Lex "RaSZi" Veldhuis Twitch Stream

Een eerste toernooidag

Een eerste toernooidag 0001

Voor veel pokerspelers geldt de eerste toernooidag als de belangrijkste en ben het daar volmondig mee eens. Het doel is eenvoudig: een goede chipstack opbouwen zodat je tweede dag lekker kunt gaan spelen en kans maakt op de winst.

In Kopenhagen vond deze week de – uitverkochte - Pokerstars.com Europen Poker Tour plaats. In 2005 won ik dit toernooi en het leek me geen slecht plan om dat kunstje eens te herhalen.

Een stack opbouwen is echter moeilijk als je kaartdood bent; dan moet je gaan forceren met alle risico's van dien. M'n beginstack van 10.000 slonk naar 7.000 en daar heb ik 't de hele dag mee moeten doen. Gelukkig werd m'n Canadese collega Daniel Negreanu naar mijn tafel verplaatst: hij is altijd goed voor entertainment en om eerlijk te zijn werd het continu folden van m'n kaarten behoorlijk saai. Hij was ook short-stacked en probeerde een pot op te pakken tegen mij. Jammer voor hem had ik juist op dat moment eindelijk een speelbare kaart, en ik schakelde hem uit. Een half uur voor het einde van de dag had ik zowaar een stack van 27.000, wat boven het gemiddeld was.

Toen kwam een moeilijke hand. Met blinden van 300-600-75 maakt een agressieve maar solide speler er 2.000 van. Hij wordt gecalled door twee man en ik call op de big blind met QdJd. Dit is altijd een gevaarlijke hand want ik kan tegenover KK of AA zitten en ik kan in de pot worden gezogen als ik de flop hit. De flop was inderdaad gevaarlijk: Qc5d2c. Ik besluit te checken om te kijken wat de raiser doet. Deze checkt maar een andere speler gaat direct all-in voor 9.000. De button foldt en ik moet beslissen of ik ga callen. Ik ben ervan overtuigd dat de all-in speler een flushdraw heeft en ik call omdat ik goede odds krijg. Weliswaar was ik bang voor de preflop raiser, maar het feit dat hij checkte tegen vier man vond ik vreemd. Als hij AA of KK had, zou hij dan niet flink hebben gebet? Helaas, waar ik bang voor was gebeurde ook: de preflop raiser gaat ook all-in en ik ben committed voor 6.000 extra.

M'n read was half goed, want ik zit tegenover KcJc. Echter, de ander draait toch AA open en ik heb nog vier outs voor de winst van deze pot. De turn en river brengen mij geen hulp, en ook degene met AA verliest door de klaveren op de river.

Achteraf ben ik blij met m'n beslissingen: dat ik van een flush-draw verlies hoort bij het spel, alsook de vreemde check van de preflop raiser. Ik had een kans om een monsterpot te winnen en daarmee een van de chipleaders te zijn. In plaats daarvan viel ik terug naar naar 9.400 en moest ik de tweede dag beginnen als short-stack.

In toernooien ga ik altijd voor de winst en daar heb je chips voor nodig. Erg veel chips. Daarom is de beginfase van een toernooi als deze, de eerste dag, zo belangrijk. Nu moest ik ploeteren op de tweede dag terwijl ik een van de chipleaders had kunnen zijn. Het verschil tussen winst en verlies is in poker erg klein...

"Deze column verscheen eerder in De Telegraaf op 23 februari 2008"

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen