Shade Movie review

Shade Movie review 0001

Shade is een film die niet enorm bij het grote publiek bekend is. Dit terwijl er toch veel bekende acteurs in spelen. Zo zijn er bijrollen voor Jamie Foxx en Sylvester Stallone en vervult Gabriel Byrne ('The Usual Suspects', 'Assaul on precinct 13' en 'End of days') één van de drie hoofdrollen.

Deze onafhankelijke film was door zijn budget heen toen de film eenmaal klaar waardoor er weinig geld overbleef voor een grootse bioscoop release inclusief reclame campagne. Direct naar dvd dus maar dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit.

Shade Movie review 101


Regisseur: Damian Nieman

Release datum: 12 maart 2004

Duur: 101 minuten

Taal: Engels

Verhouding: 2.35:1

Producent: Blue Dolphin Film

Tagline: 'Look deeper'

Cast: Stuart Townsend als Vernon

Jamie Foxx als Larry Jennings

Thandie Newton als Tiffany

Gabriel Byrne als Charlie Miller

Sylvester Stallone als Dean 'The Dean' Stevens

Het verhaal

Aan het begin van de film leren we Tiffany en Miller kennen die via een simpele truc een pompbediende oplichten voor 300 dollar. Deze 'partners in crime' zijn kleine oplichters maar hebben de smaak te pakken gekregen en nu hun zinnen gezet op het grotere werk. Hun partner daarin is Vernon, die alles met een deck kaarten kan. Hij kan het deck zo voorbereiden dat elke gewenste combinatie mogelijk is van quad azen tegen een Royal flush tot set over set over set en deze gave moet de groep een hoop geld gaan opleveren.

Shade Movie review 102

Als ze Larry Jennings (Foxx) tegen komen weten ze hem te strikken om met hun samen een live high stakes cashgame op te lichten. Larry wordt echter ongeduldig en zet in een hand die niet voorbereid is al het geld van de groep op het spel in een 5card draw hand en verliest met quad tienen tegen quad boeren.

De groep van spelers is al het geld kwijt en Larry heeft daar nog een probleem bij: Larry speelde niet met zijn eigen geld maar met geld wat hij schuldig was aan de maffia. Achteraf blijkt dat de hele high stakes cashgame opgezet was door Vernon, Tiffany en Miller en dat niet de andere spelers opgelicht werden maar enkel Larry Jennings het spreekwoordelijke haasje was. Larry verdwijnt al snel van het toneel als de maffia erachter komt dat hij hun geld heeft verspeeld en de maffiabaas heeft nu zijn zinnen gezet op de groep van oplichters.

Deze op hun beurt bereiden weer een nieuwe game voor waar ze met hun hele bankroll het gaan opnemen tegen 'The Dean'. The Dean is een levende legende en wordt gespeeld door Sylvester Stallone. Hij is de grootste kaartspeler ter wereld en dat beloofd aktie. De groep bereid zich voor om het op te nemen tegen deze grootheid maar als bij aankomst bij de high stakes game blijkt dat deze gehost wordt door de maffiabaas kruisen alle verhaallijnen zich en komt de film tot een spannende ontknoping.

Poker

Net als in Rounders draait deze film echt om het poker. Door de film worden er verschillende varianten gespeeld van 5card draw tot en met no limit texas hold'em. De makers hebben de situaties mooi in beeld gebracht en voor elke speler bekent met de spellen is het goed te volgen.

De makers hebben echter één kapitale fout gemaakt wat elke no limit speler behoorlijk zal storen. Gedurende de gehele film mag er op het moment dat dat nodig is meer geld bijgezet worden op tafel. Als men dus in een hand zit en denkt te gaan winnen kan de stack vergroot worden om meer value te halen.

Shade Movie review 103

Zo trekt het karakter van Jamie Foxx een enveloppe open met 50.000 dollar om de pot te laten groeien als hij quad tienen in zijn hand heeft. Hij zet dit in vervolgens maar de andere speler heeft dat bedrag niet op tafel staan.

De film begaat dan zijn fout en hanteert de regel dat als de andere speler niet kan callen dat dan de pot voor degene is die het grootste bedrag heeft ingezet. 'Buying the pot' noemen ze dat en dit levert natuurlijk frictie op met de werkelijkheid. In plaats van het niet te callen bedrag terug te geven aan de speler die dat inzet en vervolgens de andere speler all-in te laten gaan voor het bedrag wat voor hem staat gaat hier dus diegene met de grootste bankroll altijd naar huis met het geld.

Stel je voor dat Bill Gates gaat spelen in de big game en elke hand een miljard in zet waardoor de andere spelers niet kunnen callen en elke pot voor Bill is. Dat strookt niet met de werkelijkheid en is een geforceerde aktiemaker die de film als pokerfilm niet ten goede komt.

Shade Movie review 104

Oordeel

Ondanks deze grote misstap is de film enorm vermakelijk voor elke pokerspeler die Rounders ook leuk vond. De verhaallijnen doorkruisen elkaar en er zitten verschillende twists in de film welk je als kijker telkens op het verkeerde been probeert te zetten.

Deze film is niet van hetzelfde niveau als Rounders en zal nooit een klassieker als pokerfilm worden, maar is desondanks een aanrader voor de pokerspeler die op de regenachtige zondagmiddag eens wat anders wil doen dan een aantal online tafels te openen en maar te gaan klikken.

De dvd bevat diverse extra's waaronder een making off waar onder andere wordt ingegaan op het buying the pot aspect van de film. De film is in juist beeldformaat op de dvd gezet en ook het geluid is prima in orde.

Shade Movie review 105
Shade Movie review 106
Shade Movie review 107
Shade Movie review 108
Shade Movie review 109

Forumdiscussie

De discussies over dat online poker rigged is zijn eindeloos en elke bad-beat (van 1 outer tot 60/40situaties) is het nieuwe bewijs dat een site de Random Number Generator eens moet nakijken. Ondanks deze enorme bewijslast is het vrij zeker dat online poker niet rigged is en er niet is speciaal om jou op te lichten.

Live poker daarentegen kan zomaar een aantal oneerlijke elementen bevatten. Schrijf op het forum de meest verdachte situaties die je ooit bent tegen gekomen in een homegame. Van de donkerste achteraf café-tjes waar 1 speler om de hand azen krijgt tot en met de homegames waar je bij vertrek van de gasten nog wat kaarten op de grond vond welke aardig op het spel van invloed waren geweest.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen