On the Button: Bitterzoet

On the Button: Bitterzoet 0001

Strategisch is hij sterk, zowel in cashgames als in toernooien. In de offtopics blinkt hij uit in droge opmerkingen. Een forumregular die eigenlijk nooit ophef veroorzaakt. Het is ook iemand die standaard 25NL speelt en niet de intentie heeft om hoger te gaan. Vandaag zit Bitterzoet On the Button.

Naam: Bitterzoet

Woonplaats: Amstelveen

Leeftijd: 28

Beroep: student farmaceutische wetenschappen

Bitterzoet, ik keek voor het interview nog even naar je statistieken tijdens de PokerNews cashgames die regelmatig worden gespeeld op PokerStars. Da's niet best.

Is dat zo?

Op 25NL staan 1800 handjes van jou bij mij in PokerOffice: -19.21 BB/100

Hmm, en dat terwijl ik daar toch wel een paar keer met $130 of $140 van tafel af ging. Maar misschien dat jij toen niet meedeed, haha. Tsja, ik denk dat sommigen in die cashgames minder goed spelen dat ze eigenlijk kunnen. Er wordt soms te veel op de man gespeeld, juist omdat jíj die raise maakt, maken zij de 3bet.

Het is echt een spel van bluffen geworden. Ik zie allins met aas-hoog. Maar ik heb ze door. Ik heb een nieuw systeem ontwikkeld. Nu ga ik geld verdienen.

Maar cashgames... Jij speelt ook veel toernooien. Hoe zit dat nou bij jou?

Ik speel alles. Dat begon al zeven jaar geleden. Een paar vrienden waren in Las Vegas geweest. Daar hadden ze poker ontdekt. We zijn toen op playmoney gaan spelen. In ons studentenhuis hadden we toen weddenschappen lopen wie het eerst de miljoen playmoney had.

Ook hadden we leuke wedstrijdjes met elkaar. Deden we de seven of ten rounds of guts. Met z'n allen aan een tafel en zeven of tien keer allemaal allin. Was puur om chips te vergaren. Maar op playmoney heb ik wel geleerd alles te spelen. Cashgames, toernooien, Hold'em, Omaha. En dat doe ik nu nog: gewoon alles spelen.

En wanneer ben jij dan voor geld gaan spelen.

Drie jaar geleden. Ik kreeg toen gratis geld op Party. Daar heb ik alleen sit en go's gedaan, geen cash. Ik speelde 6, 11, 22 en 33$ sit en go's 6-max. Later stapte ik over naar Stars, omdat ik de Sunday Million wilde spelen. Ik heb daar heel veel tickets gewonnen en met het geld dat ik daar won, ben ik ook cashgames gaan spelen. Vanuit mijn achtergrond als schaker, wat ik van mijn vijfde tot mijn 21ste was, ligt me dat ook goed. Ik zie het spel soms ook als schaken, waar je vooruit moet denken over de mogelijkheden. Wat een tegenstander kan doen. Je probeert alle mogelijke moves van een tegenstander te analyseren en hierop een passend antwoord te vinden. Precies schaken.

Tegenwoordig speel ik weer wat meer grote toernooien. Sinds een tijdje heb ik een filosofie van wubwubwub geleerd. Ik speelde veel te tight in het begin. Van hem heb ik geleerd in het begin, als je nog veel big blinds hebt, veel flopjes te zien en als je hard hit, het hard te spelen. En met een middle pair kan je bij een bet callen en hopen op een tweede hit. Dan gaan ze je compleet afbetalen op lagere niveaus. Maar of je dat met middle pair wel of niet doet, hangt wel enigszins af van de speler en de positie. In de eerste drie, vier levels gaat het vooral om implied odds.

En de reads worden ook steeds beter. In het begin is het zaak gauw te dubbelen of trippelen.

Ook ben ik het nut van de statistieken op officialpokerrankings gaan inzien. Ik check ze regelmatig van mensen aan tafel met een grote stack. En ook van de mensen die net na mij zitten. Als iemand met een grote stack een goede ranking heeft, speelt hij doorgaans goed bigstackspel. En een shorty met een goede ranking zal betere kaarten pushen dan iemand met een slechte. Als iemand van 99% een 3BB-raise maakt, kijk ik wel uit met mijn KQs. Die gaat dan vaak de muck in. Het is allemaal geen maatstaf, maar heeft toch een paar keer in mijn voordeel gewerkt.

Een tijdje geleden heb je in navolging van Annette_15 geprobeerd een $4.40 sit en go van 180 man blind te spelen. Hoe was dat?

Haha, geen succes. Dat is echt onmenselijk om te doen. Het werkte niet. Je moet zo veel mazzel hebben dat mensen echt hun top pair kunnen afleggen. Ik denk dat Annette stiekem heeft gekeken af en toe. En ik weet ook niet hoe vaak ze het heeft geprobeerd. Het is een raar fenomeen hoor. Het kan bijna niet dat zij hem compleet blind heeft gewonnen. Onmenselijk, dat is het. Ik ging er in elk geval vrij vlot uit.

En als het niet lukt in toernooien, ga je cash spelen?

Ja, inderdaad. Als toernooien niet werken, ga ik cashen. Lukt cash niet, ga ik sit en go's doen en lukken die niet, ga ik satellites spelen. Maar met cash speel ik altijd 25NL. Ik heb al een paar keer 50NL geprobeerd, maar ik ben daar ook al twee keer uit geknald. Dat wat ik op 25NL heb ontwikkeld, werkt op die limiet niet. En op 25NL vind ik dat ik toch wel genoeg verdien.

Er zitten daar een stuk of twinitg regulars op Stars, mensen die ook al anderhalf jaar op die limiet spelen. Ik ken ze wel en sommigen van hen gaan zelfs van tafel als ik kom zitten. Maar toch zijn dat ook wel goede spelers hoor.

Ik heb totaal niet de intentie om nog 50NL te leren. Dat heeft er mee te maken dat het voor mij toch hobby is. Als ik beter word, is het leuk. Ik wil alleen niet een maandsalaris verdienen met poker. Dan komen namelijk misschien wel andere dingen in het gedrang, omdat ik dan zo nodig moet pokeren.

Dus mensen die prof willen worden, ik heb er niks mee. Ik vind het te beperkt om alleen te pokeren. Ik wil meer van mijn leven maken. Ik wil mijn talenten benutten in de maatschappij en kijken waar mijn talenten liggen. Ik studeer farmaceutische wetenschappen. Ik wil dan wel niet mijn hele leven onderzoek doen, maar ik heb vrienden die bij hele leuke bedrijven zitten. Mijn toekomst heb ik nog niet uitgestippeld, maar om alleen te pokeren? Nee, echt te betrekkelijk. En bovendien: het geld is leuk, maar het is niet de hoofdzaak waarvoor ik poker speel.

Okee, maar dan de toernooien. Even OPR checken. Vierde, tiende, dertiende, zevende. Waar blijft die grote cash?

Ja, ik ben volgens mij zes of zeven keer vlak voor het grote geld geëindigd. Er is een leak in mijn eindfase. Dan ga ik probleemhanden overspelen. Zoals AQ bijvoorbeeld. Zie ik dan als een monster. Ik zal een handje meesturen, kun je het zelf zien. (zie onderstaande hand, vanky) Ik bet daar door alsof ik een overpair heb en hij blijft callen. En ik word ook nog eens een keer zesde van een FT als ik met AK tegen TT zit. Ik weet zeker dat die grote cash een keer komt. Mijn OPR is gewoon standaard goed, het is alleen typerend dat ik het in het eind nogal eens laat schieten.

Maar het komt wanneer de kaarten een keer goed vallen, of wanneer mijn eindspel echt verbetert. Maar ja, handen als aas-koning geef ik niet makkelijk op. Ik vraag het me weleens af. Moet je nu juist agressief blijven of juist terughoudend. Ik denk zelf dat agressief blijven het beste is. Tot de laatste vijftig haal ik het meestal wel, maar dan... Ik zie het weleens als een mooie aanval, waarbij je alleen voor de keeper komt en dan mist. Maar ik moet gewoon nog te weten komen wat de beste manier is, het is namelijk behoorlijk irriterend.

Misschien leer je het op het forum. Hoe ben je daar terechtgekomen eigenlijk?

Volgens mij toen ik ging cashgamen op Stars. Ik heb nooit boeken gelezen en wilde een paar situaties weten, die ik toen heb gepost. Want hoewel ik geen boeken lees, wil ik wel beter worden en winstgevender spelen. Ik ben te lui om boeken te lezen, Ik kan me er niet voor concentreren en ik vind het saai. Poker is leuk, maar niet iets waar ik 100 procent voor wil gaan.

Ik heb op het forum geleerd en nu reageer ik zelf op problemen van anderen. Natuurlijk ben ik niet te beroerd om iets terug te doen. En omdat ik geen boeken lees, kijk ik vaak net iets anders tegen een situatie aan. Dat kan handig zijn.

Het forum is toch wel het leukste onderdeel van PokerNews, samen met de live reporting. Van de coverage van de WSOP heb ik echt genoten en laatst met de Party Poker Dutch Open was het ook prima geregeld. Wat ik ook altijd lees is Nederlanders Online en On the Button. Maar ik ga altijd eerst naar het forum en daarna lees ik de rest. Wat alleen wel handig zou zijn, is de zoekfunctie op de site nog verbeteren.

On the Button: Bitterzoet 101

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

Tournament #57909074, $30+$3 Hold'em No Limit - Level XV (1500/3000) - 2007/08/14 - 08:52:10 (ET)

Table '57909074 34' 9-max Seat #6 is the button

Seat 1: jpn3ss311 (25061 in chips) is sitting out

Seat 3: lucky_luuk (47502 in chips)

Seat 4: malikai (28543 in chips)

Seat 5: anaragav (51140 in chips)

Seat 6: chang_rich (43136 in chips)

Seat 7: chaddoud (61392 in chips)

Seat 8: cometopapi (71267 in chips)

Seat 9: jimenezzzz (40507 in chips)

jpn3ss311: posts the ante 300

lucky_luuk: posts the ante 300

malikai: posts the ante 300

anaragav: posts the ante 300

chang_rich: posts the ante 300

chaddoud: posts the ante 300

cometopapi: posts the ante 300

jimenezzzz: posts the ante 300

chaddoud: posts small blind 1500

cometopapi: posts big blind 3000

*** HOLE CARDS ***

Dealt to lucky_luuk {a-Clubs}{q-Clubs}

jimenezzzz: folds

jpn3ss311: folds

lucky_luuk: raises 8000 to 11000

malikai: folds

anaragav: folds

chang_rich: folds

chaddoud: folds

cometopapi: calls 8000

*** FLOP *** {9-Clubs}{9-Hearts}{4-Diamonds}

cometopapi: bets 3000

lucky_luuk: raises 23000 to 26000

cometopapi: raises 33967 to 59967 and is all-in

lucky_luuk: calls 10202 and is all-in

*** TURN *** {9-Clubs}{9-Hearts}{4-Diamonds}{2-Spades}

*** RIVER *** {9-Clubs}{9-Hearts}{4-Diamonds}{2-Spades}{8-Spades}

*** SHOW DOWN ***

cometopapi: shows {6-Clubs}{4-Clubs} (two pair, Nines and Fours)

lucky_luuk: shows {a-Clubs}{q-Clubs} (a pair of Nines)

cometopapi collected 98304 from pot

*** SUMMARY ***

Total pot 98304 | Rake 0

Board {9-Clubs}{9-Hearts}{4-Diamonds}{2-Spades}{8-Spades}

Seat 1: jpn3ss311 folded before Flop (didn't bet)

Seat 3: lucky_luuk showed {a-Clubs}{q-Clubs}and lost with a pair of Nines

Seat 4: malikai folded before Flop (didn't bet)

Seat 5: anaragav folded before Flop (didn't bet)

Seat 6: chang_rich (button) folded before Flop (didn't bet)

Seat 7: chaddoud (small blind) folded before Flop

Seat 8: cometopapi (big blind) showed {6-Clubs}{4-Clubs} and won (98304) with two pair, Nines and Fours

Seat 9: jimenezzzz folded before Flop (didn't bet)

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen