Kaby On the Button

Kaby On the Button 0001

Als boven On the Button van vandaag een kop zou komen staan, werd dat: Liever durrr, dan Doyle. Kaby vertelt deze week over zijn visie op poker. No Limit is saai, net als live poker. Kaby ziet poker vooral als een computerspelletje en geeft daarnaast de meeste forumposters nog een veeg uit de pan: De meesten zuigen in postflop spel. On the Button een Vlaming met een Nederlandse bravoure.

Naam: kaby

Woonplaats: Rumst (België)

Leeftijd: 20

Beroep: student Internationale Politiek

Hallo kaby, ik vraag me altijd af hoe de Vlaamse posters zoals Apollo, sajanora en jij op Pokernews.nl terechtkomen.

Ha, ik heb geen idee. Ik denk dat er in België niet zo veel grote pokersites zijn. En bovendien: Nederlands is Nederlands. Ik lees ook op 2+2 en daarnaast wilde ik één Nederlandstalige site. Hoe ik hier terecht ben gekomen weet ik niet eens precies, volgens mij gewoon via google.

Hoe is het poker in België eigenlijk?

Dat weet ik niet eens. Ik speel niet live en zoek er niet naar ook. Ik vind live spelen zo saai. Ik heb één keer met vrienden gespeeld. Maar je speelt misschien 25 handen per uur. Ik zat me echt af te vragen wat ik aan het doen was. Ik vind dat niet leuk. Ik wil handen spelen. Ik snap mensen ook niet die zeggen dat live poker iets speciaals is. Het is precies hetzelfde als online, alleen gaat het enorm sloom.

Online spelers vind ik veel beter dan de bekende live spelers. Om bekende voorbeelden van veel mensen te noemen: Sammy Farha of Doyle Brunson. Ik vind het niks. Ik zie veel liever een goede online speler, durrr ofzo. Die zijn doorgaans veel beter, omdat ze veel meer handen hebben gespeeld, veel meer ervaring hebben.

Online kan je veel meer verdienen dan live, en daar draait het uiteindelijk om. Ik speel altijd 8 tafels tegelijk op 50NL. Om net zoveel te verdienen in een live game zou ik zwaar boven mijn bankroll moeten spelen.

Een voorbeeld. Ik haal online een winrate van 4BB/100 op 50NL. Ik speel 75 handen per uur per tafel en dat is dus 600 handen per uur. Daarmee win 24BB per uur is $24. Als ik live 50NL zou spelen speel ik maar 1 tafel tegelijk. Mijn edge zal live groter zijn, dus stel ik win 6BB/100. Dan win ik dus in een uur tijd, want ik speel live maar 25 handen per uur, maar $1,50. Om tot dezelfde winst in een livegame te halen moet ik dus op een 16 keer zo hoog limiet gaan spelen. Dus NL800, blinds $4/$8. Dat vind ik dus niet rendabel en is bovendien bankroll-technisch niet verantwoord.

Je hebt het over no limit-games, maar je bent op het forum bekend geworden als limit-speler. Waarom speelt iemand limit?

Omdat het veel leuker is. No limit is eigenlijk veel saaier dan limit, alleen is er bij no limit veel meer te winnen omdat er veel meer slechte spelers zijn. Ik heb zelf alleen wel wat minder vertrouwen in mijn eigen spel sinds ik no limit speel, hoor. Ik weet dat ik dingen verkeerd doe, maar nog niet altijd precies wat. Door dat gebrek aan vertrouwen raak ik weleens op tilt, omdat ik daardoor niet mijn beste spel kan spelen. Het is dan wel niet een tilt waardoor ik donkmoves ga maken, maar meer dat ik baal van mijn spel.

No limit, saai? Maar waarom speelt dan iedereen no limit en niet limit?

Iedereen speelt no limit omdat dat op televisie is en limit niet. Maar de meeste goede spelers van dit moment zijn begonnen op limit. Dat is eigenlijk ook het beste voor je vaardigheden.

Ja, iedere limit-speler die de overstap maakt naar no limit klaagt erover dat het zo saai is. In no limit gaat 95 procent van de handen op de volgende manier. Preflop raise, er komt een call, je maakt een c-bet en de caller foldt. In limit is dat helemaal anders. Daar gaan de meeste handen zo: De cutoff raiset en de big blind callt. Op de flop checkt de big blind, bet de cutoff en checkraiset de big blind. Daarna begint de hand pas echt. Er zit veel meer actie in limit, dan in no limit. Een limitspeler is daardoor doorgaans een stuk beter dan iemand die nooit limit heeft gespeeld.

Leg uit.

In limit maak je veel meer beslissingen. Bij no limit draait het vooral om niet je stack te verliezen, maar in limit draait het vooral om elke hand die je speelt te winnen met de maximale value. Als ik op het forum kijk, zie ik dat 95 procent van de posters zuigt in postflop spel. Ze hebben daar totaal geen kaas van gegeten. Veel van de geposte handen in Hand Analyse gaan over de vraag wat ze nu in hemelsnaam moeten doen als hun c-bet wordt gecalld. Dan weten ze het niet meer.

In limit leer je wel hoe je moet spelen na de flop. Je moet zoveel mogelijk value uit elke hand te halen. Je leert er dus wanneer je moet betten, wanneer je moet checken, wanneer je moet folden. Alles om zoveel mogelijk met je hand te verdienen. Ik durf te zeggen dat het postflop-spel van Euroglot veel beter is dan dat van veel mensen op het forum die om hem lachen. Puur en alleen omdat hij leert hoe hij ergens waarde uit moet halen.

En doordat een limitspeler al dat soort beslissingen heeft leren nemen en dat meeneemt naar no limit, lukt het daar ook beter. Een limitspeler beheerst door de kleine marginale beslissingen de theorie van poker meer en moet zich bij een switch naar no limit alleen aanpassen aan handranges. No limit-spelers denken meer in de trant van: wat heeft de tegenstander of wat kan hij hebben en niet meer verder. Een no limitspeler is theoretisch daardoor vaak veel zwakker. En het bepalen van handranges is makkelijker dan het leren van de theorie.

No limitspelers houden zich zo vaak vast aan concepten die ze eens gehoord hebben, zoals pot control, maar waar ze het fijne niet van weten. Dingens als Don't go broke with one pair enzo. Terwijl een limit-speler vaak denkt: [/I]Lig ik meer dan 50 procent voor als mijn bet gecalld wordt? Ja? Dan bet ik.[/I] Ook met die zogenaamde 'one pair'.

Waarom ben jij begonnen met limit, terwijl de meeste mensen beginnen met no limit?

Haha, ik ben ook gewoon ooit begonnen op no limit hoor. In het begin won ik nog wel een beetje, maar na een tijdje ben ook ik gaan verliezen. Toen ik nog maar een klein beetje over had, ben ik dingen gaan lezen en kwam ik ook terecht bij een stuk over bankrollmanagement. Toen bleek dat ik eigenlijk alleen nog genoeg roll had om 0,02/0,04 limit te gaan spelen. Dat ben ik toen gaan doen en daarin heb ik me opgewerkt tot 3/6 limit.

Hoe kwam je eigenlijk met poker in aanraking?

Ook zoals zoveel mensen. Ik ben gamer van origine. Ik speelde online Warcraft 3. Ik was daarin de beste van België, hoewel dat niet zoveel zegt. Ik stond daarmee wel in de top40 van Europa. Op een gegeven moment merkte ik dat steeds meer online gamers gingen pokeren. Daarmee is natuurlijk veel meer te verdienen dan met gamen. Spelers als Tillerman en Rekrul zijn van oorsprong ook online gamers. Het blijkt gewoon dat online gamers de juiste vaardigheden bezitten om goed te pokeren.

Vooral het multitasken is daarbij belangrijk. Toen ik Warcraft speelde was ik vaak bezig met een gevecht waarin ik al mijn eenheden goed in de gaten moest houden. Dat was al een hele hoop werk. Daarnaast moest ik alleen ook nog zorgen dat ik mijn basiskamp bleef ontwikkelen. Daardoor leer je wel goed kijken, goed nadenken over verschillende tactieken en strategieën in het gevecht, terwijl je ook nog andere dingen aan het bedenken bent.

Daarnaast hebben heel veel online gamers ook een enorme competitiedrang. Ze willen altijd beter zijn dan een ander en lukt dat niet, heb je gefaald. Zo zit ik ook in elkaar. Ik wil continu beter zijn dan de tegenstander. Steeds wil je in die online games maar hoger komen op die ranglijst.

Dat soort dingen komen in poker ook allemaal van pas. Multitasken, beter willen worden dan je tegenstander. Online gamers hebben die drang bijna van nature met zich mee gekregen. Ik zie poker eigenlijk ook als een online game. Het is dan wel van oorsprong een kaartspel, maar eigenlijk werkt poker veel beter op de computer dan in het echt. In het echt is het saai en heb ik veel te weinig beslissingen te nemen. Pokeren is voor mij eigenlijk niet meer dan een computerspelletje.

Kaby On the Button 101

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen