DOSSIER WSOP Deel VII

DOSSIER WSOP Deel VII 0001

2006, De grootste hoofdprijs ooit

De fenomenale groei van poker blijft aanhouden en 2006 is het jaar dat de meeste spelers ooit meedoen aan het Main Event van de World Series of Poker. Liefst 8.773 spelers doen mee. Zoveel dat dag 1 in vier delen moet worden opgedeeld. De hoofdprijs is fenomenaal. De winnaar van dit jaar strijkt 12 miljoen dollar op, nooit eerder is zo veel geld te winnen bij enig ander sport-evenement. Ook zal er nooit zoveel worden gesproken over een pokertoernooi dan over dit toernooi. Jamie Gold wint, maar doet dat op een aparte manier, terwijl hij al vanaf dag drie de chipleader is.

Jamie Gold is een tv-producent uit Malibu die begint met poker rondom de tijd dat Chris Moneymaker de WSOP van 2004 wint. De helft van zijn vrije tijd besteedt hij sindsdien aan poker. Ook voor tv produceert hij pokerprogramma's en voor één van die shows ontmoet hij Johnny Chan, die dan tien bracelets heeft gewonnen en samen met Doyle Brunson de meeste armbanden heeft. Gold vraagt Chan of hij hem wil helpen een betere pokerspeler te worden. Chan stemt toe en brengt de 36-jarige producent de fijne kneepjes van het spel bij.

Tijdens de World Series raakt Gold in een soort van trance. ,,Ik speel mijn beste spel ooit'', zegt hij meermalen tegenover de camera's van ESPN. Gold pakt op dag 3 al de chiplead met 3 miljoen chips, tien keer zoveel als het gemiddelde dat dan nog op 300.000 staat. Nog geen dag later heeft hij dat al bluffend en met zo nu en dan ook een goede hand al verdubbeld naar ruim 6,5 miljoen. En met nog drie tafels te spelen heeft hij met 14 miljoen drie keer de average stack. Hij blijft spelers uitschakelen.

Niemand praat echter tegenwoordig over de goede moves die Jamie Gold maakt. Niemand heeft het meer over de kaarten waarmee hij speelt, behalve het schamperende Hij hitte alles. Het enige waarover het na dit Main Event gaat is de psychologie die Jamie Gold gebruikt. Met nog 23 man in het toernooi is voor het eerst te zien waarmee Gold bezig is.

Gold raiset naar 175.000 met {k-Diamonds}{10-Diamonds} en Prahlad Friedman callt met {7-Diamonds}{7-Clubs}. Friedman speelt dan nog 2.5 miljoen. De flop is {4-Diamonds}{2-Spades}{2-Clubs} en Gold bet 300.000. Friedman callt en er valt een {a-Spades}. Beide spelers checken. De river is de {3-Clubs} en dan begint het. Jamie Gold bet 750.000.

Friedman: You got anything?

Gold knikt.

Friedman: You show me?

Gold: Sure.

Friedman: Ga je bluffs laten zien als iemand daar om vraagt?

Gold: No.

Fried: Heb je de aas gehit op de turn? AQ ofzo?

Gold: I'll show you.

Friedman: Ik heb gehoord dat je dit toernooi een mooie move maakte met King high en toen bette je iets van 750.000 op de river.

Gold kijkt teleurgesteld: You caught me. Please call, you caught me.

Friedman: Je liet king-high zien toen.

Gold: Je hebt een goede read op me.

En na even wachten: I can't believe you got me. Waarop hij hoofdschuddend en zuchtend aan tafel zit. I dont wanna watch, roept hij dan, staat op en gaat achter de stoel van de dealer op zijn knieën zitten, waarop Friedman foldt. Gold laat zijn hand zien en Friedman gaat door de grond omdat hij niet op zijn read afgaat.

Gold speelt met de gedachten van zijn tegenstanders. En hij krijgt goede kaarten. Hij schakelt niet lang na de bovenstaande hand Friedman uit. Gold raiset met 87o en Friedman pusht met A3. Gold is committed en callt, maar vangt een ongelofelijke flop: 654. Weer niet veel later raiset iemand de big blind van Gold met QJ, en Gold callt met {10-Diamonds}{9-Hearts}. Flop: {8-Hearts}{7-Hearts}{j-Hearts}. Veel mooier zul je ze niet krijgen. Turn: {10-Hearts}. Gold met AJ op een A54-flop tegen A5? Geen probleem. Turn: {j-Hearts}.

De enige speler in het toernooi die Jamie Gold nog enigszins kan volgen is Allen Cunningham. De speler van het jaar 2005 blijft ook chips vergaren en wint ook nog een grote pot tegen Gold zelf met de nutflush tegen de lagere flush van Gold.

Als de finale tafel begint heeft Gold een enorme chiplead met meer dan een kwart van de chips. Nog steeds is het alleen Cunningham die kan volgen:

Allen Cunningham 17.770.000

Jamie Gold 25.650.000

Richard Lee 11.820.000

Erik Friberg 9.605.000

Paul Wasicka 7.970.000

Doug Kim 6.770.000

Rhett Butler 4.815.000

Michael Binger 3.140.000

Dan Nassif 2.600.000

De finale tafel is nog nauwelijks onderweg of Jamie Gold maakt zijn eerste slachtoffer. Hij flopt een set tegen de AK van Nassif. De eerste die echter de boot ingaat met Golds psychologische spel is Erik Friberg. Die callt een flinke bet op een {a-Diamonds}{q-Hearts}{j-Spades}{10-Diamonds}{2-Clubs}-board met {q-Diamonds}{9-Diamonds} terwijl Jamie zegt een allin van Friberg te callen en dat hij dus best een K kan hebben, wat ook waar is. Kort erop schakelt Gold Friberg uit met QQ tegen JJ.

Wasicka schakelt Kim uit, waarna de Jamie Gold-show weer begint. Johnny Chan, de mentor van Gold, had gezegd uit de weg te blijven bij Cunningham, maar continu komen ze headsup. Ook nu weer. Gold maakt een semibluf met {10-Diamonds}{7-Diamonds} op een {8-Diamonds}{3-Diamonds}{8-Hearts}-board en Cunningham callt. Op de turn {2-Clubs} checken ze en Gold maakt een kleine bet op de river {q-Spades}.

Gold: You have a queen?

Cunningham: Maybe.

Gold: Ik laat ze wel zien. Ik heb al genoeg blufs laten zien dit toernooi. Mij maakt het niet uit.

Cunningham callt uiteindelijk met aas-hoog na lang delibereren en laat zien waarom Chan Gold heeft gewaarschuwd. Gold pakt zijn chips echter al snel terug in een monsterpot, waarbij hij preflop allin is met QQ tegen de JJ van Richard Lee. Gold gaat naar 51 miljoen in chips. Cunningham wil even later checkraisen met een straat, maar Gold doorziet de move van Cunningham en checkt ook met toppair. De strijd lijkt bijna beslist. Psychologie is het belangrijkste aan de finale tafel van 2006.

Gold krijgt met een checkraise ook Paul Wasicka allin met AK tegen KT. ,,Yes, I trapped him too!'', schreeuwt hij richting Chan. Helaas voor Gold valt er een tien op de turn, waarmee Gold een pot van 22 miljoen verliest. Hoofdschuddend kijkt Gold het aan en zegt niet beter te kunnen spelen dan hij doet. Psychologie is belangrijk, maar een deel van poker blijft kans. Wasicka komt goed weg.

Cunningham raiset opnieuw, hij heeft AT, en Gold callt met 88. Wasicka callt ook met JT. De flop is magistraal voor Gold: {8-Clubs}{a-Hearts}{2-Clubs}. Cunningham bet en Gold callt. Opnieuw een trap van Gold. Op de turn is Cunningham drawing dead en beide spelers checken. Cunningham bet 2 miljoen en Gold raiset allin.

Gold staat op en zegt: Gotcha!

Cunningham is echter de enige die niet ingaat op de woorden van Gold: Nice hand, klinkt het en de enige prof aan tafel legt zijn hand weg.

Gold schakelt Rhett Butler uit met een klassieke coinflip: KJ tegen 44. Nog vier spelers zijn over: Allen Cunningham, Paul Wasicka, Michael Binger en Jamie Gold. Cunningham verliest een groot deel van zijn stack door een goede bluf van Wasicka, vlak voor één van de beslissende handen van het toernooi komt. De player of the year van 2005 checkt zijn top pair op een J46-board, waar Jamie Gold in de hand zit met 52. De 3 valt op de turn en dan pas bet Cunningham. Gold raiset en Cunningham gaat in de tank.

Gold: I have a good hand, I like it

Cunningham: Heb je 52?

Gold: Yep.

Good call, zegt Cunningham

Gold: Don't just call, go allin or fold.

Cunningham gaat weer weg, maar hij blijft maar chips inleveren. Dan gaat hij allin met 10-10. Gold kan makkelijk de 6.5 miljoen callen en doet dat dan ook met KJ. Het muntje valt Golds kant op als de K op de flop komt. Een high five met Johnny Chan volgt en nog maar drie spelers zijn over. Gold heeft meer dan twee derde van de chips en nu de enig overgebleven professional uit het toernooi ligt, lijkt het lot bezegeld. Tegen Michael Binger gaat Jamie Gold voor het eerst echter over de lijn tijdens een bluf. De spelers laten het maar gaan, maar Gold laat een kaart zien aan Binger, waarop die de beste hand foldt. Maar het laten zien van een kaart tijdens de hand is niet toegestaan. Gold draait opnieuw zijn hand om om zijn bluf te laten zien. In de hand erop schakelt Gold Binger uit als hij zijn draw ziet hitten.

De headsup is tussen Paul Wasicka en Jamie Gold en duurt niet al te lang. Gold heeft immers een 8:1 chiplead. Op het moment dat Gold met Q9 zijn vrouw hit op de flop praat Gold in op Wasicka om de call te maken met 10-10. Die doet dat uiteindelijk, omdat hij Gold op een draw zet. Hand in hand met Johnny Chan laat hij de turn en de river komen. Chan moet de jongeling gerust stellen, want de adrenaline giert door Golds lijf. Er valt niks bijzonders en Gold wint het best gedoteerde pokertoernooi dat ooit op de wereld is gehouden.

De World Series van 2006 zijn de World Series van Jamie Gold. Maar ook de World Series van een jonge ster: Jeff Madsen. Madsen is 21 jaar en 5 weken oud als hij zijn eerste bracelet pakt in het $2.000 No Limit Hold'em-toernooi. Hij stoot Eric Froehlich van de troon als jongste braceletwinnaar ooit. Maar hij presteert meer. Hij pakt ook zijn tweede bracelet in het $5.000 No Limit Hold'em 6max. Daarnaast wordt hij nog twee keer derde in een toernooi, waarmee hij vier finale tafels haalde, net zoveel als Phil Hellmuth. Madsen werd daarmee terecht de player of the year 2006.

Een noviteit tijdens deze World Series is het $50.000 HORSE-toernooi. Een nieuw toernooi waarom door de professionals was gevraagd. Die vinden het Main Event niet prestigieus genoeg meer en het is door de toenemende aantallen deelnemers moeilijker te winnen. Het toernooi wordt een groot succes en 143 professionals schrijven zich in. De prijzenpot is bijna 7 miljoen, met 1.7 miljoen voor de winnaar. De finale tafel wordt een finale tafel om van te smullen: er zitten spelers die samen goed zijn voor 27 bracelets, gemiddeld drie per persoon. Doyle Brunson (10 bracelets)

Chip Reese (2)

Andy Bloch (0)

Phil Ivey (5)

Jim Bechtel (1)

David Singer (0)

Dewey Tomko (3)

T.J. Cloutier (6)

Patrik Antonius (0).

Het HORSE-toernooi geniet direct een ongekende populariteit en nooit eerder zitten er zoveel mensen in de rail tijdens een side-event van de World Series. Het is uiteindelijk Chip Reese die het toernooi wint, na een headsup tegen Andy Bloch. Reese overlijdt eind 2007 en kort daarna besluit Harrah's om het toernooi vanaf 2008 naar deze speler te vernoemen.

Nederlanders

In 2006 doen er net als in het algemeen ook weer meer Nederlanders mee aan de WSOP. Johan Koops wordt de beste Nederlander in het Main Event op de 313de plek. Daarnaast cashen ook Rob de Wildt, Remco van den Berg en Yuri ten Bokkel. Marcel Luske haalt de finale tafel van het $5.000 No Limit Hold'em. Hij wordt vierde voor $204.638. Ook Steve Wong haalt een finale tafel. Hij wordt vierde in het $1.000 No Limit Hold'em

In side-events cashen Rob Hollink (4 cashes), Steve Wong (2), Peter Dalhuijsen (2), Marcel Luske (2), Selma Gluhbegovic, Kosta Anastasyadis, Arthur van der Meeren, David van der Poel, Dmitri Kirin, Marc Dogge, Rob de Wildt en Marc Naalden.

In totaal zijn er deze World Series 45 events. Een overzicht van de bekende braceletwinnaars:

DOSSIER WSOP Deel VII 101

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen