Interview met Dennis Onk

Interview met Dennis Onk 0001

Toen op internet de eerste pokerrooms van start gingen, eind jaren negentig, was de excentrieke vastgoedmagnaat en miljonair Dennis Onk er als eerste Nederlander bij. Hij begon te spelen bij PlanetPoker, de eerste online room ooit, en speelt inmiddels op alle mogelijke sites. Een gesprek met The Godfather of Dutch Online Poker. Waarom wordt hij toch zo gehaat door online spelers?

Je was er behoorlijk vroeg bij.

Ja, al in de vroege jaren negentig speelde ik regelmatig poker op de IRC-channels, dat was toen mijn hobby, ik was een echte computer-nerd. Ik had geen idee hoe het moest, maar het was machtig mooi om te doen. Er waren nog geen graphics, het is niet te vergelijken met nu. De enige overeenkomst met toen is dat ik nog steeds niet goed kan spelen, maar dat is dat nou eenmaal waar ik plezier in heb.

Hoe was het niveau in de beginjaren?

Eigenlijk heb ik daar geen idee van, want ik lette nooit op wat anderen deden. Ik had en heb een hele simpele techniek: ik speel gewoon elke hand, en call elke raise. Als niemand raist, dan doe ik dat zelf en ik als ik callers krijg dan ram ik all-in.

Ok, interessant, heeft dat je niet ontzettend veel geld gekost?

Valt wel mee. Kijk, je moet goed begrijpen dat ik vrij goed in de centen zit. Als ik leeg ben op een pokersite, wat niet vaak voor komt, dan stort ik gewoon een ton. Het klinkt lullig, maar voor mij is dat niet echt veel. Ik heb ook een aparte deal met alle sites. Ze laten me bijvoorbeeld op meer dan een dozijn verschillende accounts spelen. Ze maken ze zelfs voor me aan, zodat als ik inlog steeds onder een andere naam speel, vol-automatisch.

Waarom doe je dat dan?

Nou, ik kwam er al vrij vroeg achter dat ik 't spel gewoon niet goed genoeg snapte, en ik verloor bijna elke hand. Op een gegeven moment is me dat zo gaan tegenstaan, dat ik besloot om op een andere manier plezier te beleven aan 't spel.

En dat is?

Door zoveel mogelijk potjes te winnen met slechte handen. Er is niets in het leven dat me meer plezier oplevert dan de visualisatie van de persoon die op dat moment een pot van me verliest voor al z'n geld. Schitterend vind ik dat! Ja, ik ben een suck-out koning, prachtig. Er zijn vele beeldschermen en laptops stukgegaan in de wereld door mij.

Ik snap je drijfveren niet helemaal. Waarom zou je zoveel geld expres verliezen?

Zoveel verlies ik niet, het valt echt mee. Het gaat er mij om dat iemand zich zo ergert aan m'n spel, dat ie zelfs op forums gaat posten. Dan zie je onderwerpen als "WTF is this DONK doing!!!" en dan lees je hoe ik met een runner-runner flush een pot win van een setje azen. Mooi he, die gasten worden helemaal gek van me, en het mooie is, ze geven de pokersites de schuld en zeggen dat ze "rigged zijn".

Als ze jou op zoveel accounts laten spelen, dan is dat ook een beetje waar toch?

Welnee, het zou pas echt erg zijn als ik de kaarten van m'n tegenstander kon zien. Nou ok, ik heb 't een tijdje gedaan op Absolute Poker, met Scott Tom, de voormalig CEO daar. Die had z'n super-user-account verkocht voor 50 miljoen dollar aan mij. Maar ja, ik heb daar geen geduld voor. Niemand weet dat er drie super-user-accounts waren, dus ik heb drie mensen laten spelen, vier jaar lang, via proxies. Ja, dat geld is ruimschoots terugverdiend. Toen ik zelf een keertje ging spelen, speelde ik m'n eigen spelletje. Ik keek niet eens naar de kaarten van m'n tegenstanders en toen ging het mis. Ach, het was een mooi geintje, maar ik was blij dat 't afgelopen was. Ik wil gewoon op een eerlijke manier pokeren.

Beginnende spelers worden stapelgek van je, denk ik.

Mooi he? Het liefst speel ik ook op de laagste limieten. Dan winnen ze een paar potjes van me, en noemen ze me "donk". Dan zeg ik "klopt!" en even later runner-runner ik al het geld weer terug. Moeten zij weer geld gaan lenen, haha.

Vind je jezelf niet gemeen? Er zijn veel spelers die hun best doen, en jij verziekt de boel voor ze.

Gemeen? Het is pas gemeen dat ze geen oog hebben voor andere zaken in het leven. Het is alleen maar poker, poker, poker. Ze hebben geen besef meer van de realiteit. Daar erger ik me kapot aan. Het enige waar ze aan denken is "reversed implied pot odds". Kom zeg, weten ze dan niet dat er honger in Afrika is ofzo? Lekker belangrijk, die odds. Ik ben er juist om ze dat besef weer te laten krijgen.

Dus eigenlijk zijn jouw motieven van nobele aard?

Zeker, had ik dat niet gemeld dan? Nou goed dan, het is ook een beetje leedvermaak he. Dan zit er iemand te zwoegen op de centen-tafels, maandenlang, en dan kom ik langs om hun geld af te pakken met een heerlijke suck-out. Ja sorry hoor, dat vind ik nou eenmaal leuk.

Het woord "donk", dat nu zo in de mode is, is van jou afkomstig, heb ik begrepen.

Ja, toen ik m'n eerste account aanmaakte, noemde ik mezelf "d.onk", gewoon omdat ik zo heet. Mensen in de chat groetten mij in 't begin en zeiden "Hey, d.onk." Later werd het "hey, donk", en nog later zeiden ze geen gedag meer, maar werd 't simpelweg "donk". Dat beviel me niet zo, en daarom heb ik gevraagd of ik op andere gebruikersnamen ook mocht spelen. Maar gek genoeg bleven ze me "donk" noemen. Later is dat een cultuurgoed geworden onder spelers die een flinke pot van een slechtere speler verliezen. Mensen denken vaak dat "donk" een afkorting is van "donkey" maar ik kan met trots melden dat ik de bron ben.

Je hebt ook andere miljonairsvrienden aangespoord om hetzelfde te doen?

Klopt, zo'n twee jaar geleden is m'n Franse vriend Richard E'tard ook begonnen met pokeren. Hij gaat nog een stapje verder: hij plakt z'n beeldscherm vol met post-its, zodat hij alleen maar z'n eigen kaarten kan zien, echt geniaal!

Heb je nog een tip voor de beginnende speler?

Ja, nooit meer spelen. En als je het wel doet, weet waar je aan begint.

Dank voor de toelichting. Tot ziens aan tafel dan maar, want op de lange termijn winnen we van je.

Zekers, maar die ene keer dat jij bloedchagrijnig uit bed stapt omdat je de dag door mij hebt lopen tilten, daar doe ik het voor, de rest maakt me niet uit. Waar komt dit interview op? PokerNews, oh van dat grote forum. Ja, daar lach ik me vaak kapot om. Als je eens wist hoeveel handen van mij er daar staan! Schitterend, mooi toch?

Comments

 • TonySttt TonySttt

  Kwam het topic tegen via dit topic (een pareltje). Vond 'm zo niet-grappig dat ik het bumpen niet kon laten. Maar idd, 2007.

 • Narya77 Narya77

  In 2007 had nog nooit iemand van de Speld gehoord, hè.

  Misschien was het toen wel grappig, moelijk om dat nu te beoordelen. Waarom is dit stuk eigenlijk weer opgedoken? Gewoon een leuk bedoelde bump of is het echt opnieuw geplaatst?

 • MisterMJ MisterMJ

  Wauw wat een waanzinnig slechte poging om speld na te doen

Lees 16 reactie(s) op dit artikel

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen