk de nut flush draw. En een GSSD. Ik besluit te flatcallen zodat de Villain nr.1 mij niet op deze hand zet.

UTG bets $950, UTG+1 folds, Hero calls $950, Button folds, BB calls $950. De pot is nu: $4750

De Turn: {3-Hearts}

UTG bets $1500, Hero reraises $1500 to $3000, BB folds, UTG rereraise $5678 to $8678 and is all in, Hero calls $5678. De pot is nu: $14356.

De River: {9-Clubs}

Showdown:

Villain shows: {k-Diamonds} {q-Spades} One pair Kings

Hero shows: {q-Hearts} {10-Hearts} Ace high flush and wins $143565

Dis is natuurlijk een enorme donk play van de villain. Hij gaat all in op een flush gevaarlijk board en alleen een Aas heeft hem ook al beat. Deze keer wordt een hoge SC'er wel afbetaald en hoe.

Hier nog een 6max (waar je in zowat alle posities kunt raisen met een SC'er)handje in plaats van een full ring game. Let wel het is in plaats van de eerdere voorbeelden Limit in plaats van No limit.

PokerStars Game #9442509934: Hold'em Limit ($0.50/$1.00) - 2007/04/15 -

20:21:37 (ET)

Table 'Angetenar II' 6-max Seat #3 is the button

Seat 1: diezel99 ($41.75 in chips)

Seat 2: XantheKnight ($22 in chips)

Seat 3: VincentJanss ($15 in chips) ---- Hero

Seat 4: QUINN 319 ($255.20 in chips)

Seat 6: flint6999 ($22.60 in chips)

QUINN 319: posts small blind $0.25

flint6999: posts big blind $0.50

*** HOLE CARDS ***

Dealt to VincentJanss {9-Hearts} {6-Hearts} - Gap van 2

diezel99: folds

XantheKnight: raises $0.50 to $1

VincentJanss: calls $1

QUINN 319: folds

flint6999: calls $0.50

*** FLOP *** {9-Diamonds} {9-Spades} {k-Spades}

flint6999: checks

XantheKnight: bets $0.50

VincentJanss: raises $0.50 to $1

flint6999: folds

XantheKnight: calls $0.50

*** TURN *** {9d] {9-Spades} {k-Spades} {5-Spades}

XantheKnight: checks

VincentJanss: bets $1

XantheKnight: folds

VincentJanss collected $5 from pot

VincentJanss: doesn't show hand

*** SUMMARY ***

Total pot $5.25 | Rake $0.25

Board {9-Diamonds} {9-Spades} {k-Spades} {5-Spades}

Seat 1: diezel99 folded before Flop (didn't bet)

Seat 2: XantheKnight folded on the Turn

Seat 3: VincentJanss (button) collected ($5)

Seat 4: QUINN 319 (small blind) folded before Flop

Seat 6: flint6999 (big blind) folded on the Flop

Het blijft helaas een kleine pot maar zo zie je maar dat je niet per se een straight of een flush nodig hebt om een mooie hand te maken van je SC'er....

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen