On the Button: OudeHaag

On the Button: OudeHaag 0001

Er zijn mensen die op Pokernews nergens anders posten dan in het off-topic-gedeelte. Sommige mensen kijken daar helemaal nooit. Die kijken en posten alleen in het strategie-deel. OudeHaag is iemand die in die laatste categorie valt. Een pokerende no-nonsense Hagenees zit deze week On the Button.

Naam: OudeHaag

Woonplaats: Den Haag

Leeftijd: 20

Beroep: part-time medewerker in timmerbedrijf

OudeHaag, je zit nooit in het off-topic-gedeelte. Hoezo niet?

Ik ben eigenlijk niet zo'n internetter. Wat voor nuttigs kan je er kwijt? Ik zat voor ik pokerde ook nooit achter de computer. Ik had voor die tijd ook zelfs nog nooit van het woord internetforum gehoord. Ik gebruik die computer nu ook alleen voor msn, pokeren en het forum, maar verder doe ik niks.

Hoe ben je aan het pokeren geraakt?

Ik was altijd al een kaarter. We zaten in Den Haag veel te klaverjassen enzo. Toen ik vanaf mijn zeventiende het leger in ging, kwam ik voor het eerst in aanraking met poker. Er werd daar heel veel gespeeld. Als we ons salaris hadden gehad vloog de volgende avond direct het geld over tafel. We speelden er van alles: Texas Hold'em, 5 Card Draw, alles.

Het was geen makkelijke leerschool daar, hoor. Er gingen soms grove bedragen over tafel en je moest leren op je eigen manier winst te maken. Ik had nooit iets gelezen en heb dus zelf de tactieken moeten verzinnen om geld te winnen. En dan maak je weleens verliezen. In het begin speelde ik ook te veel handen, maar dat leer je gauw genoeg. Ik speelde tien handen en was direct tweehonderd euro kwijt. Dan zie je snel dat het loont om wat minder handen te spelen.

In het leger moest je zorgen voor een maat die ook niet blut wilde. Daarmee praten over hoe je ging spelen en wat voor systemen winstgevend kunnen zijn. Als je alles alleen moet uitzoeken, gaat het je niet lukken.

Het niveau was er niet slecht hoor. Ik denk dat je het wel kan vergelijken met de mensen die online op NL50 spelen. En de manier van spelen verschilde wel weer per persoon. Mensen uit het land waren wat behoudender dan ik als Hagenees.

Maar nu zit je niet meer in het leger.

Nee, ik heb niet lang bij het leger gewerkt. Ik ben net op het goede moment gestopt. Ik ben niet naar Irak of naar Uruzgan geweest. Ik woon aan het strand. Dat was ook de plek waar we veel aan het klaverjassen waren. Daar heb ik, toen ik uit het leger terugkwam, ook poker geïntroduceerd. Vlak daarna begon de pokerhype.

In november hoorde ik dat je ook op internet kan pokeren. Had ik nog nooit van gehoord. Dat ben ik toen maar gaan proberen. Ik heb €40 gestort en ben begonnen met spelen op 0.01/0.02. Potjes van twaarlf en derig cent, inderdaad. Maar dat kan ook niet anders. Ik heb zo vaak gehoord dat mensen broke zijn gegaan. Voor mij is bankrollmanagement heilig.

Dat blijkt ook op je weblog, die je samen met je broertje RunnerJ10 hebt.

Ja, inderdaad. Die zijn we vooral voor onszelf begonnen. Gewoon ook om drie keer na te denken over wat je doet. Plus dat veel mensen het ook wel leuk vinden op een blog te lezen. Dat is ook leuk. We plaatsen er alleen niet zomaar de grote potten die we spelen. Alleen maar de aparte handen. Aan ABC-handjes heb je zelf niks en de lezer ook niet. Het is juist goed om de aparte handen te bekijken, waar je een bepaalde move of call maakt die niet standaard is.

En je bent, staat op het weblog, overgestapt van fullring games naar 6-max.

Ja, je kan daar namelijk veel meer value uit je handen gaan halen. Met bijvoorbeeld alleen toppair zullen mensen fullring niet gaan knallen. Op 6-max wordt daarmee nog wel afbetaald. Het werd me aangeraden om dit te gaan spelen. Voor de betere spelers is 6-max namelijk winstgevender dan fullring. Dat heb ik zelf ook gemerkt. Dat is echt zo.

Je speelt minimaal 5000 handen per dag. Jij moet wel heel veel leren.

Ja, zeker. Ik maak veel betere reads tegenwoordig, vooral omdat ik online zo veel speel. Je leert er echt van. Ik ben iemand die veel moves maakt. Vind mezelf af en toe ook een beetje te agressief. Maar ja, ik denk soms te weten wat iemand in handen heeft en dan wil ik ze van die hand afzetten. En zij dan natuurlijk toch callen...

Bijvoorbeeld met pocket boeren. Heel veel mensen leggen die hand af als er een aas op de flop komt, maar in principe maken de kaarten niet uit. Als jij hem kan laten geloven dat jij wel een aas hebt, kan hij toch ook folden?

Het kost in het begin veel, die speelstijl van me. In de eerste twintig handen ben ik meestal wel een buyin kwijt, omdat ik dan nog niet de reads heb. Een paar uur later zit ik dan alleen wel met 5 buyins aan tafel. Eén: omdat ik dan inmiddels reads heb en twee: omdat veel mensen na twintig handen denken een read te hebben. Die zien me dan direct als een donk, maar hebben niet in de gaten dat ik inmiddels anders speel.

Je gaat hard omhoog. Je begon in november met centen en speelt nu 50NL, 6max.

Klopt. Ik wil ook binnen twee maanden op 400NL spelen. Daar speelt Mikelitt ook. Daar kijk ik weleens. En als ik bekijk wat ik in al die uren hier kan verdienen, dan kan ik ook best lekker verdienen op dat niveau.

Ik denk er nu niet aan om fulltime te pokeren. Maar als het zou kunnen, misschien wel. Het is nu een wereldwijde hype en ik heb het spelletje in de gaten. Zolang ik blijf winnen, blijf ik wel spelen. Ik bedoel: het gaat nu zo makkelijk. En als jij op straat honderd euro ziet liggen, loop je toch ook niet door?

Ik speel ook veel tafels. Toen ik fullring speelde, waren dat er wel twaaalf tegelijk. En ik kan het je sterker vertellen. Dat deed ik op een vrij kleine laptop. De kunst van multitablen is veel kijken en snel kijken. Ook heel snel leren filteren. Dat wil ik wel zien, dat niet. Ja je hebt er een goede concentratie voor nodig, maar volgens mij moet iedereen het wel kunnen. Als je je best erop doet? Ja hoor.

Nog nadelen aan je dadendrang?

Sja, privéleven he? Ik geef, sinds ik online poker, mijn vriendin eigenlijk te weinig tijd. We zijn al vier jaar bij elkaar en ze is wel wat gewend, maar toch. Ze accepteert het wel hoor. Ze kan alleen niet begrijpen dat ik doorspeel als ik $200 down ben. Je bent zo veel aan het verliezen, zegt ze dan. Dan stop je toch? Mijn ouders niet. Die lachten me alleen maar uit toen ik op internet begon te pokeren. Die vonden die centenpotten echt lachwekkend. Nu zien ze dat het toch wel iets meer is dat die potten van twaalf en dertig cent, haha.

Op zich valt het allemaal wel mee. Echt lijden doet het privéleven er niet onder. Ik heb nog vooral veel plezier in het pokeren.

De weblog van OudeHaag en zijn jongere broer RunnerJ10, die ook achtief is op Pokernews is te vinden op http://pokerbro.blogspot.com/. Op de site staan ook diverse links naar strategie-artikelen en blogs van anderen Pokernewsers.

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

Comments

 • Gordons Gordons

  Weet wat je zegt,zeg niet wat je weet.

 • Brinkytinky Brinkytinky

  Died92 schreef

  Gerritz schreef

 • Died92 Died92

  Gerritz schreef

Lees 24 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen