Pokeren en de zakenwereld

Pokeren en de zakenwereld 0001

Achterop de bekende (en beruchte) Pokerles bus staat voor alle zekerheid nog benadrukt dat Pokerles voor alle bedrijfsuitjes is. Dit resulteert uiteraard in heel verschillende groepen die we aan de pokertafel krijgen te zitten.

Soms komen er groepen welk al een aardig potje kunnen kaarten maar, zoals jullie inmiddels wel weten, zijn er ook hele groepen waarvan nog nooit iemand het edele pokerspel geprobeerd heeft. Om het spel sneller inzichtelijk te maken koppelen we vaak de verschillende onderdelen van het spel aan onderdelen van het beroep van de groep.

Zo hadden we afgelopen woensdag een groep uit het hoger management van een Nederlandse bank. Deze heren weten wat investeren is, weten wat beleggen is en weten maar al te goed wat er kan gebeuren als je slechte beleggingen maakt.

De analogie naar de starthanden die je bij poker gedeeld krijgt is dan ook snel gemaakt. Soms is het aan beginnende spelers lastig uit te leggen waarom je een hand als 2-7 offsuit niet speelt. Het wordt nog een stuk lastiger als die 2-7 welk wij hadden aangeraden te folden een fullhouse had geflopt natuurlijk; daar sta je dan als enthousiast poker instructeur.

Als mensen iets weten van beleggen dan is het al een stuk makkelijker. Beleggen is, net als poker, iets wat in essentie te maken heeft met lange en korte termijn. Op korte termijn lijkt elke starthand even veel kans te hebben op het floppen van twee paar maar op de lange termijn kan je er je voordeel mee doen bepaalde handen niet te spelen. De groep had het dan al snel door en de enkeling die na de flop, turn en/of River nog begon te morren dat hij of zij de winnende hand had gehad werd al snel terecht gewezen door de tafelgenoten want dat was niet langer kijken dan de neus was.

Zo! Starthanden zitten er in ieder geval in bij deze groep. Wat natuurlijk altijd handig is aan de pokertafel is als tegenstanders doen wat jij wilt. Dat ze folden wanneer jij aan het bluffen bent en je afbetalen als je de nuts hebt. Dat dit niet veel verschilt van verkoop en management op een hoger niveau hadden de spelers al snel door en de tafelpraatjes kwamen dan ook al snel op gang.

Als je op dit moment fold laat ik mijn kaarten wel zien. Je weet dat je aan het verliezen bent, dus fold nou maar. Je houd bijna geen chips over joh als je hier nog gaat callen, dan is het bijna afgelopen en kan je naar de verliezers tafel.

Dit was, ongeveer, de tafelpraat welk iemand hield tegen een andere speler op het moment dat hij de beste hand had (een geriverde gutshot zorgde voor zijn nutstraat). Als dealer weet ik dat deze man zijn tegenstander er in probeert te praten maar na wat twijfelen callt zijn slachtoffer toch. De winnaar met zijn straat lacht zich kapot om wat er zojuist gebeurde en laat niet na de gehele tafel er op te wijzen dat hij exact dat wilde en dat hij dat geweldig speelde.

Volgende keer bij de uitleg van het spel toch ook maar een stukje over poker-etiquette denk ik. Misschien de analogie maken naar netjes zaken doen want in het zakenleven zie je ook weinig mensen de ander in het gezicht uitlachen na het maken van een slechte deal…

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen