On the Button: Popie

On the Button: Popie 0001

Hij ziet poker puur als leuke hobby. Eigenlijk is hij meer een sportfanaat, maar poker is een aardig en winstgevend tijdsverdrijf. Hij zag het niet zitten om geld te gaan storten op een pokersite en bouwde zijn bankroll vanaf de eerste dollar zelf op. Popie vertelt On the Button over hoe je zonder storting een heel eind kan komen.

Naam: Popie

Woonplaats: Wormer

Leeftijd: 18

Beroep: Student bewegingswetenschappen

Tien minuten voor het interview staat gepland. Ik zit wel achter de computer, maar mijn blik is meer gericht op de televisie. In de eerste echte bergetappe van de Tour de France gaat Michael Rasmussen van Rabobank als een gek over de bergen. Hij rijdt zich in één ruk in het geel en in de bolletjestrui. Dat is alleen nog niet bekend op dit moment. Plots schrik ik op van het bekendste geluidje van het internet: msn. Het is Popie. Mogelijk om het interview alweer te verzetten? Kvind de tour nogal interessant :X Natuurlijk geen probleem. Ik zit ook te kijken. Net na de etappe volgt het telefoongesprek.

Je hield het niet meer. Zelf zo'n sportman?

Jazeker. Ik ben zelf ook fanatiek wielrenner. Sinds een jaar zit ik heel regelmatig op de fiets. Niet in clubverband hoor, maar puur voor mijn plezier. Nee, ik heb geen Rabo-shirt. Ik heb er een van Saunier Duval, haha. Verder tennis ik ook al acht jaar en ik heb nog zes jaar gevoetbald. Maar het wielrennen is wel lekker hoor. Verstand op nul en lekker al je bezigheden vergeten.

Poker is ook sport, zullen we maar zeggen. Sinds wanneer doe je dat?

Sinds eind 2005. Op tv zag ik toen op Veronica Late Night Poker ofzo. Dat zag er wel leuk uit en toen ben ik eerst op Wikipedia de regels eens gaan bekijken. Via die site kwam ik bij Party Poker uit. Daar heb ik toen echt het eerste halfjaar zitten aankloten op playmoney. Daarna ben ik achttien geworden en ben ik freerolls gaan spelen voor echt geld. Daarvoor had ik dat niet eens gedaan. Met geld dat ik met freerolls heb gewonnen bouwde ik ook mijn bankroll op. Had ik één dollar gewonnen, ging ik daarmee op de cashtafels zitten.

Ik ben wel een paar keer weer broke gegaan hoor. Maar op een gegeven moment won ik, toen ik weer een beetje had, een toernooi. Toen had ik ineens $450. Ik ben toen ook op internet meer artikelen over poker gaan lezen en boeken en in die tijd ben ik ook op Pokernews terecht gekomen.

Ik zeg nu wel boeken, maar heel veel boeken heb ik nou ook weer niet hoor. Met een neef heb ik de Harrington-serie aangeschaft en ik heb een keer een boek van Rolf Slotboom gewonnen op Pokercollege, Hold'em on the Come. Ik ben alleen meer een artikelenlezer en zoek daarin de diepgang. De basis van odds, implied odds en c-betten heb ik wel door. Vooral in de dagboeken die RaSZi heeft gemaakt heb ik veel gelezen. Dat zijn misschien wel af en toe vergevorderde plays. En hoe hij dingen uitspeelt, dat lukt mij misschien niet altijd. Bovendien kan ik het op NL50, waar ik speel, vaak niet gebruiken, maar ik sla ze op in mijn hoofd en voeg ze toe in het arsenaal.

Stoort het niet dat je die plays niet kan gebruiken op jouw niveau?

Nee hoor. Ze zitten in mijn achterhoofd. Dat stoort verder niet. Shit happens. Het kan alleen als het kan en anders lekker niet.

Je denkt wel over het spel na. Je hebt immers een eigen weblog gemaakt om je vorderingen bij te houden, las ik op het forum.

Ja, dat was een tijdje geleden ineens een rage ja. Ging iedereen een weblog maken. Ik ook, ja. Kijk. Vorig jaar heb ik in de vakantie bij de post gewerkt. Stond ik daar elke dag met 30 graden buiten te werken. Dat beviel me niet. Ik heb dit jaar besloten te gaan pokeren in plaats van bij de post te werken. Dan is het ook wel leuk om alles bij te houden. En ik weet zeker dat ik meer kan verdienen dan ik bij de post zou verdienen. Het uurloon met pokeren ligt wel hoger.

Op het forum zie ik je toernooihanden posten, maar ook van cashgames. Jij bent multitasker?.

Ik wissen het af. Ik ben begonnen met cashgames, toen ben ik sit en go's gaan spelen en toernooien, daarna weer cash, vervolgens weer terug naar toernooien en nu speel ik weer vooral cashgames. Ik moet zeggen dat ik het allebei wel aardig kan. Ik hou ook van de afwisseling. Toernooien en cashgames speel ik totaal anders en mijn spel lijdt er niet onder als ik ze door elkaar speel.

Wel hou ik het gescheiden hoor. Ik speel nu bijvoorbeeld bijna alleen cash. Ik speel ook weleens 8 toernooien op een avond, maar ja, ik speel dan zoveel weken cash en dan heb ik weer zin om een paar dagen toernooien te spelen.

Ik vind het alleen jammer dat in toernooien één beat genoeg kan zijn voor het verschil tussen nul en duizend euro. Ik denk ook dat de variantie in cashgames niet zo groot is als in toernooien. Maar ja. Het zijn altijd momentopnames. Als je goed in je spel zit kan je zo in een goede run terecht komen.

En als je speelt, hoeveel speel je dan?

Dat verschilt per dag, maar ik denk dat ik gemiddeld wel aan de twee tot drie uur per dag zit. Komt natuurlijk ook doordat ik veel vrije tijd naast mijn studie heb. In het begin speelde ik natuurlijk wel wat minder, maar toen waren het alleen freerolls die ik kon spelen.

Mooi is dat he? In het begin niet spelen, omdat je geen geld hebt en nu gewoon altijd kunnen spelen.

Je moet wel streng voor je jezelf zijn hoor. Je moet gewoon op lage limieten beginnen. Daar moet je gedisciplineerd en streng spelen. Dan moet volgens mij iedereen kunnen winnen. Bovendien geeft het jezelf toch ook meer voldoening lijkt me als je helemaal jezelf weet op te krikken van laag naar hoog.

Toen ik freerolls zocht, ben ik op Titan terechtgekomen. Daarna heb ik ook nog een tijdje op Stars gespeeld, maar daar speelde ik ook nog niet gedisciplineerd. Er zijn daar zo veel toernooien en in een paar toernooien ging ik dan de mist in. Gelukkig had ik dat op tijd door. Daarna ben ik nog even bij Everest geweest, omdat ik hoorde dat daar veel vis zat, maar van zo veel vis werd ik gek. Nu speel ik dus weer op Titan. Ik vind het prettige software en er zit ook nog wel een beetje vis. En een beetje is nog wel leuk. Vooral in toernooien. Als daar de blinden omhoog gaan kun je op een gegeven moment ongestoord blinden pikken. Die gasten doen daar echt niks tegen. Dat is ongelofelijk.

Je bent nu student en dat duurt nog wel even. Hoe lang ga je nog door?

Zo lang ik er een leuk zakcentje mee kan verdienen en zo lang ik het leuk blijf vinden. Ook als ik strak werk heb, hoop ik 's avonds nog wel te kunnen spelen. Het is voor mij ook nog een te leuk spel.

Ik was altijd al wel een kaartfanaat. Heel veel toepen. Maar bij andere spelletjes komt altijd zo veel geluk kijken. Het mooie aan poker is dat het een combinatie van kwaliteit en een beetje geluk is. Je hebt zelf invloed op het spel.

Dat had ik ook nadat ik voor het eerst een toernooi won. Dat geeft dan voldoening, omdat het niet alleen geluk is. Ik kon toen ook niet slapen vanwege de adrenaline die door mijn lijf ging. Het idee: Wow, ik kan het een beetje.

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

On the Button: Popie 101

Comments

Lees 7 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen