Oplichters op het Forum | Poker en de Wet

Oplichters op het Forum | Poker en de Wet 0001

De laatste tijd wordt het forum opgeschrikt door oplichters van het ergste soort. Das vervelend, want ik heb ze liever van het mindere soort. Daarom een korte cursus oplichting en een beschrijving van een paar trucs die we de afgelopen tijd hebben gezien.

Truc 1

De MSN truc. Beetje kansloos. De oplichter slaagt erin om toegevoegd te worden aan iemands MSNn en gooit een programmaatje in de strijd. Dit programmaatje blokkeert dan de MSN en pas tegen betaling van een bedrag op PokerStars wordt de account weer vrijgegeven. De 'scriptkiddy' noemen we dit. Kenmerken: Wannabe hacker, maar alleen in staat om zelf op de enter knop te drukken van een programmaatje. Truc is echter niet geschikt voor mensen die het verschil tussen Vista en XP niet weten.

Truc 2

De BAP truc. Allereerst de BAP op zich. Ik begrijp dat vaak niet. Waarom wil je een BAP als je een winnende speler bent. Dan steek je de winst toch gewoon lekker in je eigen zak? Natuurlijk zijn er ook andere motieven, zoals variance, voor het forum, etc, etc, maar bij het merendeel van de BAP krijg ik toch niet gevoel dat deze echt super rendabel voor de investeerders zijn. In ieder geval werkt de BAP truc anders en is vrij simpel. Voor de eerste stap worden er een aantal posts gegenereerd. Snel lekker een beetje spammen. Je slijmt je een beetje in bij een paar mensen en vervolgens na een week of twee neem je je eigen BAP. Let op: het is cruciaal dat één van de mensen waarbij je je hebt ingeslijmd ook enthousiast laat reageren in het topic. Vervolgens geldt; als er een schaap over de dam is, etc. Daarna speel je voor de gein nog 1 toernooi en de dag daarna meld je je ziek. Na een paar dagen zal iemand zich wel afvragen waar je bent, maar dan ben je allang bezig op je andere account.

Truc 3

De 'Ik ken jou' truc. Hoe werkt die? Je verschijnt in de chat van Everest en roept Hee Fish, Martijn hier. Martijn? Welke Martijn? Van het voetbal? Ja man, van het voetbal! Met een beetje mazzel spreek je dan vervolgens af dat je 100 dollar van hem krijgt die je de volgende keer in de kantine terugkrijgt.

Truc 4

Een variant daarop is te doen alsof je bekend bent. Heee Brummel, Raszi hier. Ik kan ffe niet storten. Doe ffe 5K op FT als je wilt… In dit geval ging de grap niet door omdat Brummel Lex even opbelde. Had Lex niet opgenomen, dan weet je echt niet hoe dit was afgelopen.

Truc 5

De makkelijkste is echter die van de regular. Hoe werkt die? Iemand vraagt op het forum om een ruil van bijvoorbeeld Everest naar Stars. Vervolgens meld jij je per PM als bijvoorbeeld Scripdude. Hij ziet echt niet dat de T ontbreekt! Het vertrouwen wordt gewekt en dus wordt de kip kaal geplukt. Uiteraard stort de niet regular (zeker ten opzichte van) als eerste.

Truc 6

Men begeve zich naar een live toernooi en zoeke naar mensen met laptops. Even vragen of je je mail mag bekijken, maar in werkelijkheid installeer je een key logger. Die stuurt netjes alles op naar je hotmailaccountje bedrieger44@hotmail.com en daar is het wachtwoord voor PokerStars.

Geef ik hier echt een cursus? Ja in zekere zin wel. Dit zijn de trucs die we de afgelopen weken zijn tegengekomen. Hartstikke irritant omdat de pokerwereld natuurlijk redelijk op vertrouwen is gebouwd. Hoe vaak heb ik niet vanuit de auto iemand mijn inlog gegevens van Stars gegeven omdat die even dollars nodig had!

Een troost is overigens dat we hier vaak gewoon te maken hebben met verliezers. Verliezers in het leven maar ook in het poker. Leg uit! Tja verliezer in het leven. Hoe low ben je als je mensen voor tientjes gaat bedriegen. En verliezen in het poker is ook duidelijk. De PokerStarsaccount zal besmet zijn. Oftwel geen echte adresgegevens en niet kunnen uitcashen. Oftewel de tientjes worden steeds weggedonkt.

De grote vraag is natuurlijk wat we er tegen gaan doen. Ik zou zeggen allereerst aangifte. Door het slachtoffer uiteraard. Dit is keihard oplichting. Misschien dat de politie het eerst niet helemaal snapt, maar dat kan je voorkomen door het voorval van te voren uitgebreid op papier te zetten. Voor eventuele hulp: PM mij .

Waarschuw ook je forummembers. Uiteraard zullen er dan vervolgens altijd pubers zijn die je uitlachen omdat je toch zo stom bent dat je daarin trapt, maar de overgrote meerderheid is gewoon dankbaar voor je tip. Post die truc op het forum. Natuurlijk is het altijd lastig of er e-mailadressen en dergelijke gepost kunnen worden maar bij een echte bedriegers zal PokerNews echt niet moeilijk doen.

Vooraf bekijken we de blacklist en wel hier. Waar we nu ook mee stoppen is in het investeren in vreemden. Investeer in mensen waar je vertrouwen in hebt, waar je een goed gevoel bij hebt, die je kent, waar je ooit dronken mee bent geweest, andere dingen mee hebt gedaan, weet ik veel,etc. Maar stop met het onmiddellijk overmaken naar de eerste de beste ITO die daar om vraagt. Daar heb ik trouwens zelf ook belang bij, want ik word doodziek van al die BAP topics.

Ik zou voor de rest nog willen afsluiten met een woordje tegen de bedrieger zelf. In mijn column heb ik het gehad over de nadelen van poker en wel over de mensen met fout geld. Dat wil zeggen, geld dat niet uit de pin kwam zogezegd. Je loopt het risico dat je op enig moment de verkeerde uitkiest en ik garandeer je dat digitaal oplichten zonder sporen bijzonder ingewikkeld is. Als je de verkeerde uitkiest en die komt er vervolgens achter waar je woont; niet komen piepen op het forum dat je tijdelijk niet kan typen. Het interesseert me geen bal en wordt door mij beschouwd als een gevalletje van beroepsrisico.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen