Interview met Eric van der Burg, deel I

Interview met Eric van der Burg, deel I 0001

Bij het "grote publiek" werd Eric van der Burg bekend door z'n prestatie tijdens de EPT Grand Final in Monte Carlo. Vele fans zaten gekluisterd aan de internetbuis en volgden de live-webcast van de finaletafel. Hij speelde naar eigen zeggen "gewoon slecht" en won met z'n negende plaats "slechts" 99.950 euro.

Kenners zijn al langer bekend met het fenomeen "Eric van der Burg". Hij krijgt alom respect om z'n pokerspel, en ook om z'n gevoel voor humor aan tafel. Toen Greg Raymer in 2004 het Main Event van de WSOP won en Marcel Luske 10e werd, werd Eric vrij anoniem 27e. Inmiddels is hij een gevestigde naam en behoort tot de absolute top van Nederland.

Laten we eens en voor altijd duidelijk wie je bent. Hoe wordt in 's hemelsnaam je naam gespeld?

Ik ben Erik van den Burg geweest, Erik van der Burg, Eric van den Berg,Eric Burg, Erik Haarlem, noem het maar op. Het is Eric van der Burg.

Erik Haarlem?

In Amerika maken ze vaak dezelfde fout. Dan doen ze m'n paspoort open, zien "Haarlem" en besluiten dat 't m'n achternaam is. Er is nog een aantal resultaten die ik heb behaald die hierdoor niet onder m'n echte naam te vinden zijn. Een aantal WSOP's ben ik Erik Haarlem geweest. Toen dacht ik nog dat ik er profijt van zou hebben, om lekker anoniem te spelen, maar inmiddels zeg ik: kom maar op met m'n echte naam. Zo schuchter ben ik niet meer.

Mooi, dan ben je klaar om in de schijnwerpers te staan. Waarom heb je het Main Event niet gespeeld?

Ik heb het wel gevolgd en het deed inderdaad een beetje pijn dat ik niet aanwezig was, vooral omdat de kwaliteit van de overgebleven spelers niet hoog was. Maar ik was gewoon kapot, dus ging ik op vakantie naar Kreta.

Ik had op één toernooi in het bijzonder m'n zinnen gezet, de 5000 NL. Wacht, ten eerste vind ik het een ramp om in het Rio te spelen, da's echt een bad-vibe-room voor mij. Het begon al slecht doordat niemand euro's kon wisselen. Uiteindelijk heeft Noah me geholpen en kon ik me alsnog inschrijven. Daar stond ik in de rij met Phil Ivey, The Grinder en nog een paar van die apen. Kwamen we allemaal op dezelfde tafel terecht. Dus ik naar de toernooidirecteur: hallo, dit is toch een random toernooi? Van de top 50 in de wereld heb ik er zeven aan tafel! Maar goed, het was zogenaamd toch random, want van regels en policies hebben ze niet gehoord daar. Ik heb m'n geld teruggevraagd maar dat kon ook al niet, want ik had al een hand gespeeld. Inmiddels stond ik op 6500 chips van de 10000 en toen werd de tafel alsnog opgebroken.

En toen? Betere tafel?

Nee, totaal niet. Ergens in het midden van de zaal kwam ik terecht met allemaal internet-nono's aan tafel, die vreselijk agressief aan het spelen waren. Binnen een kwartier stond ik op 2500 chips. Toen heb ik mezelf voor m'n bek geslagen en gezegd: "dit is het toernooi wat je wilde spelen, kom op nou."

Van 2500 chips ging ik naar 5k en 10k en ik begon de tafel onder controle te krijgen. Het duurt vrij lang voor je respect krijgt van die internet-apen. Toen werd de tafel weer opgebroken en kwam ik op tafel 1 terecht, helemaal rechts in de hoek. Bleek het een tafel te zijn van weer een heel ander niveau, namelijk slecht. Een heel contrast dus. Van de wereldtop naar een internettafel naar een donkeytafel, op Phil Laak na dan. Aan die laatste tafel ging alles goed. Elke move die ik deed werkte, en ik vergaarde chips. Van nul, naar gemiddeld naar zwaar bovengemiddeld. Ik voelde me wel in m'n sas, ook toen ik van je collega Lawrence hoorde dat ik de enig overgebleven Nederlander was.

Met nog negentig spelers over ging ik echt als een winnaar zitten en was klaar om echt ver te komen. Dus niet zoals in Monaco waar ik de finaletafel haalde en opeens dichtklapte omdat ik er blijkbaar niet aan toe was. Daar hield ik opeens rekening met de omgeving enzo. Legde ik een kaart als 6-7 neer, omdat anderen misschien wel dachten dat 't een slechte kaart zou zijn. Heel stom, vooral omdat ik 't een hand daarna weer goed wilde maken met 6-2 en er natuurlijk gere-raised werd, dat soort dingen.

Terug naar het WSOP 5000 NL Event.

Ja, het was weer zo'n dag dat ik gewoon alles wist aan tafel. Ik kan het niet aan- of uitzetten, maar dat is misschien de enige edge die ik heb over andere spelers. Pokertechnisch zijn er veel betere spelers, maar als 't "zo'n dag" is, dan weet ik gewoon alles. Ik kreeg ook meer praatjes en ging ook vertellen wat voor handen ze allemaal hadden. Alsof ik met open hole-cards speelde. Alles ging perfect. Tot het 02.05 uur was en de "last hand' werd omgeroepen.

Ik voel 'm aankomen.

Ik had de grote blind. Vier limpers, en ik vind {AdJd}. Hmm, er zat een hoop dood geld in de pot, meer dan 12K dus ik zet 16K. Alle limpers weg, op de small blind na. Die pusht opeens all-in en heeft ongeveer 85% van m'n stack. Ik wist precies wat ie had en zei het ook tegen 'm. Pocket vijfen. Als ik 'm zou callen en de hand zou winnen zou ik top drie hebben gestaan en de volgende dag deze zelfde tafel aanstampen, omdat ie niet opgebroken zou worden. De vibes waren slecht, ik had er echt een slecht gevoel over maar ik callde. Ik heb nog nooit gezien dat de kleine blind limpt en daarna all-in gaat. De man had een telefoontje gekregen van z'n vrouw die hartstikke ziek was, en daarom ging ie all-in. Alles of niets. Had ik weer. Gelijk een 5 op de flop. Als die vrouw even had gewacht met bellen, dan...tja.

Dus de volgende dag?

Zwaar short-stacked en ik flikker het er meteen de eerste hand erin met Q6o. Ook stom van me, want die move wilde ik hoedanook maken omdat ik dan in de kleine blind zou zitten. Maar dat was dus niet zo...de button was opeens verschoven. Het klopte niet en ik had er helemaal niet over nagedacht dat 't anders zou kunnen zijn. Maar goed.

Einde WSOP?

Ik heb nog een toernooi in de Venetian gespeeld waar ik heel ver kwam. Maar een 2-outer maakte daar ook een einde aan. Tja, dan moet je gewoon gaan. Dan ben ik ook niet meer in pokerland te krijgen. Ik ben naar Kreta gegaan met m'n gezin.

Wat ik niet snap: hoe kun je je zo focussen op 1 toernooi? Het is maar één toernooi.

Het kan, en dat heeft te maken met wat ik zwaar onderschat heb: voorbereiding. Een dag voor het toernooi je helemaal onttrekken van de wereld. Niets doen. Dat soort dingen. Ik weet dat er spelers zijn die het er niet mee eens zijn, maar je kan daar niet zes weken zitten en goed spelen, dat kan gewoon niet. Je bent dan zo slecht aan het worden zonder dat je het weet. Ook tegen Doyle is weleens gezegd: "Doyle, je ben echt heel slecht aan het spelen!" Toen was ie al maandenlang achter elkaar aan het spelen. Helemaal in de flow, maar wel de slechte flow. Een 2 weken lange vakantie deed wonderen voor z'n spel.

Lex Veldhuis en Peter Dalhuijsen hebben daar nog langer gezeten.

Ja, zij hebben de jeugd he? Maar je ziet als er geen resultaat wordt gehaald in de eerste 2 weken dan word het een lange zit, zelf heb je het niet echt door maar je spel wordt gewoon beetje bij beetje minder! Zie het WSOP als het WK. Wij hebben waarschijnlijk ook net als de voetballers een voorbereiding in zo'n trainingskamp nodig met alles erop en eraan, dus een sponsor voor 10 dagen Carribean is welkom volgend jaar voor de Dutchies.

Je noemde de spelers aan je tweede tafel internet no-no's.

Zo noem ik ze, maar daarmee bedoel ik niet dat ze slecht zijn. Juist niet. Je kunt ze gewoon niet op een hand zetten en ze spelen hyperagressief. Soms snappen ze een push niet.

Ik zit met zo'n gast aan tafel en ik re-raise met {a-Hearts}{10-Hearts}. Hij re-re-raiset en ik voel, ik weet dat ie 't met rag doet, dus ik ga all-in. Hij denkt even na, en zegt dan: "Why not gamble?" En draait A9o om. Negen op de river. Dat is dan het spel waar je je tegen moet weren. In mijn perceptie doe ik op dat moment alles goed. Een volgende keer zal ik het weer doen. Met die internetjongens is het zaak om ze zover te krijgen dat ze je mogen. Je moet je verlagen of verhogen tot hun niveau en niet de boze oude man uithangen die zegt: ik ga jullie weleens even aanpakken.

Voor jou is de omgeving heel belangrijk. Als je je lekker voelt, dan speel je beter. Dat zei je in Monaco ook al.

Het is voor mij nou eenmaal zo. Dan kan ik de tafel veel makkelijker onder controle krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat er sommige spelers in Nederland zijn die vinden dat ik niet aan die finaletafel hoor, omdat het pokertechnisch nog wat schort. Gelukkig gaat dat ook een stuk beter de laatste tijd. Maar ik hoor er niet thuis omdat ik te weinig tijd in m'n tegenstanders steek. Dat ik niet leer hoe ze spelen. Als ik dat wel zou doen, zou ik weleens verrassend uit de hoek kunnen komen. Je ziet bij veel Nederlanders dat ze vasthouden aan hun eigen spel, en dat ze zich moeilijk kunnen aanpassen.

Ik had zelf te weinig motivatie om echt ver te komen. Te snel tevreden maar ik zie nu in dat je er voor moet gaan en dan gaat het ook gebeuren! Poker is Fun en daarom doe ik het. Maar arbeid verrichten aan de pokertafel, dat is vaak minder aan mij besteed. Vaak ben ik de clown aan tafel, maar het wordt beter zoals in Monaco.

Precies, daar heb ik geen clown gezien.

Daar heb ik risk-proof gespeeld, en dat ging eigenlijk heel makkelijk. Maar de clown spelen is ook heel leuk. Soms zitten er mensen aan tafel die de humor niet snappen, maar dan heb ik altijd mezelf nog als toeschouwer: soms vertel ik grappen die ik zelf niet eens ken. Dan lig ik helemaal in een deuk.

Ga je eigenlijk de EPT's spelen dit jaar? En andere evenementen?

Ja, ik begin in ieder geval in Barcelona. Kijk, om een toernooicircuit te kunnen spelen heb je per jaar wel een tonnetje of anderhalf nodig. Als je niet gesponsord wordt, zoals in mijn geval, dan moet je dus alles uit je eigen broekzak betalen, en dat kan alleen als je resultaten haalt. Gelukkig heb ik in Monaco aardig gecasht, dus ik kan nog wat toernooien spelen.

Ik heb gehoord dat er in Dublin een soort Nederlands Kampioenschap plaatsvindt?

Ja klopt. Met achttien man gaan we daar strijden om vooral de eer. Het is gelieerd aan Pokerstars en Simpel Media. Het gaat om de achttien beste toernooispelers van Nederland. Misschien dat er een naam mist die er wel bij had moeten zijn, maar toen ik de lijst zag had ik dat idee nog niet. Het gaat leuk worden, het is een prestigestrijd. Eén van m'n weinige specialiteiten zijn sit-and-go's, dus ik behoor wel tot de kanshebbers.

Het zal waarschijnlijk worden uitgezonden. In Monaco werd de TV-tafel live uitgezonden via internet. Je had aardig wat railbirds in Nederland die hartstochtelijk juichten als je een hand won.

Ja geweldig toch? Dat is echt super voor de sport en het zal alleen maar meer worden. Er is wat mij betreft ook wel ruimte voor een pokerkanaal, desnoods achter een decoder. Het moet allemaal wel beter natuurlijk, want ik ben nog niet echt onder de indruk van de beelden en het commentaar. De sportfanaat die van voetbal en wielrennen houdt, moet binnen een kwartier gekluisterd aan de buis zijn als ie poker ziet.

Je vindt poker een sport?

Ja, voorzover schaken ook een sport is. Misschien is poker nog wel moeilijker. Als je een goede schaker bent, dan ben je dat omdat je het facet 'schaken' kent. Dat heeft niets met de lichaamstaal van je tegenstander te maken. Met poker heb je zoveel facetten die niets met het technische verhaal te maken hebben. Je kunt een pokertoernooi winnen zonder kaarten in je hand, op de laatste hand na dan. Een beetje overdreven, maar zo is het wel. Er komt zo enorm veel bij kijken. Hoe langer je het doet, hoe meer er in zit. De enige reden waarom ik het doe, is omdat ik er nog steeds heel veel uit haal.

Een tijd geleden heb je gezegd dat je eigenlijk niet in Nederland wilt spelen omdat het veel te gezellig is.

Ja, dat blijft, al vind ik het wel kinderachtig van mezelf om 't te zeggen. Als je goed bent, moet je alles kunnen spelen. Aanstaande zondag is er een rebuytoernooi in Scheveningen en ik ben wel van plan om het een keer serieus aan te pakken.

Kijk, de 50-rebuy toernooien zijn eigenlijk net te goedkoop om serieus te spelen. Ik denk dat 100-rebuy al een stuk beter is. Als de prijzen hoger worden, krijg je ander spel. Meer mijn spel.

Dus je doet het ook mee aan het NK Poker?

Ja, ik heb me net ingeschreven, via Internet nog wel. Een tip voor de lezers!

Twee jaar geleden werden Peter Dalhuijsen en ik 1e en 2e in de Scheveningen qualifier, dat moesten we maar eens herhalen in de finale van dit jaar.

Je bent ook niet vies van de cashtafels toch?

Pas sinds twee jaar ben ik niet meer bang om ze te spelen. Cashmoves moet je onder de knie krijgen en als je honderd eurootjes je veel waard is, dan speel je gewoon niet mee. Dat moest ik leren. Het omslagpunt voor mij was tijdens de MCOP, twee jaar geleden. Daar speelde ik 10-20 NL en ik call iemand z'n push voor veel muntjes, terecht, met Aas-hoog.

Poker voorziet je in je onderhoud?

Ja, financieel wel, maar het heeft natuurlijk ook wel leegte. Ik ben nogal creatief en daar ga ik na een jaartje niks ermee gedaan te hebben, de komende tijd weer veel mee doen.

Je zit barstensvol ideeën, ook op pokergebied.

Ik heb ook op internet m'n eigen ding gedaan, maar ik ben gewoon geen werkgever. Leiding geven is niet zo mijn ding. Ik ben meer van de ideeën bedenken. Dat wil ik ook aan mezelf veranderen, doen waar je goed in bent en het overige overlaten aan die die er goed in zijn.

Wat m'n ideeën betreft: zo leuk als poker is, zo leuk kan het worden en daar is niet zo veel voor nodig. Het liefst met hulp van een bedrijf dat niets met poker te maken heeft, want dan kun je bewijzen dat het zo is.

Je kunt maar bij één persoon terecht op pokergebied, en dat is Juriaan Hillen, van Simpel Media.

Ja, daar ben ik ook terechtgekomen. Ieder z'n vak, en hij is gewoon goed in zijn vak. Ik hoop nu van de ideeën een leuk succes te maken. We zijn begonnen, dus wie weet.

Interview met Eric van der Burg, deel I 101

.....volgende week Deel II

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen