Edme On the Button

Edme On the Button 0001

On the Button: Edme

Er zijn van die strategieposters die soms wat onderschat lijken. De echte veelposters krijgen alle duimen omhoog, maar de stille krachten in het strategieforum komen niet direct in je hoofd op als het gevraagd wordt. Edme is één van die mensen. Rustig, op de achtergrond, maar analytisch ijzersterk. On the Button vertelt Edme deze keer hoe hij het poker beleeft.

Naam: Edme

Woonplaats: Rotterdam

Leeftijd: 28

Beroep: consultant

Edme, je maakt de laatste tijd veel filmpjes van je cashgames.

Klopt. Ik vind het leuk om te doen, zo'n film maken. Je bent zo heel bewust bezig met het kijken naar hoe je speelt en dat geeft wel weer motivatie. Ook de feedback die je op zo'n film krijgt is goed voor je. Je houdt op die manier alle handen tegen het licht en niet alleen die paar die je op het forum of op je blog post. Dat niet alle feedback even goed is, is niet erg. Je hoeft niet aan alle analyses even veel waarde te hechten. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met iemand. Een ander kan een hand op een andere manier spelen dan jij. Je kun in elk geval al het commentaar meenemen en de zinnige tips eens een keer proberen.

Ik maakt de films ook voor mijn eigen blog. Anders wordt die ook maar saai. Je kan wel altijd alleen de handen posten en statistieken, maar af en toe iets anders maakt een blog leuk en leesbaar. Ik heb zoveel films gemaakt. Ik publiceer ze ook niet allemaal. Soms maak ik er één puur voor mezelf. Om een sessie heel bewust te spelen en zelf achteraf terug te bekijken. Die staan dan alleen om mijn eigen computer, verder nergens.

Het idee kwam van andere filmpjes?

Ja, er waren meer spelers die filmpjes maakten en toen leek het me leuk om dat ook te doen. Scriptdude was er mee begonnen en daarna heb ik zelf in totaal ook een stuk of acht films gemaakt, variërend van 50NL tot 200NL.

Toch best gevaarlijk. Je speelt op iPoker, waar ook veel anderen van PokerNews op spelen. Ben je niet bang dat zij je lijnen gaan ontdekken als je zo veel films maakt?

Niet echt, hoor. Ik zit met weinig mensen van PokerNews aan tafel. Dat geeft niet echt problemen. Het is maar heel af en toe dat ik een bekende zie. Bovendien speel ik nu zelf ook op 400NL en heel af en toe op 600NL en daar wordt de club toch een heel stuk kleiner. Daar zie ik helemaal geen PokerNews-spelers meer.

600NL al? Je gaat hard man.

Haha, ja. Ik ben in november 2006 begonnen met cashgames. Sinds september vorig jaar zit ik al op 200NL. De swings zijn bij mij nog vrij beperkt gebleven. Als ik op een avond twee buyins verlies, is het veel. Het gaat eigenlijk gewoon steady omhoog. Dat komt ook door mijn spel. Ik speel heel tight, een lage voluntary put $ in pot en weinig preflop raises. Aan de andere kant kan ik daardoor wel goed wegkomen met een 3bet bluf of een 4bet bluf, die ik er af en toe doorheen meng.

Als iedereen 22/18 speelt is het toch ook saai? Ik zie veel regs die dat spelen en dan toch nog verliezen. Ik weet niet of het helpt hoor. Ik speel zelf 18/16 en daarmee kan ik dus ook winnen. Ik heb wel geprobeerd te experimenteren. Zowel looser als nog tighter. Dan moet je denken aan 30/28 spelen en 12/10. Ik kan ze wel spelen, en daardoor kan ik me ook best aanpassen aan de tegenstanders. Op de limiet waarop ik nu speel zeker. Er zijn daar redelijk veel mensen die 20/10 spelen. Als ik een tafel heb met veel van die spelers, ga ik naar 25/20.

Wat is het uiteindelijke doel? Je gaat zo snel...

Ik stel me geen gelddoelen. Het doel is bij mij altijd verder omhoog te gaan en de winst te maximaliseren. Ik kan nu alle limieten waarop ik speel verslaan. Tot 400NL kan ik dat zelfs makkelijk, maar ik wil natuurlijk wel verder omhhoog. Het is nu steeds een aanpassing in je spel aan het aantal regulars. Op elk limiet dat je omhoog gaat zijn er meer regulars. Ik wil de zwakke plekken bij die regulars ontdekken. Dat is namelijk beter dan alleen maar te hopen op die vis die af en toe langskomt. Het liefst zit ik natuurlijk aan een tafel met twee vissen, maar meestal zit je toch te spelen tegen regulars en als je daar de zwakke schakels vindt, win je meer.

Hoe ontwikkel jij je nog verder dan? Veel boeken lezen?

Ook. Ik lees op het forum en natuurlijk ook boeken. Hoewel ik die niet veel heb gelezen. Verder kijk ik veel films. Ik heb een abonnement op Nederpoker en op Stoxpoker. Het helpt allemaal om een betere speler te worden. Verder

Ik ben ook na het eerste boek dat ik las begonnen met cashgames. In april 2006 ben ik begonnen met poker en speelde ik vooral toernooien en sit & go's. Dat lukte allemaal niet zo en halverwege 2006 ben ik eens een boek gaan lezen. De cashgames zijn met vallen en opstaan gegaan. Iedereen heeft weleens beats en een tiltperiode. Als je daar goed uitkomt, wordt je alleen maar beter. Zo had ik vorig jaar april een dag dat alles tegen zat. Toen ging ik 400NL spelen in plaats van de 50NL waarop ik toen normaal speelde. Dan gaat het hard omlaag. Maar als je daar dus goed uitkomt, ben je mentaal zoveel sterker geworden. Als je dan een beat tegen krijgt, lach je daarom.

Is het iets voor jou om professioneel te gaan pokeren?

Op dit moment poker ik wel fulltime. Het geld dat je ermee verdient is leuk, maar ik zie het niet zitten om dag in dag uit te gaan zitten klikken. Ik zit nu even tussen twee banen in. Ik was gestopt op m'n werk, omdat ik ergens anders een aanbieding kreeg. Dat werd alleen niks, dus heb ik nu de tijd om te pokeren. Maar ik wil snel weer een gewone baan hoor. Het geld dat ik nu binnenhark weegt niet op tegen het sociale gedeelte en het gat dat ik daarmee krijg in mijn CV. Ik wil gewoon werken en in de avonduren pokeren.

Ik wil wel naar 1000 of 2000NL. Dat zou ik wel mooi vinden. Het grootste doel is leuk en winstgevend poker te spelen, maar ik zie wel waar het schip strandt. Voorlopig groei ik nog steeds en wordt steeds weer beter. Aan het eind van het jaar hoop ik in elk geval 1000NL te kunnen spelen. Dat zou wel leuk zijn.

En toernooien?

Ik speel ze af en toe, maar de variance is me daarin te groot. Het lijkt me wel leuk op de EPT of de WSOP te spelen. Het is toch min of meer wachten op die ene keer dat je een klapper maakt. Voor erbij vind ik het leuk, maar ik zou niet alleen maar toernooien kunnen spelen. Ik speel toch liever cash.

Tot slot: je bent een van de vaste strategieschrijvers op PokerNews. Wat kunnen we daarin nog verwachten?

Ik schrijf voor de cashartikelen. Binnenkort komt een verhaal van mij over valuebetten. Verder weet ik het nog niet direct. Ik denk dat ik nog wel iets ga schrijven over online pokertells, over blocking bets en binnenkort komt PokerTracker 3 uit, dus ik denk dat ik daar ook nog een verhaal aan ga besteden. Maar als mensen nog ideeën hebben, kunnen ze altijd mailen.

Edme On the Button 101

Wil jij binnenkort ook een keer On The Button? Stuur dan een mail naar vanky@pokernews.com.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen