Twee Azen

Twee Azen 0001

Ik squeeze langzaam de hoekjes van mijn holecards en zie dat de eerste kaart een mooie {a-Hearts} is. Het hoekje van de tweede kaart doet wat moeilijk waardoor de top van mijn duim langzaam paars aanloopt. Maar uiteindelijk krijg ik de kaart te zien en tot mijn grote blijdschap is het de {a-Diamonds} Twee rode azen kijken me verliefd aan. Wat is poker toch een heerlijke sport. Het moment waarop je voor het eerst ziet dat je twee azen gedeeld hebt gekregen is te vergelijken met de derde seconde van een orgasme. Huh? De derde seconde? Leg uit, Script!

De eerste seconde van een orgasme is de absolute climax. Je leeft op een wolk en alles om je heen doet niet langer ter zake. Zo is het niet met twee azen, want er moet nog een flop komen. Als je azen namelijk worden gekraakt dan voelt dat ongeveer net zoals de eerste seconde van een schop tegen je kloten, dus zolang de flop je geluk in de weg kan staan, mogen we pre-flop geen orgasme krijgen van azen. Snap je?

Wees maar blij dat je niet echt een orgasme krijgt van twee azen, want je moet ongeveer op het niveau van Phil Ivey zitten wil je die tell kunnen verbergen.

Natuurlijk krijg je alleen azen als je under the gun zit, dus is je eerste beslissing al gelijk een moeilijke: limpen of raisen? Zo'n UTG raise ziet er gelijk zo sterk uit en als er iets is wat je niet wilt dan is het sterk lijken als je twee azen in de pocket hebt.

Ik kies voor de gouden middenweg en gooi er een minraise tegenaan in de hoop dat dit als de ultieme vorm van zwakte wordt gezien. En zo geschiede, want ik krijg drie callers.

De flop is {a-Spades}{j-Spades}{8-Diamonds}.

Poker is een rollercoaster van emoties, want na de initiële "Kaaaaa-ching!!!" volgt er gelijk een "Wat een kutflop!" in mijn hoofd. Twee azen kunnen de meest stoere mannen in een wereld van depressie en ellende storten, dus onbewust ben je jezelf al mentaal aan het voorbereiden op het onvermijdelijke feit dat je azen over de knie worden gelegd.

Het angstzweet breekt me uit. Op dit moment heb ik de beste hand, maar waarom bestaat Hold'em nou verdomme uit vijf community kaarten in plaats van drie. Nou goed, ik zou bijvoorbeeld aan pot control kunnen doen en check-callen, maar we zijn geen mietjes. Als je een set azen niet durft te betten kun je net zo goed kappen met kaarten. Daarom knal ik er losjes een halve pot bet uit.

De eerste speler fold, de tweede raist en de derde re-raist.

"Mijn God," is mijn eerste gedachte. Wat heb ik mezelf nu weer op de hals gehaald? Ik had die klote azen gewoon lekker moeten folden. Pokkenhand. Het leven is zoveel simpeler als je {k-Spades}{k-Clubs} krijgt gedeeld. Een aas op de flop en je bent klaar. Geen moeilijke toestanden zoals nu. Ik weet wel dat ik de beste hand heb, maar ik weet ook dat die ene klote kaart gaat vallen. Bijvoorbeeld een schoppen voor de flush of een koning voor de straat. Of een {k-Spades} voor de straight-flush. Zo ziek zijn die pokergoden wel.

Ik probeer mezelf te kalmeren en uit te gaan van de feiten. Op dit moment heb ik de beste hand en wat doe je als je de beste hand hebt? Ja, precies: raisen! Met mijn linkerhand pak ik een stapel chips en schuif deze langzaam naar voren. De eerste raiser maakt zich uit de voeten, maar de re-raiser likt even heel kort zijn lippen.

Ik heb al veel gezien aan een tafel, maar iemand die zijn likken lipt en mij als hapklare snack ziet, dat is voor het eerst. De paniek giert door mijn lichaam. Stemmen in mijn hoofd roepen "ik wil naar mamma!" mijn blaas geeft aan binnen één minuut los te gaan en een redelijk beschaafde ruft ontsnapt aan mijn lamgeslagen sluitspier.

"All-in," roept de genadeloze jager vanaf de andere kant van de tafel.

Mijn wereld stort in. Ik heb verdomme drie azen mafkees! Hoe bedoel je "All-in?" Met mijn zes laatste werkende hersencellen probeer ik hem op een range te zetten, maar ik zie alleen maar {k-Spades}{q-Spades} voor mijn ogen dansen. Als ik call en verlies, dan lig ik uit het toernooi, maar wat erger is – ik lig er dan uit met twee azen! Voor het oog van duiz... vier railers.

Ik probeer meer zuurstof naar mijn hersens te pompen, want ik sta op het punt om mijn bewustzijn te verliezen. We hebben hier duidelijk een geval van overmacht, want op dit moment heb ik de beste hand, dus kan ik niet folden. Ik moet callen en de vloek van de azen met opgeheven hoofd ondergaan.

Ik kom langzaam onder de tafel vandaan en ga weer op mijn stoel zitten. Als een ter dood veroordeelde gevangene, die zich berust in zijn lot, kijk ik mijn tegenstander aan en spreek de moedige woorden: "I fold."

"I do what?!!" Mijn afweersysteem ziet kennelijk de mentale en fysieke pijn die ik door deze hand onderga als een acuut probleem en neemt de controle over mijn spraakgebrek over. En kennelijk ook over mijn motoriek, want ik ben nog steeds niet over de klap van die woorden heen als plotseling mijn linkerhand sierlijk de twee azen in de muck flikkert.

Direct sijpelt er echter een gevoel van opluchting over mij heen. Alsof een dik wolkenpak plaats maakt voor een strakblauwe lucht en een lekker warm zonnetje. Ik probeer mezelf wijs te maken dat het een 'correcte' fold was, omdat die flush of straat waarschijnlijk toch wel was gevallen, maar het gevoel van "fuck, ik muck net een set azen" blijft toch overheersen.

"Wat had je?" Vraagt een railende kennis. "Een set azen," antwoord ik droogjes. De kennis kijkt me drie seconden schaapachtig aan en barst vervolgens in lachen uit. "Daar liet je me even schrikken gozer!"

"Maar wat had je?"

Comments

 • [user10685] [user10685]

  IDD easy fold.

 • [user15558] [user15558]

  NAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH
  DA MENDE TOCH NIE!

 • [user67997] [user67997]

  berclusive schreef

  was dit nou echt een goeie fold?
  lijkt mij van niet de nuts op de flop
  ik zou die nooit kunnen folden als ik nou sec. nuts had ok
  of ben ik 1 van de weinige die dat vind

  Ik hoop dat dit een level is...

Lees 79 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen