Lex "RaSZi" Veldhuis Twitch Stream

Met Pokerles pokeren voor het goede doel

Met Pokerles pokeren voor het goede doel 0001

Als wij bij Pokerles een clinic geven dan wordt er nooit voor echt geld gespeeld. Soms stelt het organiserende bedrijf een fles wijn voor de winnaar ter beschikking en soms een pokersetje om thuis mee verder te spelen maar echt geld; dat nooit!

We willen niet alleen de beginnende spelers die het spel net leren kennen niet hun portemonnee laten legen met bottom-pair, het is ook nog eens verboden in Nederland. Een ander verhaal is het natuurlijk als al het geïnvesteerde geld naar het goede doel gaat. Pokerles is juist blij hierin te kunnen assisteren want het haalt poker uit het verdoemhoekje en benadrukt nog maar eens de sociale kant van het spel.

Inmiddels hebben we diverse clinics gegeven bij bijeenkomsten waar gespeeld werd voor een goed doel. Gelukkig zijn dit bijeenkomsten van groepen mensen die niet bepaald krap bij kas zitten en hoefden we ons niet druk te maken of de verliezers nog wel geld hadden voor de boodschappen die week. Sterker nog: de spelers die het meeste geld uitgaven worden gezien als de grote winnaars van de avond bij een goede doelen avond.

Zo gaven we een clinic in Amersfoort waarbij een bank haar topondernemers had uitgenodigd te spelen voor verschillende goede doelen waaronder de keukentafel van een asielzoekerscentrum. Normaal gesproken beginnen we elke clinic met een uitleg aan de pokertafel waarna het toernooi begint. Om de snelheid erin te houden kozen we deze keer voor een centrale uitleg met behulp van een presentatie op de beamer. De regels, de betrondes en de starthanden werden toegelicht door Menno waarna de spelers hun tafel konden opzoeken. Dat niet iedereen even goed aan het opletten was zou er enkel en alleen voor zorgen dat de keukentafel sneller bij elkaar gespeeld was.

Met Pokerles pokeren voor het goede doel 101

Het asielzoekerscentrum had een voorliefde voor een keukentafel van 1800 euro en dus moest er flink gerebuyed worden met 500 punten voor 20 euro. Met beginnende spelers die one pair, flushdraws en gutshot straightdraws als de nuts zagen was dat in ieder geval niet al te moeilijk en de keukentafel was dan ook snel bij elkaar gespeeld. In totaal werd die avond 2900 euro voor het goede doel opgehaald waarbij een "losse" beginnende speler verantwoordelijk was voor meer dan 12 procent daarvan.

De rebuys vlogen je om de oren, een main-pot met daarnaast 5 side-pots was geen uitzondering en de gekste combinaties werden opengedraaid om de pot uiteindelijk naar de speler met aas hoog te schuiven terwijl de anderen teleurgesteld weer de chips lieten aanrukken. De winnaar van de pot dacht in ieder geval steevast het spel onder de knie te hebben terwijl de volgende pot bewees dat er nog veel te leren viel.

Als de final table bereikt is en het restaurant waar de avond georganiseerd wordt bijna gaat sluiten, hebben de overgebleven spelers allen nog enorm veel chips voor hun neus staan. Door de vele rebuys is het een deepstack toernooi geworden maar gelukkig bestaat daar een ultieme remedie voor: all-in! Alle 9 spelers van de finale tafel gaan all-in en het maken van side-pots is niet nodig: winner takes all is het devies. Het callen van een all-in met 5-7 suited bewijst weer eens haar kracht en maakt op de River de straat compleet. De winnaar van de avond zal in ieder geval nooit meer een dergelijke hand folden want zijn gevoel vertelde hem al dat dit zou gaan gebeuren.

Een ander mooi voorbeeld van een toernooi waar voor een goed doel gespeeld werd vond afgelopen zaterdag plaats in het Amstel Hotel te Amsterdam. Een groep mensen met allen de bankroll om in 'the Big game' van het Belaggio te kunnen spelen, kwam bij elkaar om te spelen voor Stichting Aap. De toernooivorm lieten we al snel varen en we kwamen uit op een cashgame variant waarbij de inleg direct naar het goede doel ging: niks te winnen voor de spelers dus, behalve de eer en het aanzien van de tafelgenoten.

Met Pokerles pokeren voor het goede doel 102

Slechts twee spelers kenden het spel, maar waar normaliter de beginnende speler zo zuinig is op zijn chips dat de nuts tegen de second nuts nog uitgechecked wordt, hier vlogen de all-ins over tafel. Enorme bergen chips kwamen dan ook in het spel en met vaste blinden van 25-50 was een preflop raise naar 500 nog aan de voorzichtige kant en we konden dan ook al snel rekenen op een reraise naar 2500 punten.

Aan het einde van de avond kende iedereen de handwaardes en de regels wat betreft het inzetten, maar belangrijker natuurlijk was dat ze een leuke avond hadden en dat Stichting Aap op een gulle gift kon rekenen.

Met Pokerles pokeren voor het goede doel 103

Om half twee 's nachts rijden we weer terug naar de thuisbasis en kunnen we wederom terug kijken op een geslaagde avond. Ik persoonlijk vind het fantastisch om te zien dat het pokerspel aanslaat bij alle lagen van de bevolking. Van de kleine homegames waar ik kom tot en met de rijkesten der rijken in het Amstel Hotel: aan de pokertafel bestrijden ze elkaar alsof hun leven er van af hangt vol passie, enthousiasme en soms ernstig goede 'reads op het deck' waar wij gevorderde spelers nog een puntje aan kunnen zuigen.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen