Frank Koomen - Interview

Frank Koomen - Interview 0001

Na een treinreis van een klein uurtje kijk loop ik het perron af. Het is vijf minuten lopen, maar als ik even bel, dan word ik opgehaald. Ik ben te vroeg en besluit te gaan wandelen. Hoe vaak komt een mens in Bovenkarspel?

Het is een pittoresk dorp. Kleine beekjes stromen vredig en de avondschemering gaat gepaard met een nauwelijks voelbaar briesje. De wandeling duurt uiteindelijk 15 minuten en voert langs kleine winkeltjes, mooie huizen en speeltuintjes.

Het lijkt een gewoon rijtjeshuis dat toevallig op een hoek staat. Ik kijk naar binnen en zie kinderen spelen. Frank Koomen groet me hartelijk en z'n mooie vrouw en kinderen (zes!) stellen zich vrolijk aan me voor. Ik ga aan tafel zitten en wacht geduldig tot Frank z'n telefoontje heeft afgemaakt. Het is een druk huishouden. Twee kinderen spelen op de computer, een ander kijkt televisie die aan de muur hangt, en de jongste ligt half te slapen op de bank. Frank's vrouw is bezig in de keuken en is ook in gesprek, waarschijnlijk met een vriendin.

Als ik wat verder kijk zie ik een enorme tuin. Een basketball-ring, een trampoline en een groot rubberen zwembad ("8 meter diagonaal, 1.20 meter diep") zijn daar de voornaamste attracties. Frank heeft 't over bouwkavels en hij schrijft wat gegevens op. "Wat mag er gebouwd worden? Ook appartamenten? Hoe groot is het". Hij ziet er verzorgd uit en z'n kralenketting hangt onmiskenbaar om z'n nek. Een witte blouse en een trendy bril: dit is Frank Koomen.

Wij kennen je als pokerspeler. Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zit in de handel, laten we het zo noemen. Ik koop en verkoop kavels, huizen en dat soort zaken.

Dus je bent "projectontwikkelaar".

Dat vind ik een te groot woord, maar je kunt het zo wel noemen. Dit doe ik nou een paar jaar en het bevalt me uitstekend. Brutale mensen hebben de halve wereld en ik stap overal op af. Ik heb het geluk dat ik met een compagnon werk waar ik mee kan lezen en schrijven. Een heel fijne samenwerking.

Wat deed je daarvoor?

Eigenlijk heb ik m'n hele leven in de horeca gezeten. Zo'n vier jaar geleden had ik nog een horecazaak in Enkhuizen. Een bowlingcentrum, restaurant, poolcentrum en gokhal in één. Barbarossa heette het. Nadat ik het heb verkocht aan het personeel is het afgebrand. Doodzonde, het was 1100 vierkante meter horecaruimte en echt heel mooi.

Nu ben je dus projectonwikkelaar. Maar niet in pak.

Nee, ik ben altijd mezelf. Ik kom aan in m'n normale kloffie en m'n kralenketting en dat gaat prima. Ik geloof erin dat je altijd jezelf moet blijven. Het is niet goed om je anders voor te doen. Vaak klikt het meteen met de mensen met wie ik zaken doe. Meestal krijg ik tips van mensen en dan ga ik erachteraan. Kijken of er wat te ontwikkelen valt. Ik doe altijd eerlijk zaken, dat vind ik belangrijk.

Hoe kom je in Bovenkarspel terecht?

Ik ben veertig en woon hier al vanaf m'n eerste levensjaar. Mensen denken vaak dat ik Amsterdammer ben, ook omdat ik een Amsterdams accent heb, maar dat komt omdat ik daar bijna elke dag ben. Nee, ik vind het prachtig hier. Lekker rustig en het is fijn wonen.

Wanneer ben je voor het eerst met poker in aanraking gekomen?

Dat is al zo lang geleden. Op m'n achtiende kwam ik al bij Marcel Luske, voor wie ik als mens en speler grote bewondering heb. Dit jaar is de vijftiende editie van de Master Classics en ik was er bij vanaf de eerste dag dat het HC poker aanbood. Ik ben gek van het spelletje, nu nog steeds. In 1995 was ik 2e, in 1996 werd ik ook gedeeld eerste en tweede met Jan (Porsch) Frederiks en vorig jaar dus won ik het 200-rebuy-toernooi.

Hoe was dat?

Ja, ik was door het dolle heen, misschien wel iets teveel haha. Ik zat aan de Baco's en Amaretto's die me werden aangereikt door m'n gabbertje Peter Dekker, ook zeker een verdienstelijke speler live en online, en speelde lekker m'n eigen spelletje. Het is niet uitgezonden op televisie, dat was wel jammer. Ik was misschien wat te enthousiast en het personeel trouwens ook. Iedereen vond 't geweldig. Ik ging lekker door 't lint. Misschien kwam 't niet op televisie omdat ik niet het prototype pokerspeler ben. Van de honderd mensen die pokeren zijn er niet veel die een normale baan hebben maar dat imago willen ze er misschien niet aan geven. Ach, wat maakt het uit.

Je bent van de oude garde. Is 't poker veranderd?

Ja, de gezelligheid is minder geworden nu het poker naar beneden is verhuisd maar dit ligt absoluut niet aan het personeel. Ik houd enorm van gezellige mensen en een leuk potje kaarten, maar dat is het nauwelijks meer in het HC omdat het naar beneden is verhuisd. Eigenlijk speel ik alleen de grotere toernooien, zoals in Enschede, Venlo, Utrecht,Valkenburg en Amsterdam. Met de komst van de internet-jongens is ook 't fatsoen weg. Sommigen gedragen zich als varkens richting het bedienend personeel. Daar houd ik gewoon niet van.

Ik heb je nog niet gezien op de EPT.

Nee, nog niet. Het is wel een droom voor me hoor, en ik weet zeker dat ik goed zal presteren, maar ik vind 't zelf te duur en ik heb natuurlijk ook verantwoordelijkheden richting m'n gezin. Op dit moment word ik gesponsord door goede vrienden van mij. Eli en Petra Levi met hun houten vloeren bedrijf in Haarlem en Lutjebroek "Levi's Houten Vloeren.nl" sponsoren me voor de grotere toernooien in Nederland, waar ik heel blij mee ben, maar ik ben eigenlijk op zoek naar een vaste sponsor voor de EPT's. Ik weet zeker dat 't voor diegene een goede investering zal zijn. Dus wie een houten vloer wil……

Je hebt vele pokerspelers zien komen en gaan.

Ja, ik heb alles meegemaakt. Mensen die bakken vol met geld wonnen en later weer lek gingen.

Heb je zelf ooit moeilijke tijden gehad?

In de zin dat ik lek ben gegaan? Nee, nooit. Dat zal hoop ik ook nooit gebeuren. Als ik ooit zonder geld kom te zetten, komt dat omdat ik anderen help.

Noem eens wat pokerspelers van de huidige generatie die volgens jou goed zijn?

Peter Dalhuijsen, om er eentje te noemen. Dat is een goede speler en wat ik veel belangrijker vind ook een heel prettige jongen in de omgang, en wat hij heeft gepresteerd tijdens de Summer Classics in Utrecht is waanzinnig. Drie keer finaletafel en twee keer winnen. Echt heel erg goed.

Op de ranking van Nk poker sta je 2e, je kunt er zelf ook wat van.

Van mezelf zal ik dat niet snel zeggen. Ik heb goede resultaten gehaald. Het is alleen jammer dat die site slecht wordt bijgewerkt. Het werd met veel bombarie gelanceerd, maar er wordt naar mijn idee veel te weinig aan gedaan. Dat is erg jammer want Sven Polarski is een aardige jongen en tevens een goede speler.

Thierry is vandaag 5e geworden op de EPT.

Ja, ik weet het, mooi he. Aardige jongen, heb wel eens een keer een aanvaring met Thierry gehad maar dat is ook weer als volwassen mensen opgelost en voor z'n spel heb ik zeker veel respect. Wie ik ook nog steeds goed vind is Rob Hollink. Zijn presentatie met Lange Frans vond ik trouwens erg sterk. Goed analytisch onderbouwd, er was zowaar een chemie tussen hen.

Je hebt veel lol gehad tijdens het Party Poker Dutch Open?

Ja, ontzettend. Daar hou ik ook het meest van. Lekker met de jongens weg, hotelletje, toernooi en natuurlijk een Baccardi lemon cola light (light vanwege de kilo's...). Daarom wil ik ook de EPT's gaan spelen, maar eerst zoek ik nog een sponsor. Als iemand zich geroepen voelt, mag ie me bellen, haha, ook voor het Main Event van de Master Classics, want ik weet nog niet of ik dat ga spelen.

Heb je in je carriere veel pokerlokaties gezien?

Ja, ik denk wel allemaal. Die zogenaamde illegale plekken zullen ook altijd blijven, totdat het wordt gelegaliseerd. Dat gaat zeker gebeuren, want de negatieve houding van de Nederlandse regering houdt nooit stand. Iedereen kan duizend krasloten kopen en zijn AOW er doorheen jagen, en wij mogen niet pokeren? Het gaat er zeker komen, en dan ben ik er zelf als organisator ook als eerste bij, zeker weten.

Waar komt je fascinatie voor het pokerspel vandaan?

Man, al op m'n 12e zaten we te zwikken en te bluffen. Later werd 't toepen en poker. Als pokerspeler heb je geen vast inkomen en het is een spannende, leuke manier om geld te verdienen. Ik ben helemaal verliefd op 't spelletje. Vooral live dan he. Op internet poker ik ook wel eens, vooral toernooien, maar ik speel liever live. Op internet moet ik 's nachts spelen en als ik dan ver kom ben ik 's ochtends helemaal kapot.

Je twee oudste zonen houden ook van een potje poker?

Ja, ze zijn 14 en 16 en vooral de jongste is gek van het spel. Ik stimuleer het alleen maar, want verbieden heeft geen zin, en bovendien kan hij er een hoop van leren. Met een stel vrienden heeft hij een pokergame waar ie 5 cent rake pakt per spelletje. Schitterend toch, zo leer je zaken doen. Ze hebben een keer meegedaan met twee vriendjes bij ons in de kroeg, met een toernooitje. Speelden ze dertig a veertig 40 man van de tafel, ha ha. Drie van hen kwamen aan de finaletafel. Ze mochten meteen niet meer komen.

M'n kinderen doen allemaal Havo/Atheneum en ze moeten allemaal hun diploma halen, daarna mogen ze doen wat ze willen. Als ze hun diploma maar halen. Zelf heb ik weinig diploma's, maar ik ben een keer gescreend en toen bleek dat m'n IQ vergelijkbaar was met dat van HBO/universitair niveau , dus dat zit wel goed (of deze professor was nog dronken van de dag ervoor haha …. ). M'n kinderen kunnen doen wat ze graag willen als ze eerst maar hun papiertje halen want dan is de fundering voor een verdere toekomst. De een wil makelaar worden, en de ander piloot, die wil in zo'n Apache Helicopter vliegen en m'n oudste dochter wil dierenarts worden. Dat is toch mooi man.

Frank Koomen - Interview 101

Je kralen hangen er mooi bij. Vanwaar die sieraden?

Eerst was ik gek van gouden kettingen maar vond dat op een gegeven moment te patserig dus ligt dat nu allemaal in de bankkluis achter slot en grendel haha... Ja, ik ben helemaal gek van die kralenkettingen met kleuren, ik heb er misschien een stuk of 50. Ik ben daar ook erg zuinig op want ondanks dat ze niet van goud zijn, zijn ze nog behoorlijk prijzig en kunnen snel breken als je er niet zuinig op bent, maar je kunt ze ook bij de hema halen zeg maar.

Wil je apart zijn?

Nee, niet eens zozeer. Maar ik ben geen meeloper en gaan ja-knikker. Daar heb ik een hekel aan. Ik hou van eerlijkheid en fatsoen, zo bijzonder is dat niet.

Wat is je favoriete pokerspel?

No Limit Hold'em in toernooien en aan de cashtafels, Pot Limit Omaha is ook leuk en Limit Hold'Em mag ik ook graag spelen. Short handed, daar ben ik 't best in. Ik praat best wel en kan vrij intimiderend zijn. Ik geloof niet dat je mij makkelijk kunt lezen. Ja, ik geloof dat ik anderen redelijk op een hand kan zetten. Mij zal je niet horen zeggen dat ik goed ben, daar zijn anderen voor. Met de cash-games sta ik ook redelijk goed voor, dus het loopt allemaal wel lekker. Daarom ben ik ook niet bang voor het niveau op de EPT's: ik weet zeker dat ik goed kan meekomen.

Ben je weleens in Vegas geweest?

Nee nog niet maar dat gaat zeker komen, want je moet daar een keer geweest zijn als pokerfanaat . Ja, ik weet dat er veel Nederlanders heengaan, maar je moet je goed beseffen dat er heel veel spelers zijn die flink boven hun budget spelen. Dat zal ik zelf nooit zo gauw doen, net als dat ik nooit zwaar zal tilten en daardoor te veel geld verlies.

Je bent op televisie geweest. Nog reacties gehad?

Ach, voor mij hoeft die aandacht niet zo, maar heb wel heel veel leuke reacties gehad poker is nou eenmaal "hot". De dorpsbewoners weten nu wat ik doe. Eerst speculeerden ze daarover, dus dat is prima.

Als poker wegvalt uit je leven, wat dan?

Dat zou ik erg jammer vinden maar het zou geen drama zijn want met 6 kinderen kun je heel veel andere spellen doen wat ook erg gezellig is... Ik ben verliefd op 't spelletje he. Voor mij staat de factor gezelligheid bovenaan. Respect, fatsoen, gezelligheid, dat kun je allemaal terugvinden in poker.

Om 20.30 gaan de kinderen naar boven. Ze geven me allemaal een hand en gaan naar bed, of televisie kijken: Rocky IV begint. Frank en ik babbelen nog wat na, onder het genot van een stukje kip en een bacootje. Een half uurtje later zie ik Bovenkarspel alweer achter me. Die Frank Koomen, die heeft het prima voor elkaar....

Frank Koomen - Interview 102

Comments

 • vincent13 vincent13

  3,1.

 • Eriklaag Eriklaag

  LPC98 schreef

  Mooi stuk.

  Hoe zou het zijn met Frank?

  Schijnt een goed lopende bv te hebben met zijn broer, Klaar.

 • LPC98 LPC98

  Mooi stuk.

  Hoe zou het zijn met Frank?

Lees 3 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen