Interview met Michiel Brummelhuis

Interview met Michiel Brummelhuis 0001

Interview met Michiel "Utreg" Brummelhuis

Onlangs is het Hotels.nl Pokerteam van start gegaan. Een groep van vier getalenteerde pokerspelers zal voor een flink aantal evenementen worden gesponsord. De eigenaar van Hotels.nl is een fervent pokerliefhebber en biedt de jongens een kans om hun kwaliteiten te tonen op het hoogste niveau, bijvoorbeeld op de EPT's. De gelukkigen zijn Michiel Brummelhuis, Daan Ruiter, Daniel Smidt en Joep Durkstra, allen bekenden uit het nationale pokercircuit. Wij spraken met Michiel "Utreg" Brummelhuis.

Vertel, wiens idee was het om een team op te richten?

Daan Ruiter kende Kees, de eigenaar van Hotels.nl, van het nationale toernooicircuit. Die kwam zelf met het idee om ons te gaan sponsoren. Hij deed het al met schaken en darts, en nu dus met poker. In eerste instantie ging het om een Gronings team, maar Abel Meijberg had geen backer nodig, dus toen zijn ze bij mij uitgekomen. Vlak voor de EPT in Monte Carlo was de deal rond. Nee, de deal gaat pas later in; voor Monte Carlo had ik me al gekwalificeerd via Pokerstars.

Je bent bekend als iemand die vaak goed presteert in MTT's. Toch focus je nu meer op cash-games.

Tot eind december heb ik veel MTT's gespeeld, maar ik wilde al jaren het cash-poker oppakken, omdat ik denk dat daar het grote geld ligt. Met MTTs ben je afhankelijk van een "klapper" die je kunt maken. Ik speel nu 10-20 NL op Pacific Poker, gelukkig nog op de oude software, want die upgrade vind ik maar niks. Het gaat erg goed ja.

Vroeger kon je op Pacific Poker maar 1 tafeltje spelen. Ben jij van de oude garde, ondanks dat je pas 26 bent?

Zeker. Ik denk dat ik begonnen ben met 1-2 en 2-4 limit, maar al snel ging ik hoger spelen, richting 10-20 enzo. Op een gegeven moment kreeg ik een enorme upswing op 50-100 en 75-150. Toen heb ik veel gecasht en ben ik naar Pokerstars "verhuisd", om me daar op de MTT's te richten, en ook wel de cashtafels, 2-4 en 3-6 NL.

Sinds kort ben ik weer terug op Pacific, en ik heb gemerkt dat het niveau van de 10-20NL misschien nog wel slechter is dan de 2-4 en 3-6 op Stars. Maar misschien moet je dat niet opschrijven, want straks komen er veel te veel goede spelers, haha.

MTT's speel je nog wel op Pokerstars?

Ja, en dan vooral de "specials". Afgelopen week bubbelde ik voor een WSOP seat en in de "Second Chance" werd ik zesde. Was jammer, want ik kwam als chipleader aan de finaletafel. Een move die ik maakte pakte net even verkeerd uit, maar dat is poker. Ben een half uur ziek geweest, maar daarna was het over. De MTT's gaan dus ook goed. Ik probeer m'n cash-stijl te implementeren in de MTT's.

En andersom?

Nee, dat werkt niet. Dat is zo anders.

Sommigen noemen cash-poker de "pure" vorm van poker.

Ja, ben ik het mee eens. Vooral als je full-stacked speelt, omdat je met 100 of 200 big blinds zit. Je kunt moves maken, bluffen. Als je ver in een toernooi zit, kun je bijna geen blufs meer maken, daarvoor zijn de blinden te hoog. Cash-poker is meer het "echte" poker.

Want? De geluksfactor in toernooien is veel groter?

Ja, maar als je honderd toernooien speelt, moet je absoluut winst kunnen maken. Toch, in live-toernooien is het soms zo zuur. Neem Monte Carlo, daar heb ik echt super lekker gespeeld, maar een coinflip later is alles voorbij. Het toernooi, de reis die je hebt gemaakt, een hele week waar je naartoe hebt geleefd, is in een flip voorbij. Op Internet kan je tien toernooien per dag spelen, dan is het minder erg. Op de TSOP was het ook zo. Ik ging met de beste hand erin maar ik verloor wel. Dat is mentaal erg zwaar. Als goede professional kun je zomaar twintig of dertig toernooien niet cashen, en dan heb je het dus over twintig of dertig reizen die je maakt. Dat is best verschrikkelijk, en daarom heb ik me er tot nu toe nooit echt op gericht. Nu, met de sponsordeal, ga ik me er meer op richten, maar ik zal altijd Internet als backup willen hebben. Ik was eigenlijk van plan om zo'n twintig toernooien te spelen tijdens de WSOP, maar ik heb besloten om laat te gaan. Nu speel ik alleen het Main Event en de 1000 Rebuy.

Je hebt wel al vier EPT's gespeeld. Had je je daarvoor ingekocht?

Nee, dat zal ik niet zo snel doen. Voor al die toernooien heb ik me gekwalificeerd via Internet. Ook voor de WPT in Parijs trouwens, via een 100-rebuy. Dat was wel jammer: er werden 27 spelers uitbetaald en ik werd 29e. Direct inkopen is zo duur, dus het liefst kwalificeer ik me.

Veel Nederlandse spelers vinden jou een enorm talent en in potentie één van de beste toernooispelers.

Gek is dat, vind ik zelf. Misschien was ik het wel een tijdje, toen het op Stars echt goed ging en ik weet ook dat ik het in me heb, maar ik ben nu iets minder zeker over m'n toernooispel. Dat komt door het cashpoker wat ik nu speel. Het gaat allemaal om timing. Wie moet je re-raisen, en wanneer? Met cash is dat veel duidelijker. Gelukkig ging het afgelopen zondag weer supergoed. Ik speel nu maximaal vier schermen op Stars en dan ga ik echt heel goed opletten wie ik moet re-raisen en dat soort dingen. Live lukt dat wel, omdat je maar 1 tafel speelt en de reads veel logischer kunt zetten. Het is puur opletten. Nee, ik gebruik geen software daarvoor, ik vind het lekkerder om zelf goed op te letten. Ik ben inmiddels afgestapt van het 12-tafelen.

Het ging even minder tijdens en na de Master Classics?

Ja, dat ging echt heel slecht. Ook online verloor ik ontzettend veel, tot op het punt dat ik bijna broke was. Daarna heb ik de draad opgepakt en ik draai sindsdien echt heel erg goed.

Kwam dat door een losing streak of door tilten?

Beide. Het begon met een losing streak en daardoor ging ik veel slechter spelen, omdat je gaat twijfelen aan je kwaliteiten. Dan weet je gewoon even niet meer hoe het moet en doe je de verkeerde dingen op de verkeerde momenten.

Je bent dus weer op de rails. Pak je het nu anders aan?

M'n nieuwe routine is dat ik maximaal vier tafels 10-20NL speel, met maximale buy-in. Ik speel hoogstens twee uurtjes per dag en als ik twee of drie buy-ins verlies, dan stop ik ermee. Als ik voor sta en het loopt lekker, dan ga ik gewoon door. De downswings zo laag mogelijk houden en de upswings zo hoog mogelijk, dat is nu m'n aanpak.

Als je goed speelt en je verliest toch, dan stop je dus?

Ja, want dan zit het er gewoon niet in die dag. Het is voor m'n eigen gemoedsrust, dat ik tegen mezelf zeg dat ik het morgen weer makkelijk kan terugwinnen. Ik kan er heel slecht tegen als ik vijf buy-ins verlies, en ik ben er mee gestopt om koste wat het kost alles terug te winnen. Ik stop nu gewoon als ik merk dat ik fouten maak. Bij twee grote fouten stop ik dus.

Is het niveau slechter op Pacific omdat het gelieerd is aan een goksite?

Ja, ik denk het wel. Je ziet het al aankomen. Ze komen vaak zitten met 700 dollar ofzo en wat ze ook doen, een uur later is het gewoon weg.

Heb je ook zo'n hekel aan shortstacks?

Ja, enorm. M'n moves zijn meteen weg. Maar er zijn wel manieren om ze aan te pakken. Potjes klein houden, hen de moves laten maken. Tegenwoordig ben ik veel heads-up aan het spelen, juist om dat soort dingen te leren en het gaat me goed af. Ik heb heel veel geleerd van sites als PokerXfactor en Cardrunners. Daar kun je video's zien van toppers zoals "Rizen", waarin hij uitlegt waarom ie wat doet op welk moment. Met die informatie ben ik 100-dollar heads-up toernooitjes gaan spelen en toen won ik er geloof ik 23 van de 25. Daarna ben ik het ook gaan toepassen op de cash-games en dat ging en gaat echt heerlijk. Je kunt mensen echt slopen. Het gaat om kleine technieken. Met heads-up heb je ook de button, en dus de small-blind. Een gouden regel is dat je nooit je button mag weggooien, ook al heb je 7-2 of 9-3. Positie spelen. Dit heb ik trouwens van Marc Naalen geleerd. Maar die sites zijn ware aanraders, als je toernooi-spel wilt leren.

Kun je iets meer vertellen over de deal met Hotels.nl?

Natuurlijk, het is heel eenvoudig. Hotels.nl betaalt de tickets en het hotel, alsook 50% van de buy-in van het betreffende toernooi. Stel ik win een ton in het eerste toernooi, dan is de helft daarvan voor mij, en de andere helft gaat in "de pot". Aan het einde van het jaar wordt "de pot" verdeeld over de investeringen in de buy-ins van Hotels.nl, en de rest verdelen we met z'n vieren. De kosten van de hotels en vluchten staan overal los van, die neemt Hotels.nl voor z'n rekening.

Dat lijkt me een mooie deal, zowel voor jullie als de investeerder.

Zeker, ik vind het een topdeal, en ook voor Hotels.nl. Ik ben ook blij met m'n teamgenoten. Daniel "Danistar" Smidt heeft echt super gespeeld de laatste tijd en is gewoon een geweldige speler. Hij speelt zo mooi agressief en op de man, en kan je uit de hand lullen en heeft zieke reads. Ik vind Daniel echt de beste van het stel. Daan en Joep hebben ook bewezen dat ze geweldige spelers zijn, dus ik denk dat we echt wel wat kunnen neerzetten als team. Kees van Hotels.nl gaat ook mee steeds, als captain en hij zal zelf ook meespelen. Het wordt leuk!

Hotels.nl sponsort ook een schaakteam en doet ook veel met darts. Beschouw jij poker als een sport?

Goede vraag, ik heb er laatst ook een discussie over gehad. Ik ben er nog niet helemaal over uit, maar ik vind het toch meer een spel. Gewoon, omdat ik als aan sport denk, het idee van "bewegen" voor me heb. In hoeverre is pool bijvoorbeeld een sport? Poker is veel minder een sport dan pool. Het heeft wel sportelementen, maar echt een sport? Nee, vind ik niet. Er is ook niet echt een "beste van de wereld". Natuurlijk zijn er spelers die structureel goed presteren, maar er zijn ook mensen die gewoon de 10.000 dollar buy-in kunnen betalen. Mensen die een 50-euro toernooi spelen hebben misschien wel dezelfde vaardigheden. Er is niet echt een maat waaruit zou kunnen blijken wie de beste is.

Jamie Gold wordt nou niet echt beschouwd als één van de beste spelers.

Precies. Hij heeft zeker veel aanleg en deed het goed, ook al hitte ie alles. Maar als je 'm dan op High Stakes Poker ziet, dan doet ie weer hele domme dingen. Maar dat is ook het moeilijke van poker: er is een hele dunne scheidslijn tussen genialiteit en stupiditeit. Als je een schitterende bluf maakt waardoor iemand fold, dan ben je briljant, maar als ie callt ben je opeens dom. Maar het staat buiten kijf dat iemand gewoon beter kan zijn dan een ander. Mensen beschouwen toernooipoker als graadmeter van kwaliteit, maar dat is eigenlijk onzin. In cash-poker komt veel meer skill kijken, en zelf ben ik nog lang niet ver genoeg. Maar kijk naar iemand als Patrick Antonius. Die sloopt iedereen op de hoogste limieten en heeft zich van onder naar boven gewerkt. Dat heeft veel meer waarde dan een WPT-overwinning.

Toch zou je graag een EPT willen winnen, neem ik aan.

Natuurlijk, want toernooien zijn gewoon superleuk. Er komt zoveel bij kijken, waaronder ook de media-aandacht. Iedereen wil het winnen, en ik ben daar geen uitzondering op.

Op zich heb je gelijk. Als jij cash speelt sta ik niet achter je te bloggen om te kijken hoeveel je voor staat. Op toernooien wel.

Dat is ook logisch, want dat is veel interessanter. Je kunt niet alleen geld winnen, maar ook een trofee, en de bijbehorende eer. Het is toch best leuk om zo'n bracelet te winnen.

Dus het antwoord op de volgende vraag weet ik al. Een cash-sessie van vijf miljoen of een bracelet met een geldprijs van een half miljoen?

Vijf miljoen natuurlijk, zonder twijfel. Kijk, je moet ook denken aan alle media-aandacht die zo'n bracelet met zich meebrengt: daar moet je ook maar mee om kunnen gaan. Spelers als Noah, Marcel of Peter Dalhuijzen, die kunnen dat en dat moet je ook willen. Anderen, zoals ik, hoeven niet zo in de belangstelling te zijn. Ik zou het wel willen hoor, maar het hoeft niet. Je moet er maar zin in hebben. Het is echter wel een eer om een bracelet te winnen, bijvoorbeeld als eerste Nederlander. Maar oef, de bracelet van het Main Event, daar gaat het natuurlijk allemaal om. De hele wereld valt nu over Jamie Gold heen en mensen vinden 'm een donkey. Je moet erg sterk in je schoenen staan om dat aan te kunnen. Ik ben bijna bang om het Main Event te winnen. Maar ik ga er wel voor hoor, haha.

Ach, goed nieuws: je kunt geen 12 miljoen winnen zoals Jamie Gold. De eerste prijs wordt dit jaar gecapped op 10 miljoen.

Ah mooi, dan blijf er meer over voor de rest. Ik ben erg benieuwd hoeveel deelnemers er zijn dit jaar. Natuurlijk hoop ik dat 'm win, wie niet? Ik zal die armband in Nederland nooit dragen, nee, maar misschien in Vegas wel.

Wat is dat toch met die bracelet? Het is maar 1 toernooi, waarom is zo'n armbandje zoveel waard voor een pokerspeler?

Het is toch een soort Grand Slam, of een WK die je speelt. Zo'n armbandje is puur een streling voor de ego, meer niet. Iedereen heeft toch z'n ego? Ik speel maar twee toernooien, dus de kans is klein, maar wie weet. Als het niet lukt ga ik cashtafels spelen. Vorig jaar ging het super in de Bellagio. Ik ben zeker van plan om, net als Lex, 10-20NL te spelen, deepstacked. Lijkt me echt super leuk. Ik was er maar anderhalve week vorig jaar, maar ik merkte wel dat ik gesloopt was, zo erg dat ik me gewoon had verslapen voor een toernooi. Weg buy-in, haha. Nu ga ik drie weken en ben benieuwd of ik het vol ga houden. Het lijkt me fijn om een dag te spelen, dan met vrienden te gaan stappen om de volgende dag lekker aan het zwembad te hangen. We gaan met een leuk groepje. Steven van Zadelhoff, Stefan Stijsiger, Kevin Vreeswijk, Remco van den Berg, Yuri ten Bokkel, dat soort jongens. Wordt gezellig.

Wat vind je van Las Vegas als stad?

Nou, het vreet wel aan je. Het is een gokstad en ik was altijd best wel een gokker. Maar ik kan mezelf nu prima in de hand houden. Ik gooi heus nog wel een chippie op de roulettetafel, maar echt veel zal ik niet gokken, anders wordt het een dure reis.

Laten we een stap terug in de tijd nemen, bijvoorbeeld toen je nul was. Vertel.

Haha, okay. Ik deed m'n ogen open in Nieuwkoop, vlak bij Alphen aan de Rijn. Toen waren daar m'n ouders en m'n zus, die was toen acht en m'n broer Jacco was toen tien.

Fijne jeugd gehad, ik was veel buiten aan het spelen, aan het sporten. Voetballen, hockey, tennis. Enfin, ik heb de havo gedaan en later ben ik gaan studeren in Utrecht, commerciële economie. Daarna bedrijfswiskunde in Amsterdam, waar ik ook mee ben gestopt. Daar heb ik nog steeds spijt van, dat was echt een mooie studie. En in 't derde jaar ben ik bedrijfsecononmie gaan studeren, en daar ben ik nu nog mee bezig. Ik heb binnenkort, vlak voor de WSOP, tentamens dus voor het eerst sinds tijden ga ik weer blokken., haha.

Dus geen fulltime prof?

Nou, toch wel. Vroeger zei ik dat ik studeerde en ernaast pokerde, maar ik ben nu eerlijk genoeg om te zeggen dat het andersom is. Voor mij is het nodig, want van pokeren alleen krijg ik geen voldoening. Ik wil mijn studie afmaken en later een goede baan vinden waar ik zeg maar drie dagen in de week van tien tot vijf lekker kan werken. Ik ben wel op zoek naar wat ritme, en voor m'n sociale omgeving is het ook goed. Poker alleen geeft mij niet de ultieme voldoening.

Sommige mensen hebben problemen met het moraal/ethische karakter van poker. Geld winnen van anderen.

Ach, dat kan ik wel relativeren. Op de aandelenbeurs gebeurt precies hetzelfde. De ene wint, de ander verliest, daar heb ik geen problemen mee. Het is 't recht van de sterkste, dat accepteer ik en daar maak ik dankbaar gebruik van. Nee, bij mij gaat het om voldoening. M'n omgeving heeft er ook mee te maken. M'n vrienden van vroeger hebben allemaal een goede baan enzo. Mijn vriendin is arts, en daar woon ik sinds drie weken mee samen in een lekker huis, met een tuin en al. Met poker heb ik niet het idee dat ik iets voor de toekomst ben aan het opbouwen. Financieel gezien wel, maar op andere gebieden niet. Ik wil er wat bij gaan doen, m'n eigen projecten. Stoppen met poker zal ik echter niet snel doen. 's Avonds kan ik altijd nog gaan klikken, haha. Op 't moment zou ik een dief van m'n eigen portemonee zijn om te stoppen. Het zou ook niet makkelijk zijn om zomaar van heel veel minder te moeten rondkomen. Het zal moeilijk worden, ik heb straks een behoorlijk gat op m'n C.V. In Amerika zijn er bedrijven die "poker" juist als een pre zien bij een sollicitant, maar in Nederland zijn we nog niet zo ver.

Wat vonden je ouders er eigenlijk van toen je zei dat je pokerde?

Ze vonden het niet leuk, maar dat kwam voornamelijk door m'n verleden. Ik was een gokker en had ook schulden gemaakt, je kent het wel, dus toen ze hoorden dat ik pokerde waren ze niet blij. Inmiddels zien ze dat het goed gaat, en ze volgen me ook tijdens toernooien enzo. M'n moeder zal ook zeker dit stuk gaan lezen, da's hartstikke leuk. Toch, die drive om toch een maatschappellijke carriëre op te bouwen is zeker door hen gestimuleerd.

Heeft het pokerspel je geholpen om je van het gokken af te houden?

Ja, absoluut. De discipline die je bij poker moet hebben verandert je persoonlijkheid. Ook ben ik niet bang om "het er in te gooien," wat een groot voordeel is. Dat wil niet zeggen dat ik niet steeds hoger en hoger wil spelen. Ik ken mensen die al jaren 2-4 en 3-6 spelen, en daarmee blij zijn. Prima, maar ik wil zelf hoger en hoger spelen. Nu merk ik dat ik voorlopig op de 10-20NL op m'n plek zit. Het gaat om heel veel geld, en dat besef ik donders goed. Bovendien, op Pacific Poker is 10-20 de hoogste limiet, dus dat is prima.

Wie gaat als eerste Nederlander een bracelet winnen?

Er zijn er zoveel die het kunnen, maar ik denk Jorryt. Ik zie 'm al zitten aan de finaletafel, met z'n imposante postuur, haha. Hij gaat slopen, zonder twijfel. En Lex maakt een goede kans. Van hem heb ik 't meest geleerd qua cashspel, met hem heb ik heel veel meegekeken. Maar er zijn zoveel goede spelers die het kunnen. Marc Naalden maakt ook een goede kans. Abel, Noah, Marcel, m'n teamgenoot Daniel Smid, enzovoorts.

Thierry ook, dat vind ik echt een goede speler. Hij maakt de meest rare moves, geheel tegen de odds in, net als Eric van de Burg. Die kunnen zo op de man spelen, schitterend. Laat ik Peter Dalhuijzen niet vergeten. En het Main Event, dat win ik dan zelf maar, haha.

Comments

  • Tziips Tziips

    gogo brummel

  • Aerschtuner Aerschtuner

    En ik zie nu dat het artikel van 2007 is en die retard boven mij nu de eerste reactie plaatst :/

  • Aerschtuner Aerschtuner

    Holy shit. Een interview van Dave. Dat is oud. Pokernews.nl zit verlegen om verse content? Wisten jullie dat ik freelance schrijver ben? Telefoonnummer is bekend bij de boss Wink

Lees 4 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen