Gabe Kaplan - Legends of Poker

Gabe Kaplan - Legends of Poker 0001

Waar iedere pokerliefhebber naar uitkeek: het vierde seizoen van "High Stakes Poker" is begonnen. De mooiste cash game op TV kent weer een line-up om van te smullen: zo zien we o.a. Patrik Antonius, David Benyamine, Doyle en Todd Brunson, Eli Elezra, Sam Farha, Jamie Gold, Barry Greenstein, Jennifer Harman en Daniel Negreanu hun minimum buy-in van $100.000 neerleggen. Die buy-in wordt gaandeweg verhoogd tot maar liefst $500.000, zodat er op het eind een slordige 5 miljoen op tafel ligt.

De spectaculaire show wordt ook deze keer weer van commentaar voorzien door AJ Benza en natuurlijk Gabe Kaplan, die behalve erg grappig ook met kennis van zaken spreekt: Kaplan kan zelf ook een stevig potje pokeren.

Howel Kaplan bekend is geworden als comedian en acteur, was het zijn jongensdroom om profhonkballer te worden. Hij werd zelfs uitgenodigd voor Spring Training door de San Fransisco Giants, maar kwam er al snel achter dat hij het talent miste om de absolute top te bereiken. Hij stopte met honkballen, en via allerlei hotelbaantjes kwam hij in aanraking met het fenomeen stand-up comedy. Hij was er van overtuigd dat hij minstens net zo grappig was als de comedians die hij hoorde in de hotels, en ging zelf aan de slag.

Gabe Kaplan - Legends of Poker 101

Kaplan toerde langs kleine nachtclubs en koffiehuizen, en perfectioneerde zijn act dusdanig, dat hij in 1973 werd uitgenodigd om op te treden in de Tonight Show van Johnny Carson. Dit werd zijn grote doorbraak, en hij kwam zelfs een paar keer terug in de beroemde show.

Ondertussen werkte Gabe Kaplan aan zijn eigen sitcom, en een paar jaar later was het zover: "Welcome back Kotter" (met een piepjonge John Travolta) werd uitgezonden. De show werd een grote hit, en maakte van Kaplan een rijk man.

Intussen had Kaplan een nieuwe passie gevonden in poker. Hij besloot in 1978 zelfs om zijn geluk te beproeven: hij deed mee aan het WSOP $10.000 buy-in toernooi. Dat duurde niet lang, na een paar uurtjes lag Kaplan er al uit. Toch kwam hij een jaar later weer terug, als een betere speler.

Gabe Kaplan - Legends of Poker 102

Ook deze keer was zijn resultaat niet best, maar hij liet zich wel gelden in de side games die er werden gehouden. Met stevige limieten (potjes van $200.000 waren geen uitzondering) behoorde Kaplan tot de winnaars, samen met illustere namen als Doyle Brunson en Jimmy Chagra.

In 1980 deed Kaplan mee aan de Amarillo Slim's Second Annual Poker Classic, die hij nog won ook. Hierdoor zo enthousiast geworden, besloot hij om 2 oud-winnaars van de WSOP uit te dagen tot een head-to-head. En van zowel Hal Fowler als Bobby Baldwin won hij $200.000.

Gabe Kaplan groeide in de jaren '80 uit tot een succesvol pokeraar. Hij deed wat minder aan acteren, vond eigenlijk dat hij niet al te hard moest werken. Af en toe een show in Las Vegas, af en toe een toernooi of cash game spelen, Kaplan vond het wel best. Hij had bovendien zijn geld goed belegd, dus voor het geld hoefde hij het niet meer te doen. Zijn beleggingen waren zo succesvol, dat hij zelfs gevraagd werd om artikelen te schrijven in gerenommeerde financiele vakbladen.

Kaplan was en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, en in de jaren '90 vond hij die in het presenteren van een sportprogramma voor de radio. Dit was meteen een mooie voorbereiding voor de klus die hij tegenwoordig doet bij o.a. High Stakes Poker.

Gabe Kaplan - Legends of Poker 103

De laatste jaren pokert Gabe Kaplan weer wat vaker. En met goede resultaten, zijn grootste geldprijs won hij in 2004 bij een WPT no limit Texas Hold 'em toernooi. Hij finishte als derde, en verdiende $250.000. En een jaar later werd hij 2e bij een $5000 WSOP limit Hold 'em toernooi, wat hem nog eens ruim twee ton opleverde.

Maar we kunnen Kaplan dan nu dus weer bewonderen in zijn hoedanigheid als commentator, bij het 4e seizoen van High Stakes Poker. En het belooft weer een vette serie te worden met al die toppers. De eerste mooie deal hebben de spelers onderling al gemaakt: ze hebben afgesproken dat degene die met 7-2 een pot wint, van alle spelers 500 dollar krijgt. En dat gebeurde meteen in de eerste aflevering al: Mike Matusow liet zich met zijn KK prachtig wegbluffen door Phil Helmuth! Verlies je op die manier een potje van $90.000, en dan moet je als zout in de wond ook nog die 500 dollar betalen.. erg leuk!

Kaplan kon deze move wel waarderen, en ongetwijfeld zal hij de komende afleveringen weer larderen met smeuiige one-liners. Maar Gabe Kaplan heeft een ook hoop respect gewonnen door zijn ter zake kundige commentaar. Waarschijnlijk zou hij het liefst nog meedoen ook, wat eerder ook gebeurde (hij blufte toen Matusow mooi uit een pot), en wie weet gaat dat in de toekomst nog plaatsvinden.

Voor degenen die GSN niet kunnen ontvangen en het spektakel toch niet willen missen, is er internet. De eerste aflevering staat nu al op verschillende sites, check it out!

Gabe Kaplan - Legends of Poker 104

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen