Annette Obrestad - Poker Legends

Annette Obrestad - Poker Legends 0001

Op 31 augustus 2005 speelde ze haar eerste "echte" toernooi op Pokerstars. Het betrof een MTT van 22 dollar met 571 deelnemers en ze werd 104e.

Inmiddels heeft ze ze tientallen overwinningen behaald in de grotere MTT's (toernooien met een buy-in van 55 of meer). Haar netto prijzengeld bedraagt meer dan een half miljoen dollar. Doe daar nog even 170.000 dollar van Full Tilt Poker bij, en je hebt een van de meest succesvolle online toernooispelers.

Vorige week won ze het Main Event van de World Series of Poker Europe. Ze streek 2 miljoen dollar op. Het bijzondere aan Annette_15? Ze is geboren op 18 september 1988 en is hiermee de jongste bracelet-winnaar ooit: 18 jaartjes jong.

Leeftijd

Annette Obrestad begon op haar 15e te pokeren. Ze groeide op in een klein dorp in Noorwegen en verveelde zich enorm, totdat ze een pokeraccount opende op Internet. Het is alsof ze sindsdien nauwelijks van haar computer is weggeweest.

De vraag is uiteraard waarom een 15-jarig kind kan spelen op een pokerroom. Natuurlijk heeft ze bij het openen van haar account niet haar werkelijke geboortjaar vermeld. Overigens wachten we nog op een officiele reactie van bijvoorbeeld Pokerstars, wat betreft leeftijd-beleid, want ze heeft wel degelijk om "echt" geld gespeeld, voor haar 18e verjaardag. Tja.

Zelf zegt ze nog nooit een cent te hebben gestort. Ooit vroeg ze aan haar moeder of ze haar credit-card mocht lenen, maar toen deze "nee" zei, restte haar niets anders dan via freerolls haar eerste dollars bij elkaar te spelen.

Tactiek

Onlangs zei ze in een interview dat het spelen van freerolls uiteindelijk weinig anders is dan "echte" toernooien: "You just can't bluff if you're playing against weak players. Just be patient." Ze heeft 't spel vooral geleerd door het zelf te doen, alhoewel ze wel veel van andere spelers heeft geleerd. Haar favoriete spelers zijn JohnnyBax en ActionJeff. Vooral JohnnyBax is voor haar een voorbeeld; zowel z'n spel als z'n houding ten opzichte van het leven zijn voor Annette zeer bewonderingswaardig.

Annette Obrestad - Poker Legends 101

Een tijd lang heeft ze veel sit-and-go's gespeeld (10, 25, 50 dollar) zonder naar haar kaarten te kijken. Voor haar was 't een oefening. Onlangs speelde ze weer eens "voor de gein" een 4-dollar sit-and-go. Ze won het toernooi en heeft slechts 1x naar haar kaarten gekeken. Vele discussies barstten los: was het waar? Heeft iemand blind een toernooi gespeeld en gewonnen? Waarom? Hoe?

Voor Annette was het een pokeroefening. Ze wilde hiermee aantonen hoe belangrijk het is om positie te hebben, en hoe belangrijk het is om op de andere spelers aan tafel te letten.

Winst

Vlak na haar "blinde" toernooien speelde ze de 500K Guaranteed op Full Tilt. Met nog drie spelers te gaan kreeg ze 66 en ze hoopte dat de flop gunstig zou zijn. Dat was redelijk het geval: 66. Haar tegenstander had een monsterhand en geloofde niet dat ze trips had –laat staan quads- en legde hiermee de basis voor de overwinning van Annette. Een hand later was het gebeurd en de 18-jarige Noorse mocht haar grootste online-overwinning op haar CV bijschrijven.

Annette Obrestad - Poker Legends 102

Het was niet de eerste keer dat ze een toernooi won. Tientallen keren heeft ze de 55-rebuy en 100-rebuy toernooi gewonnen, of is ze bij de eerste drie geeindigd. Aangezien dit toernooien betreft met een 1e prijs van meer dan 10K, groeide haar bankroll elke maand weer gestaag met enkele (tientallen) duizenden dollars. Ze heeft diverse keren de ranglijsten van "beste toernooispelers" aangevoerd op de ranking-sites.

In 2006 werd Annette_15e zevende tijdens het 2500 NL event van de World Cup of Online Poker, goed voor haar grootste prijs tot dan toe. Het leidde echter tot grote discussies, toen Annette op haar Blog toegaf dat iemand anders voor haar speelde.

Controversie en Kritiek

Nog steeds is Annette onderwerp van vele discussies. De zogenaamde "haters" benadrukken haar enorme geluk (enkele discutable handen gingen vooraf aan haar WSOP-overwinning). Ook wordt er vaak gesproken over haar uiterlijk. De kans dat ze Miss Universe wordt, mag misschien niet erg groot zijn, maar de vraag is uiteraard wat dat er in 's hemelsnaam toe doet. Aan de andere kant, een psychologische studie over een geisoleerd tienermeisje dat pokerkampioen wordt, zal wellicht tot boeiende resultaten en discussies leiden over poker in het algemeen.

Annette Obrestad - Poker Legends 103

Leermateriaal

Er zijn verschillende sites die video's aanbieden van (online) pokerprofs, zoals Cardrunners, PokerXfactor (en in het Nederlands, Nederpoker.nl). Annette zit graag op fora, en ze geeft veel informatie. Over de sit-and-go zegt Annette zelf, als reactie op een post:

"Hmmm there just sooo much u have to think about. U mention shoving with K9s after a limper.... who happened to be utg??? Thats asking for trouble... and what kinda stack did he have? Im assuming he could afford to call with the 4s even if its a bad play by him. U have to know that ur opponent usually folds to big raises if ur gonna shove on a limp with ur stack.

Regarding c-bets, its all about flop texture and trying to sell a hand. U cant just bet without representing something. Checking a 733 flop and then bet when a 4 comes on the turn doesnt make sense, right? If u raised in pos after two limpers and the flop is TsJs2x, would u bet when they check to u? Most likely u wont... because there r so many combination of hands that r gonna call or raise if u do, so that bet might as well be taken off ur stack because it has 5% chance of winning the pot right there, and since u cant see ur cards and dont know if u have outs, betting here is suicide- If the flop comes Q53 on the other hand, its safer to bet because most of the hands they're limp/calling with r gonna miss the flop and its not very draw heavy.

When playing the sng, all i really thought about was playing the stacksizes - stealing from the small to medium stacks and not pot comitting myself too often against shorties when i knew i had to call their shoves... stay away from big stacks, dont play out of pos and be careful not to bluff against callingstation. Thats the key to winning these in general. Not only when playing blind.

Hope that helps,

Annette

De sit-and-go kun je op PokerXfactor terugzien (je moet wel geregistreerd zijn om 't bekijken, maar dat is in eerste instantie gratis): http://www.pokerxfactor.com/HH72069/4%20180%20blind%20play

Haar overwinning op Full Tilt valt daar ook terug te zien: http://www.pokerxfactor.com/HA76185/500k%20win/4477

Interview

Pokernews had een interview met Annette na haar overwinning in Londen:

Annette Obrestad - Poker Legends 104

Legende?

De toekomst zal uitwijzen of Annette een "blijver" is. Als ze op dezelfde voet doorgaat, zal ze al vrij snel de titel "legende" krijgen. Op online-gebied is ze dat al bijna. Ze is in ieder geval een fenomeen.

Wat vinden jullie?

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen