De historie van de European Poker Tour – Seizoen 3

De historie van de European Poker Tour – Seizoen 3 0001

Begin september wordt in Barcelona een start gemaakt met het vijfde seizoen van de European Poker Tour (EPT). In een korte serie van verslagen kijken we terug op de eerste vier seizoenen met alle hoogtepunten van de afgelopen jaren. Van de eerste tot de laatste winnaar en er wordt zeker ook stilgestaan bij de prestaties van de Nederlanders. Deze keer wordt het derde seizoen van de EPT uitgelicht.

Het programma voor seizoen 3

Het succes van de European Poker Tour is ook organisator PokerStars niet ontgaan. Daarom worden er voor het derde seizoen alweer wat aanpassingen gedaan. Deze keer zijn er niet alleen aanpassingen aan de buy-ins en de hoeveelheid deelnemers. Er zijn namelijk ook nieuwe stops, de tour gaat nieuwe locaties aandoen in het derde seizoen. Tot spijt van veel spelers wordt er ook een locatie geschrapt; door nieuwe wetgeving in Frankrijk is het voor 's werelds grootste online pokerroom niet langer mogelijk een toernooi in Deauville te organiseren. De nieuwe locaties liggen wat oostelijker, in seizoen drie doet de EPT namelijk Dortmund en Warschau aan. De opening is echter net als altijd in Barcelona.

Het is druk in Barcelona

In het derde seizoen hebben de meeste toernooien een buy-in van €5.000 of een equivalent in de plaatselijke munteenheid. Ondanks deze verhoging van de buy-in blijft het toernooi in de Catalaanse hoofdstad onverminderd populair. Maar liefst 480 spelers komen opdagen. 380 kopen zich in en een honderdtal weet zich te kwalificeren via PokerStars. Onder deze spelers natuurlijk weer de grote aantallen professionals en ook de Nederlanders zijn weer goed vertegenwoordigd.

Dat blijkt ook wel als het veld uitgedund is tot nog 24 spelers aan drie tafels. De spelers zitten inmiddels al ruim in het geld en er zijn nog drie Nederlanders over in het veld. Tussen de grote namen als Johnny Lodden, Phil Ivey en Roland de Wolfe treffen we ook drie grote Nederlandse namen aan. Dit zijn Noah Boeken, Abel Meijberg en Mark Boudewijn. Helaas weet geen van de drie de finale tafel te behalen. Boudewijn moet genoegen nemen met plek 21, terwijl Boeken en Meijberg stranden op de twaalfde en zeventiende plaats.

Dat de EPT ook in de Verenigde Staten steeds belangrijker wordt blijkt wel met de komst van één van de grootste pokerspelers, namelijk Phil Ivey. De Amerikaan mist nog een EPT-titel om zijn imposante erelijst compleet te maken. In Barcelona krijgt hij die kans, want hij haalt de finale tafel, maar moet dan wel afrekenen met onder andere Jeff Lisandro en Bjorn-Erik Glenne. Uiteindelijk is de laatst genoemde net één horde te ver voor Ivey. De Noor wint het heads-up van de Full Tilt Pro, die tweede wordt voor Dave Gregory.

Vrouwelijk succes in Londen

Het tweede toernooi van seizoen drie staat gepland in Londen. Het deelnemersveld is wat kleiner dan in Barcelona, maar met een kleine vierhonderd spelers is het desondanks een zeer groot en sterk veld. Zo sterk zelfs dat er helaas geen Nederlanders zijn die zich in het geld weten te spelen. Dat er in Londen een unieke gebeurtenis plaats zal vinden weet nog niemand op 21 september 2006 als het toernooi begint. Vier dagen kaarten later is het echter zover, voor het eerst staat er een dame met een European Poker Tour bokaal in haar handen.

Het is thuisspeelster Victoria 'Vicky' Coren die het toernooi in haar eigen land wint. De journaliste en pokercommentatrice weet in slechts twee handen de heads-up tegen Emad Tahtouh te beslissen. Coren flopt de nuts met haar 6-7 op een 3-4-5 flop, Tahtouh gooit zijn chips erin met 8-6 in zijn handen. Hij weet niet één van de drie zevens te hitten voor een betere straat en moet genoegen nemen met plaats twee. Even daarvoor had de Britse ook al bekende Noorse pokerspeler Jan Sjavik verslagen, die genoegen moet nemen met plaats drie. Met haar toernooiwinst schrijft Coren dus EPT-geschiedenis en tot dusver is ze de enige vrouwelijke winnaar.

Tijd voor een pokerkuur

Al dat poker is natuurlijk vermoeiend voor de spelers en waar kan je beter herstellen en relaxen dan in een kuuroord. Dat had natuurlijk gekund in het kuurpark van Baden. De pokeraars gaan echter met een heel ander doel naar Oostenrijk. In plaats van ontspanning zijn de 331 spelers juist op zoek naar de spanning van de European Poker Tour, onder hen zijn ook weer genoeg online qualifiers, 57 spelers belanden via PokerStars.com in Baden.

Twee Nederlanders weten in Baden redelijk goed te presteren. Althans volgens de statistieken van de EPT zelf betreft het slechts één Nederlander; Rob Hollink. De grote kampioen van het eerste EPT seizoen scoort in Baden een 30e plaats. Voor Spanje zien we namelijk op plaats 27 Miguel Magan Tier, en ook die mogen we best bestempelen als Nederlander.

Er is wel een Belgische speler die de finale tafel weet te halen, namelijk Daniel Dodet. Hij schopt het een heel eind, maar kan toch niet de eerste Belgische EPT zege binnen te halen. Hij komt tot de laatste vier en is dan in gezelschap van onder andere Dario Minieri. Dan gaat het echter mis voor Dodet, hij verliest een hele grote pot aan Thang Duc Nguyen die een straat flopt. Daarmee zit het toernooi erop voor Dodet met een vierde plaats. Nguyen is dan op dreef en maakt ook een einde aan het toernooi van Dario Minieri. De heads-up tussen Nguyen en de Amerikaan Ben Johnson duurt ruim een uur. Dan pakt de Nguyen de Amerikaan als hij all-in reraiset. De pocket vieren van Nguyen zijn en blijven goed genoeg en hij zegeviert in Baden.

Engels feestje in Ierland

Ook in Dublin stijgt de teller van het deelnemersaantal bijna naar de vierhonderd. Wederom dus een prijzenpot van bijna twee miljoen euro in de Ierse hoofdstad. Daarmee is het wel duidelijk dat de European Poker Tour inmiddels echt gesetteld is. In alle toernooien kom je de grote namen tegen en de grote deelnemersaantallen zorgen voor mooie prijzenpotten in de toernooien.

In Dublin is Kevin Vreeswijk de enige Nederlander die deelt in de prijzenpot. Hij wordt namelijk 21e voor ruim 11.000 euro. Een keurig resultaat, maar als je al zover komt dan wil je ook naar die finale tafel. Aan die finale tafel zit wel bijvoorbeeld de Fransman Patrick Bueno, deze moet echter het veld ruimen. Ook verder zien we alleen maar Europeanen aan de finale tafel. Bij de laatste zeven zitten maar liefst vier spelers uit het Verenigd Koninkrijk.

Toch moeten zij bijna allemaal hun meerdere erkennen in William Thorson, de Zweed doet het goed, maar strandt uiteindelijk op de derde plaats. Dan is er nog één Engelsman over die wel de heads-up heeft gehaald. Het is een grote pokernaam, namelijk Roland de Wolfe. Hij speelt tegen de tweede Fransman aan deze finale tafel, David Tavernier. De Wolfe wint de EPT editie in Dublin.

Weer een uitverkocht huis in Kopenhagen

De vijfde stop van de tour in seizoen drie is Kopenhagen. De Deense hoofdstad is altijd een zeer populaire stop tijdens de tour. Ook deze keer raakt het toernooi snel uitverkocht en komen er 400 man pokeren in de Scandinavische stad. Onder hen een klein honderdtal aan spelers dat zich via online kwalificatietoernooien heeft geplaatst.

In het verleden was er hoop succes voor de Nederlanders in Kopenhagen. Dit jaar weten de Nederlanders echter niet optimaal te presteren, niet eens een cash deze keer. Op zich geen schande als je ziet hoe sterk bezet het veld is. Zo vinden we aan de finale bijvoorbeeld spelers als Theo Jorgensen en Bertrand 'ElkY' Grospellier terug.

Aan die finale tafel zitten net als in Dublin twee Fransen en verder is de tafel hoofdzakelijk gevuld met Scandinaviërs. De enige vreemde eend in de bijt is misschien Richard Toth, maar de Hongaar die al eens tweede werd in een WSOP-event is zeker geen slechte pokeraar. Uiteindelijk moeten hij en de twee grote namen aan deze tafel, Jorgensen en Grospellier, het afleggen tegen een Zweed. Het is Magnus Petterson die het toernooi wint, voor ElkY, Toth en Jorgensen.

Een nieuw toernooi, een nieuwe standaard

In maart 2007 staat er een nieuw toernooi op de EPT kalender, het is een toernooi dat heel dichtbij Nederland wordt gehouden. Vlak over de grens in Dortmund vindt dit toernooi plaats en het breekt direct een record. Het toernooi krijgt het grootste deelnemersveld in de geschiedenis van de EPT, maar liefst 493 spelers. Dat is net iets meer dan het toernooi in Barcelona, het verschil van dertien spelers wordt bepaald door het aantal qualifiers, 113 zijn er in Dortmund van de partij, tegen de 100 in Barcelona.

Hoewel er een hoop Nederlanders mee komen spelen in een toernooi zo dichtbij huis, is er niet al te veel succes voor hen. Ben Wolbers weet nog wel een kleine 7.000 euro uit het vuur te slepen door te eindigen op een 38e plaats. De rest van het toernooi wordt eigenlijk gedomineerd door de Noord-Europeanen. Er zitten bijvoorbeeld drie Zweden aan de finale tafel. Waaronder Erik Lindberg die een EPT eerder in Kopenhagen de finale tafel niet wist te bereiken, maar ook uitstekend presteerde met een elfde plaats.

Nu is het een zesde plaats waar Lindberg genoegen mee moet nemen, vlak achter zijn twee landgenoten. Er blijft uiteindelijk slechts één Noord-Europeaan over bij de laatste drie. Anders Hoivold moet het opnemen tegen Sebastian Ruthenberg en de Italiaan Christiano Blanco. De laatstgenoemde leek zo goed als uitgeschakeld en genoegen te moeten nemen met de derde plaats. Niks bleek echter minder waar, de twee big stacks clashen met elkaar en het is Ruthenberg die aan het kortste eind trekt. Hij eindigt als derde en Blanco zal zijn tweede plek als bonus ervaren. Door de enorme chiplead van Hoivold verwachtte iedereen een snelle heads-up. Die verwachting kwam uit, want één hand later was het toernooi voorbij, Hoivold pakt de zege en de eerste prijs van bijna zeven ton.

De tour trekt oostwaarts

De wijzen kwamen uit het oosten, maar tijden European Poker Tour trekken de wijze pokeraars voor het eerst richting het oosten. In Warschau wordt voor het eerst een toernooi gespeeld in Oost-Europa. Het is een relatief gezien klein toernooi, de capaciteit is slechts 300 spelers en uiteindelijk komen er 283 spelers op af. Ten opzichte van de andere toernooien is de buy-in ook wat lager, €4.000 tegenover de €5.000 voor de andere toernooi. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een groot en mooi toernooi is.

Het is desalniettemin een toernooi van de nog wat onbekendere namen. Er zijn een aantal spelers die Warschau laten schieten, omdat het heel dicht op de EPT Finale in Monte Carlo zit. Toch zijn er nog een aantal bekende namen aan de finale tafel. Zo zit daar één van de dames uit team PokerStars. Het is Katja Thater die haar sponsor nog maar eens laat zien wat ze in huis heeft. Daarnaast bevat de finale tafel ook een aantal PokerStars qualifiers, zodat de finale tafel toch zeker rood/zwart gekleurd is volgens de kleuren van de pokerroom.

Toch weet zowel Thater (5e) net als de qualifiers Marius Tobergsen (4e) en John Conroy (3e) het niet te redden tot het slotstuk van dit event. Het zijn namelijk Farid Mergrhani en Peter Jepsen die heads-up komen te zitten. Uiteindelijk is het de Deense ex-militair Jepsen die het toernooi wint. Jepsen begon zich in poker te verdiepen toen hij gewond raakte tijdens de oorlog in Irak. De vriendin van Jepsen was echter op meer EPT's aanwezig dan Jepsen zelf, zij is namelijk één van de massagedames van de tour.

Het machtige slotstuk

Met de grote finale in het machtige Monte Carlo zijn alle 'schermutselingen' in de voorgaande toernooien weer vergeten. Dat is niet geheel zonder reden, want het toernooi breekt alle European Poker Tour records. Er doen namelijk meer dan twee keer zoveel spelers mee als het jaar ervoor, het grootste veld dat de tour ooit gekend heeft. Het totale aantal deelnemers loopt op tot maar liefst 706. Daaronder ook het grootste aantal qualifiers in de geschiedenis van de tour, een kleine tweehonderd spelers hebben namelijk hun ticket online verdiend.

Zo'n veld levert uiteraard de grootste prijzenpot in geschiedenis van het poker in Europa. Met de buy-in van €10.000 komt er in totaal ruim 6,5 miljoen euro in de prijzenpot, een enorm bedrag, wat ervoor zorgt dat er bijna twee miljoen klaar ligt voor de winnaar. Een prettige affiche natuurlijk voor een pokertoernooi en als de pokertop nog niet aanwezig was op de EPT, dan zijn ze het nu wel.

Eén van de bekende namen die het geld haalt is Johnny Lodden, hij eindigt als zestigste, maar zet wel een unieke prestatie neer, het is namelijk zijn vierde cash in dit EPT seizoen. Verder zien we spelers uit alle hoeken van de wereld die zich in het geld hebben kunnen spelen. Er zijn ook twee Nederlanders die cashen. Ernst Hermans eindigt als 37e goed voor €23.230 een prachtig resultaat voor de online qualifier. Ook de tweede Nederland in het geld heeft zich online gekwalificeerd en voor hem zit er nog een veel mooier resultaat in.

Eric van der Burg komt een hoop grote namen in de eindfase van het toernooi tegen, maar hij laat spelers als Carlos Mortensen, Philip Hilm en Antony Lellouche achter zich. Van der Burg knokt zich door het toernooi en swingt een beetje op en neer als we bij de laatste twintig spelers zijn aangekomen. Hij raakt short en ziet maar geen goede spot om zijn chips erin te schuiven. Hij doet het uiteindelijk op het juiste moment met AQ tegen de A5 van Soren Kongsgaard, helaas voor Van der Burg vallen er vier schoppen op tafel en maakt Kongsgaard de nutflush. De Nederlander kwam ver en reikte bijna tot de finale tafel, maar wordt helaas de FT bubble, hij finisht als negende, goed voor bijna een ton.

De finale tafel is er eentje met veel sterren. Zo zitten onder andere Ram Vaswani en Andy Black eraan, voor hen duurt dat avontuur niet lang; zij worden respectievelijk achtste en zevende. Als er dan met Steve Jelinek en Josh Prager weer twee qualifiers afvallen, zijn er nog vier spelers over. Dat zijn Marc Karam, Kristian Kjondal, Gavin Griffin en Soren Kongsgaard. Zij zijn allen al verzekerd van een klein half miljoen. Opmerkelijk dus dat Marc Karam wederom aan de finale tafel zit van de Grand Final. Een jaar eerder werd hij nog vierde in Monte Carlo.

De Europeanen worden uiteindelijk op eigen grond verslagen als Kjondal en Kongsgaard naar de rail gestuurd worden. Zo komen de Canadees Karam en de Amerikaan Griffin heads-up te zitten. Griffin begint met een achterstand, maar vecht zich al snel terug naar een mooie voorsprong. Karam geeft zich echter nog niet gewonnen en komt weer terug, totdat zich er een hand ontwikkelt waarbij op een {4-Diamonds}{3-Clubs}{2-Spades} flop alle chips in het midden komen. Het is bet, raise, re-raise all-in van Karam. Griffin moet in de tank, maar callt met {k-Diamonds}{5-Spades} en heeft een heleboel outs tegen de {7-Spades}{4-Spades} van Karam. De {k-Hearts} is één van die outs en die valt op de river, zodat Gavin Griffin de nieuwe EPT kampioen is en het grootste pokertoernooi buiten de VS op zijn naam schrijft. Karam was dus weer heel dichtbij de zege in Monte Carlo, maar moet ditmaal genoegen nemen met plaats twee.

Comments

Nog geen reacties. Wees de eerste die post!

Wat denk jij?
Registreer je om een reactie achter te laten of login met facebook

LEES MEER

Andere Artikelen