Annie Duke - Legends of Poker

Annie Duke - Legends of Poker 0001

Annie Duke werd op 13 september 1965 in Concord, New Hampshire, in een gezin waar ook ene Howard Lederer deel van uitmaakte.

Haar vader was een schrijver en taalkundige, en haar zus Katy Lederer is een schrijver en dichter. De appel valt niet heel ver van de boom, want tegenwoordig staat Annie Duke te boek als "professioneel pokerspeler en schrijver".

Annie Lederer studeerde aan de universiteit van Columbia en behaalde diploma's in twee vakken: Engels en pyschologie. Ze was een zeer slimme studente en kreeg een beurs aangeboden om haar academische kennis nog verder uit te bouwen aan de universiteit van Pennsylvania, waar ze geacht werd haar doktors-graad te halen. Ze wilde professor worden, maar na vijf jaar studeren (1 maand voor ze doktor zou worden), besloot ze er mee te stoppen: ze verliet de wetenschap om een bestaan op te bouwen met haar man, Ben Duke. De liefde was voor haar belangrijker dan wat dan ook. Het stel verhuisde naar Colombus, Montana.

In Montana waren legale pokerrooms te vinden, en Annie hield wel van het spelletje. Haar broer Howard was inmiddels professioneel pokerspeler en zag een groot talent in z'n zus. Hij hielp haar het spel verder onder de knie te krijgen en steunde haar ook financieel. Ze ontwikkelde zich razendsnel en werd binnen enkele jaren professioneel speler. Het gezin Duke verhuisde zelfs naar Las Vegas, daar waar de echte actie was. In de eerste tien jaar speelde ze voornamelijk cash-games. Zo onderhield ze haar familie. De weinge toernooien die ze speelde waren die van de WSOP. Pas in 2003, toen poker op TV doorbrak, besloot ze zich volledig toe te leggen op toernooien.

In april 1994 behaalde ze haar eerst resultaten tijdens de WSOP:

- 14e in het het 1500 Limit Event

- 5e in het 2500 Limit Event

- 26e in het 10.000 Main Event

Sindsdien heeft ze nooit meer teruggekeken. Heden heeft zij maar liefst 46 money-finishes tijdens de WSOP's, waaronder 12 finaletafels!

Eén van haar hoogtepunten was de tiende plaats in het Main Event van 2000. Net geen finaletafel, maar mede doordat ze 8 maanden (!) zwanger was van haar derde kind, was de prestatie uitzonderlijk te noemen.

Annie Duke - Legends of Poker 101

Haar absolute topjaar beleefde ze in 2004. Ze won in mei haar eerste bracelet in het 2000 Omaha Hi-low Event, maar nog mooier was de winst in september. Tijdens het invitatie-toernooi "World Series Of Poker Tournament of Champions" versloeg zij Chip Reese, T.J. Cloutier, Phil Ivey, Daniel Negreanu, Doyle Brunson, Greg Raymer, Johnny Chan, Howard Lederer (jawel) en Phil Hellmuth Jr. Ze won behalve het respect van haar medespelers en het publiek het lieve sommetje van 2 miljoen dollar!

Ook dit jaar doet ze weer van zich spreken. Tijdens het 2500 Omaha/Seven Card Stud Hi-low Event van 3 juni jongstleden behaalde ze een derde plek. Opnieuw een finaletafel dus voor Annie Duke, volgens velen de beste vrouwelijke speler aller tijden. Op de All-Time Female Money List moet zij alleen Kathy Liebert voor zich laten:

1st Kathy Liebert $ 4,013,493

2nd Annie Duke $ 3,371,805

3rd Jennifer Harman $ 1,769,079

4th Joanne Liu $ 1,611,444

5th Mimi Tran $ 1,377,221

6th Barbara Enright $ 1,231,036

7th Lucy Rokach $ 1,210,241

8th Cyndy Violette $ 1,171,092

9th Victoria Coren $ 1,099,332

Annie Duke - Legends of Poker 102

Vreemd genoeg werd ze pas echt bekend toen ze in 2004 acteur Ben Affleck bijlessen in poker gaf. Het resulteerde voor hem in een overwinning tijdens de California State Poker Championship (t.w.v. 350.000 dollar). In het succesvolle jaar 2004 kreeg ze zelfs een uitnodiging om bij Dave Letterman te komen, wat in Amerika een enorme eer is. Overigens zal ze niet snel weer als "personal coach" optreden."Het is te tijdrovend, en bovendien zou ik erg veel geld moeten vragen om iemand te coachen. Ik kan het wel voor 300 dollar per uur doen, wat een normaal tarief blijkt te zijn, maar mensen snappen niet dat ik ze iets bijbreng dat in potentie vele miljoenen waard is."

Annie Duke gelooft er heilig in dat vrouwen net zo kunnen zijn in poker dan mannen. Daarom speelt ze nimmer mee in vrouwentoernooien: "Poker is één van de weinige sporten waar vrouwen volledig gelijk zijn aan mannen. Ik begrijp niet waarom er vrouwentoernooien zijn." Wat haar betreft heeft haar vrouw-zijn zelfs voordelen. Ik hoef godzijdank niet zo luidrichtig als Mike Matusow te zijn om aandacht of respect te krijgen."

Ze niet vies van pittige uitspraken. Ze schaarde zich achter de bezwaren die sommige spelers hadden tegen de WPT en andere toernooiorganisatoren, die soms spelers verbieden om sponsorlogo's te dragen tijdens de toernooien die op TV worden uitgezonden. "We zijn erger dan slaven. We betalen om katoen te mogen plukken!"

Annie is nog niet zover dat ze haar broer voorbij is gestreefd, maar het zit er aan te komen. Frappant detail is dat zij in 2004 persoonlijk verantwoordelijk was voor de uitschakeling van haar broer in vier grote toernooien. Aan de pokertafel telt niets, ook familie niet.

Ook haar commerciële activiteiten zijn zeer succesvol. Al sinds 2000 is zij woordvoerder voor de pokersite UltimateBet. Ze heeft vele artikelen geschreven voor deze site, voornamelijk over haar specialiteit: Omaha Hi-low.

Annie Duke - Legends of Poker 103

Haar zus Katy Lederer schreef een boek over het Lederer-gezin, Poker Face: a Girlhood Among Gamblers. Annie kon niet achterblijven en schreef haar eigen biografie met een titel die nauwelijks op de voorkant paste: "Annie Duke: How I Raised, Folded, Bluffed, Flirted, Cursed, and Won Millions at The World Series of Poker"

Haar bekendste bijnaam (naast Annie Legend en The Duchess of Poker) is eenvoudig: The Duke. Een mooie naam, maar sinds 2004 heeft deze bijnaam een wrange bijsmaak: ze scheidde met haar man. Toch nog een lichtpuntje: ze won een side-bet met collega Steve Zolotow die voorspelde dat haar huwelijk nooit langer dan 5 jaar zou duren. Het vermoeden bestaat dat ze niet echt blij was met de 500 dollar die ze daarmee won.

Inmiddels leeft ze in luxe samen met Joe Reitman, een acteur en producer. Haar achternaam, en bijna-merknaam Duke heeft ze echter gehouden.

In 2006 kreeg Annie Duke zelfs haar eigen tv-show op GSN: Annie Duke takes on the World, waarin ze het opneemt tegen amateurs.

Ook leuk: in december 2006 deed ze mee aan de Amerikaanse versie van het quiz-programma 1 tegen 100, toepasselijk 1 versus 100 getiteld. Ze was de enige beroemdheid die niet uitgeschakeld werd en uiteindelijk wist ze in de weken daarna 35 vragen achter elkaar goed te beantwoorden, wat in de geschiedenis van het programma niet eerder was gebeurd.

Annie Duke zal nog een 15-tal events spelen tijdens de WSOP 2007, waaronder het Main Event. Vorig jaar werd ze 88e. Uiteraard heeft ze maar één doel: het winnen van haar tweede bracelet. Het liefst die ene.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen