Panic On the Button

Panic On the Button 0001

Bij sommige mensen lijkt het altijd en alleen maar goed te gaan. Niets is echter minder waar. Bij iedereen gaat het weleens mis. De mooiste verhalen zijn diegenen waar het uiteindelijk toch weer goed komt. Vandaag vertelt Panic On the Button zijn complete verhaal. Over zijn vorderingen en over zijn slechte perioden, over zijn twijfels en over zijn vertrouwen.

Naam: Panic

Woonplaats: Rotterdam

Leeftijd: 27

Beroep: student civiele techniek

Panic, in januari speelde je 5NL en inmiddels zit je op 100NL. Je maakt een stormachtige ontwikkeling mee. Jij wordt de nieuwe PN-pro?

Nou, stormachtig. Dat wil ik wel een beetje temperen hoor. Ik heb nog erg vaak het idee, bij het lezen van andermans analyses, dat ik nog zo veel te leren heb. Het is best een prestatie misschien, maar ik ben er nog lang niet. Aan de andere kant las ik laatst op 2+2 en topic over Full Tilt-regulars, waar over mij werd gezegd: I don't love having you on my table, cause you play back at me.

En professioneel pokeren wil ik ook niet. Ik heb er wel over gedacht natuurlijk. Hoe zou dat zijn? Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik dat niet wil. Ook nadat ik bij Mikelitt ben wezen kijken. Het is een eenzaam bestaan hoor. En ik vind collega's hebben en heen en weer reizen naar werk te leuk. Ik hou ervan om mensen te ontmoeten, en dat doe je niet zo gauw als je de hele dag achter je computer zit. Het aantal sociale contacten is dan echt minimaal.

Bovendien lijkt het me te eentonig om alleen maar te kaarten voor mijn geld. Naast mijn werk zal ik wel blijven pokeren, zo leuk vind ik het dan weer wel.

Het zijn bespiegelingen die je een jaar geleden niet maakte. Toen je nog om centen speelde. Hoe was dat?

Ja, het is op een week na precies een jaar geleden dat ik begonnen ben om geld te spelen. In de zomervakantie zag ik poker op Veronica. Daarop ben ik met playmoney gaan spelen tot de rook uit mijn pc vloog. Toen heb ik een tijd geen pc gehad en verdween ook het poker een beetje uit mijn leven. Eind augustus kwam ik weer op Party Poker en daarna heb ik van PokerNews die gratis $50 gehad. Daarmee ben ik alles gaan spelen. Tot december, toen heb ik besloten alleen nog cashgames te doen. Ik vind de structuur van een toernooi niet leuk, waardoor je af en toen handen moet afleggen die je gewoon wil spelen.

Kijk $10.000 winnen met een toernooi dat klinkt wel als hosanna. Maar kijk eens wat het kost om daar te komen. Je moet zo veel toernooien spelen voor die ene klapper een keer komt. En als je rustig cashgames speelt, krijg je je bankroll ook wel omhoog.

Denk trouwens niet dat ik mijn bankroll heb opgebouwd met de gratis dollars van PN. Die raakte ik vrij rap kwijt. Ik heb daarna nog even op Everest twee maanden shasta's gespeeld. Met een redelijk systeempje van dat ik minimaal tien buyins moest hebben voor ik een niveau mocht klimmen, ben ik nog tot de $1 toernooitjes gekomen.

Ja, maar dat was dus niet het begin.

Nee, inderdaad. Dat kwam toen ik van Party in december nog eens $15 gratis kreeg. Daarmee heb ik me opgewerkt tot waar ik nu sta. En misschien lijkt het wel dat ik snel ga, maar ik steek er ook heel veel tijd in. Ik heb als student meer tijd dan iemand anders.

Vooral van de strategie-gedeelten op PN en 2+2 over de small en microstakes heb ik veel geleerd. Hoewel het meeste nog wel is van het praten over poker met mensen. Met name mensen die beter zijn dan ik en een eervolle vermelding moet dan naar JdK87. Die heeft mij in de goede richting geduwd en van zijn kennis heb ik veel geleerd. Met hem is de relatie nu ook wat anders. Ik betaal hem een paar dollar en hij kijkt dan vervolgens een paar uur met me mee. Daar leer ik gigantisch veel van.

Verder is mijn pokergedrag ook in die mate dat ik voor mijn verjaardag van mijn ouders een pokerles heb gehad van Mikelitt, haha. Ja, ik ben 27, maar ik hou nog altijd enorm van verlanglijstjes. Vroeger stond altijd een seizoenskaart voor Feyenoord bovenaan, en nu was dat een les van Mikelitt. Die seizoenskaart koop ik tegenwoordig zelf.

Mijn ouders zijn inmiddels ook al wel enthousiast over mijn poker. Ik heb wel moeite moeten doen daarvoor en ze duidelijk moeten maken dat pokeren geen gokken is, maar gelukkig snappen ze dat nu.

Ik zat te lezen op je blog en wat me opviel is dat je het daar veel over theorieën hebt. Waarom is dat?

Tsja, ik ben me ervan bewust dat er theorieën zijn. Iedereen kent wel een aantal standaardregels. Bij mij gaat het verder. Ik wil niet alleen die regels kennen, maar ook waarom die regels er zijn. Bijvoorbeeld waarom je een bepaalde hand standaard raiset en waarom een andere niet.

Ik pluis daarom ook 2+2 uit. Zo heb ik nog steeds moeite met 3betten preflop. Waarvoor doen we het? Je geeft toch direct de sterkte van je hand weg? Wat voor zin heeft het? En dan is er tegenwoordig nog een verschil tussen hard en licht 3betten. Waarmee doet iemand dat? Ga ik dat dan ook doen of niet en waarom? Ik wil alles weten. En je leert er bepaalde trucjes mee. Je kan met een klein paartje wel een 3bet callen. De meeste mensen gooien daarna af als ze geen set hitten, maar als er een aas op de flop valt, kun je er natuurlijk ook gewoon de aas mee reppen. Dat lukt vaak genoeg.

Het gaat al over speelstijl. Hoe speel jij?

Ik kijk altijd veel. Speelt iemand maar één tafel of is het een multitabler. Mensen die veel tafels spelen zullen vaak niet zo veel opletten, dus meer hun handen spelen. Zo ben ik immers zelf ook. Ik speel verschillende tafels en zie echt niet alle handen. Meestal speel ik tussen de vier en zes tafels. Ik heb er ook wel acht tegelijk gespeeld, maar dat is me te hectisch.

Ik kijk alleen de grote potten altijd even na. Ik ga er vanuit dat anderen dat ook doen. Bij mijn reads ga ik echter vooral uit van de handen die mensen ook tegen mijzelf hebben gespeeld. En bovendien schat ik heel veel situaties in met behulp van de statistieken van PokerOffice.

Ja, inderdaad. Dat las ik ook op je blog. Je bent zelfs een tijdje weggegaan bij Full Tilt, omdat er een update was, waardoor je de statistieken niet kon zien.

Ja, inderdaad. Zonder PokerOffice zou ik geen vier tot zes tafels kunnen spelen. Ik ben ervan overtuigd dat het zo'n voordeel is, dat ik het spelen zonder PokerOffice niet eens meer leuk vind. Ik mis dat gewoon te veel kennis.

Statistieken gecombineerd met notes zijn heilig. Ik maak zo gigantisch veel notes bij mijn tegenstanders. Ik ben net een een secretaresse als ik poker. Ik noteer alles.

En desondanks verloor je op een gegeven moment zo'n beetje alles. Een enorme downswing.

Dat heb ik altijd als ik overstap naar een hogere limiet. Op 8 juni was ik voor het eerst 100NL gaan spelen en ik verloor gelijk zes buyins. Maar daar hou ik wel rekening mee. Toen ik van 5 naar 10NL ging, verloor ik 40$ en ben ik gauw terug gegaan. Ik twijfel op dat soort momenten over mezelf. Dan denk ik dat mijn bankroll sneller groeit dan mijn skills. Plus dat de bedragen natuulijk op een hogere limiet ook nog eens twee keer zo groot zijn.

Ik ben een bankrollnit. Ik ben pas 10NL gaan spelen toen ik $600 had. Maar ik vind het nu eenmaal belangrijk dat ik me ergens comfortabel voel. Ik mag niet bang zijn om mijn stack erin te duwen.

Maar toen ik op 100NL zes buyins verloor en terug ben gestapt naar 50NL verloor ik nog eens 25 buyins. We hebben daarna de handen teruggekeken. Bleek wel dat het gedeeltelijk met een downswing had te maken, maar ik maakte wel heel veel fouten. Tien buyins kwijt omdat ik simpelweg slecht speelde.

Daarop ben ik weer bewust gaan nadenken over mijn spel. Ik kroop weer omhoog en nu twee maanden en 58.000 handen verder heb ik alles weer terug gewonnen. Nu speel ik weer vol vertrouwen. Ik zit in de zogenaamde comfort zone.

Wat doe jij eigenlijk met je verdiensten? Want die lopen nu ook wel op natuurlijk.

Eigenlijk helemaal niks. Ik heb nog nooit wat uitgecasht. Behalve dan wat rakeback, dat ik heb besteed aan twee beeldschermen, een abonnement op CardPlayer en aan een fiets. Het geld is ook de insteek niet bij mij. Je moet niet pokeren om er rijk van te worden, dat is de verkeerde insteek. Ik wil mezelf meten met de spelers die ik respecteer. Mikelitt en Koen, een maat van me, spelen op 400 en 1000NL. Dat zijn niveaus die ik ook wel wil gaan halen. Dat alleen is het doel. Ik heb ook nooit mezelf ten doel gesteld: zoveel geld wil ik winnen. En het niveau op 400 en 1000 is goed zat. Er is dan ook wel 2000 en 5000NL, maar om dat te halen, moet je zo veel tijd in het poker steken. Ik vraag me af of dat het wel waard is.

De blog van Panic is te vinden op http://panicnl.blogspot.com/

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

Panic On the Button 101

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen